Pavel Kohout: Válka ve třetím poschodí

10. červenec 2018

Podobenství o aroganci moci, před kterou si nemůžeme být jisti ani ve svobodných demokratických systémech. V hlavních rolích Viktor Preiss, Daniela Kolářová a Jiří Ornest. Uvádíme k 90. narozeninám Pavla Kohouta. Poslouchejte on-line do 16. července 2018.

Jednoaktová komedie zavede posluchače do ložnice manželů Bláhových, kde jedné noci znenadání vypuknou vojenské manévry. Roztáčí se absurdní mašinérie, které se rozespalá dvojice marně snaží čelit prostou logikou a zdravým rozumem. Válka ve třetím poschodí patří do trilogie krátkých her souhrnně nazvané Život v tichém domě. 

Viktor Preiss

Trilogii divadelních jednoaktovek s názvem odkazujícím k povídkám Jana Nerudy napsal Pavel Kohout již jako normalizačním režimem proskribovaný autor v letech 1970 a 1973. Své malé hrdiny, nevýznamné občany podléhající střetu s arogantní mocí, postavil do absurdních situací, ale zanechal jim psychologickou pravděpodobnost i realistické chování. Hry se tak staly obrazem doby, kterou vedle Kohouta prožívali denně obyvatelé Československa v konfrontaci s každodenní ubíjející realitou normalizačních poměrů.

Daniela Kolářová

To nejméně snesitelné nebyly prázdné obchody, cenzurovaný tisk a nesvoboda pohybu. To nejhorší byla bezostyšnost a agresivita, s jakou komunisté každou chvíli přistupovali k neprivilegovaným občanům. Všudypřítomná buzerace (výstižnější slovo v češtině opravdu nenajdete) na ulici, úřadech, školách i v zaměstnání. Moc, která vám strčila svůj ohyzdný čmuchalský nos do kuchyně i do ložnice, a ještě s nechutnou soudružskou bodrostí.

Kohoutovy aktovky při vší komediálnosti a nadsázce tento stav, či lépe pocit z něho, vyjadřují velmi přesně. Pro dramaturgii po listopadu 89 však vznikla důležitá otázka, zda mohou ještě něco říci dnešnímu divákovi. Autor sám si byl tohoto úskalí vědom a první z aktovek Válka ve třetím poschodí přepsal tak, aby se odehrávala v kulisách dnešního postkomunistického světa. Aktovku uváděl v rámci autorského čtení v Rakousku a podle svých vlastních slov byl překvapen jejím ohlasem u publika, které nemělo vlastní zkušenost s totalitním režimem. Zásahy do soukromí, manipulace veřejného mínění, ozbrojené konflikty, úřední zvůle, to všechno však jsou negativní projevy lidské společnosti důvěrně známé i občanům žijícím v demokratických systémech. Kohoutův tichý dům, v němž žijí hrdinové těch aktovek, může stát i dnes kdekoliv v Praze, stejně jako ve Vídni nebo v Paříži.

Osoby a obsazení: Bláha (Viktor Preiss), Bláhová (Daniela Kolářová), listonoška (Jitka Smutná), lékař (Zdeněk Žák), policista (David Novotný), civilista (Jiří Ornest), generál Pražák (Ladislav Potměšil), generál Berner (Martin Myšička), Hürliman Joseph (Michal Pavlata), vojáci (Pavel Kryl, Adam Skala, Igor Orozovič, Jiří Suchý, Ivan Dejmal, a Ondřej Černý), ohlášení (Hana Kofránková) a hlas (Petr Šplíchal)

Rozhlasová úprava: Jelena Mašínová
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Režie: Ivan Chrz

Natočeno v roce 2008.

autoři: Renata Venclová , Hynek Pekárek
Spustit audio