Patricie Polanská: Zarážející nedostatek pochybností

19. listopad 2009

Sláva, dorazily vakcíny! Už pár dnů nás takzvaná prasečí chřipka obkličuje ze všech stran - a jaké to byly na začátku vlastně úsměvné spory, jak jí pojmenovat, aby nedošli k úhoně státy, obchodníci, ani domácí zvířata. Mexická, nová - nakonec zůstala chřipkou prasečí, šíří se a moc si nedělá ze státních hranic. Jediní, kdo si snad mohou mnout ruce nad důkazem globalizace v praxi, jsou výrobci očkovacích protilátek.

Takže zpět k vakcínám - prý možná do Česka dorazily pozdě, očkování nezabere a naopak může průběh nemoci ještě zhoršit. Styď se, státe, že takhle hazarduješ se zdravím svých občanů! Na podzim přijde do Evropy druhá vlna prasečí chřipky, a bude silnější, varovali v létě odborníci. Zdá se, že alespoň v tom měli pravdu. Své první oběti už máme, zprávy o úmrtích přicházejí v posledních dnech z Polska, Maďarska, Itálie, Švýcarska, Litvy, Makedonie...

Ale i když jde nepochybně o neštěstí, jako ostatně v případě každé předčasné smrti, stále jde o jednotlivé případy. A u mnoha z nich je dovětek, že pacient trpěl ještě jinou chorobou. Takže - kolik lidí opravdu zemřelo NA prasečí chřipku, jak zní faktická zkratka dnešních dnů?

Je to TA mutace, se kterou si nebude lidstvo a farmaceutické firmy vědět rady a následky budou katastrofální? Je to TA chřipková epidemie nebo dokonce pandemie, před kterou permanentně varují odborníci desítky let? Tedy snad od té doby, co si lidstvo prošlo příšernou zkušeností takzvané španělské chřipky ve dvacátých letech 20. století, s účtem mezi 20 až 50 miliony obětí. S logikou - jednou to prostě zase přijít musí se stín španělské chřipky opět vznáší i nad tou prasečí.

Zatím to na smrtící katastrofu globálních rozměrů nevypadá. Přesto jsme svědky málem hysterie. Zatímco násobně větší a reálně existující zabiják - totiž běžná chřipka, je naší samozřejmou průvodkyní podzimních a zimních měsíců. Jako součást života.

Takže - zbláznili jsme se? Zbláznili se vlády, odborníci, samotní doktoři, média? Je to tak, že když nepřítel neexistuje, je potřeba si ho vymyslet? Aby se dobře prodávaly zbraně - tedy v tomto případě léky? Je-li to takhle jednoduché, proč na to všichni skočí? Nebo tu sledujeme v podstatě logickou obrannou reakci institucí a odborníků, že totiž je lepší dnes něco dělat, možná i přehnaně, než být zítra kritizován za reakci pomalou? Jde přeci o zdraví, že!

Virolog Ladislav Machala z pražské Bulovky připouští: nikdo neví, co chřipkový virus udělá, jestli zmutuje a kdy. "Lze si představit, že se vrátí v mnohem silnější podobě. Ale taky to vůbec nemusí být pravda. Je to, jako když předpovídají pro Los Angeles zemětřesení "biblických rozměrů", protože už tam těžké zemětřesení bylo. Zatím nepřišlo, ale stát se to může," říká virolog Ladislav Machala.

Tato glosa si už vůbec nemůže činit nárok na to, aby odpověděla na všechny otázky. Jen je prostě poněkud zarážející ten nedostatek pochybností.

Autorka je hlavní editorka ČRo Rádia Česko

autor: ptp
Spustit audio