Patricie Polanská: Výmluvná osoba blízká

25. listopad 2010

Až sedmdesát procent přistižených řidičů v Česku prý užívá výmluvy na "osobu blízkou" a s touto - podotkněme legální - berličkou se vyhýbá placení pokut za přestupky na silnicích, v případech, kdy není jednoznačně prokázána identita řidiče. A budou se moci vymlouvat i nadále. Alespoň o tom informovaly Lidové noviny.

S tím, že návrh, který by to býval od příštího roku změnil, neprošel přes ministerské právníky a legislativce.

Úprava, kterou předložil poslanec za Věci veřejné a šéf meziresortní dopravní komise Stanislav Huml počítala s takzvaným holandským modelem. Podle něj by nově za všechny přestupky, které budou s příslušným vozidlem spáchány, odpovídal jeho majitel. A platil tím pádem i pokuty.

Jenže - podle názoru právníků, které cituje list, byl návrh nedopracovaný a jeho formulace hraničily se zavedením presumpce viny a popíraly právo na spravedlivý proces. Poslanec Huml ho tedy stáhl a druhý pokus učiní až příští rok.

Dobře. Není jistě radno si zahrávat s právy lidí. Ale pak tu prostě nějak schází ta druhá strana rovnice - totiž povinnosti. Pořád tu zůstává těch možná až 70 procent řidičů, kteří je nedodržují, a namísto aby za to zaplatily, tak si hledají výmluvu na osobu blízkou. Tedy práva nevypovídat a neukázat na skutečného řidiče, protože jde například o rodinného příslušníka a další ze zákona dané osoby.

Znovu opakujme, je to legální. Ale není to pro tu poctivou část řidičů a ostatní lidi, kteří mají tu "čest" být občasnými účastníky silničního provozu prostě podivné, truchlivé, výmluvné?

Auto v Česku stále v mnoha případech není prostě dopravní prostředek, ale fetiš, podpůrná berlička sebevědomí. Auto je také zbraň a i když počty mrtvých na silnicích klesají, je jich stále příliš mnoho.

Proč by majitel auta také za něj neměl nést odpovědnost - koneckonců jako za zbraň? A jak to, že jasné a tvrdé postihy dejme tomu za rychlou jízdu fungují v zahraničí, ale prosadit je tady je úkol hodný Sisyfa - to je řada otázek, na které se už dlouho hledá odpověď. V případě osoby blízké jsme momentálně v oblíbeném bodě, že to "nejde". Snad se teď začne pracovat na tom, jak to "půjde".

Autorka je hlavní editorka ČRo Rádia Česko

autor: ptp
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.