Patricie Polanská: První zatáčka bez karambolu

3. červen 2010

Dohodli se, že se budou dál dohadovat. Představitelé ODS, TOP 09 a Věcí veřejných podepsali prohlášení, kterým deklarovali svojí vůli vytvoři většinovou Koalici rozpočtové odpovědnosti, vlády práva a boje proti korupci. Upřímně řečeno, zní to příšerně a na tak drobný pokrok směrem k ustavení skutečného kabinetu, i hodně nabubřele. Voliči by nejspíš postačila garance schopné vlády; místo toho má zatím název jak z románu.

Asi není třeba připomínat, že to nejtěžší teprve přijde - totiž hledání kompromisu, co bude taková koalice skutečně prosazovat, a kdo ten program na jednotlivých ministerstvech bude garantovat a taky personifikovat. A tím pádem i přidávat nebo ubírat body té které straně. No ano, o posty půjde až na stránce 17, jak říká Miroslav Kalousek, ale že to pak bude rvačka!

Ale proč se alespoň zatím nekochat uměleckým dojmem, jak tři strany, potenciální partneři zvládli první zatáčku po startu. Kvitujme, že to vypadá na snahu o rychlá jednání. Kvitujme, že se Petr Nečas zatím jeví jako rozvážný lídr, který se nebojí ujmout odpovědnosti. Který ovšem před sebou má ještě zkrocení vlastní strany, a o jehož pozici leccos teprve naznačí kongres ODS za necelé tři týdny.

Kvitujme, že pošťuchování mezi Miroslavem Kalouskem z TOP 09 a Vítem Bártou z Věcí veřejných nás od začátku drží při zemi a dává najevo, že to nebude zase taková selanka, jak by napovídalo svůdných 118 hlasů, kterými tři strany dohromady vládnou.

Mimochodem, je jistým téměř dějinným paradoxem, že se do Bárty pustil právě Kalousek, se svými letitými zkušenostmi jak asi člověku je, když čelí neustále nějakým samozřejmě nepodloženým podezřením ohledně čistoty jeho myšlenek.

Do cíle je tedy stále daleko, ale jak hlásí některá média, tak v sociální demokracii se prý rozhodli vzdát souboj o to, kdo bude sestavovat vládu. Je to samozřejmě s odkazem na nejmenované zdroje; oficiálně prý odchod do opozice schválí vedení strany v pátek.

Lidový dům se raději bude koncentrovat na podzimní komunální volby. Tak rychle dostat vítěze voleb z cesty je koneckonců také slušný výkon. I když více než zásluhou tří pravo-středových stran je to důsledkem rozhodnutí voličů a situace v sociální demokracii samotné.

Autorka je hlavní editorka ČRo Rádia Česko


autor: ptp
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.