Pátrání po zmizelém malajsijském letadle pokračuje. Záchranáři dosud žádné trosky nenašli

8. březen 2014

Malajsijští, vietnamští i čínští záchranáři pátrají po Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines. V noci letadlo, na jehož palubě bylo 239 lidí, zmizelo z radarů nad Jihočínským mořem. Zatím se nepotvrdilo, že stroj havaroval. Ztratil se asi 150 kilometrů od pobřeží Vietnamu.

Boeing 777 odstartoval v sobotu po půlnoci tamního času z Kuala Lumpuru. Mířil do Pekingu, ale asi 2 hodiny po startu zmizel z radarů. Spojení se přerušilo ve vzdušném prostoru Vietnamu.

Vietnamská média s odvoláním na představitele vietnamského námořnictva napsala, že se letadlo zřítilo do moře blízko vietnamského ostrova Tho Chu. Malajsijský ministr dopravy ale zprávu odmítl.

„Nevíme o žádném nálezu trosek, ale bereme v úvahu všechny možnosti,“ řekl ministr Hišamudýn Husajn.

Podobně se vyjádřilo i vedení Malajsijských aerolinií: „Spolupracujeme s úřady. Ty už povolaly pátrací a záchranné týmy, snaží se stroj najít. My jsme v kontaktu s příbuznými cestujících a posádky.“

Co se na palubě ztraceného letadla stalo, není jasné. Pozemní personál naposledy mluvil s piloty, když letěli nad Jihočínským mořem asi 150 kilometrů od břehů Vietnamu a žádné potíže prý nezmiňovali.

Nepřišlo ani žádné volání o pomoc ani automatický nouzový signál. Z toho se dá usuzovat, že se stroj zřítil buď do moře nebo do nějakých velmi odlehlých oblastí.

Podle úřadů nebyli na palubě žádní Češi

Na palubě bylo 227 cestujících včetně dvou dětí a 12 členů posádky. Velvyslanec České republiky v Malajsii Rudolf Hykl řekl, že podle centra pro katastrofy malajsijského ministerstva zahraničí strojem necestovali žádní Češi.

Cestující pocházejí celkem ze 14 zemí. „153 je z Číny, 38 z Malajsie, 12 z Indonésie a 7 z Austrálie. Další lidé na palubě pocházejí z Francie, Spojených států, Nového Zélandu, Ukrajiny, Kanady, Ruska, Itálie, Tchaj-wanu, Holandska a Rakouska,“ upřesnil ředitel Malajsijských aerolinií Ahmad Džauharí Jahja.

Čtěte také

Stroj Malajsijkých aerolinií měl odlétáno zhruba dvanáct let. Boeing 777 přitom patří k nejspolehlivějším letadlům vůbec, jen při jediné další nehodě tohoto stroje umírali lidé. Bylo to loni při nepovedeném přistání letu společnosti Asiana Airlines v San Francisku, kdy přišli o život tři pasažéři.

Dnešní případ je podobný nehodě z roku 2009, kdy rovněž bez tísňového signálu spadlo po čtyřech hodinách letu do moře letadlo společnosti Air France na trase z Brazílie do Francie. V případě letu Air France trvalo jen hledání trosek několik dní, vyzvednutí černých skříněk dokonce dva roky.

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines se v noci ztratil z radarů
autoři: bre , tpa
Spustit audio