Pátrání po pokladu královny Marie

22. září 2010

Maďarští archeologové prohledávají s pomocí potápěčů deset kilometrů dunajského dna. Doufají, že narazí na potopené lodi, na kterých prchala v roce 1526 královna Marie Habsburská po prohrané bitvě u Moháče.

Král Ludvík Jagellonský padl v bitvě u Moháče 29. srpna roku 1526 a jeho jednadvacetiletá manželka Marie Habsburská musela z Uher před vojsky vítězného tureckého sultána Sulejmana I. prchnout. S dvorem nasedla na říční flotilu a zamířila proti proudu Dunaje do Vídně.

Byl to zřejmě notně kvapný ústup, protože se při něm hned několik lodí potopilo. Královna nakonec šťastně dorazila do Vídně. Lodě s cenným nákladem však ležely na dunajském dně. Nikdo už neví, kde se potopily a nikdo je nevyzvedl. Do dnešních dnů se dochoval jen příběh o pokladu, který čeká pod hladinou Dunaje na šťastného nálezce.

Maďarští archeologové se pokoušejí přijít letité záhadě pokladu královny Marie na kloub. Nejprve pomocí moderního radaru prozkoumali dunajské dno a vytipovali místa, kde by mohly pod nánosy bahna ležet lodi z šestnáctého století. Radar nemá dostatečnou rozlišovací schopnost, a proto bude poslední slovo patřit potápěčům. Čeká je průzkum deseti kilometrů dna. Nemají záruku, zda na určených místech skutečně leží lodě z flotily Marie Habsburské. Nikdo také nemá nejmenší tušení, co vlastně potopené lodi vezly. Je možné, že záhada pokladu na dně Dunaje zůstane nerozřešená.

Průzkum dunajského dna není pro maďarské archeology žádnou novinkou. Podařila se jim už celá řada cenných nálezů. Našli například potopenou flotilu třiceti lodí s nákladem měděných nádob z dob osmanské říše.

Zvukovou podobu této zprávy jste mohli slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 16. 5. 2008. O zajímavostech, které byly ukryty pod vodní hladinou, se dozvíte také na stránkách projektu Do hlubin historie.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.