Páteřní nemocnice v Libereckém kraji omezí kvůli epidemii plánované operace. Rozhodl o tom hejtman

27. listopad 2021 09:25

Rozhodnutí o omezení elektivní péče, tedy plánované, ve všech páteřních nemocnicích v Libereckém kraji vydal v pátek 26. listopadu hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj. Nařízení platí od soboty 27. listopadu, všechny nemocnice už ale k omezení plánované péče přistoupily samy dříve.

„Počet intenzivních lůžek je na svém limitu. Vzhledem k tomu, že epidemiologické předpovědi nejsou dobré, omezujeme plánované operační výkony tak, aby nedošlo k vyčerpání maximální krizové kapacity v Libereckém kraji,“ uvedl hejtman Martin Půta v tiskové zprávě. Jeho rozhodnutí se týká nemocnic v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě, Jilemnici a v Semilech.

Podle rozhodnutí musí po dobu nouzového stavu upravit nemocnice svůj provoz tak, aby prostorově, personálně a organizačně zajistily potřebnou péči pacientům s akutní koronavirovou nákazou a dalšími nemocemi či život ohrožujícími stavy, které vyžadují okamžitou léčbu.

V pátek bylo v páteřních nemocnicích 130 pacientů s covidem, z nich intenzivní péči potřebovalo 38. Před týdnem bylo 110 hospitalizovaných a ve vážném stavu 26 lidí. Nejvíce covidových pacientů má liberecká nemocnice, 20 potřebuje intenzivní péči a dalších 36 je na lůžkách s podporou dýchání.

„Situace nás dotlačila do toho, že musíme sáhnout k omezování chirurgické péče, zejména péče, která vyžaduje delší pobyty na intenzivních lůžkách po zákrocích," uvedl mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář.

„Je to velmi těžká situace, protože pacienti, kteří nemají covid, potřebují péči stejně jako ti pacienti s covidem. Proto uděláme vše pro to, abychom tu péči udrželi v co nejpřijatelnějším rozsahu," dodal.

Podle údajů z Libereckého kraje je maximální krizová kapacita čtyř páteřních nemocnic 531 lůžek. Využitelných tak je ještě 401 z nich a z toho 78 pro intenzivní péči. Za nejhoršího stavu, v polovině letošního března, se nemocnice v kraji staraly o 500 pacientů s covidem.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související