Pásmo 700 MHz se uvolní pro mobilní operátory po červnu 2020

6. červen 2018

Trh očekává příchod čtvrtého mobilního operátora, zájem o dražené frekvenční bloky vyjádřila společnost Nordic Telecom.

Telekomunikační operátor České Radiokomunikace je připraven uvolnit pásmo 700 MHz, tedy kanály 49 až 60, do června 2020, kdy by mělo skončit fungování posledního terestrického vysílače velkého výkonu v pásmu 700 MHz. Na konferenci Digimedia 2018 to uvedl Marcel Procházka, ředitel regulace operátora. Následně toto pásmo mohou začít využívat pro své potřeby mobilní operátoři.

Předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Jaromír Novák připomněl, že regulátor minulý týden zveřejnil principy, na základě kterých chce získat zpětnou vazbu od operátorů týkající se právě aukce bloků v pásmu 700 MHz. Tato část potrvá do 15. června, následně, konkrétně 22. června, připraví ČTÚ workshop k veřejné konzultaci, a poté bude zpracován materiál pro vládu, který půjde do meziresortního řízení a v rámci něho bude možné opět zasílat připomínky. Aukce je plánována na druhou polovinu příštího roku.

Libor Dočkálek, generální ředitel společnosti Nordic Telecom, znovu potvrdil, že o aukci kmitočtů v tomto pásmu má zájem. „Chceme vytvořit nabídku ke třem stávajícím operátorům, ale bude záležet na podmínkách aukce,“ konstatoval Dočkálek. Pozemní vysílání v současné době hraje stále roli dominantní platformy pro příjem televizního signálu. Průzkum agentury Nielsen Admosphere ukázal, že pro 49 % domácností je DVB-T hlavním typem příjmu. Televizor má k dispozici 94 % domácnosti, přičemž k internetu ho má připojených 21 %. Technologie HbbTV má aktivních 11 % domácností.

DVB-T2 podle Marcela Procházky umožňuje vysílání integrovat s takzvaným hybridním vysíláním HbbTV. „V době, kdy do televize přitékají dva signály, jeden lineárně a druhý přes internet, může docházet k hrozbám, které jsme dříve neznali. Vyvíjíme platformu tak, aby do budoucna k tomuto ohrožení nedocházelo,“ konstatoval Procházka. Pavel Zíma, místopředseda představenstva společnosti Seznam.cz, předpokládá, že po roce 2030 se stane televizní distribuce zcela internetovou. Marcel Procházka označil tento formát jako „6G“, v tuto chvíli ale lze velmi obtížně předpokládat, jak bude skutečně vypadat.

autor: lukpo
Spustit audio

Související