Partnerství USA a Saúdské Arábie je životně důležité, tvrdí šéf americké diplomacie Pompeo

1. prosinec 2018

Úsilí Donalda Trumpa znovu vybudovat partnerství Spojených států a Saúdské Arábie není ve washingtonských kruzích zrovna populární. Všímá si toho americký ministr zahraničí Mike Pompeo ve svém komentáři pro deník Wall Street Journal.

Demokratičtí i republikánští politici prý problémy s dodržováním lidských práv v ropné monarchii dlouho používají jako argument pro oslabení vzájemné vazby obou zemí. To by ale byla zásadní chyba ohrožující národní bezpečnost USA a jejich spojenců, tvrdí Pompeo.

Tlak na rozluku s Rijádem umocnila vražda exilového novináře Džamála Chášukdžího. Podle šéfa americké diplomacie Bílý dům nad zločinem rozhodně nemíní přimhouřit oči. Zároveň ale prý musí mít na paměti, že Saúdská Arábie je na Blízkém východě mocnou stabilizační silou.

Klacek na Trumpa

V Pompeově pohledu se Rijád podílí na posilování křehké demokracie v Iráku. Saúdové zajišťují, aby byla vláda v Bagdádu i nadále v souladu se zájmy Západu, nikoliv Íránu. Saúdská Arábie prý také pomáhá zemím regionu, které hostí uprchlíky z občanské války v Sýrii; spolupracuje úzce s Egyptem a navázala pevné styky s Izraelem.

Rijád rovněž přispěl miliony dolarů na válečné úsilí koalice vedené Spojenými státy v boji proti samozvanému Islámskému státu a jiným teroristickým organizacím. Saúdská produkce ropy a ekonomická stabilita jsou pro amerického ministra klíčovými prvky pro prosperitu celého regionu a celosvětovou energetickou bezpečnost.

Není žádná náhoda – tvrdí Mike Pompeo – že ti, kteří teď používají Chášukdžího vraždu jako klacek na prezidenta Trumpa, jsou stejní lidé, kteří podporovali politiku smíření s Íránem dříve uplatňovanou Barackem Obamou. Dle mínění autora tedy dotyční schvalovali smíření s režimem, který v celém světě zavraždil tisíce lidí a utlačuje vlastní občany.

„Kde v té době byli všichni politici a média nyní útočící na Trumpa kvůli Saúdské Arábii? Proč se tito apologeti lidských práv neozvali v době, když prezident Obama ajatolláhům poslal palety peněz, aby mohli dále působit jako největší sponzor terorismu na světě?“ ptá se šéf americké diplomacie.

Spojenec proti Íránu

Píše, že Saúdská Arábie si je, stejně jako Spojené státy, vědomá bezprostřední hrozby, kterou představuje politika Teheránu. Íránská islámská republika je pro Pompea příčinou a zdrojem problémů, nikoliv klasickým státem.

Cílem Íránu je prý rozšířit islámskou revoluci z Teheránu do syrského Damašku, zničit Izrael a podrobit si každého, včetně vlastního lidu, kdo se odmítne podřídit režimu. Ustupování a posílení Íránu by znamenalo ještě více smrti a ničení na Blízkém Východě, zažehlo by regionální závody ve zbrojení, ohrozilo mezinárodní obchodní trasy a podnítilo terorismus na celém světě, tvrdí politik.

Naopak pro saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána má slova chvály, protože se prý pokusil vykořenit íránský vliv z Jemenu. Také prezident Trump podle Pompea učinil řadu kroků, aby zmírnil utrpení Jemenců kvůli válce, nemocím a hladomoru. Třeba tím, že USA se prostřednictvím své podpory snaží zlepšit schopnost Saúdské Arábie přesněji zaměřovat cíle a minimalizovat tak civilní ztráty.

Washington také zvýšil humanitární podporu Jemenu o 131 milionů dolarů, které směřovaly do potravinové pomoci. Bez zapojení Spojených států by tak v Jemenu bylo ještě více mrtvých. A neexistoval by prý ani žádný prostředník, který by dokázal řešit spory mezi Saúdskou Arábii a jejími regionálními spojenci, jejichž úloha je v konfliktu zásadní.

Zato Írán nemá podle Pompea žádný zájem na zlehčení utrpení Jemenců. Obviňuje Teherán, že mu nezáleží ani na vlastních lidech, natož aby se snažil o zlepšení situace obyvatel Jemenu. Oproti tomu Saúdská Arábie tam měla investovat miliardy dolarů. Jemen je přitom klíčové bojiště proti terorismu, především proti zbytkům takzvaného Islámského státu a Al-Káidě Arabského poloostrova.

Princ reformátor

Úplné opuštění nebo oslabení aliance Spojených států a Saúdské Arábie by navíc nijak nepomohlo zlepšení poměrů v samotné ropné monarchii, argumentuje komentář. Připouští, že v arabské zemi je nutné toho mnoho zlepšit, aby byly obyvatelům zaručeny svobody, za kterými prý stojí Amerika i prezident Trump.

Na druhou stranu ale Pompeo apeluje – nelze pominout, že bin Salmán uskutečnil řadu reformních kroků. Například umožnil ženám řídit automobily a navštěvovat sportovní události, omezil činnost náboženské policie a volá po příklonu k umírněnému islámu.

Saúdský princ udělal velký krok ke zlepšení vztahu Izraele a Saúdské Arábie

Mladý saúdskoarabský princ Muhammad bin Salmán, výřez

„Ať už se v diplomatickém zákulisí odehrává cokoli, signály pronikající navenek zřetelně ukazují, že mezi Saúdskou Arábií a Izraelem se mění vztahy k lepšímu,“ tvrdí v analýze britské BBC bezpečnostní a diplomatický dopisovatel Jonathan Marcus. Do tohoto vývoje podle něj zapadají i poslední výroky saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána v rozhovoru pro americký magazín Atlantic.

Spojené státy zároveň vraždu novináře Chášukdžího rozhodně nepřehlížejí, protože je v přímém a základním rozporu s americkými hodnotami. Ostatně taková slova prý šéf americké diplomacie saúdskému vedení osobně vyřídil. A podobný vzkaz měl vyslat i Donald Trump tím, že na základě takzvaného Magnitského zákona uvalil sankce na 21 osob podezřelých z novinářovy vraždy a zakázal jim vstup do Spojených států. 

A pokud vyjdou najevo další okolnosti zločinu, zváží prý šéf Bílého domu další případné potrestání. Pompeo nicméně soudí, že kritici partnerství se Saúdskou Arábií by měli pamatovat na chybu, která se stala v době prezidentského mandátu Jimmyho Cartera. Toho prý ideologické předsudky zaslepily vůči zájmům americké národní bezpečnosti a zabránily mu postupovat v duchu nynějšího Trumpova hesla „Amerika na prvním místě“.

Carterova vláda totiž podle komentáře nedokázala rozpoznat rozdíl mezi autokraty příznivě nakloněnými vůči zájmům USA, a diktátory k těmto zájmům nepřátelským. Administrativa prezidenta Trumpa ale hodlá udržovat pragmatický a správný přístup k partnerství se Saúdskou Arábií, protože je v americkém národním zájmu, uzavírá ministr zahraničí Mike Pompeo svůj článek pro deník Wall Street Journal.

Spustit audio