Parkování v centru Brna zdražilo na dvojnásobek. Kromě parkovacích domů

Dvojnásobnou částku od včerejška zaplatí řidiči za parkování na ulicích v historickém centru města. Parkovací domy ceny nemění.

Brno s novým rokem zvýšilo ceny za parkování v historickém centru města na dvojnásobek. A navíc začalo za používání těchto parkovišť vybírat i v noci.

Dosud se platilo třicet korun za hodinu a v noci, v sobotu odpoledne a v neděli bylo stání zdarma. Teď se ceny zvedly na dvojnásobek, tedy na šedesát korun za hodinu. A platí se i v noci, tedy po desáté večer. Noční stání vyjde na třicet korun za hodinu.

Výjimka z placeného nočního parkování platí pouze na čtyřech místech: v ulici Za Divadlem, na Benešově, Malinovského náměstí a Komenského náměstí.

Brněnští radní chtějí, aby auta v centru nestála tak dlouho a v noci aby se parkoviště uvolnila pro stání místních. Ti si mohou za zvýhodněnou sumu pořídit parkovací karty. Ostatní by podle radních měli využívat parkovací domy za hranicemi historického centra, kde ceny růst nemají.

„Nastavujeme ceny tak, aby bylo parkování na ulicích dražší než v parkovacích domech. Stavíme parkovací domy proto, aby se v nich parkovalo,“ uvedl náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno).

Řidiči, kteří budou chtít i nadále parkovat na ulici, by si měli připravit dostatek kovových mincí. To je jeden z často kritizovaných problémů se zvýšením parkovného. Automaty totiž přijímají pouze mince, nelze v nich platit ani bankovkami ani platební kartou.

Novináři spočítali, že za 24 hodin stání na Veselé ulici zaplatí lidé 1170 korun. To je ve dvacetikorunách bezmála půl kilogramu. A kdo by platil v padesátikorunách, zaplatí co do hmotnosti mincí čtvrt kilogramu.

Zástupci magistrátu uvedli, že vývoj budou po prvním měsíci vyhodnocovat a upozorňují, že karty i bankovky lze použít právě v parkovacích domech. V těch se zatím cena parkování nijak nezvýšila a zůstává i nadále 30 korun za hodinu bez ohledu na to, kde v centru parkovací dům stojí.

Cenu v těchto zařízeních ale určuje jejich provozovatel a to kromě Domini parku a Pinki parku na Kopečné není město. Žádný z provozovatelů ale zatím zvýšení parkovného neoznámil.

autor: Aleš Winkler | zdroj: Český rozhlas Brno
Spustit audio