Pardubičtí vědci zrestaurovali náhrobek Arnošta z Pardubic v polském Kladsku

27. říjen 2017

Experti z Fakulty restaurování pardubické univerzity úspěšně završili vědeckou misi u našich severních sousedů. V polském Kladsku se od minulého roku podíleli na obnově gotického náhrobku prvního pražského arcibiskupa Arnošta z Pardubic, který je pochován v tamním kostele Nejsvětější Pany Marie.

Podle vědců z pardubické univerzity představuje náhrobek mimořádný doklad gotického sochařského umění 14. století a historikové ho spojují s pražskou parléřovskou hutí, která mimo jiné stavěla i gotickou katedrálu sv. Víta v Praze. Náhrobek je vyrobený z opuky a je osazený na mramorové schránce (tumbě) přímo v kladském kostele, některé jeho původní části se ale do dnešních dnů nedochovaly.

V minulosti byl náhrobek několikrát vážně poškozen, podepsaly se na tom třeba husitské bouře a požár kostela, svoje prý udělaly taky neodborné zásahy, které podle odborníků narušily památku jako celek. Figurální část byla rozlomená na několik částí a fragmenty byly volně rozložené na tumbě, což v minulosti vedlo ke ztrátě řady cenných částí.

Náhrobek Arnošta z Pardubic v polském Kladsku

Našly se i ztracené části

Restaurátoři z fakulty v Litomyšli nejdřív provedli podrobný průzkum, rozebrali a zajistili fragmenty figurální části náhrobku, teprve potom se pustili do vlastního restaurování mramorové tumby. Tu kompletně rozebrali a znovu sestavili. Po osazení figurální části náhrobku na tumbu se jim podařilo dohledat umístění několika poměrně velkých fragmentů, které byly od torza odděleny několik století, a odborníci je považovali za ztracené.


České Kladsko
Kladsko bylo ve 14. století součástí Čech a Arnošta z Pardubic s ním pojí to, že tam v mládí vyrůstal a získal tam i první vzdělání než odešel na studia do Prahy.

A jak se k téhle práci v Polsku čeští vědci vlastně dostali? Jak řekl restaurátor Jakub Ďoubal, je to výsledek spolupráce českých a polských expertů, kdy hlavním iniciátorem za českou stranu byl pardubický historik František Šebek.

Čtěte také

autor: wol
Spustit audio