Pardubické letiště se připravuje na návrat charterových letů

27. květen 2020 07:10

Pardubické letiště se připravuje na návrat dopravců. Regionální letiště už opět můžou po víc než dvouměsíčním nouzovém stavu opět přijímat a vypravovat lety v rámci Schengenského prostoru, v Pardubicích ale zatím žádné letadlo nečekají.

Ředitelka Hana Šmejkalová odhaduje, že by se provoz mohl reálně obnovit v půlce června.

„Vydali jsme instrukci, podle které bude možné vpouštět cestující do terminálu, budou tam rozestupy 1,5 metru až 2 metry, pracovníci musí mít ochranné roušky, ochranné štíty a máme také vymyšlený způsob, jak budou cestující nastupovat do letadla,“ řekla Šmejkalová.

Pro začátek Ukrajina

„Se třemi dopravci jsme v kontaktu, ti nám potvrdili, že by měli zájem v půlce června začít létat,“ řekla Šmejkalová. Letiště by tak mohlo obnovit lety na Ukrajinu, vrátit by se měla s novou smlouvou dopravní společnost Rossiya Airlines. S dalším dopravcem EBA jedná, jméno a destinaci před uzavřením smlouvy prozrazovat nechce.

Pardubické letiště na základě nařízení vlády od 14. března neprovozuje žádné komerční lety. Kvůli koronavirové krizi také musí zrušit některé plánované investice. V době odstávky bylo letiště v částečném provozu, odbavovala malá letadla a cargo přepravu, zajišťovalo mimo jiné i letecký most z Číny.

autoři: Drahomíra Bačkorová , pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související