Parazitické triky savčího embrya

23. září 2010

Porovnávat savčí embryo s parazitem na první pohled není na místě. Oba dva ovšem mají společný cíl - vyhnout se imunitnímu systému matky či hostitele. A jak se nyní ukázalo, zřejmě k tomu používají i stejné triky.

Imunologové z University of Reading při výzkumu zjistili, že savčí placenta produkuje hormony a další látky, které obsahují molekulu fosfocholinu - stejnou, jakou používají někteří parazitičtí červi k zamaskování se před imunitním systémem a k jeho útlumu. Takto modifikované hormony zřejmě nejen chrání plod před útoky matčina imunitního systému, ale zároveň mu zajišťují i větší přítok krve a přísun živin.

Lidský plod na kresbě Leonarda da Vinciho

Objev by podle článku v NewScientist mohl vést k lepší prevenci před nechtěnými potraty, které může mít v některých případech na svědomí právě příliš horlivý imunitní systém matky. Navíc ukazuje důvod, proč se příznaky některých autoimunitních onemocnění - například revmatoidní artritidy - během těhotenství zmírňují.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.