Papež: Nejsem žádný superman. Kult osobnosti se mi příčí

9. březen 2014

Nejvyšší představitel katolické církve si příští týden ve čtvrtek připomene první rok v úřadu. V rozhovoru pro italský list Corriere della Sera v této souvislosti prohlásil, že se považuje za „normálního člověka“ a kult osobnosti a přirovnávání k supermanovi jej „uráží“.

Sedmasedmdesátiletý František během dvanácti měsíců v úřadě zásadním způsobem změnil image papeže, vytvořilo to však prý kolem něj nezdravé mýty. Dokonce se objevil coby novodobá mediální hvězda na titulní straně magazínu Rolling Stone.

„Sigmund Freud řekl – pokud se nemýlím – že za každou idealizací se skrývá agrese,“ řekl papež italskému deníku. „Zobrazování pontifika coby supermana je urážlivé a poškozující,“ dodal. „Papež je normální člověk, který se raduje, pláče, klidně spí a má přátele jako kdokoli jiný,“ řekl František.

Zároveň popřel zprávy, že v noci chodí inkognito rozdávat jídlo bezdomovcům. „Nikdy mě to nenapadlo. Jsou to nepravdy, související s kultem,“ řekl. Ten je však stále silnější. Ve Vatikánu se objevily graffiti, zobrazující papeže jako superhrdinu, a nakladatelství Mondadori, které vlastní expremiér Berlusconi, uvedlo na trh nový magazín Mio Papa neboli Můj papež.

Jde o vůbec první týdeník na světě věnovaný výhradně Františkovi. Bude vždy informovat o týdenních aktivitách 265. nástupce Petra v čele katolické církve – o jeho setkáních, závazcích, proslovech, poselstvích a audiencích. Zahajovací cena je stanovena na 50 centů, tedy 14 korun. Nynější „francescománii“ však přiživuje i Vatikán, který vydává nová DVD s dosud neznámými snímky ze života pontifika.

František v interview pro Corriere della Sera zmínil také nutnost nalézt roli pro penzionované papeže. Podle vatikanologů to může znamenat, že ani on nehodlá zemřít v úřadu a chce odejít na odpočinek podobně jako Joseph Ratzinger. „Benedikt byl první, ale možná nebude sám,“ řekl papež o pontifikovi, který poprvé po šesti stech letech dobrovolně odstoupil z úřadu.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.