Paní Nováková, nebo paní Novák? Nepřechýlené příjmení ženy vzbuzuje kontroverze

24. únor 2017

Bere-li si žena pana Nováka, zdaleka nemusí být paní Nováková. Český zákon umožňuje ponechat si rodná příjmení, nést jednomu z páru po sňatku dvě příjmení nebo jeho mužský tvar nepřechylovat. Co vede páry k tomu rozhodnout se jinak, než je od Josefa II. zvykem?

„Nemyslím si, že tím, že jsem muž, mám větší právo na to, aby naším rodinným příjmením bylo zrovna to moje,“ uvažuje Jiří Vicherek, který si po svatbě se svou současnou partnerkou Iris plánuje mezi své jméno a příjmení vložit ještě její příjmení – Stromsky. To v přechýlené formě nese dnes jejich dcera. „Vybral jsem jí křestní jméno, které odkazuje na mou matku. Jménem navazuje na moji rodinu a příjmením na rodinu Iris,“ vysvětluje tatínek pětiměsíční Kateřiny a dodává, že v případě narození kluka by také nosil jméno z jeho rodinné linie.


Čeština podle jazykovědců počítá s ohebnými podstatnými jmény, která svým tvarem vyjadřují svůj rod. Nepřechýlené příjmení se skloňovat nedá. Onomastik z Masarykovy univerzity Rudolf Šrámek proto poukazuje na to, že lidé mají tendenci si rod stejně do mužského tvaru jména dostat, ať už tím, že si ho přechýlí, nebo paní Taylor říkají hovorově Taylorka. Námi oslovené ženy v češtinářském hledisku nevidí problém a argumentují tvary příjmení, jako je Kočí nebo Martinů.

Janu Ustohalovou vedly k zachování svého rodného příjmení čistě pragmatické důvody, které v debatě otevřel jako první její manžel Martin Novotný: „Když jsme se brali, Jana pracovala v Moskvě pro různá média a přišlo by mi škoda, kdyby ztratila svou zavedenou značku. Navíc Novotných je tisíce.“ Jak dodává, dnes má člověk na své jméno navázaných kromě dokladů i řadu služeb včetně internetových a jejich změna je komplikací, kterou by on sám projít nechtěl.

Nové příjmení pro oba

Oba páry zažily některé udivené reakce. Zdaleka největší kontroverze vzbuzuje, když žena nese nepřechýlené příjmení. „V minulosti jsem žila v zahraničí a osvědčilo se mi, že jednoduché příjmení člověku usnadní spoustu nedorozumění," uvádí jedna z nich. I proto své exotické příjmení Stachoňová vyměnila Monika Hanych za nepřechýlené jméno svého partnera. Líbí se jí navíc, že je nové příjmení jednoduché, zvukomalebné, neevokuje výrazně jednu českou celebritu a nevyvolává v zahraničí asociace s Ruskem.

Do specifické situace se dostávají páry, které chtějí oba přijmout nové příjmení. Český zákon to neumožňuje, proto to dvojice řeší změnou příjmení jednoho z nich před sňatkem a převzetím příjmení druhým z dvojice při sňatku. „Naše nové příjmení symbolizuje začátek nové rodiny,” komentuje svůj krok Peter Revay.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.