Paní hejtmanka nám lhala do očí, říká k rozpadu krajské koalice Vít Rakušan

31. říjen 2017

Koalice na středočeském hejtmanství se rozpadla, kraj nově vede ANO spolu s ČSSD a podporou komunistů. Starosta Kolína a nově zvolený poslanec Vít Rakušan (STAN) to považuje za velmi negativní zprávu. Jak hodnotí události, které předcházely odvolaným radním? A jak se v Kolíně uchytil projekt chytré klíčenky?

Se změnou koalice ve Středočeském kraji přišel Vít Rakušan o místo v krajské radě, zároveň se stal poslancem. Jelikož průzkumy příliš nevěřily, že se hnutí STAN dostane do poslanecké sněmovny, považuje poslanecký mandát za osobní radost. Způsob, jakým došlo k rozpadu krajského vedení, mu ale naopak nepřijde šťastný.

„Už dva měsíce se nás novináři z nejrůznějších médií ptali, jestli mám informaci o tom, že hnutí ANO vyjednává se sociálními demokraty. My jsme ji oficiálně neměli, dokonce tam padala různá jména ambasadorů sociální demokracie, kteří na kraji vyjednávají. Nic takového v oficiálním jednání nezaznělo. Já jsem považoval za nutné na to reagovat. A už někdy na začátku září, prosím, nechytejte mě přesně za ten datum, jsem žádal paní hejtmanku o pracovní oběd, dokonce oficiálním mailem ze svého sekretariátu i osobně. A tato moje žádost prostě nebyla za ten měsíc a půl, za dva, vyslyšena.“

Je to prý jeden z důkazů, díky kterému bylo zřejmé, že se nějaká změna chystala už delší dobu. Podle informací Víta Rakušana bylo jasné, že ČSSD jednalo o oficiální koaliční nabídce s hnutím ANO.

„Paní hejtmanka nám lhala do očí. Ona nám v pátek řekla, že přerušuje dohadovací řízení do dalšího pátku. A mezitím o víkendu poslala oficiální nabídku sociální demokracii a komunistům o nové koalici. V tom vidím ten největší podraz. O tom, že se koalice rozpadne, to se v politice stává, ale má to mít nějakou štábní kulturu.“

Jak bude stíhat Vít Rakušan funkci starosty, když je současně poslancem? Jaké novinky se v Kolíně chystají v rámci chytrého města? A jak se uchytil projekt chytrých klíčenek? Poslechněte si celý rozhovor!
autoři: tsp , Martin Čuřík
Spustit audio