Pandemie snižuje průměrnou délku dožití v USA. Výraznější propady jsou u Afroameričanů nebo Hispánců

19. leden 2021

Průměrná délka života se ve Spojených státech vlivem nemoci covid-19 výrazně snížila. Naděje na dožití klesla hlavně mezi Afroameričany a Hispánci. Vyplývá to ze studie amerických výzkumnic z Univerzity Jižní Kalifornie a Princetonské univerzity. Podle nich jde o největší pokles v posledních čtyřech dekádách.

Střední délka života při narození je teď ve Spojených státech zhruba 77,5 roku – to je také nejnižší naděje dožití za posledních 17 let. Autorky výzkumu Theresa Andrasfayová z Univerzity Jižní Karolíny a Noreen Goldmanová z Princetonské univerzity předpokládají, že obzvlášť velký dopad na naději dožití by mohla mít pandemie u etnických menšin.

Střední délka života neboli naděje dožití udává průměrný počet let, který má před sebou jedinec v určitém věku. Nejčastěji se ukazatel využívá ve formě naděje dožití při narození, což znamená, kolika let se dožije osoba právě narozená.

Zatímco u bílých Američanů vědkyně spočítaly pokles o necelý rok, u Afroameričanů předpokládají zkrácení průměrné délky života o více než dva roky a u latinskoamerické komunity, která je obecně považována za zdravější, dokonce o více než tři roky.

Vyšší úmrtnost Hispánců a Afroameričanů je podle autorek studie důkazem nerovnoměrného dopadu nemoci covid-19 na americké etnické menšiny.

„U těchto skupin byla mnohem vyšší expozice nemoci v zaměstnání a vyššímu riziku nákazy jsou tito lidé vystavení i při dojíždění do práce. Šíření koronaviru nahrávají taky vícegenerační domácnosti,“ vysvětluje Theresa Andrasfayová a upozorňuje také na omezený přístup menšin ke kvalitní zdravotní péči.

Čtěte také

V předešlých desetiletích střední délka života v USA takřka neklesala. Dopady pandemie koronaviru teď ale mezi příčinami poklesu průměrného věku dožití vystřídaly například takové příčiny úmrtí, jako je předávkování drogami.

Zaostávání Spojených států za ostatními bohatými zeměmi tak v tomto ohledu pandemie ještě prohlubuje. Na následky onemocnění covid-19 zemřelo vloni skoro 350 tisíc lidí Američanů.

Poslechněte si, jak výsledky studie interpretuje redaktorka Českého rozhlasu Martina Rasch.

Spustit audio

Související