Pandemie brzdí herní průmysl. Nahradí mainstreamovou produkci nezávislé hry?

17. duben 2020

Jarda Möwald, Šárka Tmějová a Lukáš Grygar se vzhledem k nouzovému stavu opět sešli pouze ve svých domovech a čerstvý Quest nahráli telefonicky. Jelikož vývoj her a jejich vydávání také výrazně ovlivnila současná pandemie, požádali o pomoc s výběrem témat posluchače a také nezávislou scénu. Jaké indie tituly byste si v karanténě rozhodně měli zahrát a co by trojice naopak nechala povinně rozehrát své rodiče?

Jarda si postěžoval, že kvůli epidemii práce z domova jeho oblíbená herní studia nestíhají dokončovat vytoužené tituly – odkladu kvůli koronaviru se v posledních týdnech dočkalo třeba pokračování postapokalyptického dobrodružství The Last of Us Part 2. Lukáš kontroval tím, že si přece může mainstreamové pecky dočasně nahradit nezávislou produkcí, a doporučil hned několik kusů z platformy sdružující hry bez vydavatele itch.io. Šárku z nich nejvíc nadchla detektivka Frog Detective 2 o antropomorfním žabím detektivovi, který vyšetřuje případ vraždy mezi ostatními, neméně roztomilými zvířátky.

Pak už se ale trojice vrhla na dotazy vás, věrných posluchačů. Dozvíte se tak mimo jiné, jak redaktoři Questu hodnotí s odstupem 9 let The Elder Scrolls: Skyrim nebo jak podle nich současná pandemie ovlivní do budoucna esport. Dojde i na filozofické okénko o stavu tuzemské herní žurnalistiky. Má se prý dobře, ale mohla by se mít i lépe.

Musel Jarda někdy při recenzování popírat svůj herní vkus? Proč Šárku fascinuje olympiáda cvrnkacích kuliček? A jak Lukáš vyrůstal coby hráč v rodině slavného astrofyzika? Poslechněte si v Questu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.