Pamětní desku generála Josefa Mašína odhalili v Roudnici nad Labem

27. srpen 2016

Právě tam Josef Mašín strávil svá studentská léta. Desku s reliéfem odhalila jeho dcera Zdena.

Při odhalení desky zazněla i slova, která tento hrdina českého odboje proti nacistům napsal těsně před svou smrtí:

„Drahé moje děti, posílám vám poslední svůj pozdrav před svým odchodem na věčnost. Poslední má myšlenka patří jen vám, a to mě nejvíc tíží, neboť jste dosud ještě malé a potřebovaly byste mé největší péče. Bohužel vás musím opustit….“

Taková byla poslední slova důstojníka prvorepublikové československé armády a protinacistické odbojové skupiny Tři králové Josefa Mašína.

Zatklo ho gestapo a v roce 1942 byl odsouzen k smrti popraven na kobyliské střelnici v Praze. Pamětní desku v Roudnici inicioval spolek Nezapomínejme. Pomohlo i město Roudnice nad Labem.

Jak se dopis uchoval, vysvětlila jeho dcera Zdena: „Motáky, které psali, se podařilo někdy dostat ven pomocí špinavého prádla. A někde byla zmínka, že na Pankráci v cele č. 10 ve veřejích bude korespondence Josefa Mašína jeho rodině.“

Matka Zdeny Mašínové v roce 1946 v pankrácké věznici korespondenci skutečně objevila. Mezi ní i dopis na rozloučenou psaný na toaletním papíře. „Tím se tento vzkaz zachoval,“ potvrzuje Zdena Mašínová s tím, že se jedná o velmi vzácnou záležitost.

Sama si na otce moc nepamatuje. Byl stále pryč a domů chodil jen tajně a v noci. Za „normálního“ tátu by ho přesto nevyměnila: „Byla jsem šťastná, že jsem měla takovou rodinu, a právě takové rodiče. To mě posilovalo na cestě celým mým životem, a vážím si toho dodnes, “ říká.

Při odhalování desky pomáhala také vnučka Josefa Mašína Sandra, která dnes žije ve Spojených státech amerických. I ta četla vzkaz – svého otce, Josefa Mašína mladšího: „Manželka generála Mašína zemřela v komunistickém vězení. Její bratr Ctibor Novák byl komunisty popraven. Komunistická strana jako jediná ze zemí bývalého východního bloku nadále existuje a je zastoupená i v současném parlamentu.“

Otec jí o svém životě vyprávěl pořád dokola, ačkoli matka si to nepřála. Byly podle ní příliš dramatické a brutální. Ona sama viděla, jak velký vliv to má na něj – dokonce ještě dnes, vysvětlila Sandra Mašínová.

autor: dap
Spustit audio