Palivo vyráběné z oxidu uhličitého v atmosféře?

1. duben 2013

Vědci z Georgijské univerzity v amerických Athénách přetvořili inženýrským způsobem exotickou baktérii, aby mohla pohlcovat oxid uhličitý z atmosféry. Jejich dalším cílem je, aby podobné baktérie v budoucnu vyráběly palivo.

Vědci zaměřili svoji pozornost k baktérii Pyrococcus furiosus z třetí domény organismů Archea, která obvykle žije v podmořských vulkanicky aktivních oblastech v blízkosti hydrotermálních ventilů a živí se uhlovodíky. Můžeme ji najít jak v horkých vodách s teplotou blížící se 100 stupňů Celsia, tak i ve vulkanickém bahně na mořském dně v těchto oblastech. Díky experimentům s genetickým kódem této archeobakterie se vědcům povedlo vyšlechtit podobnou baktérii, která snese menší teploty a živí se oxidem uhličitým. Když do metabolismu baktérií přidali navíc vodík, získali na výstupu jednu organickou karboxylovou kyselinu, která se hojně vyskytuje v produktech určených pro domácnost (C3H6O3 ,3-Hydroxypropionic acid). Vědci nyní zkoumají možnosti, jak tento chemický proces upravit dále tak, aby na výstupu byla přímo uhlovodíková látka, kterou lze použít jako palivo nebo kterou je možné v palivo snadno proměnit.

Důsledky případného úspěchu by byly velkolepé - kromě produkce paliv bychom objevili i postup, jak snižovat obsah oxidu uhličitého v atmosféře. V jistém smyslu bychom v zásadě obrátili postupy, při kterých se různá paliva naopak spalují a vzniká oxid uhličitý. Obešli bychom se tak bez pěstování zelených rostlin pro palivo, včetně následného zpracování z nich pocházející biomasy.

Zdroje: Popular Science, Pyrococcus furiosus (Missouri University of Science and Technology), UGA Today

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio