Palestinci chtěli překonat hranici a páchat zlo. Izrael brání svou existenci, říká publicista

15. květen 2018

Izrael jen brání svoje hranice. Tak reagoval izraelský premiér Benjamin Netanjahu na zabití minimálně 55 Palestinců při pondělních protestech v Gaze. Armáda uvedla, že se protestující snažili proniknout na izraelské území a tam páchat teroristické činy.

Hamás se při protestech snaží prolomit izraelskou hranici. Je to válečný akt, tvrdí bývalý velvyslanec

Demonstrace v Gaze

Až do poloviny května se budou na hranicích pásma Gazy konat palestinské protesty, které provází nepokoje a násilí. Demonstranti požadují návrat palestinských uprchlíků a ukončení blokády Gazy. Izraelská armáda tvrdě brání jejich postupu k bariéře na hranicích.

„Hamás na úterý vyzývá k dalším protestům, ale jsou signály, že po včerejším masakru budou slabší nebo vůbec,“ přibližuje blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček.

Právě 15. května si Palestinci připomínají Den Nakby neboli katastrofy, který odkazuje na vysídlení Palestinců v roce 1948 a následuje den po výročí vzniku Izraele. „Spousta Arabů tehdy odešla i proto, že vyslyšeli volání vůdců okolních zemí, aby demonstrativně odešli, a že oni je na svých tancích přivezou zpět,“ říká publicista Teodor Marjanovič.

Po sedmdesáti letech je na čase, aby Palestinci pochopili, že Izrael je realitou. Musejí se s tím smířit.
Teodor Marjanovič

Spojené státy zablokovaly přijetí prohlášení Rady bezpečnosti OSN, které vyzývalo k nezávislému vyšetření pondělního násilí na hranicích Pásma Gazy. Podle Marjanoviče je ale problém s tím, co lze označit za nezávislé. Vyšetřování navíc na věci nic nezmění.

„Faktem je, že Izrael varoval Hamás i obyvatele Gazy shazováním letáků, aby nechodili na hranici a nešli hlavou proti zdi, jinak je zasáhne střelba. Tak se nakonec i stalo. Hamás pomalu ale jistě zjišťuje, že nemá podporu v arabském světě a čím dál zoufalejšími způsoby se na sebe snaží upoutat pozornost,“ zdůrazňuje Marjanovič.

Spojené státy přemístily ambasádu do Jeruzaléma, Palestinci se bouří

Izraelský týden na Vltavě

Spojené státy přemístily svou izraelskou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma. V den 70. výročí vzniku židovského státu tak americký prezident Donald Trump dovršil naplnění svého slibu z prezidentské kampaně.

Počtem demonstrantů navíc poslední události podle publicisty zůstaly za očekáváním, Hamás mluvil o sto tisíci lidech, ale přišla polovina. Přitom Gaza má dva miliony obyvatel. Byla ale střelba do protestujících ze strany Izraele adekvátní reakcí?

„Co by ti Palestinci asi v Izraeli dělali, kdyby se jim podařilo překonat hranici? Začali by unášet lidi do Gazy, aby mohli vyjednávat o propuštění uvězněných teroristů. To nebyla demonstrace v západním slova smyslu. Chtěli překonat hranici a páchat zlo,“ tvrdí.

Co se odehrálo, je velmi smutné. Padesát mrtvých je hodně. Ale musíme pochopit, že izraelská strana chrání svou existenci. O to v jádru jde.
Teodor Marjanovič

autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio

Související