Paleontologové našli důkaz, že hadi měli nohy

30. listopad 2019

Jedním z nejznámějších příběhů Bible je ten o zakázaném ovoci, kdy had přesvědčil Evu, aby je ochutnala, a pak byla i s Adamem vykázána z ráje. Bůh ale potrestal i hada – měl se nadále jen plazit po břiše a „žrát prach“.

Bible tak naznačuje, že do té doby měl had nohy jako mnohá jiná zvířata, píše izraelský deník Jerusalem Post.

Čtěte také

Nejnovější studie, které vyšla v časopisu Science Advances, naznačuje, že tomu skutečně tak bylo a předkové dnešních hadů měli končetiny. V argentinské Patagonii se našlo několik zkamenělin vyhynulých hadů starých až sto milionů let, jimž se podle výrazu pro hada ve starohebrejštině i moderní hebrejštině říká Nachaš.

Logo

Fosílie, k nimž patří i několik lebek, naznačují, že hadům zanikly přední nohy o miliony let dříve než zadní. Vědci se už dříve shodovali, že hadi byli kdysi čtyřnohými tvory, ale neměli konkrétní důkazy. Před nálezem v Patagonii se domnívali, že fáze dvounohých hadů byla přechodným vývojovým obdobím mezi čtyřnohým a beznohým tělem. Teď se však zdá, že trvalo desítky milionů let.

Podle paleontologa Michaela Caldwella z univerzity v kanadské Albertě byli hadi zřejmě dokonce první ze skupiny ještěrů, kteří začali „experimentovat s beznohým tělem“, uzavírá Jerusalem Post.

Spustit audio

Související