Pákistánská vláda ustupuje islamistům požadujícím popravu křesťanky

11. listopad 2018

Pákistánský soud na konci října zrušil trest smrti pro křesťanku Asiu Bibiovou, která byla odsouzena v roce 2010 za údajné rouhačství. Zprostil ji všech obvinění, a to bylo přelomové rozhodnutí v zemi, která je tak často nespravedlivá vůči náboženským menšinám a zejména lidem obviněným z rouhání.

Informuje o tom server americké stanice CNN.

Portál ale především upozorňuje na následné dění. Zastánci tvrdého náboženského jádra z islamistické strany Tehríke Labajk vyšli okamžitě protestovat do ulic. O několik dní později nová pákistánská vláda pod vedením premiéra Imrana Chána a jeho Hnutí za spravedlnost oznámila, že se dohodla na značných ústupcích vůči demonstrantům, kteří žádají popravu Bibiové. Kabinet dal najevo, že ženě hodlá zabránit v odjezdu ze země.

Dokáže kriketová legenda Imran Chán v roli premiéra vybudovat nový Pákistán?

Pákistánský politik Imran Chán

V Indii je už čtyři roky premiérem Naréndra Módí. Jak poznamenává ve svém komentáři pro stránky agentury Bloomberg indický novinář a spisovatel Pankádž Mišra, Módího vlády se báli všichni ti, kdo znali jeho přesvědčení o nadřazenosti hindského obyvatelstva a věděli, jak křehká je indická ekonomika.

Demonstranti se někdy uchylují k násilí. Vede je strana, která v Pákistánu požaduje smrt pro liberální aktivisty a provolává hesla jako „zabijte všechny rouhače“. Jsou to extremisté, ale vláda v Islámábádu jim ustoupila. Nebylo to poprvé ani naposled, upozorňuje CNN.

Před rokem, když byla u moci Pákistánská muslimská liga, uspořádali radikální islamisté z Tehríke Labajk protest. Volali po demisi ministra spravedlnosti za to, že provedl nepatrnou změnu náboženské přísahy nových poslanců. Ministr skutečně rezignoval a úprava přísahy byla zrušena.

Příliš velké riziko

Před několika měsíci ustoupila nátlaku stoupenců náboženského tvrdého jádra i současná vláda – vyzvala profesora Princetonské univerzity a uznávaného ekonoma Atifa Miana, aby odstoupil z nové poradní hospodářské rady, kam ho sama několik dní předtím jmenovala. Důvodem bylo pouze to, že patří k pronásledované náboženské menšině Ahmadíjů.

Čtěte takéPákistánskou křesťanku propustili z vězení, řekl její právník. Zůstává ale v ochranné vazbě

Premiér Chán se přitom původně chtěl radikálům rozhodně postavit. Když vypukly protesty proti osvobození Asii Bibiové, označil je za nepřijatelné a kontraproduktivní pro islám.

Jeho projev byl pochopitelný – demonstranti vyzývali k zabití soudců a pákistánské vojáky ke vzpouře. A Pákistán tvrdě zasahuje proti těm, kdo útočí na stát nebo ho třeba jen kritizují, počínaje pákistánským Tálibánem až po Paštunské hnutí Tahafúz, které požaduje větší práva pro etnické Paštuny.

Chán však své sliby nenaplnil. Proč? Podle serveru stanice CNN je riziko zahájení boje proti islamistům z Tehríke Labajk a jim podobným zkrátka příliš velké. Premiérova tvrdá slova tak vyznějí naprázdno. Zásah proti islamistům, zejména v tak konzervativním a náboženském státě, by znamenal nebezpečí, že vypuknou masové demonstrace.

Krvavá lekce

V roce 2007 nasadil tehdejší prezident Parvíz Mušaraf vojáky proti náboženským studentům a ozbrojencům, kteří se zabarikádovali v Rudé mešitě v Islámábádu. Při vojenské operaci zemřely desítky lidí a následovala řada odvetných útoků. K důsledkům patřil i vznik pákistánské odnože hnutí Tálibán, jež pak skoro deset let terorizovala zemi. Byla to lekce, na kterou nikdo nezapomněl.

Čtěte takéManžel osvobozené křesťanky žádá o pomoc Británii i USA. Propuštění pákistánské úřady odložily

Zákrok proti straně Tehríke Labajk by mohl mít také politické dozvuky, protože strana premiéra Imrana Chána má i konzervativní náboženské stoupence. Tehríke Labajk je zároveň spojencem pákistánské armády. A v letošních volbách získala přes dva miliony hlasů.

Protistátní protesty Tehríke Labajk ukázaly, jak by se tento spojenec mohl snadno proměnit v hrozbu. A tomu se chce vláda raději vyhnout. Jenže dokud s ním bude jednat v rukavičkách, bude se marně snažit potlačit násilný extremismus, jenž Pákistán už tak dlouho sužuje. Tito extremisté se stávají součástí hlavního politického proudu a jejich nenávistná rétorika nachází ve společnosti přívržence.

Ustupování nepomůže

Pokud se však vláda bude dál snažit extremisty ukonejšit, může paradoxně uspíšit destabilizaci, které se tolik snaží vyhnout. Když jim ustoupí, dodá jim odvahy, aby své názory prosazovali stále troufalejšími způsoby a posílili prostředí, které už nyní extremismus umožňuje. Jednat s nimi v rukavičkách zkrátka znamená hrát si s ohněm, varuje CNN.

Server německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle informuje, že úřady nakonec propustily Asiu Bibiovou z vězení kvůli obavám o její bezpečnost až nějaký čas po osvobozujícím rozsudku. Pákistánská média nyní spekulují, že je „už na cestě pryč ze země“.

A i když to mluvčí vlády popřel, předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani na Twitteru napsal, že se Bibiová i s rodinou nacházejí na bezpečném místě a on se těší, až je přivítá v Evropě, dodává Deutsche Welle.

Spustit audio

Související