Pach smrti je univerzální varovný signál

15. září 2009

Pach nedávné smrti nebo zranění je podle nové studie univerzálním varovným signálem jak u hmyzu, tak jejich vzdálených příbuzných korýšů.

Biologové z kanadské McMaster University studují společenské chování švábů, kteří při vzájemné komunikaci využívají feromonové signály. Pokud šváb najde dobré místo, označí jej pachovou značkou, která přitahuje ostatní šváby. Biologové z těl švábů extrahovali různé chemické sloučeniny a zjišťovali, jak na ně hmyz bude reagovat. Zjistili, že záhy po smrti nebo zranění švába se začnou rozkládat mastné kyseliny. Sloučeniny, které přitom vznikají, mají jednoznačně varovný účinek - šváb, který je ucítí, rychle upaluje pryč.

Stejný jev vědci zaznamenali také u korýšů, kteří se od hmyzu oddělili už před 400 miliony let. Domnívají se proto, že pach smrti představuje univerzální varovný signál, který pravděpodobně vznikl ještě ve vodním prostředí u společného předka dnešních korýšů a hmyzu. Význam signálu je evidentní - varování umožňuje vyhnout se zdroji infekce nebo místu, kde číhá hladový predátor.

Výsledky studie zveřejnil časopis Evolutionary Biology.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.