Ozvěny dne - zprávy 9. března 2010

9. březen 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka moderátorka:
Sněmovna přes nesouhlas Senátu prosadila nižší zdanění zaměstnaneckých výhod. Podle ministra financí to bude mít dopad na státní rozpočet.

Eduard JANOTA, ministr financí:
Je to do jisté míry nesystémové řešení, o kterém rozhodují politici, tak prostě ho musíme akceptovat.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka moderátorka:
Policie prohledala kvůli projektu Opencard pražský magistrát.

osoba:
Je to zcela standardní záležitost, my jako magistrát, Policie České republiky zcela jistě poskytneme veškeré /nesrozumitelné/ informace.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka moderátorka:
Hokejovou reprezentaci povede na mistrovství světa kouč Vladimír Růžička.

osoba:
Končí mu smlouva k poslednímu květnu a o další angažmá u národního týmu už se ucházet nebude.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka moderátorka:
A počasí, zítra bude slunečno až polojasno, postupně se má zatahovat. Teploty nula až plus 4 stupně, na horách kolem 3 pod nulou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka moderátorka:
Začínají Ozvěny dne, u mikrofonu jsou Veronika Sedláčková a Eva Odstrčilová.

Sněmovna přes nesouhlas Senátu prosadila nižší zdanění zaměstnaneckých výhod

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Sněmovna přehlasovala veto Senátu. Znovu podpořila nižší zdanění zaměstnaneckých benefitů z ceny zvýhodněné a ne tržní, jak to mu bylo od začátku tohoto roku. Novelu zákona o dani z přidané hodnoty teď dostane prezident Václav Klaus. Pro změnu, kterou si hrozbou stávky vynutily dopravní odbory, hlasovala sněmovní levice, lidovci a tři nezařazení poslanci.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Podle ministra financí Eduarda Janoty je to změna do jisté míry nesystémová.

Eduard JANOTA, ministr financí:
Toto řešení, ale o kterém rozhodují politici, tak prostě ho musím akceptovat.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Spokojení jsou sociální demokraté. Předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Já myslím, že to je vynikající a doufám, že to pan prezident už nebude zdržovat.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Pravice ve sněmovně neměla na zamítnutí návrhu dost sil, potvrdil to místopředseda ODS Petr Nečas.

Petr NEČAS, místopředseda ODS:
Není to překvapivé, vytvořila se hlasovací koalice, nikoliv poprvé a nikoliv naposled komunistické strany sociální demokracie a lidové strany.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Novela zákona o DPH teď půjde na Pražský hrad. Prezident republiky už se ale dal slyšet, že ji nepodepíše. Do sněmovny se tedy benefity s největší pravděpodobností ještě vrátí. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
S pražskou zastupitelkou Janou Ryšlinkovou budeme hovořit v publicistické části Ozvěn dne.

Policie prohledala kvůli projektu Opencard pražský magistrát

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Budovu pražského magistrátu dnes prohledávala protikorupční policie. Přijela si pro materiály, které bude potřebovat k vyšetřování ostře kritizovaného projektu Opencard.

Klára BÍLÁ, redaktorka:
Zásah policie Radiožurnálu potvrdil mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf s tím, že se jedná o standardní postup a souvisí s trestním oznámením, které v prosinci podala opoziční zastupitelka Jana Ryšlinková. Ta zásah vnímá jako první krok, který je nutný k tomu, aby se ve vyšetřování mohlo pokračovat.

Jana RYŠLINKOVÁ, opoziční zastupitelka:
Pokud se nemýlím, pokud ty indicie, které jsem měla v rukou, jsou pravdivé, tak politici věděli od samého začátku, pokud přímo nebyli iniciátory toho tunelu, který tam byl namalovaný, a tudíž za to nesou plnou zodpovědnost.

Klára BÍLÁ, redaktorka:
Kauzu dozoruje městské státní zastupitelství, které odmítlo celou věc jakkoliv komentovat. K případu se nechce vyjadřovat ani protikorupční policie. Projekt pražské karty Opencard začala policie prověřovat na konci února. Zjišťuje, zda se lidé z magistrátu a dodavatelské firmy Haguess nedopustili trestných činů porušování povinnosti při správě cizího majetku a porušování pravidel hospodářského styku. Klára Bílá, Radiožurnál.

Češi v průměru vydělávají 23600 korun

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Češi v průměru vydělávají 23600 korun. Mzda se loni zvýšila o 900 korun navzdory krizi, protože firmy propouštějí hlavně nekvalifikované zaměstnance s nízkými platy, a tak se průměr statisticky zvedá. Podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka se letos mzdy budou zvyšovat jen velmi pomalu.

Pavel MERTLÍK, hlavní ekonom Raiffeisenbank:
Naše očekávání je takové, že průměrná mzda a reálná stoupne jenom o půl procenta, nominální o dvě procenta, a velmi důležitým faktorem je pokles celkové zaměstnanosti v národním hospodářství o jedno procento, čili stejně jako v tom loňském roce, tak v letošním roce celkový objem mezd s národním hospodářstvím vyplacených poklesne a také spotřeba obyvatelstva v důsledku toho bude nejvyšší brzdou oživení ekonomiky.

Ludmila BrožováPolednová zatím ve vězení zůstává

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Bývalá komunistická prokurátorka Ludmila BrožováPolednová zatím ve vězení zůstává. Hradecký krajský soud zamítl žádost jejího advokáta o přerušení výkonu trestu. Obhájce Vladimír Kovář požadoval pro svou klientku svobodu alespoň do doby, než vrchní soud rozhodne o možném vlivu dřívějších amnestií na její případ.

Martin DRTINA, redaktor:
Přicházejí v úvahu tři, každá by BrožovéPolednové mohla odmazat až dva roky z jejího šestiletého trestu. Definitivně o tom bude rozhodovat pražský vrchní soud. A právě do vynesení jeho verdiktu chtěl advokát přerušit Brožové trest. S tím ale královéhradecký krajský soud nesouhlasí. A bývalá prokurátorka proto zůstává za zdmi věznice ve Světlé nad Sázavou. Tam si zatím už odseděla necelý rok. Martin Drtina, Radiožurnál.

Česká historička opustila vědeckou radu německé nadace Útěk

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Po polském zástupci opustila vědeckou radu německé nadace Útěk vyhnání usmíření taky česká historička Kristina Kaiserová. Nelíbí se jí způsob, jakým se ve vědecké grémiu zachází s citlivou kapitolou vyhnání Němců. Nadace koordinuje vznik berlínského dokumentačního centra, proti němuž má Česko i Polské své výhrady.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Kristině Kaiserové vadila údajně prohlubující se politizace vědecké práce. Členové odborného grémia Nadace berlínského centra stále častěji prezentovali své názory v tisku, což podle Kaiserové není seriózní vědecké práci prospěšné. Česká vědkyně si na stránkách Frankfurter Allgemeine Zeitung postěžovala, že se na projektu nepodílí řadu význačných historiků, kteří se tématem vyhnání zabývají. Kristina Kaiserová tak následovala svého polského kolegu Tomasze Szarotu, který vědeckou radu opustil na protest proti jejímu personálnímu složení a na znamení nesouhlasu s celkovou koncepcí centra. Politici SPD, Angelika SchwallDürenová a místopředseda Spolkového sněmu Wolfgang Thierse, považují odchod Kaiserové za alarmující signál. "Nesmí dojít k nové interpretaci 2. světové války," uvádějí oba poslanci sociální demokracie. Jiří Hošek, Český rozhlas, Berlín.

V Irsku zatkli sedm lidí kvůli údajné přípravě vraždy švédského kreslíře

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
V Irsku zatkli sedm lidí kvůli údajné přípravě vraždy švédského kreslíře za jeho karikatury muslimského proroka Mohameda. Lars Vilks nakreslil zakladatele islámu se psí hlavou v novinách /nesrozumitelné/. Islámští extrémisté poté vypsali odměnu ve výši sta tisíc dolarů za jeho zabití. Irská policie potvrdila zatčení čtyř podezřelých mužů a tří žen, ke kterému vedlo mezinárodní vyšetřování. Podle irských médií jsou všichni zadrženi muslimové.

Rakouský opat zneužil chlapce

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Nejenom Německo, ale už i Rakousko řeší nové případy sexuálního zneužívání mladistvých v katolické církvi. Zatím posledním známým viníkem je opat kláštera svatého Petra v Salzburgu. Usvědčila ho jedna z bývalých obětí.

Vojtěch BERGER, redaktor:
Třiapadesátiletý muž ze Salzburgu v rozhlasovém interview pro stanici Ö1 přesně popsal, jak ho dnešní opat, tehdy ještě čekatel /nesrozumitelné/ Bruno Becker sexuálně zneužil. Opat vzápětí nabídl svou rezignaci, vyšlo ale najevo, že byl se svou obětí v kontaktu už loni na podzim. Tehdy poškozenému nabídl bolestné ve výši 5 tisíc eur, když nebude podnikat žádné další kroky. Muž, který podle svých slov kvůli dávnému zneužití trpěl poruchami spánku a depresemi, se ale nedal, svou otevřenou výpovědí chce přimět všechny další oběti, aby promluvily také. Vojtěch Berger, Radiožurnál.

Klíčová socha

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Šestimetrová klíčová socha o 9 tunách se ode dneška stala dominantou pražského náměstí France Kafky. Výtvarník Jiří David ji vytvořil z více než 85 tisíc klíčů. Instalace je složena z písmen, která vytvářejí nápis "Revoluce". Písmena jsou udělána /nesrozumitelné/ v době minulého režimu. Socha představuje jakousi osobní polemiku autora se společenským a politickým vývojem po roce 1989. Po několika měsících se instalace načas přesune z Prahy i do ostatních velkých měst České republiky. Víc řekl Radiožurnálu sám Jiří David.

Jiří DAVID:
Je tady podstatně velký R, který se bortí a padá a zároveň to drtí ty písmena pod sebou, tak je to vlastně taková sebereflexe tý samotný revoluce. Nechtěl bych, aby to byla jenom atrakce, ale chci, aby to byl pomník. Vidím, že i cizinci, kteří tady chodí kolem, tak najednou na to reagují docela spontánně, což mě jako samozřejmě zajímá a baví.

Přehled následujících zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A co vám nabídneme? Poslanci zrušili vyšší zdanění zaměstnaneckých benefitů. Odboráři v dopravě, kteří hrozili stávkou, o své výhody nepřijdou. Policie dnes dorazila přímo na pražský magistrát kvůli dokumentům v kontroverzní kauze Opencard. A řecké problémy, které ohrožují celou Evropu, zaujaly komentátora z Respektu.cz Jana Macháčka.

Poslanci zrušili vyšší zdanění zaměstnaneckých benefitů

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Navzdory výhradám, že půjde o další zásek v rozpočtu a údajně v zájmu sociálního smíru dnes v podvečer sněmovna odhlasovala nižší zdanění zaměstnaneckých benefitů. Napodruhé. Poté, co novelu zákona o DPH poslancům vrátil Senát. Parlament se změnou zabýval v režimu legislativní nouze na žádost vlády. Ta spolu s levicí ve sněmovně vyšla vstříc odborářům v dopravě, kteří kvůli zaměstnaneckým výhodám hrozili stávkou. Parlamentní pravice je proti a prezident Václav Klaus už avizoval, že novelu nepodepíše. Na telefonu je předseda Odborového svazu železničářů Jaroslav Pejša. Dobrý večer.

Jaroslav PEJŠA, předseda Odborového svazu železničářů:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A do našeho sněmovního studia zdravím člena rozpočtového výboru za ODS Michala Doktora. Dobrý večer.

Michal DOKTOR, člen rozpočtového výboru, poslanec /ODS/:
Dobrý večer vám i posluchačům.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Pejšo, co pro vás dnešní rozhodnutí sněmovny znamená, zadostiučinění?

Jaroslav PEJŠA, předseda Odborového svazu železničářů:
No, tak jsme spokojeni, myslím si, že rozum zvítězil, protože i v té rozpravě bylo jasně vidět a říkal to tam pan ministr Janota, výběr této daně by byl velmi problematický, administrativně náročný a prakticky by se velmi obtížně jinde zjišťovalo, co je to cena obvyklá, protože ono to uvádění těch 22 tisíc jako ekvivalentů k režijní jízdence je zcestné, protože to je na první třídu, ty režijky jsou na druhou třídu, a tak dále. A hlavně, když se tam uvádělo ty případy ubytován a tak dále, bylo by to velmi náročné a asi by výnos nebyl únosný k tomu, jakoby to vyžadoval administrativu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Prezident Václav Klaus už avizoval, že tento zákon zřejmě nepodepíše, ale vypadá to, že i tak sněmovnou znovu projde, znamená to, že stávka je definitivně u ledu?

Jaroslav PEJŠA, předseda Odborového svazu železničářů:
No, tak my doufám, že legislativní proces bude úspěšně dokončen, ještě zbývá jeden krok nebo dva kroky a v tu chvíli my nemáme nutnost stávkovat, ale samozřejmě pořád se nás lidé ptají, jak je to se stávkou, ono to vypadá, jakoby kdyby ji někteří považovali stávku za nějaký trestný čin, ale ono je to ústavní právo a ve chvíli, kdy se dostaneme do situace, že bychom už nic jiného neměli, jinou zbraň, no, tak ji musíme použít, my jsme s ní začali operovat ve chvíli, vy jste viděli, že je zablokovaná sněmovna a třikrát padl v programu sněmovny návrh, který umožňoval řešení poslaneckou iniciativu. Nakonec čas vypršel a nezbylo nic jiného, než vládní návrh a legislativní nouze.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane poslanče Doktore, prezident tuto normu, jak už jsem předeslala, velmi pravděpodobně nepodepíše, to už řekl předem, sněmovnu ale nezlomí. Jste smíření s tím, že jste v této věci prohráli jako pravice?

Michal DOKTOR, člen rozpočtového výboru, poslanec /ODS/:
Tak smířený s tím rozhodně nejsem, to já myslím, že velmi dobře víte a myslím, že to ví i posluchači, my tu debatu považujeme za debatu vedou mimo a čas prostor, skoro to vypadá, že odboráři vůbec nechápou, v jakých obtížích se nalézá naše ekonomika a stůj co stůj si trvají na svém, jako malé děti v hračkářství s drahými vláčky. Já myslím, že není možné, není možné ustupovat tomu tlaku a je mi velmi líto, že vláda se slušným kreditem a se slušnou odezvou mezi občany ustoupila takovému tlaku, který se týká výhod pouze nechtěných zaměstnanců, zdůrazňuji, že to není debata o třech milionech nebo třech celých osm milionech zaměstnanců, to se týká pouze některých a jejich výhod. A připadá mi smutné, smutné v době, kdy zaměstnanci soukromých firem bojují o přežití, drží s firmami basu, pracují za 60 procent mzdy, musí podávat ještě větší výkony, nežli v loňském či předloňském roce, že tu odboráři stávkují za něco, a teď, prosím, zkuste si sami udělat, sami udělat propočet a rozvahu, říkajíli dnes odboráři, respektive ministr financí, že je to pouze 70 milionů korun, dělíteli to zhruba třemi miliony zaměstnanců, dojdete k číslu 23 korun za rok a jednoho zaměstnance, co pak se stávkuje a je legitimní stávkovat za 23 korun. Ale teď jenom zdůrazňuji, zdůrazňuji na závěr ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ale možná by to znamenalo i to, že se nic tak dramatického neděje pro státní rozpočet, teď jste to přepočetl.

Michal DOKTOR, člen rozpočtového výboru, poslanec /ODS/:
Ne, to, podívejte, to nejsou má čísla, stejně jako ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jsou to čísla ministerstva financí, ale jestli ...

Michal DOKTOR, člen rozpočtového výboru, poslanec /ODS/:
Stejně tak, jako každý, kdo má přístup ke Googlu, k Internetu, si najde vystoupení pana ministra financí, pana náměstka Hejduka, pana náměstka Fuksy, kteří mluvili v uplynulých týdnech o sta milionech korun. To, že ministerstvo financí ustoupilo v tom odhadu, to já myslím, že směšnost, směšnost celé té situace ještě dokresluje, já opravdu myslím, že kvůli 70 milionům korun není možné používat termíny, že někdo ožebračuje pracující, a teď zdůrazňuji, že pracujícím někdo ty benefity nebral, oni tady odboráři stávkovali za zájmy Českých drah, za zájmy zaměstnavatele. A já myslím, že opravdu kvůli 23 korunám se stávka nevyhlašuje a že se nevydírá celá zem.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Pejšo, když to shrneme, co tím získáváte, vy jste skutečně spíš stávkovali nebo chtěli stávkovat za zaměstnavatele?

Jaroslav PEJŠA, předseda Odborového svazu železničářů:
Tak podívejte, především chci reagovat na to, co pan poslanec Doktor říkal, tak jak v jednu chvíli tvrdil, že jsme stávkovali, to jste /nesrozumitelné/ a my jsme nestávkovali, my jsme opravdu museli tu stávku ..., když jsme viděli, jak to vypadá v Poslanecké sněmovně, že se nic neděje, pan poslanec nás nazývá nevychovanými dětmi, které si vynucují lízátko před večeří nebo podobně, jak to říkal ve sněmovně, já bych se ho chtěl zeptat, jak máme nazvat poslance, kteří prakticky dehonestovali zastupitelskou demokracii tím způsobem, že tři týdny byla zablokovaná sněmovna, lidé to viděli v přenosu na ČT 24 a ty reakce byly opravdu velmi negativní, škoda, že pan poslanec asi se nestýká s veřejností, která ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ale spíš mi ještě řekněte, pane Pejšo, než abychom se dostali zase do nějaké kontroverze, co tím získáváte, nejde spíš jen o prestiž odborů, o to, že jste si vymohli soud.

Jaroslav PEJŠA, předseda Odborového svazu železničářů:
Nejde o /nesrozumitelné/, ona tam byla také panem poslancem zmíněna, že existuje i velmi extenzivní výklad toho paragrafu 36 a). Pan ministr Janota dneska uvedl určitá čísla a pan náměstek jeho, první náměstek Fuksa, jsou nominovaní ODS, uvádí naprosto jiná čísla a protože používá jiný výklad toho paragrafu, naprosto extenzivní, ono opravdu ta jedna věta jde vykládat velmi široce a my se obáváme toho, že když tam ta věta zůstane, tak někdo přijde s úplně jiným výkladem, dneska slyšíme, že se to vztahuje jenom na zaměstnance a ne na rodinné příslušníky nebo důchodce. No, ale to je výklad, který podává ministerstvo financí. Přijde jiný ministr financí a začne říkat, že je to vlastně odvozeno od pracovního poměru toho ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
No, ale zatím prostě váš požadavek prošel Poslaneckou sněmovnou, co přijde potom, to teď nikdo nemůže vědět.

Jaroslav PEJŠA, předseda Odborového svazu železničářů:
No, ale je to právě proto, že ta věta v tom zákonu není zcela přesně vystihující a že je tam možná extenzivní výklad a právě nám způsob toho extenzivního výkladu ukazuje náměstek ministra financí, pan Fuksa.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane poslanče Doktore, podle vás není to cena, kterou musí v rámci sociálního smíru sněmovna zaplatit z principu?

Michal DOKTOR, člen rozpočtového výboru, poslanec /ODS/:
Jeli to 70 milionů korun, pak říkám, že je to debata naprosto směšná, mimo prostor.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ale kdyby to bylo víc, tak by to víc zatížilo rozpočet.

Michal DOKTOR, člen rozpočtového výboru, poslanec /ODS/:
Týká se pouze některých vybraných, tak, a jeli to více, a to já zdůrazňuji, že je spíše vážný a pravdivý odhad. Pak je to debata o tom, jestli si naše soustava veřejných rozpočtů, respektive ekonomika v kondici, v které jsme, může dovolit prodlužovat platnost výjimek, které se týkají pouze vyvolených. On pan, pan zástupce odborů říká, že odboráři to neumí spočítat a velmi dobře ví, že říká nepravdu. Přece stejné a neli identické ustanovení zákona bylo v našich zákonech od 1. 1. 93 do května roku 2004 používán. Já myslím, že odboráři to umí velmi dobře počítat, umí to velmi dobře počítat i zaměstnavatelé. Zdůrazňuji ještě jednou. Benefity nikdo zaměstnancům nebral, odboráři stávkovali za své zaměstnavatele a benefity tady zůstanou do té doby ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Chtěli stávkovat, stávku nakonec nezorganizovali.

Michal DOKTOR, člen rozpočtového výboru, poslanec /ODS/:
Vyhrožovali stávkou za své zaměstnavatele a budou benefity podporovány a budou zajímavé v naší soustavě do té doby, dokud daňové břemeno z benefitů bude menší, nežli daňové břemeno z ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Opakujeme už řečené, pane poslanče, odboráři to vidí jinak, tady se neshodnete. Děkuji poslanci a finančnímu expertovi ODS Michalu Doktorovi. A taky Jaroslavu Pejšovi, předsedovi Odborového sdružení železničářů. Na shledanou.

Michal DOKTOR, člen rozpočtového výboru, poslanec /ODS/:
Na shledanou.

Jaroslav PEJŠA, předseda Odborového svazu železničářů:
Na shledanou.

Kauza Opencard

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Budovu pražského magistrátu dnes oblehly policejní vozy, vyšetřovatelé shromažďují dokumenty, které souvisejí s kontroverzním projektem Opencard. Policie ho začala prověřovat na konci února. Zjišťuje, zda někdo z radnice hlavního města nebo z firmy Haguess neporušil zákon. Projekt multifunkční karty u prověřily tři audity za zhruba 4 miliony korun a zjistily nesrovnalosti, například právě v nevýhodných smlouvách s hlavním dodavatelem společností Haguess. Vše zatím stálo kolem 800 milionů, karta ale zatím nevydělala vůbec nic. Trestní oznámení na neznámého pachatele podala pražská zastupitelka Jana Ryšlinková. Dobrý večer.

Jana RYŠLINKOVÁ, zastupitelka Magistrátu hlavního města Prahy:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Paní Ryšlinková, vy jste podávala trestní oznámení, asi víte, co podle vás teď policie hledá, co prověřuje?

Jana RYŠLINKOVÁ, zastupitelka Magistrátu hlavního města Prahy:
Já myslím, že hledá nebo prověřuje všechny dokumenty, které jsou spojené s touto kauzou, protože vlastně každý jeden z těch dokumentů může dokázat některou z těch věcí, na kterou jsem upozorňovala. Tou první je, že vůbec celý ten projekt byl, abych tak řekla, namalovaný jako tunel, že někdo od samého začátku počítal s tím, že kromě služby občanům tady bude ještě jistá, jistý zdroj peněz pro někoho, pro někoho dalšího. Tak zajišťuje, to se dá zjistit v některých těch základních, dejme tomu, korespondenčních, korespondenčních materiálů. Tou druhou věcí je nebo, dejme tomu, okruh otázek kolem správy cizího majetku. A tam jde o zajištění jednak smluv a jednak platebních, platebních dokladů, které poukazují na to, že třeba Praha zaplatila některé faktury dvakrát nebo že nemá pro některé dostatečné podklady a tak dále, a tak dále.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Tři audity, které už jsem zmiňovala, sice přišly na nějaké nesrovnalosti, ale podle primátora Pavla Béma nevyplývá z nich, že by byl porušený zákon, myslíte si, že policie může přijít na něco dalšího?

Jana RYŠLINKOVÁ, zastupitelka Magistrátu hlavního města Prahy:
Já myslím, že ano.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Proč, vy jste totiž v minulém pořadu, když jste byla u nás v Radiožurnálu řekla, že máte podezření na jméno člověka, který se prolíná tou kauzou, který by mohl mít na svědomí některé z těch věcí, kvůli kterým podává a podala jste trestní oznámení. Můžete nám říct, o koho jde právě teď.

Jana RYŠLINKOVÁ, zastupitelka Magistrátu hlavního města Prahy:
Já jsem to už několikrát řekla. A já mám velmi jasné indicie toho, že pan Stránský, současný ředitel firmy Haguess se pohyboval téměř v jednom a tomtéž okamžiku jak na straně magistrátu, tedy na základě dohody nebo přímo smlouvy s magistrátem, jednal za magistrát s ostatními účastníky celé té, celé té soutěže o tom, jak bude, jak bude strukturován celý ten projekt a současně jednal vlastně za firmu Haguess. Pan Stránský je ten, který v roli zástupce magistrátu doporučoval, aby firma Haguess získala další zakázky bez vypisování výběrového řízení, alespoň takové dokumenty jsem měla možnost shlédnout a doufám, že policie bude schopna je zajistit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Uvádí zastupitelka pražského magistrátu Jana Ryšlinková. Děkuji za vaše odpovědi. Na shledanou.

Jana RYŠLINKOVÁ, zastupitelka Magistrátu hlavního města Prahy:
I já děkuju, na shledanou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Zdravím bývalého vyšetřovatele se zaměřením na finanční kriminalitu Václava Lásku, který v současnosti pracuje s organizací Transparency International. Dobrý večer.

Václav LÁSKA, bývalý vyšetřovatel finanční kriminality:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jak v takových případech policie postupuje, jaké materiály se zajišťují a co se z nich dá vyčíst podle vašich zkušeností?

Václav LÁSKA, bývalý vyšetřovatel finanční kriminality:
V případech, kdy se takhle ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
V případech, kdy ...

Václav LÁSKA, bývalý vyšetřovatel finanční kriminality:
... organizace ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Přesně, přesně tak.

Václav LÁSKA, bývalý vyšetřovatel finanční kriminality:
No, většinou hledá dva takové okruhy materiálů, jednak hledá důkazy, o kterých tuší, že existují, to můžou být třeba smlouvy, zápisy z porad, nebo nějaká korespondence a potom hledá informace, které by jí třeba vyplnily některé, některé dílčí stopy, které ji chybí, to třeba, dejme tomu, odkazy na peněžní konta, o kterých neví, odkazy na osoby, které mohly působit jako různí zprostředkovatelé.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Mluvčí magistrátu Jiří Wolf říká, že není možné, aby policie nekonala, když obdržela trestní oznámení, je pravda, že vždy, když dostane policie trestní oznámení, pak se vydá do instituce, o kterou jde a prohledává tak, jako dnes na pražském magistrátu.

Václav LÁSKA, bývalý vyšetřovatel finanční kriminality:
To určitě ne, policie, když dostane trestní oznámení, tak musí z těch informací, které dostane v rámci trestní oznámení, nebo které si třeba ještě zjistí před tím, než se rozhodne k takovémuto úkonu, tak si musí vyhodnotit nějakou hodnověrnost, vážnost těch informací, které má, musí dospět k nějakému, k nějakému pravděpodobnostnímu závěru, že to, že to podezření trestného činu tu skutečně je a že je důvod pro takovýto zákrok.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Případnou korupci nebo porušování povinností při správě cizího majetku, to je asi ale těžké dokázat pouze na základě nějakých písemností?

Václav LÁSKA, bývalý vyšetřovatel finanční kriminality:
Trošku ... já bych rozdělil korupce a finanční kriminalita, finanční kriminalita je z velké části právě o listinných důkazech. U té korupce je to, když se bavíme třeba o podplácení, tak tam je to ještě horší, tam většinou nejsou důkazy žádné.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Nakolik nezbytní jsou v takových případech svědkové, asi se to bez nich neobejde?

Václav LÁSKA, bývalý vyšetřovatel finanční kriminality:
Určitě se to bez nich neobejde. A platí zásada, hlavně u korupce a u podplácení, že největší šance policie má, když se dozví o tom chystaném trestném činu ještě před tím, než se stane a můžou ho monitorovat. Čím se to dozví později od doby, kdy byl spáchán, tak tím šance na objasnění celé věci klesají.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jako člověk se zkušeností vyšetřovatele tipnul byste si, nakolik těžké bude rozkrýt problematiku kauzy Opencard, dokázat, že tam třeba došlo k trestnému činu?

Václav LÁSKA, bývalý vyšetřovatel finanční kriminality:
Vůbec bych si netipnul, protože já neznám třeba ani obsah těch trestních oznámení, které byly podány, takže já o té kauzy nevím v podstatě vůbec nic, a to bylo, to by bylo absolutní střílení od boku.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Říká bývalý vyšetřovatel Václav Láska, který nyní spolupracuje s organizací Transparency International. Děkuji i vám, přeji hezký večer.

Václav LÁSKA, bývalý vyšetřovatel finanční kriminality:
Vám taky, na shledanou.

Tichá politika Baracka Obamy vůči Evropě

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Řecký premiér Jorgos Papandreus, jehož země se potýká s vážnými dluhy, se už za několik hodin setká s americkým prezidentem Barackem Obamou. Očekává se, že budou jednat o krizové situaci Řecka, která ohrožuje stabilitu celé eurozóny. Schopnost či spíš neschopnost Evropy postarat se o své vlastní problémy, inspirovala autora naší pravidelné poznámky, komentátora zpravodajského serveru Respekt.cz Jana Macháčka.

Jan MACHÁČEK, komentátor zpravodajského serveru Respekt.cz:
Před několika týdny jsem v Hospodářských novinách uveřejnil text, který se jmenoval "Obamova evropská politika". Snažil jsem se v něm vysvětlit, že za Obamovou politikou vůči Evropě, která se zdá být odtažitá a chladná, může být docela promyšlený a inteligentní plán, ze kterého nakonec může profitovat především Evropa sama. Naučí se totiž budovat konsensus, mluvit jedním hlasem a vůbec se ve světě všestranně emancipovat a brát za své zájmy. Kvitoval jsem proto s povděkem, když jsem zjistil, že komentátor věhlasného deníku The New York Times Roger Cohen dnes napsal něco velmi podobného. Cohen začíná svůj sloupek vtipem. Prezident Obama je rád, že Evropa má konečně své pověstné telefonní číslo. Henry Kissinger, který tu hlášku o evropském telefonním čísle kdysi vymyslel, by byl potěšen. Takže Obama vytáčí a slyší: "Dobrý večer, dovolali jste se Evropské Unii, hovoří Herman van Rompey. Dnes máme zavřeno, prosím, vyberte si z následujících možností. Pro francouzský názor zmáčkněte jedničku, pro německý dvojku, pro anglický trojku, pro polský čtyřku, pro italský pětku a pro rumunský šestku." Zklamaný Obama nakonec zavěsí. Cohen dále tvrdí, že Obama není ani západník, ani atlantista. Nezajímá ho moc studená válka, ani války předešlé. Vyrůstal totiž na Havaji a v Indonésii. Jeho intelekt a priority byly formovány globalizací a jeho city se více vážou k Africe a Pacifiku než k Evropě. Cohen cituje americké politology Jeremy Shapira a Nicka Witneyho, kteří napsali, že evropský postoj k Americe je ve své podstatě infantilní a fetišistický. Amerika prý chce Evropu jako partnera, nechce už být její patron. Nekoherentní a neefektivní asambláž evropských států bude stále více marginalizována. Nikomu to nevnucuji, ale podobně jako komentátorovi The New York Times se mi to jeví jako rozumná politika. Ať se rozmazlená Evropa naučí v tom sama plavat, ať si sama vyřeší řeckou krizi, ať se více stará o vlastní bezpečnost od energetické závislosti po terorismus. Zdá se, že tato nová americká tichá výzva Evropě zůstává v české politice nepovšimnuta. Pravice se ještě nevzpamatovala z toho, že volby vyhrál Obama a cítí se objektem radarové zrady. Levice, která měla kdysi Obamy plná ústa, mu hází klacky pod nohy, i když jde o padesát vojáků v Afghánistánu. Cohen říká, že starý atlantický svět je "gone, solid gone", česky "pryč, navždy pryč". Proto se mi chce zvolat: Probuďte se, budíček, vy Evropané i vy Češi!

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Tolik Jan Macháček z serveru Respekt.cz.

Sněmovna přes nesouhlas Senátu prosadila nižší zdanění zaměstnaneckých výhod

Eva ODSTRČILOVÁ, redaktorka:
Sněmovna dnes přes nesouhlas Senátu prosadila nižší zdanění zaměstnaneckých výhod. Zákon podpořila ČSSD a komunisté spolu s lidovci, k nim se přidali i tři nezařazení. Bývalí sociální demokraté Kosta Dimitrov a Evžen Snítilý a bývalá poslankyně zelených Olga Zubová. Novelu zákon o dani z přidané hodnoty teď dostane prezident Václav Klaus. Ten ale už dřív řekl, že jí nepodepíše.

Česko je ve zneužívání pervitinu první v Evropě

Eva ODSTRČILOVÁ, redaktorka:
Česko je ve zneužívání pervitinu první v Evropě. Národní protidrogová centrála proto podporuje novelu zákona o léčivech, která má znovu omezit výdej léků s pseudoefedrinem. Z těchto běžných léků na chřipku a nachlazení totiž narkomani vyrábějí drogy. Situaci popisuje ředitel protidrogové centrály Jakub Fridrich.

Jakub FRIDRICH, ředitel protidrogové centrály:
Máme zhruba 32 tisíc problémových uživatelů drog a z toho zhruba 22 tisíc tvoří právě problémoví uživatelé metanfetaminu. Za loňský rok Policie České republiky odhalila 340 varen, což mnohasetnásobně převyšuje obvyklý evropský průměr v zemích, kde se metanfetamin vyrábí.

Eva ODSTRČILOVÁ, redaktorka:
Novelu zákona o léčivech připravilo ministerstvo zdravotnictví. Už brzy o ní rozhodnou poslanci. Odmítá jí ale jak Česká lékárenská, tak lékařská komora. Podle nich lékové záznamy ohrozí soukromí pacientů.

Sněhová vánice ochromila severovýchodní část Španělska

Eva ODSTRČILOVÁ, redaktorka:
Sněhová vánice ochromila severovýchodní část Španělska, ale situace už se zlepšuje. V Katalánsku uvízly desetitisíce lidí v autech, ve vlacích i v meziměstských autobusech. Více než 200 tisíc domácností zůstalo bez proudu a ve školách se neučilo.

Lubica ZLOCHOVÁ, redaktorka:
Tisíce lidí strávily včerejší noc v provizorních podmínkách, když se jim kvůli sněhové kalamitě a totálnímu dopravnímu kolapsu nepodařilo dostat do svých domovů. Zlá situace přetrvává v provincii /nesrozumitelné/, kde ještě stále nemají proud. Hranice /nesrozumitelné/ mezi Francií a Španělskem je už otevřená. Včera tam uvízlo okolo 10 tisíc kamionů a několik tisíc aut. V Katalánsku a na Baleárských ostrovech však nadále platí třetí bezpečnostní stupeň. Metropolitní oblast Barcelony se postupně normalizuje. Mohutné ohlasy, které žádají vysvětlení od kompetentních, proč Katalánsko nebylo schopné kalamitu zvládnout, když studenou vlnu a sníh meteorologové předem avizovali. Pro Radiožurnál ze Španělska Lubica Zlochová.

Uzavření Patočkovy ulice v Praze

Eva ODSTRČILOVÁ, redaktorka:
Silničáři už zítra uzavřou jednu z nejvytíženějších silnic v Praze Patočkovu ulici. Mimo provoz bude možná až tři roky. Denně jí projede 35 tisíc aut. Ulicí projíždějí také všichni, kteří se chtějí dostat do Karlových Varů. Uzavřena bude v okolí výjezdu ze Strahovského tunelu kvůli výstavbě tunelového komplexu Blanka. Motoristé si musejí zvykat na novou trasu, aby se uzavřenému úseku čtyřproudé silnice vyhnuli.

Přehled následujících zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A co vás dnes ještě čeká? Spoléháte se na předvolební průzkumy, na jejich věrohodnost se zeptám za okamžik. Jakým způsobem kontrolovat léky zneužitelné k výrobě drog. Lékárníci se přou s ministerstvem zdravotnictví. A závěrem povinné pojištění pro majitele psů chce zavést ve Velké Británii.

Spolehlivost předvolebních průzkumů

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jak spolehlivé jsou, jakou vypovídací hodnotu mají předvolební průzkumy preferencí. Jeden takový přišel dnes od agentury Median. Nejlíp z něj vyšli sociální demokraté se skoro čtrnáctiprocentním náskokem před ODS. Pro ni je to nejslabší výsledek z podobného průzkumu od roku 2006. Jiné předvolební sondy ovšem až takový rozdíl mezi nejsilnějšími stranami nevykazují. Po telefonu zdravím ředitele dvou sociologických agentur, Jana Hartla ze STEMU. A Jana Herzmanna z Factum Invenio. Dobrý večer.

Jan HARTL, ředitel agentury STEM:
Dobrý večer.

Jan HERZMANN, ředitel agentury Factum Invenio:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pánové, třeba vy, pane řediteli Hartle, můžete nejdřív krátce připomenout, jak vyšly ty dvě strany na špici z vašich posledních průzkumů?

Jan HARTL, ředitel agentury STEM:
Tak v našich výzkumech dlouhodobě se na špici drží ČSSD a ODS je s poměrně značným odstupem za ní, ten rozdíl se u nás pohybuje kolem sedmi, osmiprocentních bodů, závisí na tom, jestli to měříme ze stranických preferencí nebo ve volebním modelu, nicméně se ukazuje, že ODS je v současné době v obtížné situaci, protože tu podporu jí ukrajují jak TOP 09, tak i Věci veřejné.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane ředitele Herzmanne, podle agentury Factum Invenio, jak to vypadá s ODS a ČSSD?

Jan HERZMANN, ředitel agentury Factum Invenio:
Poznatky máme podobné, trendově to /nesrozumitelné/, protože ČSSD si buduje náskok, který v současné době je někde kolem těch osmiprocentních bodů. A je pravda, že ztrácí příznivce prostě těch /nesrozumitelné/ stran menších, o kterých mluvil pan kolega Hartl, zatímco sociální demokracie zatím neztrácí ani tedy směrem k té Zemanově straně, kde se to trochu čekalo.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Hartle, já už jsem zmínila výzkum agentury Median, ta říká, že ČSSD uniká ODS o 14 procent, jak je možné, že se výsledky průzkumů, které se pořádají zhruba ve stejnou dobu, někdy tak zásadně rozcházejí, je to metodikou?

Jan HARTL, ředitel agentury STEM:
No, samozřejmě, že každá firma používá trošku odlišnou metodiku, sbírá data jiným způsobem, tady je jiná výběrová procedura, a já bych určitě nepřeceňoval ta procenta toho rozdílu, zejména bych mechanicky nesrovnával mezi různými firmami, na co je potřeba se podívat, na celkovou výpovědní tendenci těch výzkumů a tam zjišťujeme, že mezi těmi hlavními firmami je velmi značná podobnost a to, co je podstatné, je celkový trend vývoje, kolega Herzmann už o tom hovořil, a poučený posluchač jaksi ví, že nemůže ta čísla jenom mechanicky srovnávat mezi různými firmami a je dobré se podívat na dlouhodobý vývoj.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Herzmanne, na kolik se může do těch výsledků promítat fakt, pro kterou stranu ty které agentury pracují?

Jan HERZMANN, ředitel agentury Factum Invenio:
No, u renomovaných agentur by se to nemělo promítat vůbec, zejména tam, kde agentura zpracovává volební model, to znamená, model toho, jak v tu chvíli mají dopadnout volby, tak se to nemůže promítnout, aniž by ta agentura ztrácela tvář. Tak já pevně věřím tomu, že ani v případě Medianu to není tak, i když musím říct, že ten čtrnáctiprocentní rozdíl to je pro mě opravdu těžko vysvětlitelné.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Hartle, co například znamená pro STEM to, že pracuje pro ČSSD?

Jan HARTL, ředitel agentury STEM:
Tak ČSSD je pro nás jedním ze zákazníků a my se tím netajíme, že v současné době jsme prováděli řadu výzkumů pro ČSSD, nezávislá firma musí být schopna pracovat pro různé klienty napříč politickým spektrem a jestli se ta spolupráce tají nebo, dejme tomu, schovává ještě za nějakého prostředníka, je zcela irelevantní, my jsme tak v minulosti pracovali v podstatě pro všechny demokratické strany, u nás v současné době toho nejvíc děláme pro sociální demokracii a jakékoliv falšování je nemožné, nesmyslné, ono by nás to bavilo, jaksi kreditu do budoucna, který jsme dlouho budovali, to je sebevražedné, to žádná firma neudělala. A já ta obvinění v tomto směru vidím jako planá.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Herzmanne, proč se nepodařil pokus sladit postup agentur při měření volebních preferencí, myslím tu technickou stránku?

Jan HERZMANN, ředitel agentury Factum Invenio:
To má určitě několik příčin, já za hlavní považuji skutečnost, že u nás není žádná silná asociace, organizace, svaz nebo čehokoliv, co by se věnovalo výzkumu veřejného mínění, existuje tady asociace firem, které se věnují marketingovému výzkumu, ta sice kdysi iniciovala určitá jednání a určité výstupy, ale přece jenom sdružuje ty firmy, které dělají průzkum veřejného mínění. Druhá věc je, že sjednotit metodiku znamená obvykle určité náklady nebo určitou změnu v metodice. A myslím si, že není mnoho firem, které jsou ochotny ty náklady vynaložit tak, aby se vlastně ta metodika sjednotila, třetím důvodem je možná to, když některé agentury nemají tak dokonalé výběrové postupy a že při té sjednocené metodice by potom možná trošičku vyšlo najevo, že jejich postup není úplně optimální.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Říká ředitel agentury Factum Invenio Jan Herzmann. A loučím se i s ředitelem agentury STEM Janem Hartlem. Pánové, děkuji, na shledanou.

Jan HERZMANN, ředitel agentury Factum Invenio:
Krásný večer.

Jan HARTL, ředitel agentury STEM:
Na shledanou.

Spor lékárníků a ministerstva zdravotnictví

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Poslanci mají na této březnové schůzi projednat novelu zákona o léčivech a navrhovaný způsob kontroly předepsaných a vydaných léků opět vzbudil polemiku mezi odbornou veřejností. Komory sdružující lékaře a lékárníky protestují proti zřízení centrální databáze, ve které by se shromažďovaly údaje o nakoupených i vydaných medikamentech. Argumentují možným zneužitím citlivých dat pacientů. Zastánci novely, včetně grémia majitelů lékáren, ale trvají na tom, že toto nebezpečí nehrozí a důležité je zejména zabránit zneužívání přípravku obsahujících pseudoefedrin k výrobě drog. Co si i o celé věci myslíte vy, pište nám svoje názory emailem na adresu ozvenydne@rozhlas.cz. Do studia přišel prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček. Dobrý večer.

Stanislav HAVLÍČEK, prezident České lékárnické komory:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A po telefonu zdravím náměstka pro legislativu ministryně zdravotnictví Martina Plíška. Dobrý večer.

Martin PLÍŠEK, náměstek pro legislativu ministryně zdravotnictví:
Přeji dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane náměstku, co všechno by zahrnovala centrální databáze, ve které by se měly shromažďovat údaje o lécích, jaká data by tam měly být podle toho navrhovaného zákona?

Martin PLÍŠEK, náměstek pro legislativu ministryně zdravotnictví:
Tak na základě té navrhované novely zákony o léčivech by do centrálního úložiště měli přístup lékaři, lékárníci, nově také zdravotní pojišťovny a samotný pacient. My v této novele reagujeme jednak na kontrolní závěr Úřadu pro ochranu osobních údajů, chceme, aby opět bylo možno vydávat s omezením bez předpisu léky s obsahem efedrinu a pseudoefedrinu, případně další léky, které ovšem mohou ohrožovat život a bezpečí pacientů, tudíž chceme, aby byly jasně omezeny a aby bylo kontrolováno, i kterým uživatelům jsou tyto léky vydávány.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A dostala by se do té databáze i citlivá data.

Martin PLÍŠEK, náměstek pro legislativu ministryně zdravotnictví:
Nakládání s těmito daty je podrobeno z hlediska zákona o ochraně osobních údajů, tato data jsou a budou v této databázi zpracovávány a to na základě souhlasu pacienta, budou samozřejmě anonymizovány, to znamená, v případě, že pacient vysloví nesouhlas se zpracováním těchto údajů, budou v anonymizované, v anonymizované podobě. To znamená, nehrozí podle našeho názoru zneužívání osobních či citlivých údajů a toto pokládáme za vlastní argument pro kritiku této novely.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Havlíčku, slyšeli jsme, že by tedy a pacient musel dávat informovaný souhlas k tomu, aby jeho citlivá data byla zahrnuta do databáze, ta data by byla ještě navíc anonymní, kde je tedy problém?

Stanislav HAVLÍČEK, prezident České lékárnické komory:
Tak my jsme slyšeli, že pacient vydal souhlas se zpracováním těch údajů, nikoliv s jejich sběrem, k tomu sběru se pacient nemůže nějak vyjádřit, ta data budou sbírána o každém z nás, o každém pacientovi, který si vyzvedne léky na lékařský předpis. A potenciální zneužití, my už jsme přeci byli svědky toho, že ta data byla zneužita, už Státní ústav pro kontrolu léčiv jednou ta data sbíral a Úřad pro ochranu osobních údajů konstatoval, že to činil nelegálně. My už jsme byli svědky zneužití těch údajů a zneužití té povinnosti odesílat data k tomu, aby se shromažďovala databáze o pacientech a já nemám žádný důkaz o tom, že se to nebude opakovat.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A jakým třeba konkrétním způsobem by mohlo uškodit pacientům, kdyby se dostali jejich citlivé údaje do této centrální databáze.

Stanislav HAVLÍČEK, prezident České lékárnické komory:
No, tak já jsem pevně přesvědčen, že uškodit pacientům ta informace nemůže, my přece popíráme ten základní princip ochrany práv pacientů, ochrany práv občanů, kterou zaručuje Listina základních práv a svobod, a to je právo na ochranu soukromí. A jestliže já, jako pacient, a kdokoliv jiný nemá možnost, aby ovlivnil to odesílání, tak je to zásah do práva na ochranu soukromí a to budoucí zneužití je samozřejmě až ten následný problém.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane náměstku, je pravda, že loni Úřad pro ochranu osobních údajů už jednou takovou centrální databázi přikázal zničit, jaké záruky máte, že teď ten nový zákon nebude odporovat zákonu o ochraně osobních údajů.

Martin PLÍŠEK, náměstek pro legislativu ministryně zdravotnictví:
Tak já bych se chtěl nejdříve ohradit proti tomu, že tato databáze byla někým zneužita. Ta rozhodně nikým zneužitá nebyla, pakliže by se tak stalo, měl by někdo určitě podat trestní oznámení nebo mělo by být samozřejmě vedeno sankční řízení. Ten zákon jasně stanoví, které subjekty mají přístup do centrálního úložiště, říká se jasně, že jsou to lékaři, lékárníci, zdravotní pojišťovny z hlediska kontroly úhrady léků a samozřejmě samotní pacienti, na základě této novely má být vytvořen takzvaný lékový záznam pacienta, kdy pacient elektronicky online bude mít i zpětně přehled o tom, které léky jsou na něho vykazovány či mu byly předepsány, což si myslím, že je i efekt pro samotného pacienta. Tento návrh má samozřejmě i v sobě zahrnutou úsporu nákladů veřejného zdravotního pojištění za léky, protože jestliže ročně se za léky vydá 63 miliardy korun, máme propočítáno, že za vedení centrálního úložiště, včetně transparentní kontroly vykazování a vydávání léků může nést úsporu minimálně 4 a půl miliardy. Je tam výrazná úspora minimálně 4 a půl miliardy, což si myslím, že právě v současné hospodářské situaci i bilanci veřejného zdravotního pojištění je nezastupitelný argument, včetně bezpečnosti vydávaných léků, to znamená, ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Já teď požádám pana prezidenta Havlíčka. Slyšeli jsme, že tedy jednak by to mělo přinést úsporu v řádech několika miliard, ale také Česko musí řešit problém léků, které obsahují pseudoefedrin, tak aby nebyly zneužitelné k výrobě drog. Vláda dostala dopis od protidrogové centrály OSN, která upozorňuje, že z Česka jsou ve velkém pašovány preparáty, které lékaři předepisují jako náhražku narkomanům, bez této připomínky, nebylo by od věci uvažovat o té databázi třeba jenom kvůli tomu, aby se to už nedělo.

Stanislav HAVLÍČEK, prezident České lékárnické komory:
Já jsem rád, že zmiňujete právě tuto kauzu, protože se domnívám, že je záměrně zveličována, protože ten dopis samozřejmě existuje, hovoří o tom, že Česká republika patří společně s ostatními zeměmi, které používají /nesrozumitelné/ substituční terapii k zemím, kde část těchto substitučních léčiv proniká na černý trh, to je samozřejmě pravdou a Česká republika není výjimkou. Neexistují žádné důkazy, že by z České republiky tato substituční látka pronikala na zahraniční černé trhy a k tomu se taky pan podplukovník Fridrich, ředitel Národní protidrogové centrály vyjádřil. A tady je vidět jednoznačnou analogii. Česká republika už má registr uživatelů indikovaných substitučních látek a přesto k tomu zneužívání dochází. My už máme registr těch pacientů, kteří užívají substituční terapii a přesto dochází k únikům. A přímo Národní protidrogová ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
K únikům?

Stanislav HAVLÍČEK, prezident České lékárnické komory:
K únikům těch substitučních látek na černý trh. A přímo Národní protidrogová centrála identifikuje důvody, proč k tomu dochází. A je to, že u toho zákona, který zřizuje národní registr uživatelů substitučních látek neexistuje sankční povinnost, když tam nejsou ta data zaznamenávána. Ani v tomto navrhovaném ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Žádná pokuta pro toho, kdo to nedělá.

Stanislav HAVLÍČEK, prezident České lékárnické komory:
Přesně tak. Ani v tomto neexistuje žádná sankční povinnost v případě, že ta data nebudou využívána. Neexistuje žádná kontrolní, žádný kontrolní mechanismus, který bude dbát na to, že ta data jsou hodnocena. A analýzy k úsporám, úspory přece mají realizovat zdravotní pojišťovny. Na těch zdravotních pojišťovnách data leží roky. A Státní ústav pro kontrolu léčiv nemá žádnou povinnost tu analýzu provést, dokonce nemá ani povinnost řídit ten lékový záznam, to jsou všechno jenom možnosti, které to může mít. A co když to, když to řeknu úplně expresivně, tak Státnímu ústavu pro kontrolu léčivu nepramení z toho zákona žádná pravomoc přinutit lékaře, aby šetřil.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Anebo kontrolovat.

Stanislav HAVLÍČEK, prezident České lékárnické komory:
Anebo kontrolovat, jestli jsou předepisovány ty léky správně.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane náměstku Plíšku, to jsou argumenty, které by mohly ten zákon, mírně řečeno, znevěrohodnit, jsou tam vůbec nějaké páky, aby bylo nutné dodržovat to, co jste popsal, aby nedocházelo tak jako v té databázi, kterou tady pan Havlíček naznačil, aby nedocházelo k únikům?

Martin PLÍŠEK, náměstek pro legislativu ministryně zdravotnictví:
Tak samozřejmě ten zákon to jasně obsahuje. Státní ústav pro kontrolu léčiv už má ve stávajícím zákoně celou řadu svých opatření, když to tak poslouchám, pana prezidenta, myslím si, že by měl daleko důsledněji vykonávat svojí dozorovou funkci, protože jestliže tady dochází k únikům nelegálních léků nebo těch, které jsou zneužívány k výrobě drog, tak je tady ustanovení i zákona o léčivech, které jasně říká, že pakliže má lékárník podezření, že lék může být zneužit například k výrobě drog, neměl by ho ze zákona vydat.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Takže je to na každém jednotlivém lékárníkovi ...

Martin PLÍŠEK, náměstek pro legislativu ministryně zdravotnictví:
Na kolik to, na kolik se to realizuje. Já mám o tom výrazné pochybnosti. Chtěl bych také velmi zdůraznit tu stránku bezpečně užívaných léků, to znamená, že to centrální úložiště umožní, aby se lékaři vzájemně dozvěděli o tom, jestli pacienti neužívají léky, jejich že účinky jdou proti sobě, to znamená, mohou pacienta ve svém důsledku poškodit, a neméně chci také ještě zdůraznit projekt elektronické zdravotnictví, to znamená elektronické preskripce, ke kterému se v rámci Evropské unie Česká republika zavázala. A i Evropská unie po nás vyžaduje, abychom elektronickou preskripci ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Tu databázi, o které mluvíme.

Martin PLÍŠEK, náměstek pro legislativu ministryně zdravotnictví:
... abychom zavedli elektronickou preskripci, včetně centrálního, včetně centrálního úložiště. Čili já beru ty argumenty jako liché, budou protiargumenty.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Havlíčku, prosím, už jen krátce, to, že nám to nařizuje Evropská unie, zřejmě o tom není sporu.

Stanislav HAVLÍČEK, prezident České lékárnické komory:
Není sporu o tom, že máme provést kroky, které povedou k elektronizaci zdravotnictví, ale samo ministerstvo má na svých webových stránkách materiál, který hovoří o tom, že se jedná o sdílení informací v těch lokálních sítí lékařů a že má zabezpečit pouze to jejich sdílení, nikoliv centralizaci. Tam žádná taková povinnost centralizovat tyto údaje není. A k tomu zneužívání. Česká lékárnická komora celý rok 2009 instruovala všechny lékárníky, aby nevydávali ty předmětné zneužívané pseudoefedriny jinak, než na recept. A jedině toto opatření vedlo k tomu masivnímu snížení, protože nejvíc pseudoefedrinu vydaly právě ty, právě ty lékárny ...

Martin PLÍŠEK, náměstek pro legislativu ministryně zdravotnictví:
Není to pravda, byla to kategorie výdeje bez receptu s omezením, na to musím zareagovat, a je pokládán za velmi nevhodné, aby pacient, který chce brát léky na banální nachlazení a chřipku musel kvůli tomu docházet k lékaři, platit regulační poplatek a následně s tím receptem přecházet do lékárny. Je to diskriminace většiny pacientů proti té menšině, která zneužívá tyto léky.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Už jen velice krátce, pane Havlíčku, je na trhu dost léků, které by si jinak mohli lidé obstarat?

Stanislav HAVLÍČEK, prezident České lékárnické komory:
Několik, několik desítek. A já se naopak domnívám, že diskriminovat pacienty kontrolou jejich soukromí proti 20 tisícům zneužívajících je ...

Martin PLÍŠEK, náměstek pro legislativu ministryně zdravotnictví:
Takže je posíláte do ordinací hradit regulační poplatek ...

Stanislav HAVLÍČEK, prezident České lékárnické komory:
Pane náměstku, my máme tři desítky léčiv na chřipku, já jenom čtyři.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Musím vás požádat o to, abychom skončili a také poděkovat, že jste se zúčastnili naší diskuse, a to prezidentovi České lékárnické komory Stanislavu Havlíčkovi. A také náměstkovi ministryně zdravotnictví Martinu Plíškovi. Na shledanou.

Stanislav HAVLÍČEK, prezident České lékárnické komory:
Na shledanou.

Martin PLÍŠEK, náměstek pro legislativu ministryně zdravotnictví:
Hezký večer. Na shledanou.

Povinné pojištění pro majitele psů ve Velké Británii

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A nakonec. V Británii končí každý týden v nemocnicích víc než sto lidí poté, co je napadne agresivní pes. Vládnoucí labouristé teď jen několik týdnů před volbami přicházejí s návrhem, jak tyto útoky omezit. A jak zajistit odškodnění pro jejich oběti. Jednak by rádi zakázali několik nejnebezpečnějších bojových plemen, a to nejen na veřejnosti jako doposud, ale i v domácnostech. A chtějí zavést povinné pojištění pro majitele psů v Anglii a Walesu. Do Londýna zdravím našeho spolupracovníka Ivana Kytku. Dobrý večer.

Ivan KYTKA, redaktor:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ivane, nejdřív k těm pojistkám, ty by se skutečně měly vztahovat na všechny psy, nejen na ta bojová plemena?

Ivan KYTKA, redaktor:
Tak ten návrh ke konzultacím, který dnes zveřejnila britská vláda, skutečně počítá s povinnou pojistkou pro každého majitele psa v Británii, ono to však není tak úplně neobvyklé, spousta britských domácností má pojištěny své miláčky pro případ, že by potřebovali pomoc veterináře a není vyloučené, že ty současné pojistky už zahrnují také nějakou klauzuli, která s týká případné škody, ale je pravda, že jde o jaksi v celém britském měřítku o zcela novou a převratnou věc.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Je už jasné, jak vysoké by to pojištění bylo a jak by fungoval systém, ze kterého by se vyplácelo bolestné těm, které psy napadnou?

Ivan KYTKA, redaktor:
Tak zatím nejsou známy přesné obrysy, mimochodem, mezi prvními, kteří se ozvali s protestním hlasem, byli právě asociace britských pojišťovacích společností, která v tom vidí jaksi danajský dar, který není ochotna jen tak přijmout a zdá se, že právě pojišťovací společnosti budou velice protestovat, aby to pojištění bylo povinné, nebo aby ukládalo pojišťovacím společnostem takové pojistky, pojistky přijímat.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Měla by se zpřísnit pravidla pro držení bojových plemen, ten nový zákaz čtyř z nich by platil absolutně?

Ivan KYTKA, redaktor:
Měl, ano je to tak, návrh s tím počítá a počítá navíc s jednou zajímavou věcí, že v podstatě nebezpeční psi nebo bojoví psi by měli být ti, kteří nebudou na tom seznamu zakázaných plemen, dokonce vybavení mikročipy tak, aby v případě, že se ztratí nebo zatoulají, tak aby majitelé je mohli snadno třeba s pomocí policie nalézt. To opatření také počítá s tím v podstatě, že větší pravomoce dostanou právě policisté, kteří budou moci utratit psa, jimž se na veřejném prostranství vymkne kontrole a bude ohrožovat veřejnost. Kromě těch případů, o kterých jste hovořili, tedy té stovky zraněných, kteří končí v nemocnici, tak v Británii bohužel není výjimečné, stane se tak dvakrát do roka, že dokonce rozzuřený nebezpečný pes roztrhá nebo pokouše takovým způsobem malé dítě, že to končí tragicky smrtí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Opoziční konzervativci, kteří mají velkou šanci vyhrát letošní volby, tvrdí, že celý problém s útoky psů se zhoršil kvůli tomu, protože ho labouristé přehlíželi. Není to ale laciná předvolební rétorika, prosím už jen stručně.

Ivan KYTKA, redaktor:
Tak pochopitelně konzervativci jako opozice musí ten návrh kritizovat, uvádějí, že labouristé zanedbali těch 20 let nebo 13 let, kdy byli u vlády. Na druhou stranu nic jiného se od konzervativců neočekává, než ten plán budou kritizovat.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dodává londýnský spolupracovník Českého rozhlasu Ivan Kytka. Díky. Na shledanou. Ozvěny dne končí. Celý pořad najdete ve zvukové podobě ve formátu MP3 na našich internetových stránkách www.radiozurnal.cz v sekci Rádio na přání.

autoři: evo , ves
Spustit audio

Více z pořadu