Ozvěny dne - zprávy 8. ledna 2010

8. leden 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
Evropu, včetně České republiky, zasáhla sněhová kalamita, potrvá nejméně do zítřka.

osoba:
V sobotu ještě bude přetrhávat tato situace i s tou intenzitou sněhových srážek, během neděle pak ta intenzita už bude výrazně nižší.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Havířově z finančních důvodů končí prvoligový hokej.

Ivo PEŠTUKA, prezident klubu:
Už nemáme dál finanční prostředky na to, abychom platili hráčům autobusy, rozhodčí, poradenskou službu.

Jan BUMBA, moderátor:
Nigerijský atentátník, který se o Vánocích pokusil odpálit nálož v letadle na lince do Detroitu, dnes stane před soudem.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A sněžit má v noci i zítra, na Moravě může pršet, teploty do minus 1 stupně, na východě kolem plus dvou.

Jan BUMBA, moderátor:
U mikrofonu jsou Tereza Tomášková a Jan Bumba.

Vydatné sněžení dělalo celý den největší potíže v dopravě

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Dobrý večer. Vydatné sněžení dělalo celý den největší potíže v dopravě. Část dálnice D 1 je uzavřena a do republiky nesměly kamiony z Německa a ze Slovenska. Se sněhovou kalamitou souvisí také jedno úmrtí. V Třešti u Jihlavy zemřel muž při odklízení sněhu. Meteorologové očekávají srážky i v dalších dnech. Do neděle by mohlo napadnout až 60 centimetrů sněhu.

Jan HERGET, redaktor:
Na Moravě dnes místy napadlo až 15 centimetrů nového sněhu a právě tam měli největší potíže silničáři. Dálnice D 1 byla před Ostravou v obou směrech uzavřená a zkolabovaly i objízdné trasy. Na Přerovsku jsou zase zaváté některé silnice druhé a třetí třídy. Aby se usnadnila práce silničářů, uzavřely se hraniční přechody Lanžhot a Rozvadov pro kamiony. V 17 hodin uzavírka skončila a kamiony opět vjely na D 5. Na místě byl reportér Jan Dvořák.

Jan DVOŘÁK, redaktor:
To otevření bylo v pravou chvíli, protože prakticky veškerá parkovací místa na rozvadovských parkovištích byla zaplněna.

Jan HERGET, redaktor:
Problémy se sněhem začínají být i v Praze, kde jsou v terénu stovky sypačů a přes tisíc metařů. Moravská města jsou na tom ještě hůř. Ve Zlíně vyhlásili kalamitní stav. Situaci tam sleduje reportér Pavel Sedláček.

Pavel SEDLÁČEK, redaktor:
Silničáři i řidiči se v kraji obávají možných večerních a nočních namrzajících smíšených srážek a také sněhových jazyků.

Jan HERGET, redaktor:
V Ostravě zasedne krizový štáb večer. Podle meteorologa Miloše Dvořáka má sněžit i zítra a v neděli.

Miloš DVOŘÁK, meteorolog:
V sobotu ještě bude přetrvávat tato situace i s tou intenzitou sněhových srážek s tím, že by se během odpoledne zítra malinko zeslabila, aby pak zase během noci na neděli zesílila.

Jan HERGET, redaktor:
Na východě země můžou večer padat mrznoucí srážky a řidiči by proto měli dát pozor na sněhové jazyky a ledovky. Jan Herget, Radiožurnál.

Extrémní počasí sužuje i jiné části Evropy

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Extrémní počasí sužuje i jiné části Evropy. Kvůli sněhu a silnému větru německá letiště vyhlásila pohotovost. A na železnicích musejí cestující počítat se zpožděním. Podle odborníků o víkendu hrozí na německých silnicích kolaps. Sníh trápí i Francii a sever Španělska. Na jihu země jsou zase záplavy. Nejhorší zimu za poslední desetiletí zažívá Británie. Teplota tam klesla až na minus 22 stupňů. Ve Spojeném království se teď začíná mluvit o tom, jestli země v kruté zimě vystačí s dodávkami energií.

Pro návrhy, které prohloubí schodek rekordního rozpočtu, zelení ve sněmovně ruku nezvednou

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Pro návrhy, které prohloubí schodek už tak rekordního rozpočtu, zelení ve sněmovně ruku nezvednou. Premiéra Jana Fischera o tom ujistil lídr strany Ondřej Liška. Premiér si kvůli návrhům, které leží ve sněmovně a počítají s dalšími výdaji ze státního rozpočtu, postupně zve předsedy parlamentních stran.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Zvýšení mateřské na původní úroveň, to je jediný z návrhů, který zelení podporují, mají ale podmínku, mateřská nesmí podle jejich předsedy Ondřeje Lišky stoupnout na úkor prohloubení schodku veřejných financí.

Ondřej LIŠKA, předseda Strany zelených:
Jsme přesvědčeni, že ten zásah, který znamenal Janotův balíček ve věci mateřské, byl možná až příliš tvrdý.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Dorovnání mateřské by znamenalo prohloubení schodku o miliardu a půl a s tím vláda nesouhlasí. Premiér Jan Fischer pochybuje o variantě, že se vládě podaří peníze najít jinde.

Jan FISCHER, premiér /nestraník/:
My o ní mluvit můžeme, zatím já jí nevidím, ale to není důvod, abychom tento problém nezkoumali.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Václava Vařeková, Radiožurnál.

V Havířově skončil prvoligový hokej

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Havířově skončil prvoligový hokej. Dnes o tom rozhodli zástupci zadluženého sportovního klubu. Zítřejší zápas s Hradcem Králové už tak hokejisté neodehrají. Havířovský hokejový klub chce navíc podat trestní oznámení na svou servisní organizaci Havířovská hokejová, nad kterou visí hrozba konkurzu. Největším sponzorem týmu je přitom radnice, která mu za uplynulých 10 let dala víc než 120 milionů korun.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka:
V době, kdy manažeři klubu rozhodli, že tým v první lize končí, hráči tady na ledě zimního stadionu ještě trénovali, už několik měsíců ale nedostali zaplaceno, jako třeba útočník Adam Červenka.

Adam ČERVENKA:
Nemám vlastně na to, abych se tady dostavoval a musím brát peníze od jiných lidí. A furt dlužím víc a víc, no, to je těžko.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka:
Po poledni manažeři klubu zveřejnili své rozhodnutí. V Havířově končí první liga. Tým už nemá peníze, aby hrál utkání této úrovně. Potvrdil to prezident klubu Ivo Peštuka.

Ivo PEŠTUKA, prezident klubu:
Už nemáme dále finanční prostředky na to, abychom platili hráčům autobusy, rozhodčí, poradenskou službu.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka:
Problémy souvisí s dluhy servisní organizace Havířovská hokejová, nad kterou visí hrozba konkurzu. Společnost neplatila firmám, dluží na daních i zdravotním pojištění. Pro Radiožurnál Andrea Čánová, Havířov.

Petr Šimerka: Nepodléhejte panice

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Nepodléhejte panice, vzkazuje ministr práce Petr Šimerka zaměstnavatelům. Podle něj by neměli podávat žádosti o vrácení peněz za sociální pojištění. Těch už na úřady přišlo více než 4 a půl tisíce, týkají se prvního pololetí roku 2007, kdy byla sporná platnost příslušného zákona.

Jitka HANŽLOVÁ, redaktorka:
Ministr Petr Šimerka je přesvědčen, že přes možné chyby legislativy ze zákona nikdy nezmizela povinnost zaměstnavatelů platit za své zaměstnance sociální pojištění, proto není důvod pro vracení plateb pojistného a bez ohledu na to, jak rozhodne Nejvyšší správní soud v související kauze, úřady nebude peníze plošně vracet.

Petr ŠIMERKA, ministr práce a sociálních věcí:
Stát bude v každém případě tyto žádosti zamítat, neboť je přesvědčen o tom, že jsou nedůvodné. A bude na každém jednotlivém plátci, který bude chtít se domáhat na vrácení toho přeplatku, aby se toho domáhal právní cestou a stát využije všech právních prostředků, aby to samozřejmě splnit nemusel.

Jitka HANŽLOVÁ, redaktorka:
Těch, kdo budou žádat o vrácení pojistného, mají podle Šimerky času dost, přesvědčil o tom i zástupce podnikatelských a zaměstnaneckých svazů. Například i Jana Víznera, který vyřídí členským podnikům, že:

Jan VÍZNER:
Není kam spěchat, ta doba teda, kdy se může zažádat o tu vratku, je do 31. 12. 2012.

Jitka HANŽLOVÁ, redaktorka:
Pohrůžka soudních sporů už ale začíná fungovat. Jak naznačuje reakce hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného.

Josef NOVOTNÝ, hejtman Karlovarského kraje:
Pokud to bude tak, jak říká pan ministr, tak Karlovarský do žaloby nepůjde.

Jitka HANŽLOVÁ, redaktorka:
Karlovarský kraj podal žádost o vrácení peněz těsně před koncem roku. Jedná se mu o částku přibližně 13 miliard korun. Pokud by žádost podali všichni zaměstnavatelé a uspěli, přišlo by to státní pokladnu na více než 100 miliard korun. Jitka Hanžlová, Radiožurnál.

Tomáš Pitr by měl jít na 6 let do vězení

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Uprchlý podnikatel Tomáš Pitr by měl jít kvůli transakcím s akciemi Setuzy na 6 let do vězení. Takový trest mu dnes vyměřili pražský městský soud. Podle soudu vyvedl Pitr společně s Michalem Zouharem akcie potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit, které tím způsobil škodu za více než 700 milionů korun. Tomáš Pitr je ovšem od roku 2007 neznámo kde.

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Tomáš Pitr měl podle soudu v roce 2000 porušit povinnosti při správě cizího majetku. Michal Zouhar mu v tom měl napomáhat, za což odešel od soudu s dvouletou podmínkou. Sám se cítí nevinný a ve své závěrečné řeči uvedl, že před soudem by měl stát někdo úplně jiný, konkrétnější ale být nechtěl.

Michal ZOUHAR:
Celé tohle to zmařila ČSOB, takže podle mě by to měla ČSOB, ale stojím jako jedinec proti tak významné organizace a víceméně to je bez šance.

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Soud řešil i otázku promlčení a dospěl k tomu, že činy promlčeny nejsou. S tím Pitrův advokát Daniel Tetzeli nesouhlasí a na místě se odvolal.

Daniel TETZELI, advokát Tomáše Pitra:
Podle mého názoru to trestní stíhání je promlčeno a tím pádem mělo být zastaveno usnesením.

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Případem se tak bude zabývat ještě Vrchní soud v Praze. Zouhar i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Protest slovenských dopravců proti novému mýtu se z Bratislavy šíří na celé Slovensko

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Protest slovenských dopravců proti novému mýtu se z Bratislavy šíří na celé Slovensko. Skupinky řidičů o sobě dávají vědět pomalou jízdou v kolonách, pouze v metropoli fyzicky blokují hlavní výpadovku na sever města a několik křižovatek. Ministr dopravy mezitím slíbil, že přehodnotí zpoplatněné úseky a sníží pokuty za nesprávně nastavené palubní jednotky.

Lubomír SMATANA, redaktor:
To však protestujícím dopravcům nestačí a chtějí jednat s premiérem Robertem Ficem o zásadnějších změnách. Ten přes svou mluvčí vzkázal, že dopravce přijme, avšak pouze tehdy, když přeruší blokádu Bratislavy. Tomu řidiči nevěří a zůstávají na svých pozicích. Večer se sejdou jejich zástupci a projednají další postup. Ministr dopravy také oznámil, že zavede speciální lístky pro mezinárodní přepravce, aby nemuseli čekat na hranicích, mohli mýto zaplatit a projet Slovensko i bez měřící palubní jednotky. Na hranicích i osmý den po zavedení elektronického mýta čekají řidiči v kilometrových kolonách. Lubomír Smatana, Český rozhlas, Bratislava.

Nigerijský atentátník dnes stane před soudem

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Detroitu vyslechne obvinění třiadvacetiletý Nigerijec Umar Farúk Abdulmutalláb. Žaloba ho viní z pokusu zničit letadlo směřující z Amsterodamu do Detroitu 25. prosince. Hrozí mu za to doživotí.

Vít POHANKA, redaktor:
První soudní jednání možná bude trvat jen několik minut. Umar Farúk Abdulmutalláb si vyslechne žalobu o šesti bodech, z nichž nejvážnější je pokus použít zbraň hromadného ničení a pokus o vraždu všech bezmála tří stovek pasažérů v letadle před přistáním v Detroitu 25. prosince. Činu se měl dopustit, když se neúspěšně snažil odpálit výbušnou směs skrytou v spodním prádle. Zabránili mu v tom někteří ze spolucestujících a členové posádky. Dnes se podle očekávání třiadvacetiletý Nigerijec vyjádří jen k tomu, jestli se cítí vinen nebo nevinen. Soud bude rozhodovat také o jeho případném propuštění na kauci. Vít Pohanka, Český rozhlas, Spojené státy.

Na Vinohradech má premiéru Marie Stuartovna

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Marii Stuartovnu s Dagmar Havlovou v jedné z hlavních rolí dnes uvádí v premiéře pražské Divadlo Na Vinohradech. V díle německého básníka Fridricha Schillera se představí i Lucie Juřičková, režisér Daniel Špinar přidal klasické látce moderní a současný pohled.

Daniel ŠPINAR, režisér:
Nechci dělat nějaký žánrový obrázky, takže jsem se rozhodl, že to vlastně přemístím do úplné do současnosti a ty dvě královny uvedu tak, jak současný divák může vnímat současné krále. Docela mě tam inspiroval k tomu i koncert Madonny, který byl o prázdninách, který mě vlastně /nesrozumitelné/ jako vypadá takový nástup velký královny. Ten text jsem si vybral taky proto, že to je výborně napsaná hra, která je strašně stylově zajímavá, vůbec mě baví práce s jazykem a ten verš je prostě úžasný od něho.

Přehled následujících zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
A co uslyšíte v následujících minutách? Jak se zatím daří silničářům udržovat sjízdnost a co se dá čekat v příštích dnech. A je snaha organizací o vrácení sociálního pojistného z roku 2007, kdy došlo k chybě v zákoně, skutečně marná, jak tvrdí ministr práce a sociálních věcí?

Jak se zatím daří silničářům udržovat sjízdnost

Jan BUMBA, moderátor:
Uzavřené dálniční přechody pro kamiony, spousta dopravních nehod, problémy v hromadné dopravě, i takové jsou následky hustého sněžení, které zasáhlo velké části České republiky. Ve Zlíně muselo dokonce vedení města vyhlásit kalamitní stav. Pokud se vyplní předpovědi meteorologů, a dodejme, že v tomto ohledu bývají velmi přesné, vypadá to, že silničáři se pořádně nevyspí ještě pár dní. Prvním hostem Ozvěn dne je vedoucí dopravy a mechanizace Krajské správy a údržby silnic kraje Vysočina Miroslav Olšan. Dobrý večer.

Miroslav OLŠAN, vedoucí dopravy a mechanizace Krajské správy a údržby silnic kraje Vysočina:
Dobrý večer.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Olšane, pokud máme správné informace, tak k vám se přesunulo husté sněžení od jihu v průběhu dopoledne, je to tak?

Miroslav OLŠAN, vedoucí dopravy a mechanizace Krajské správy a údržby silnic kraje Vysočina:
V průběhu dopoledne, potom to trošku, ta intenzita, ta intenzita zmírnila a teď se tam zase začíná nasouvat druhá vlna z Jihomoravského kraje.

Jan BUMBA, moderátor:
Jak to teď vypadá, kolik už napadlo?

Miroslav OLŠAN, vedoucí dopravy a mechanizace Krajské správy a údržby silnic kraje Vysočina:
Je trošku rozdíl mezi západem a východem kraje. Ten východ kraje nebyl tolik postižený, takže tam je zhruba do pěti centimetrů nového sněhu. Ten východ kraje, blíž tedy k té Moravě, má zhruba deset centimetrů nového sněhu.

Jan BUMBA, moderátor:
Jak se vám, pane Olšane, daří za této situace udržovat silnice?

Miroslav OLŠAN, vedoucí dopravy a mechanizace Krajské správy a údržby silnic kraje Vysočina:
Díky těm předpovědím, o kterých jste sám hovořil, jsme na tuto situaci byli připraveni, udělali jsme řadu preventivních akcí, jezdilo se dneska od pěti hodin od rána, čili myslím si, že jsme tu situaci jako takovou na těch silnicích zvládli, neměli jsme ani jednu silnici, která by musela být z důvodu toho, těch špatných povětrnostních podmínek uzavřená.

Jan BUMBA, moderátor:
Máte určenou třeba nějakou hierarchii silnic, o které se staráte, kam vyjíždíte nejdřív?

Miroslav OLŠAN, vedoucí dopravy a mechanizace Krajské správy a údržby silnic kraje Vysočina:
Tak samozřejmě, že v první řadě jsou ty silnice, které jsou v prvním pořadí ze zákona dány, to jsou silnice první třídy, potom je to páteřní komunikace kraje.

Jan BUMBA, moderátor:
Můžete se stejným nasazením vydržet i v následujících dnech?

Miroslav OLŠAN, vedoucí dopravy a mechanizace Krajské správy a údržby silnic kraje Vysočina:
My s tím problém nemáme.

Jan BUMBA, moderátor:
My jsme na Radiožurnálu mluvili také s vaším kolegou z Jihomoravského kraje a ten říkal, že až na výjimky se řidiči chovají slušně, že jsou ukázněnější, než třeba v minulých letech. Máte stejnou zkušenost?

Miroslav OLŠAN, vedoucí dopravy a mechanizace Krajské správy a údržby silnic kraje Vysočina:
Máme zkušenost řidičů osobních automobilů, že až skutečně na výjimky, ty se najdou vždycky všude, došlo k takovému snížení, takové to obecné rychlosti, že skutečně přizpůsobili tu rychlost těm podmínkám, který tady jsou, trošku s čím jsou problémy s řidičů kamionů, kteří do těch podmínek, které teď momentálně panují na Vysočině, se příliš nehodí a taky ty problémy, které teď ještě přetrvávají, tak jsou skutečně dány jenom jimi.

Jan BUMBA, moderátor:
Já vám děkuji za rozhovor. Miroslav Olšan z Krajské správy a údržby silnic na Vysočině. Na shledanou.

Miroslav OLŠAN, vedoucí dopravy a mechanizace Krajské správy a údržby silnic kraje Vysočina:
Na shledanou.

Jan BUMBA, moderátor:
Na druhé lince je šéf celorepublikového hlavního operačního štábu, ředitel odboru pozemních komunikací na ministerstvu dopravy Pavel Šustr. Dobrý večer i vám.

Pavel ŠUSTR, šéf celorepublikového hlavního operačního štábu zimní údržby, ředitel odboru pozemních komunikací na ministerstvu dopravy:
Dobrý večer.

Jan BUMBA, moderátor:
Které kraje nebo regiony jsou nyní sněhem nejvíce zasaženy?

Pavel ŠUSTR, šéf celorepublikového hlavního operačního štábu zimní údržby, ředitel odboru pozemních komunikací na ministerstvu dopravy:
Tak během dne se zdá, že není žádný kraj ani žádný region, který by nebyl postižen, jestli se ptáte na momentální stav, tak se nám ta situace dost nečekaně přemístila z těch měst jako je Praha, pak západní části, západní části republiky, každopádně ovšem východ /nesrozumitelné/ neustává v té situaci toho sněžení a dokonce se blíží i nějaké drobné mrholení, které by určitě bylo v tom spousta sněhu a toho spadu velmi špatné.

Jan BUMBA, moderátor:
Došlo, pane řediteli, během dneška k nějakým větším kolapsům, problémům na silnicích?

Pavel ŠUSTR, šéf celorepublikového hlavního operačního štábu zimní údržby, ředitel odboru pozemních komunikací na ministerstvu dopravy:
Tak taková, takové to sněžení a nečekaná nadílka každopádně způsobí významné kolapsy, my jsme se snažili maximální snížit riziko, kterým každopádně je vždy dálnice D 1, veřejnost jistě ví, že od druhé hodiny do páté byly hraniční přechody Lanžhot a Rozvadov využity pro nájezdy kamionů do republiky tak, že ty z Německa byly v Rozvadově, ze Slovenska byly umístěny v Lanžhotě a nepokračovaly dál. My jsme umožnili údržbu ostatních komunikací. Při menší intenzitě, hlavně kamionů a těch šest set, které tam byly umístěny, každopádně pomohly významným způsobem, aby ty komunikace se udržely, aspoň v jízdném, ve sjízdném stavu, ta situace je vážná.

Jan BUMBA, moderátor:
Nyní už kamiony přes hranice mohou všude bez omezení?

Pavel ŠUSTR, šéf celorepublikového hlavního operačního štábu zimní údržby, ředitel odboru pozemních komunikací na ministerstvu dopravy:
Mohou, ovšem ta četnost je v podstatě menší, takže se domníváme, že to nezpůsobí to, co by se stalo před druhou a třetí hodinou, kdyby přijeli do toho největšího provozu, hlavně u Brna a v oblasti Prahy, kde odjíždějí lidi z práce, jsou autobusové linky a podobně.

Jan BUMBA, moderátor:
Máte nějakou stručnou radu pro řidiče v příštích dnech, mají jít raději sáňkovat a raději vůbec nevyjíždět?

Pavel ŠUSTR, šéf celorepublikového hlavního operačního štábu zimní údržby, ředitel odboru pozemních komunikací na ministerstvu dopravy:
Ano, měl bych dvě rady, ale jestli dovolíte, tak prvně bych chtěl poděkovat všem, kteří od rána jsou za volantem, kteří jsou v pohotovostech a mají připravené pohotovosti a celou techniku i pro noc, je to skutečně mimořádné nasazení a těm především to poděkování patří. Pro řidiče, aby nejezdili na letních pneumatikách, protože jedna velmi vážná nehoda se stala například v situaci, kdy řidič jel na letních pneumatikách a dopustil se ještě druhého, současně předjížděl sypač, takže to jsou dva faktory, před kterými musím řidiče varovat, není to ve vztahu k značce zimní výbava, prostě řidič, který vidí, jak tam dneska venku je, tak nemůže na letních pneumatikách vyjet, aby předjížděl sypač, to je absolutní zvrhlost, nepředjíždějte ho, nechte ho, aby uklízel tu komunikaci před vámi, protože to dělá pro vás.

Jan BUMBA, moderátor:
Jak jsem říkal, vy šéfujete hlavnímu operačnímu štábu, jak vlastně vypadá práce vašeho štábu, co všechno zajišťujete, co koordinujete?

Pavel ŠUSTR, šéf celorepublikového hlavního operačního štábu zimní údržby, ředitel odboru pozemních komunikací na ministerstvu dopravy:
My koordinujeme ty hlavní složky, které jsou pro rozhodování o pohybu a o provozu v celé republice k dispozici, tedy ministerstvo vnitra, ministerstvo dopravy, samozřejmě také policejní prezidium, Ředitelství silnic a dálnic, to jsou hlavní výkonné složky, které v tomto případě se spojují a kde je nezbytné tak nasadit síly, eventuálně mohou, a dnešek to ukázal v tom globálním pohledu, řešit problém centra republiky už těmi opatření i na jejich vstupech.

Jan BUMBA, moderátor:
Jak zatím podle vašeho soudu zvládají svou práci silničáři, zase v tom celkovém celorepublikovém měřítku?

Pavel ŠUSTR, šéf celorepublikového hlavního operačního štábu zimní údržby, ředitel odboru pozemních komunikací na ministerstvu dopravy:
Tak já jsem před chvílí řekl poděkování a nemám důvod, proč bych ho nějakým způsobem rozmělňoval. Pan Olšan před chvílí sděloval, jak to vypadá na Vysočině, tuto situaci znám také velmi, velmi dobře, takže klobouk dolů, určitě dělají maximum, nemáme žádné osádky, které by nebyly nasazeny, veškerá technika je připravená, dokonce jsme přebudovali dvě nebo tři další, další stroje a systémy, aby všechno mohlo být nasazeno i v těch, v takových místech jako je třeba středisko Ivanovice na Hané, kde se neočekává takové množství sněhu, tak i tam je osm sypačů v permanentním pohybu.

Jan BUMBA, moderátor:
Pavel Šustr z ministerstva dopravy. Děkuji za rozhovor. Na shledanou.

Pavel ŠUSTR, šéf celorepublikového hlavního operačního štábu zimní údržby, ředitel odboru pozemních komunikací na ministerstvu dopravy:
Taky děkuji, na shledanou.

Snaha organizací o vrácení sociálního pojistného z roku 2007

Jan BUMBA, moderátor:
Český stát nemá peněz nazbyt a do toho nad ním visí hrozba, že přijde o desítky miliard korun kvůli někdejší chybě v zákoně o sociálním pojištění. Totiž kvůli tomu, že z něj v prvním pololetí roku 2007 omylem vypadla věta o vyměřovacím základu. Jeden z plátců, firma Ježek software, si toho všimnul a pojistné neodvedl. Soud mu dal loni zapravdu a teď se na správy sociálního zabezpečení valí žádosti o vrácení pojistného za zmíněné období. Už jsou jich přes 4 a půl tisíce a úhrnem chtějí zpět více než 12 miliard korun. Uvedl dnes ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka. Vláda přitom upozorňuje, že podobné nároky nejsou na místě a proti verdiktu ve věci Ježek software se ohradila u Nejvyššího správního soudu. Cituji: "Jsme přesvědčeni, že povinnost odvádět sociální pojistné nikdy nepřestala platit." Zdůraznil dnes také ministr Šimerka. Z čeho vychází? Zeptal jsem se ho krátce před vysíláním.

Petr ŠIMERKA, ministr práce a sociálních věcí:
Vycházím z textu zákona, z textu zákona se každý dočetl a dočte se tam i nadále a i v době, o které hovoříme, to znamená během prvního pololetí 2007, tam bylo jasně řečený, že jsou plátci pojistného povinni platit, za jakých okolností, všechny ty podmínky tam jsou. V řadě ustanovení tohoto zákona, a to se nezměnilo, ani to nebylo nějak modifikováno a platí to kontinuálně stále.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane ministře, ale není tady precedentní rozhodnutí Krajského soud v Ústí nad Labem ve sporu o pojistném mezi státem a firmou Ježek software?

Petr ŠIMERKA, ministr práce a sociálních věcí:
Tak za prvé, já ještě s napětím očekávám samozřejmě, jak rozhodne Nejvyšší správní soud o kasační žalobě nebo stížnosti, kterou Česká správa sociálního zabezpečení podala, takže já bych nepředjímal, třeba to není ještě konečné rozhodnutí, ale tak, jak rozhodl krajský soud, já to respektuji, je to jeho názor, já na to mám, respektive ministerstvo, a nejenom ono má na to svůj právní názor jiný. Já jenom chci upozornit na jednu věc. Ten soudní spor, který je veden, to je jeden jediný konkrétní případ, a všechny ostatní dnes společnosti, které už tak dříve neučinily, všechny ostatní společnosti, které zaplatily, a musím říct, že kromě toho, toho jediného případu zaplatili skutečně všichni, a pro vaši informaci a posluchačům informaci, těch plátů pojistného v prvním pololetí roku 2007 bylo 260 421 a pouze jeden jediný měl pochybnosti a nezaplatil a vede tento soudní spor. Všichni ostatní, to znamená, 99,999999 setin nebo tisícin nebo možná miliontin procenta zaplatili, jasné jim to bylo, a zaplatili, porosím, ve správné výši, čili jakékoliv pochybnosti neměli, ani o tom, že mají povinnost zaplatit, ani o tom, v jaké výši zaplatit mají.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane ministře, ale stále musím trvat na té otázce, v čem by měl případ společnosti Ježek software odlišný od těch ostatních, ano, ta jediná se, ta odmítla zaplatit, to víme, ostatní zaplatily, nicméně, pokud soud dal zapravdu této firmě, tak teoreticky by soudy mohly dát zapravdu i dalším plátcům?

Petr ŠIMERKA, ministr práce a sociálních věcí:
Teoreticky ano, ale to se nechme překvapit, až to někdo zažaluje, jak to dopadne, rozdíl je v tom, že tato společnost nezaplatila a soudí se, my jsme jí předepsali penále, že, a tak dále, a ostatní, všichni ostatní zaplatili, a po dvou letech by dneska ty peníze chtěli zpátky. To, že zaplatili, je situace jiná, než ti, kteří, nebo ta společnost, která nezaplatila, ten, ta právní kvalifikace toho případu je zcela jiná. To já si myslím, že je jednoznačné.

Jan BUMBA, moderátor:
Předpokládáte opravdu, že pokud by se tedy více subjektů rozhodlo soudit o toto pojistné, že by u každé z těch firem nebo z těch společností nebo z těch úřadů se konal jiný soudní proces, že by se o každé té kauze rozhodovalo zvlášť.

Petr ŠIMERKA, ministr práce a sociálních věcí:
No, samozřejmě, jako představa, že my budeme automaticky vracet peníze dokonce bez žaloby, to prostě nelze předpokládat, to absolutně ne, stát se samozřejmě bude tomu bránit, stát má tento názor. A bude záležet samozřejmě na rozhodnutí soudu, každý z nich to bude muset zkusit, pokud bude chtít. Já si myslím, že vyhodí peníze za advokáta zbytečně, ale to je jeho problém, já ho nebudu odrazovat, takže to bude samozřejmě každý případ posuzován, protože tam může dojít ještě k různým nuancím a prostě každý případ je svého druhu originální.

Jan BUMBA, moderátor:
Zbývá vám ale v tuto chvíli něco jiného, než apelovat na ty subjekty, aby se, aby nevymáhaly zpět to zaplacené pojistné?

Petr ŠIMERKA, ministr práce a sociálních věcí:
Já na ně neapeluju, aby nevymáhali, já jenom říkám, že by se neměli unáhlovat ve vlastním zájmu v podstatě, protože, víte, to, že, to budou teďka uplatňovat, už několik tisíc to uplatnilo, ve svých důsledcích znamená, že ta česká správa nebo okresní správy to přijmou, zaevidují, zahájí řízení, teď momentálně přeruší to řízení až do dalšího vyjasnění těch otázek, pak, dejme tomu, budou pokračovat, zamítnou to, a bude následovat pravděpodobně soudní spor, tyto všechny případy, pokud by měly co do množství eskalovat, tak tady hrozí zahlcení a dokonce bych i řekl velké jaksi skoro paralyzováni činnost České správy sociálního zabezpečení, která tady je pro 10 milionů občanů. Tam se nejedná zdaleka jenom o tyto věci, ale o celou řadu dalších, to je všeobecně známo. A musím říct, že nemusí spěchat mimo jiné proto, že nehrozí promlčení, ta promlčecí doba, to bych strašně chtěl zdůraznit, protože se všichni ptají a volají, jestli se už něco nepromlčeno, že se do konce roku /nesrozumitelné/ a tak dále, ta promlčecí doba je pětiletá a končí na Silvestra 2012.

Jan BUMBA, moderátor:
Podotýká ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka. Poslouchal ho i Bedřich Danda, předseda Sdružení podnikatelů. Dobrý večer.

Bedřich DANDA, předseda Sdružení podnikatelů:
Dobrý večer.

Jan BUMBA, moderátor:
Co myslíte, pane Dando, po těch tisících firem, které už se na správy sociálního zabezpečení obrátily, budou teď další zdrženlivější, vyčkají třeba, jak to dopadne u Nejvyššího správního soudu?

Bedřich DANDA, předseda Sdružení podnikatelů:
My si myslíme, že samozřejmě budou vyčkávat, protože jsme v české kotlině, tady každý číhá, jak to dopadne, takže to si myslím, že to bude také, jak říkáte, ale na druhé straně jako já už jsem se k tomu vyjadřoval před časem, že pokud stát pochybil, pokud se prokáže, že pochybil a že teda to nemusíme platit, tak já jsem pro, abychom uplatňovali ten nárok, i když samozřejmě tam, jak říkal pan ministr, budou některé věci, které se budou táhnout, ale principiálně stát nám nedaruje ani korunu, tak nevím, proč my bychom, pokud stát pochybil, pokud se prokáže, abychom mu to tolerovali.

Jan BUMBA, moderátor:
Na druhé straně není to od těch subjektů nebo obcí, které by chtěly peníze vrátit, trochu neloajální vůči státu, využívat chyby, která se vloudila do zákona?

Bedřich DANDA, předseda Sdružení podnikatelů:
No, víte, on je to boj peníze, vždycky je to boj o peníze a jestliže se naskytne jakákoliv příležitost, takový ty mrštnější obce toho okamžitě, jako samozřejmě se uchopily a budou toto, podnikatelé jako takoví, prostě samozřejmě vyčkávají, jak dopadne to usnesení nebo rozhodnutí toho soudu Nejvyššího, ten závěrečný rozsudek nebo usnesení, tak podle toho se budou chovat, ale ty obce samozřejmě to cítí a už jsem slyšel, že jako, že z pohledu dobrého hospodáře to musí udělat, takže já jsem zvědav, jak tenhle ten spor dopadne, je to nemilé, samozřejmě je to nemilé, protože de facto to zaplatíme všichni, pokud to dopadne tak, že to bude stát muset hradit, je to nemilé, ale na druhou stranu prostě zákon je zákon a pokud jako se nedodrží nebo poruší, tak se musí trestat, to se nedá nic dělat.

Jan BUMBA, moderátor:
Děkuji za rozhovor. Předseda Sdružení podnikatelů Bedřich Danda.

Bedřich DANDA, předseda Sdružení podnikatelů:
Na shledanou.

Příznačný spor o termín voleb

Jan BUMBA, moderátor:
A teď už naše pravidelná poznámka. Politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie se zamýšlí nad dohady, v jakém termínu bychom měli jít letos volit, spíš dřív nebo co nejpozději?

Lukáš JELÍNEK, politolog, Masarykova demokratická akademie:
Dvě věci jsou i v novém roce jisté. Politici nevynechají žádnou příležitost k rozehrání okázalého konfliktu a prezident s domovnicí si vždy dokáží prosadit svou. Aktuální spor o termín řádných voleb do Poslanecké sněmovny zkusme rozmotat od motivací jednotlivých aktérů. Občanská demokratická strana se za přikyvování některých sociálních demokratů domáhá voleb nejpozději v půlce května. Prý jsme si provizorií, včetně úřednického kabinetu, užili dost, a je nezbytné, aby se politická vláda co nejrychleji pustila do přípravy rozpočtu na rok 2011. O čem však nemluví, je zájem na neprotahování předvolební kampaně. Nic si nenalhávejme. Kampaň, byť ztlumená, jež zde probíhá přinejmenším od pádu Topolánkovy koalice, partaje něco stojí. A například členové ODS napříč republikou si již stěžují, že pražské centrum má tendenci utrácet jejich regionální peníze. Volební štáby modrých i oranžových už také možná brblají, kdo že má stále vymýšlet čerstvé slogany a témata mezistranického boje. Lidovci se přihlásili k pozdějšímu volebnímu termínu. Podle nich by měly velikonoční svátky zůstat kampaní neposkvrněné. Svobodově týmu nadto může být délka a cena kampaně jedno. KDUČSL tone v dluzích tak či tak. Nejhlasitějším zastáncem voleb o posledním květnovém víkendu je Václav Klaus. Na jeho straně je silný logický argument: Budemeli pravidelně zkracovat volební období více, než je nutné, posuneme časem, pravda v řádu desetiletí, výběr poslanců z ideálního počátku léta na nešťastnou zimu. Ovšem i pan prezident může mít postranní úmysly. Čím déle bude zemi spravovat populární Fischerova vláda, se kterou si mimochodem velmi rozumí, tím déle bude on sám moci vystupovat jako suverénní dirigent a arbitr ústavněpolitického dění. Zatím to vypadá, že Klausův názor převáží. Straničtí lídři jsou na něj krátcí. Jediný, kdo by se mohl vzepřít, je premiér Fischer. Je totiž bohužel zhusta zapomínáno, že vyhlášení termínu voleb je prezidentova Ústavou daná kompetence, která ke své platnosti vyžaduje spolupodpis předsedy vlády. Kabinet navíc nese za tento krok hlavy státu odpovědnost, proto by měla mít definitivní slovo vláda, nikoli prezident. Vyprávějte to ale někomu v české divočině, v níž je pohrdání Ústavou či Ústavním soudem na denním pořádku. Kromě toho, Jan Fischer vládne s chutí a my voliči můžeme být rádi, že se po loňských soudních a partajních tanečcích vůbec nějakých voleb konečně dočkáme.

Jan BUMBA, moderátor:
Soudí politolog Lukáš Jelínek.

Kauza České pivo

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Československá obchodní banka neuspěla se svojí stížností na zastavení trestního stíhání v kauze České pivo, týkající se transakcí s akciemi Plzeňského Prazdroje. Státní zástupce Nejvyššího státního zastupitelství, který se případem zabýval, zamítl stížnost banky jako nedůvodnou. Nejvyšší žalobkyně Renáta Vesecká ale nechá toto rozhodnutí ještě přezkoumat. Potvrdila to Radiožurnálu.

Renáta VESECKÁ, nejvyšší státní zástupkyně:
Oprávnění nejvyššího státního zástupce je přezkoumávat věci zastavené. Takže využívám tohoto práva a bude přezkoumáno, zastavené řízení. A rozhodla jsem se, že vzhledem k závažnosti věci nebude přezkoumávat pouze jednotlivý státní zástupce tuto věc, ale celá skupina státních zástupců, specialistů jak z oblasti trestní, tak netrestní.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Na přezkoumání rozhodnutí bude mít tým žalobců tři měsíce.

ČSSD opustil poslanec Kosta Dimitrov

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
ČSSD opustil poslanec Kosta Dimitrov. Je to první sociální demokrat, který podal přihlášku do Strany práv občanů bývalého premiéra a někdejšího šéfa sociální demokracie Miloše Zemana. Je prý připraven kandidovat za tuto stranu v květnových volbách do sněmovny, pokud takovou nabídku dostane.

Brusel žádá Slovensko o vysvětlení akce s výbušninou

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Slovensko má Evropské komisi vyjasnit okolnosti incidentu s výbušninou v letadle do Irska. Výkonný orgán Unie posílá do Bratislavy dopis se žádostí o bližší informace k případu. Šlo o to, že jeden z cestujících na lince z Popradu do Dublinu nevědomky převezl trhavinu, kterou mu tam podstrčila policie. Mělo jít o zkoušku bezpečnostních opatření.

Pavel NOVÁK, redaktor:
"Žádáme Slováky o informace, posíláme jim dopis, aby nám řekli, co se vlastně stalo. Potvrdil mluvčí eurokomisaře pro dopravu Fabio Pirotta. Evropská komise má zatím informace o nalezení výbušniny u slovenského cestujícího letícího do Irska jen z tisku. Stanovisko k nepovedenému testu bezpečnostních opatření zaujme, až se seznámí s detaily případu. Neočekává se ale žádná intervence komise, protože členské země mají právo provádět nečekané zkoušky svých kontrolních mechanismů. "Šlo o let z jedné členské země do jiné, je to záležitost z resortu dopravy a chceme jednoduše vědět, co se stalo." Odůvodnil zájmy Evropské komise o slovenskoirský incident její mluvčí Fabio Pirotta. Z Bruselu Pavel Novák, Český rozhlas.

Přehled následujících zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
A témata následujících minut? O kolik dražší bude letos úklid chodníků pro obce, na které přešla odpovědnost za jejich stav. The /nesrozumitelné/, neboli Elvis Presley, by se dnes dožil pětasedmdesáti let. Je jeho hudba dodnes inspirativní pro mladé muzikanty. Nejprve ale k soudnímu líčení, které čeká muže, který se před pár týdny pokusil odpálit nálož na lince z Evropy do Spojených států.

Soudní líčení s Umarem Farúken Abdulmutallábem

Jan BUMBA, moderátor:
Za necelé dvě hodiny stane poprvé před soudem v americkém Detroitu třiadvacetiletý Nigerijec. O Vánocích uvedl do stavu nejvyšší pohotovosti americké bezpečnostní orgány, když do letadla společnosti Northwest Airlinesse v nizozemském Amsterodamu pronesl výbušninu a před přistáním ve státech se ji snažil odpálit. Neúspěšně. Spolucestující a posádky ho přemohli. Ovšem už samotný pokus vyvolal pozdvižení, které by se mohlo výrazně promítnout do změn v systému protiteroristických opatření. Nejen na letištích a nejen ve Spojených státech. Do Washingtonu zdravím našeho zpravodaje Víta Pohanku. Dobrý den.

Vít POHANKA, redaktor:
Hezký podvečer do Prahy.

Jan BUMBA, moderátor:
Co se dnes odehraje u detroitského soudu, z čeho bude ten muž obviněn?

Vít POHANKA, redaktor:
Umar Farúk Abdulmutalláb si vyslechne žalobu o šesti bodech, z nichž nejvážnější jsou dva, za prvé je to pokus použít zbraň hromadného ničení. Za druhé pokus zavraždit všech bezmála 300 pasažérů v letadle před přistáním v Detroitu 25. prosince, tedy pasažérů i posádky. Za každé z těchto dvou obvinění mu hrozí trest doživotí, hrozila by mu i smrt, kdyby někdo zemřel, ale to se nestalo. Kromě toho je obviněný z úmyslného pokusu zničit letadlo, umístění výbušného zařízení v letadle nebo v jeho okolí, které ohrozilo jeho bezpečnost a nakonec jsou tam ještě dva body, které se týkají nezákonného vlastnictví výbušniny s úmyslem spáchat násilný čin. Sečteno podtrženo, hrozí mu doživotí, pokud bude tedy obviněn v jednom z těch dvou bodů, které jsem zmínil nejdřív, za ty další body mu hrozí až 30 let vězení dodatečných.

Jan BUMBA, moderátor:
Co asi soudce uslyší od obžalovaného, na čem by třeba mohla být postavena obhajoba?

Vít POHANKA, redaktor:
Tak on tam dnes podle očekávání Umar Farúk Abdulmutalláb nebo jeho obhájce má jen říct, jestli se cítí vinen nebo nevinen v těch jednotlivých bodech a celé to stání možná bude trvat jen několik minut. Na čem bude postavena obhajoba, v tuhle chvíli samozřejmě ještě nevíme a dost možná se to ani nedozvíme. Je možné, že ..., o tom se spekuluje, že obhajoba, která má v tuhle tu chvíli velmi malý manévrovací postoj, může argumentovat třeba špatným psychickým stavem obžalovaného, tedy že by za své činy nenesl zodpovědnost, ale ten proslov pro manévrování je opravdu velmi, velmi malý v takovém případě jako je tento.

Jan BUMBA, moderátor:
Prezident Obama včera znovu předstoupil před Američany v souvislosti s tímto incidentem, přijal osobní odpovědnost za selhání bezpečnostního systému, ale co kromě tohoto pokání, řekněme, nabízí, jaké změny, aby se něco podobného nemohlo opakovat?

Vít POHANKA, redaktor:
On vydal asi třístránkovou direktivu, nařízení a tam je hned několik, tam je vícero bodů pro různé zpravodajské služby a pro různá ministerstva, v podstatě z toho vyplývá, že se okamžitě musí posílit analýza dostupných informací, musí být jasné, nebo alespoň jasnější, kdo za co zodpovídá, zpřísnit se mají kritéria pro seznam osob podezřelých z terorismu a těch, které vůbec nesmějí do letadla směřujícího do Spojených států, zpřísnit tedy v tom smyslu, že se bude podrobněji zkoumat, kdo na ty seznamy patří a proč. A ten seznam lidí, kteří nesmějí do letadel, se zřejmě také ještě rozšíří. Jinak ministryně pro vnitřní bezpečnost Janet Napolitanová ještě v tomhle týdnu má odletět do Španělska na schůzku se svými partnery z jiných zemí, aby se s nimi dohodla na zpřísnění mezinárodních pravidel v letecké dopravě, protože samozřejmě nelátá se jenom ve Spojených státech, ale létá se i do Spojených států a Američané to chtějí koordinovat. Těch nařízení je víc, co je ale možná zajímavé, nejsou personální, nebo alespoň zatím, obrazně řečeno, žádné hlavy nepadají a celé to má přispět k tomu, aby se minimalizovala možnost podobného selhání, k jakému došlo 25. prosince.

Jan BUMBA, moderátor:
Děkuji za informace. Zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Vít Pohanka.

Úklid chodníků

Jan BUMBA, moderátor:
Jestli má někdo opravdu radost z hustého sněžení, které dnes zasáhlo většinu území České republiky, tak to jsou prodejci nástrojů na odklízení sněhu. Počínaje obyčejnými lopatami a konče sněhovými frézami za desítky tisíc, na odbyt jde všechno, a i prodejci si všimli, že stroje a nástroje letos ve větší míře nakupují obecní úřady a organizace, které mají na starosti úklid veřejných prostranství. Pravděpodobně i proto, že na obce přešla před letošní zimou odpovědnost za stav chodníků, ještě loni v zimě museli chodníky uklízet majitelé přilehlých nemovitostí. Stihnou města uklízet chodníky a nezatíží to příliš jejich rozpočty. Můžete se do naší debaty také zapojit na adrese ozvenydne@rozhlas.cz. Na lince je nyní senátor ODS Jaroslav Kubera, který inicioval změnu zákona, na jejímž základě za stav chodníků zodpovídají jen jejich vlastníci. Dobrý večer.

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
Dobrý večer.

Jan BUMBA, moderátor:
A Oldřich Vlasák, předseda Svazu měst a obcí. Dobrý večer i vám.

Oldřich VLASÁK, předseda Svazu měst a obcí:
Dobrý večer.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane senátore, vy jste v několika rozhovorech zdůrazňoval, že jde o novelu, která by se primárně zabývala tím, že chodníky budou uklízet jen obce, ale že jde hlavně o to, kdo zodpovídá za komunikace, když na nich třeba dojde k úrazu. Ukazuje podle vás dosavadní zkušenost, že tato úprava zákona byla krok správným směrem?

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
Tak podle mého názoru nepochybně. Já jsem zrovna dnes absolvoval sněm starostů a v našem okrese a žádné zvláštní problémy nevznikly, potvrdilo se to, co jsem tvrdil od začátku, že za prvé, ta novela se vůbec netýká sněhu, ale odpovědnosti za majetek. A za druhé, že lidé, kteří uklízeli, budou uklízet vyhláška nevyhláška, zákon /nesrozumitelné/, a ti, kteří neuklízeli nikdy, uklízet nebudou. Tak to je, a tak se to také stalo. Ale musím říct k potěšení, že většina lidí si to uvědomila, bohužel je smutné, že zrovna dnes v Třešti na Jihlavsku zemřel čtyřiašedesátiletý muž při uklízení sněhu, ale to nesouviselo ani s tímto zákonem, on byl nemocný, měl několikanásobný bypass, ale vždycky je taková událost smutná.

Jan BUMBA, moderátor:
Pokud ale na druhé straně třeba i prodejce sněhových fréz hlásí, že letos jejich zboží nakupují ve větší míře obecní úřady, tak asi obce mají více starostí s úklidem, nebo ne?

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
Tak mají více starostí určitě s úklidem také proto, že on kupodivu, je to zvláštní, konečně začal v zimě padat sníh a ty problémy se soustřeďují na pozemní komunikace, kde probíhá automobilový provoz, na ty chodníky se nic tak zvláštního neděje, ale skutečně, a je to v celé Evropě a v celém světě, že takovéto kalamity neumí beze zbytku zvládnout nikdo, tak prostě je a stačí se podívat večer dnes na televizi, kde budou záběry z Anglii, ze Spojených států a odjinud a bude to všude stejné.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Vlasáku, jak to je z vašeho pohledu, doplnila města a obce jen pojištění pro případ úrazu na jimi vlastněných chodnících nebo musí ve větší míře uklízet?

Oldřich VLASÁK, předseda Svazu měst a obcí:
Tak samozřejmě obce se připravily, koupily si patřičnou techniku, pokud na to měly finance, /špatný signál/.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Vlasáku, pane Vlasáku, já se moc omlouvám, že vám do toho vstupuji, ale zdá se, že máme velmi nekvalitní telefonické spojení, pokud vás mohu poprosit, tak se nepohybujte, budeme doufat, že se spojení zlepší. Myslíte tedy, že skutečně narostla obcím povinnost uklízet chodníky o letošní zimě?

Oldřich VLASÁK, předseda Svazu měst a obcí:
Určitě narostla, je s tím více starostí, na druhou stranu souhlasím s panem senátorem a primátorem Kuberou, že většina občanů dále samozřejmě uklízí, ty obce mají s tím více starostí, více nákladů, to je asi základní problém. Dochází samozřejmě i k více stížnostem od občanů, že nemají uklizeno. A dochází ke konfliktům, například se státem nebo s krajem, protože některé komunikace patří státu, některé kraji a nahrnují ten sníh na chodníky, které má zase uklízet město. Dalším problémem jsou majetkoprávní vztahy, to znamená, že ne všechny chodníky patří obci, ale jsou tam i soukromé pozemky.

Jan BUMBA, moderátor:
A jak drahé to pro obce je, víme, že třeba pražský magistrát tvrdil během přijímání této novely zákony, že to velice výrazně zvýší náklady obecních rozpočtů, pane Vlasáku?

Oldřich VLASÁK, předseda Svazu měst a obcí:
Tak jedná se o desítky milionů korun, pakliže bych se bavil o celé České republice, přesné odhady samozřejmě zatím nemáme, to budeme vědět víceméně zhruba v polovině zimy, ale je to, je to nemalý náklad, se kterým obce musí počítat navíc.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane senátore Kubero, desítky milionů korun, to není malá částka pro rozpočty obcí?

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
Já se musím usmívat, protože když jsem se zúčastnil kolegia primátorů, kde se ty částky počítaly, tak Praha tehdy vyčíslila částku 3 miliardy korun, kterou později upravila na miliardu korun a skutečnost bude samozřejmě úplně jiná, zejména v Praze, kde toho sněhu velmi málo padá, ostatně Česká republika ušetřila, což je zatím do Vánoc, žádná zima nebyla, já to vidím i na naší normální zimní údržbě, že jsme si vlastně v prosinci našetřili na tuto kalamitu, takže ta se finančně výrazně neprojeví, ale co jiného proboha by obce měly dělat, já bych odkázal kolegu Vlasáka na jeho kolegu Hynka Fajmona, který píše na krásném blogu, co jiného by starosta měl dělat, než se starat, on byl také starostou, a já si myslím, že ta doba, kdy to bylo my a oni, už, doufám, pominula. A já nechápu starosty, kteří se tolik rozčilují nad tím, což je základní povinnost obce, na rozdíl od jiných povinností, do kterých se obce pletla, pokud jde o Svaz města a obcí, tak kdyby se zasadil o to, aby stát platil obcím přenesenou působnost, tak by měli nepřeberné množství peněz na uklízení sněhu. Tam bohužel svaz tak účinnou, účinnou činnost nevyvíjí.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Vlasáku, pan senátor mluví o tom, že odklízení sněhu je základní povinnost obcí?

Oldřich VLASÁK, předseda Svazu měst a obcí:
Já bych nejprve chtěl říci, že pan senátor Kubera by se měl více zajímat o to, co dělá svaz, protože my jsme prosadili, že 95 procent nyní přenesené působnosti ten stát hradí, to je velký krok a pro rok 2010 budeme mít takto hrazeno.

Jan BUMBA, moderátor:
Zůstaňme, prosím, u úklidu sněhu?

Oldřich VLASÁK, předseda Svazu měst a obcí:
A co se týče úklidu sněhu. Já nesouhlasím s tím, že starosta, to znamená zastupitelstvo, by se mělo starat o zájmy svých občanů, to znamená, o kvalitu a sjízdnost cest i samozřejmě chodníků, ale není možné bez jakýchkoliv připomínek prosadit tak rychle zákon, který má v současné době finanční krize velké dopady do rozpočtu obcí, to si pan senátor jistě uvědomuje také.

Jan BUMBA, moderátor:
Mluvilo se o tom, že možná obce budou muset sáhnout ke zvýšení daně z nemovitosti, stalo se to už, nebo bude to nutné, bude to na pořadu dne, co myslíte, pane senátore?

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
Já jenom připomenu, že ten zákon se projednával dva roky a nabyl účinnosti 16. dubna v roce 2009 a já jsem trval na tom, aby právě takto nabyl účinnosti, aby obce, aby nezačal platit zimě, aby obce měly dosti času se na to připravit, to jen na okraj. Pokud jde o daň z nemovitosti, tam došlo k naprosto nekoncepčnímu postupu Fischerovy vlády, kdy zničehonic zasáhla obcím jaksi do pískoviště a stanovila standardní koeficient dvě, což v některých obcích znamenalo desatero násobné zvýšení daně, pokud oni použili toho koeficientu pět, my jsme se vrátili vlastně na tu původní hodnotu, takže jsme dali koeficient jedna, takže v našem městě je ta daň přesně jenom stanovená státem. Nechápu vůbec, proč to vláda udělala, zřejmě proto, že jí došly peníze a ví, že obce budou plakat, že nemají peníze, tak jim vlastně dala, dala možnost, aby si je takto na lidech vyzískali. Já jsem dlouholetý odpůrce daně z nemovitosti, považuji za nemorální, a navrhuji zavedení komunální daně, která by lépe vyjadřovala to, že samozřejmě nějaké daně se vybírat musí, ale i máme X místních poplatků, které Teplice postupně ruší, už nám zbyl jenom jeden, a to za psy, ty ostatní jsme zrušili. A myslím si, že daň z nemovitosti není to řešení, ta má sloužit sice k tomu, k čemu má, oni platí jenom majitelé nemovitostí a ty ostatní neplatí. Takže ..., ale to je jiný problém a jiná otázka, které se budeme v Senátu teď věnovat.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Vlasáku, mohou obce v nějaké míře využít zvýšení daně z nemovitosti právě pro úklid chodníků?

Oldřich VLASÁK, předseda Svazu měst a obcí:
No, tak daň z nemovitosti je čistým příjmem rozpočtu obcí, čili záleží na obcích, jak tyto prostředky použijí, tady ty peníze nemají barvu jednu, že by se měla využít potom třeba na chodníky, tedy záleží na prioritách té obce jako takové. Souhlasím s tím, že to byl nekoncepční krok a bylo to krátce potom, co jsme si vymohli tuto možnost určovat tento koeficient. Čili mnoho obcí naopak, aby ten dopad do rozpočtu rodinných nebyl tak silný, snižuje ten koeficient a tím pádem se snaží, aby občané nebyli natolik zatěžováni, ale souhlasím s tím, že do budoucna jedna z varianta je zvýšit daň z nemovitosti nebo komunální daň a jasně říci, na co tyto prostředky půjdou.

Jan BUMBA, moderátor:
Přišel nám teď do Ozvěn dne email od pana Krause z Brna, který píše, že v Brně vše vyřešili, na chodníky vyvěsili cedule Chodník se v zimním období neuklízí. To asi, pane Kubero, není to, jak to mělo dopadnout, nebo ano?

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
Prosím vás, tato tabule, to jsou vždycky ty mediální bubliny, tato tabule platí, možná deset, možná dvacet let, že obce mohou na úseky, které nejsou frekventované, aby zbytečně nevyhazovaly peníze, umístit tabulku Tento chodník se v zimě neudržuje. Já jsem svého času, už jsem byl tehdy starosta, jsem si chtěl vyvěsit takovou tabulku na svůj chodník z legrace a úřad mě rychle ubezpečil, že to já nemohu, že to může jenom úřad. Takže to není nic nového. Samozřejmě by tato tabulka neměla být nadužívaná, ale v některých místech, třeba v parcích, kde skutečně to nevyplatí, protože okolo vede chodník, by bylo nesmyslné tento park v zimě udržovat, když tam projdou dva lidé za den a mají možnost jít jinudy. Přece ty priority jsou jasné. Každá obec zpracovává plán zimní údržby a tam stanoví komunikace a chodníky, které jsou široce využívány a ty žáky nebo občany při cestě do zaměstnání, na autobus a podobně a ty uklízí, ale ve vilové čtvrti, kde 90 procent lidí v životě po chodníku nedošlo, protože do práce odjíždí autem, tak samozřejmě tam třeba, jako u nás, uklízí jenom jednu stranu chodníku, a to tu, která lze uklízet strojově, kde nepotřebujete ruční práci, která je samozřejmě drahá.

Jan BUMBA, moderátor:
Pánové, já vám oběma děkuji za rozhovor. Našimi hosty byli senátor ODS, primátor Teplic Jaroslav Kubera. A předseda Svazu měst a obcí Oldřich Vlasák.

Amerika si připomíná 75. výročí narození Elvise Presleyho

Jan BUMBA, moderátor:
A nyní tímto hlasem se navždy zapsal do dějin populární hudby.

Ukázka

Jan BUMBA, moderátor:
No, a takhle to po něm zkoušejí jiní.

Ukázka

Jan BUMBA, moderátor:
Jeden z imitátorů Elvise Presleyho, který se dnes stovky fanoušků sešli v australském Sydney, jako tisíce a tisíce dalších po celém světě si připomněli, že jejich idol se narodil právě před pětasedmdesáti lety. Jubilea se nedožil, zemřel v roce 77, když mu bylo pouhých dvaačtyřicet let na předávkování léky a selhání srdce. Pro bezpočet těch, kteří jeho kouzlu propadli, je tu ale pořád. A jak dnes oslaví jeho narozeniny za oceánem. Do /nesrozumitelné/ ve státě Kentucky zdravím publicistu Václava Větvičku. Dobrý den.

Václav VĚTVIČKA, publicista:
Dobrý večer.

Jan BUMBA, moderátor:
Především tedy, co se chystá v Menfisu, Tennessee, kde se Elvis v době své slávy usadil?

Václav VĚTVIČKA, publicista:
Tam se primárně chystají oslavy přímo buď v hotelu, který Elvis nebo jeho rodina vlastní, anebo potom přímo v tom domě, který je dávno přestavěn na muzeum. Jinak přímo, jinak ve městě toho moc nebude, protože jako většina Spojených států i Menfis je momentálně obležen jak sněhem, tak mrazem, takže to k nějakým velkým oslavám nepomáhá.

Jan BUMBA, moderátor:
Je právě Menfis skutečně tím centrem oslav, anebo se slaví i v jiných městech, ve státech?

Václav VĚTVIČKA, publicista:
No, v Menfisu se slaví víceméně oficiálně, protože tam je ten jeho domov, a to muzeum, i tam je hrob, takže tam vlastně se ti největší, nejpravověrnější fandové schází, ale ty oslavy samozřejmě probíhají jinde, třeba v Los Angeles jsou velké oslavy, které probíhají už 25 let, nicméně i tam malinko už to začíná, začíná ten zájem být menší, už tam nejezdí hvězdy, ale jenom, řekněme, druhořadí hudebníci, takže pomaličku to přece jenom začíná, začíná odcházet ten zájem.

Jan BUMBA, moderátor:
V Americe hraje se Elvis ještě hodně v rádiích, v televizi, i když nemá výročí?

Václav VĚTVIČKA, publicista:
No, v televizi prakticky ne, protože televizní písničky, stejně jako všude ve světě ovládly ty kanály jako je MTV a ty pochopitelně pumpují ty nové hvězdy. V rozhlase je to poněkud jiné, protože existují po celých Spojených státech stovky, neli tisíce stanic, takové ty oldies stanice, kde vlastně hrajou písničky z 50., z 60. let a tam samozřejmě hrají Elvise velmi často.

Jan BUMBA, moderátor:
Takové ty bizardní dohady, že Elvis nezemřel, že ještě žije někde v ústraní, to už je pryč?

Václav VĚTVIČKA, publicista:
Není, a já se osobně domnívám, že dokud si někdo bude Elvise pamatovat, tak tyto, tyto dohady budou stále existovat, on to, oni to lidé obecně milují a řekl bych, že Američané zvlášť.

Jan BUMBA, moderátor:
Kde lastně dnes žije Preslyeho rodina?

Václav VĚTVIČKA, publicista:
No, tak dcera, ta, pokud vím, žije v Anglii, ta se počtvrté provdala asi před dvěma lety a zhruba před rokem se jí narodily dvojčata. Takže ti se odstěhovali do Anglie a v podstatě se nějak moc neobjevuje na veřejnosti. S manželkou Priscillou je to poněkud jiné, ta se snažila o hereckou kariéru, samozřejmě neúspěšně. A v posledním, řekněme, desetiletí se téměř výhradně věnuje spravování toho Gracelandu, toho panství. A udělala z toho naprosto dokonalý obchod a vynáší to, vynáší to v podstatě stovky milionů dolarů ročně.

Jan BUMBA, moderátor:
Vy sám, pane Větvičko, pustíte si Elvise někdy?

Václav VĚTVIČKA, publicista:
No, já se přiznám, já ne, já fanouškem nejsem, já jsem vyrůstal spíš na Beatles, než na Elvisovi, takže já ne, ale zase to pro mě není něco takového, že bych, že bych utíkal rádio vypnout nebo něco takového, ale sám si to nepustím.

Jan BUMBA, moderátor:
Z Amerického Kentucky publicista Václav Větvička. Děkuji vám za rozhovor. Na shledanou. Takové byly Ozvěny dne.

autoři: tet , bum
Spustit audio

Více z pořadu