Ozvěny dne - zprávy 5. ledna 2010

5. leden 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Martin DRTINA, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Kyperská společnost chce po Česku skoro miliardu korun za investice do obchodního domu Kotva.

Miroslav MOTEJLEK, analytik Českého rozhlasu:
Další věc je, jestli arbitráž nevyvolali lidé, kteří vlastně na ukradnutí Kotvy nakonec profitovali.

Martin DRTINA, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Soudí analytik Českého rozhlasu Miroslav Motejlek.

Martin DRTINA, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Mýtný systém na Slovensku kolabuje, tamní dopravci žádají poslance parlamentu, aby mýto zastavili, jinak přitvrdí v protestech.

osoba:
Mají různé názory, /nesrozumitelné/ zablokovat Bratislavu, zablokovat ministerstvo, zablokovat dálnice, zablokovat hraniční přechody.

Martin DRTINA, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Čtyři kraje podle ministerstva vnitra porušují proplácením zdravotnických poplatků zákon. Hejtmani s tím nesouhlasí a chtějí se bránit u soudu.

osoba:
My prostě máme tento právní názor, nemáme žádného důvodu cokoliv na tom měnit.

Martin DRTINA, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
A zítřek bude zatažený se sněžením, teploty minus 5 až minus 1 stupeň.

Martin DRTINA, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Dobrý poslech přejí Martin Drtina a Jan Bumba.

Česku hrozí kvůli Kotvě arbitráž za miliardu

Martin DRTINA, moderátor:
Česku kvůli pražskému obchodnímu domu Kotva hrozí arbitráž za miliardu korun. Náhrady se dožaduje kyperská společnost Forminster za to, že ji soud zastavil výkon akcionářských práv v Kotvě. Tím měla Česká republika porušit dohodu s Kyprem o podpoře a vzájemné ochraně investic.

Jaroslav SKALICKÝ, redaktor:
Ministerstvo financí nepovažuje nároky Forminsteru za oprávněné a bude bojovat za to, aby Česko nic platit nemuselo. Zdůraznil mluvčí Ondřej Jakob. Pro Radiožurnál dále potvrdil, že zatím běží šestiměsíční lhůta pro jednání a případné smírné řešení. Forminster podle šéfa redakce reportérů Radiožurnálu Miroslava Motejlka vlastnil v Kotvě v druhé polovině v 90 let 55 až 56 procent akcií.

Miroslav MOTEJLEK, analytik Českého rozhlasu:
Forminster za tyto akcie určitě nezaplatil tak vysokou částku. Je otázkou, jestli vůbec za to zaplatil. Další věc je, jestli arbitráž nevyvolali lidé, kteří vlastně na zcizení akcií Kotvy nebo ukradnutí Kotvy nakonec profitovali. Takže mě ta arbitráž nepřijde reálná.

Jaroslav SKALICKÝ, redaktor:
Případ Kotvy souvisí s vytunelováním investičního fondu Trend. Právě z něho byly akcie obchodního domu na Forminster převedeny. Na právní zastupování státu ve sporu s firmou Forminster už ministerstvo financí vypsalo výběrové řízení. Jaroslav Skalický, Radiožurnál.

Mýtný systém na Slovensku kolabuje

Martin DRTINA, moderátor:
Několik kilometrů dlouhá kolona kamionů, tak vypadá hraniční přechod se Slovenskem v Mostech u Jablunkova. Dnes brzy ráno tu dokonce zkolaboval elektronický systém. Čtecí palubní jednotky pro placení elektronického mýtného se na čas přestaly prodávat. Český ministr dopravy Gustáva Slamečka kvůli tomu jednal se slovenským kolegou L´ubomírem Vážným. Dohodli se na zavedení autobusové dopravy, která by řidiče na slovenskou stranu hranice k zakoupení palubních jednotek odvezla.

Petr HAVRÁNEK, redaktor:
Situace se pozvolna začíná podoba včerejší. Policisté aktuální řeší zejména provoz osobní dopravy. Snaží se jí odklonit na starou silnici přes Mosty u Jablunkova. Připravují také úpravu jízdních pruhů, jak potvrdil mluvčí moravskoslezské policie Stanislav Sobol.

Stanislav SOBOL, mluvčí moravskoslezské policie:
Jsou dva pruhy ze Slovenska a jeden na Slovensko, takže to chtějí přenosným dopravním značením změnit, ze Slovenska jeden pruh a na Slovensko, aby bylo možno, kde ty vozidla odstavovat, tak by byly dva pruhy.

Petr HAVRÁNEK, redaktor:
I přesto, že ranní opatření zredukovala stojící kolonu přibližně o dvě třetiny, na příjezdové silnici na hranice hrozí, že se opět utvoří kolony kamionů dlouhé až osm kilometrů. Policisté odhadují, že tento stav potrvá nejméně dva dny. Pro Radiožurnál Petr Havránek, Mosty u Jablunkova.

Slovenští dopravci žádají parlament, aby zastavil platnost elektronického mýta

Martin DRTINA, moderátor:
Slovenští dopravci žádají parlament, aby zastavil platnost elektronického mýta a podávají podnět k Evropské komisi. Mnozí řidiči uvádějí, že stát vybírá poplatky i na úsecích, po kterých jejich kamion vůbec neprojíždí. Unie slovenských dopravců se odmítá smířit s tím, že na rozdíl od ostatních zemí v Evropské unii na Slovensku nejsou zpoplatněné úseky označené informačními tabulemi.

Lubomír SMATANA, redaktor:
Dopravci žádají poslance o svolání mimořádné schůze. Samotné mýto jim nevadí, nechtějí však platit za úseky, které neprojíždějí. Zároveň chtějí vědět, kolik stojí každý úsek a chtějí si kontrolovat zaplacené mýto, jak je to zvykem v jiných zemích. Mnozí řidiči už ztrácejí nervy, říká zástupce Unie slovenských dopravců Jaroslav Polaček.

Jaroslav POLAČEK, zástupce Unie slovenských dopravců:
Mají různé názory, /nesrozumitelné/ zablokovat Bratislavu, zablokovat ministerstvo, zablokovat dálnice, zablokovat hraniční přechody. Toto jsou ty nejčastější odpovědi, které od nich slýcháme.

Lubomír SMATANA, redaktor:
Dopravci žádají o pomoc i premiéra, ten jim však vzkázal, že mýto je spravedlivé. I toto prohlášení dopravce radikalizuje. Lubomír Smatana, Český rozhlas, Bratislava.

Čtyři kraje porušují proplácení zdravotnických poplatků zákon

Martin DRTINA, moderátor:
Čtyři kraje porušují podle ministerstva vnitra proplácení zdravotnických poplatků zákon. S vedením Zlínského, Královéhradeckého, Jihočeského a Ústeckého kraje proto zahájilo správní řízení. Kraje se chtějí tomuto postupu bránit i soudně.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Tím, že poplatky nevybírají nebo vybírají, ale později vrací, podle ministerstva vnitra kraje překračují své pravomoci. Kraje se brání, že jejich postup je v pořádku.

Ivana STRÁSKÁ, náměstkyně jihočeského hejtmana:
Právo samosprávo je poskytovat dary. A na tom je ten náš princip postaven. My poskytujeme dar.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Zdůrazňuje náměstkyně jihočeského hejtmana Ivana Stráská. Za svým si stojí také Ústecký kraj. Zlínský hejtman Stanislav Mišák je připravený podat na ministerstvo vnitra i žalobu.

Stanislav MIŠÁK, hejtman Zlínského kraje:
My máme právní názor, že regulační poplatky jsou v rozporu s Ústavou. I Ústavní soud tuto záležitost uzavřel s tím, že mohou být použity pouze tam, kde hrozí zneužívání zdravotní péče.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Vedení Hradce Králové bude hrazení poplatků v reakci na správní řízení mimořádně řešit ve středu. Dalších šest krajů ministerstvu vnitra přislíbilo, že do konce ledna proplácení regulačních poplatků ještě projedná. Výsledek správního řízení by měl být jasný za měsíc. Kraje proti němu mohou podat rozklad. Václava Vařeková, Radiožurnál.

Martin DRTINA, moderátor:
O tématu budeme mluvit podrobněji v publicistické části Ozvěn dne s hejtmanem Jihočeského kraje Jiřím Zimolou.

Zákony, které by mohly zvýšit schodek letošního rozpočtu, Senát vrátí sněmovně

Martin DRTINA, moderátor:
Zákony, které by mohly zvýšit schodek letošního rozpočtu, Senát vrátí sněmovně. Po tradičním novoročním obědě s prezidentem Václavem Klausem to řekl šéf Senátu Přemysl Sobotka.

Přemysl SOBOTKA, předseda Senátu /ODS/:
To, co dneska hrozí, že ve sněmovně budou přijímat další věci prohlubující, já jsem řekl názor za Senát, že jako středopravicový Senát se pokusíme zablokovat tyhle zákony a budeme to vracet do Poslanecké sněmovny buď zamítavě nebo v pozměněném znění.

Martin DRTINA, moderátor:
Pokud se zákony dostanou až k prezidentovi, chce je vetovat i Václav Klaus. Kdyby Senát nebo prezident návrh vrátil, předseda sněmovny Miloslav Vlček upozornil, že by se s tím dolní komora musela vypořádat do voleb, jinak normy spadnou pod stůl.

Miloslav VLČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ČSSD/:
Záleží na tom, kdy se to vrátí po vetu Senátu do sněmovny, po vetu prezidenta do sněmovny, jestli to časově vyjde a nebude to už na konci volebního období a tím by ta předloha skončila svoji legislativní pouť.

Martin DRTINA, moderátor:
Sněmovnu ještě do voleb čekají tři řádné schůze. Podle termínu voleb by mohla být ještě těsně před nimi čtvrtá.

Moravu čeká vydatná sněhová nadílka

Martin DRTINA, moderátor:
Moravu čeká vydatná sněhová nadílka. Varování před ní vydal Český hydrometeorologický ústav. Více už meteorolog Pavel Šimandl.

Pavel ŠIMANDL, meteorolog:
Během noci na středu se očekává na většině území Moravy a ve Slezsku od jihu trvalé sněžení, které bude potom ve středu odpoledne od jihozápadu ustávat. Předpokládáme, že od dnešní noci do zítřejšího odpoledne místy na Moravě a ve Slezsku napadne deset až patnáct centimetrů nového sněhu. Ke zmírnění následků jevů se doporučuje zimní výbava při cestách do hor i sněhové řetězy, při cestování je také dobré sledovat zpravodajství Zelené vlny a samozřejmě jezdit velmi opatrně.

Zima ve Francii

Martin DRTINA, moderátor:
Teploty se drží pod bodem mrazu a sníh leží i v regionech, kde ho malé děti vidí poprvé, taková je zima těchto dnů i ve Francii. Distribuční společnost vyzývá obyvatele Bretaně, aby omezili odběr elektřiny.

Jan POKORNÝ, redaktor:
Obyvatelé Bretaně mají dnes důvod k tomu držet černou hodinku. Společnost, která tam distribuuje elektřinu, žádá snížit spotřebu elektrické energie, zejména ve špičce mezi 17 a 20 hodinou. Tímto opatřením chce zabránit možným výpadků v dodávce elektřiny. Bretaň totiž produkuje málo energie o proti spotřebě a je tedy náchylná k okamžitým výpadkům. Takzvaný červený signál varování se podle vyjádření představitelů společnosti Ekovat může objevovat ještě do konce ledna. Chladné počasí potrvá ve velké části Francie do konce tohoto týdne. Jan Pokorný, Český rozhlas, Francie.

V Bílém domě vysvětlují šéfové amerických zpravodajských služeb selhání z 25. prosince

Martin DRTINA, moderátor:
V Bílém domě vysvětlují šéfové amerických zpravodajských služeb selhání z 25. prosince. Nepovedený teroristický útok na letadlo směřující z Amsterodamu do Detroitu podle prezidenta Obamy ukázal, že americký bezpečnostní aparát systémově selhal. Co jsou hlavní témata dnešní schůzky, to se ptám do Washingtonu zpravodaje Českého rozhlasu Víta Pohanky. Dobrý podvečer.

Vít POHANKA, redaktor:
Příjemné pozdní odpoledne. Tím hlavním tématem má být, jak zajistit, aby americké zpravodajské služby spolupracovaly líp a sdílely informace, protože, jak zmíněno, ten nepovedený útok 25. prosince ukázal, že, obrazně řečeno, jejich síto je velmi děravé, a proto celý incident prezident Obama označil za selhání. To se alespoň od schůzky očekává. Jinak ono se jí tady říká bezpečnostní summit, jsou na ní opravdu špičky zpravodajské komunity a vládních resortů, které za bezpečnost zodpovídají. Namátkou ministři spravedlnosti a obrany Holder a Gates, ministryně pro vnitřní bezpečnost Napolitanová a šéfka diplomacie Clintonová, ředitel FBI, ředitel CIA, a tak bych mohl ještě chvíli pokračovat. O výsledcích jednání bude prezidenta Obama informovat veřejnost hned po jeho skončení, podle očekávání to bude za několik hodin. My o tom samozřejmě budeme dál informovat v živém vysílání. Ode mne je to zatím vše, Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

Španělsko představilo svou uměleckou výzdobu sídla Rady Evropské unie v Bruselu

Martin DRTINA, moderátor:
Španělsko představilo svou uměleckou výzdobu sídla Rady Evropské unie v Bruselu. Na půlrok svého předsednictví instalovalo v atriu budovy dílo nazvané Travesías, neboli Můstky nebo také Dobrodružné cesty. Téměř před rokem mělo na stejném místě premiéru dílo Davida Černého Entropa reprezentující české předsednictví.

Pavel NOVÁK, redaktor:
"Je to jako jakási železnice, jako spojující trať, po které plavou nebo lezou nějací lidé." Charakterizovala dílo jedna z pracovnic Evropské komise stojící naproti budově Rady Unie. Třiatřicet metrů dlouhý a metr a půl široký pás je složený z barevných diod, které promítají lezoucí postavy. Po pásu zatočeném do loopingu postupují směrem od vchodu do vnitra budovy. Autor díla Daniel Canogar chtěl vytvořit jakýsi most nebo lávku, která symbolizuje neustálý proud lidí procházejících atria do Rady Unie. Umělecké instalace je zavěšená osm metrů nad podlahou, nebudí tolik zájmu jako před rokem česká Entropa, protože lidé vcházející do budovy si jí jednoduše nevšimnou. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Tříkrálová sbírka

Martin DRTINA, moderátor:
Tradiční Tříkrálová sbírka už podesáté putuje českými a moravskými městy. Od 2. do 14. ledna se u mnoha dveří objeví děti převlečené za Tři krále s malou pokladničkou a vždy v doprovodu dospělého. Ke sbírce patří také Tříkrálový průvod, který byl dnes k vidění v Praze na Hradčanech.

Jan HERGET, redaktor:
Orientální hudba, exotická zvířata a samozřejmě Tři králové v historických kostýmech přilákali na Hradčanské náměstí přes tisíc lidí. Radost měly jak děti, tak dospělí.

dítě:
Mně se nejvíc líbí ti velbloudi.

Jan HERGET, redaktor:
Průvod se zastavil pod balkonem, ze kterého promluvil král Herodes, a pak pokračoval dál k živému Betlému, kde Tři králové předali své dary. Všichni, kdo se přišli podívat, mohli přispívat do kasiček malým koledníkům. Karolína Hovorková, která je doprovázela, říká, kam peníze poputují.

Karolína HOVORKOVÁ:
Je to vlastně celostátní sbírka katolické charity a mělo by to jít pro děti pro stavbu školy v Ugandě, pro azylové domy, pro domov důchodců v Bukařově.

Jan HERGET, redaktor:
Tříkrálová sbírka jenom loni vynesla téměř 65 milionů korun. Jan Herget, Radiožurnál.

autoři: mad , bum
Spustit audio

Více z pořadu