Ozvěny dne - zprávy 10. března 2010

10. březen 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka moderátorka:
Poslanci schválili zákon, který líp ochrání klienty před problematickými spotřebitelskými úvěry.

osoba:
Spotřebitel by měl být jasně informován o tom, jak jsou podmínky pro poskytnutí takového spotřebitelského úvěru.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka moderátorka:
Vyvěšením tibetské vlajky dnes lidé po celém světě demonstrovali solidaritu s okupovaným Tibetem.

osoba:
To, co tím dávají najevo, je připomenutí si bezpráví, které je pácháno na Tibetu připomínané při výročí tibetského povstání.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka moderátorka:
Slovenští studenti se bouří proti vlasteneckému zákonu, nechtějí aby ho prezident podepsal.

osoba:
Slovenská hymna ne, /nesrozumitelné/ každé pondělí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka moderátorka:
A počasí, zítra bude oblačno až zataženo, na Moravě sněžení, teploty minus jeden až plus tři, na horách kolem minus tří stupňů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Začínají Ozvěny dne, dobrý večer přejí Veronika Sedláčková a Eva Odstrčilová.

Zájemci o spotřebitelské úvěry by mohli být od příštího roku klidnější

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Zájemci o spotřebitelské úvěry by mohli být od příštího roku klidnější. Poslanci přijali zákon, který by měl zvýšit jejich ochranu. Ten také nově například umožňuje klientům odstoupit do 14 dnů od úvěrové smlouvy bez udání důvodu. Poskytovatelům úvěru musí jeho podmínky řádně a jednoznačně vysvětlit.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Zákon zpřesňuje práva a povinnosti jak těm, kdo úvěry poskytují, tak i těm, kdo si je berou. Spotřebitel by měl například lépe posoudit, jestli nabízený úvěr odpovídá jeho potřebám a aktuálním finančním možnostem. Fungovat by to mělo podle ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Tošovského i naopak.

Vladimír TOŠOVSKÝ, ministr průmyslu a obchodu:
A zároveň ten, kdo ho poskytuje, by měl mít za povinnost zjistit, jestli ten spotřebitel, kterému ten úvěr poskytne, bude schopen ten úvěr splatit.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Poslanec ODS Michal Doktor má k normě řadu výhrad. Kladně ale vidí tuto její část.

Michal DOKTOR, poslanec /ODS/:
Naštěstí nejdeme cestou, která by rušila rozhodčí doložky a cestou pouze obecného práva, to by byla cesta neprůchodná.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
A právě to je trnem v oku ČSSD. Podle poslance Jeronýma Tejce poskytovatelé úvěru rozhodčí doložky při sporech s klienty zneužívají.

Jeroným TEJC, poslanec PS PČR /ČSSD/:
Protože o tom nerozhoduje nezávislý soud, ale většinou rozhodce, který je závislý finančně a jinak na věřiteli, který nemá zájem na tom, aby dlužník uspěl.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Věra Masopustová, Radiožurnál.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
V celodenním bloku vládních návrhů poslanci schválili ve zrychleném režimu i novelu zákona o bankách, která navyšuje limit pojištění bankovních vkladů z dosavadních 50 tisíc až do 100 tisíc eur, tedy asi 2,6 milionů korun. Změna by měla platit od příštího roku.

Tibetskou vlajku vyvěsilo v Česku přes 350 radnic

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Přes 350 radnic dnes vyvěsilo tibetskou vlajku. Objevila se také ve sněmovním okně poslaneckého klubu Strany zelených a v okně předsedy senátní komise pro podporu demokracie ve světě. Česko se tak připojuje k celosvětové akci, která připomíná, že uplynulo 51 let od krvavě potlačeného povstání Tibeťanů proti čínské okupaci. Komunistické jednotky tehdy zabily na 90 tisíc Tibeťanů. Sám dalajláma se zachránil útěkem do Indie.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Vlajku vyvěsily skoro všechny pražské městské části. Také Brno, Karlovy Vary, Ústí nad Labem, Pardubice nebo třeba Jihlava. Podle novinářky Petrušky Šustrové je tato akce důležitá a má smysl.

Petruška ŠUSTROVÁ, redaktorka:
Když my jsme byli pronásledovaní, když jsme byli ve vězení, tak pro nás byla důležitá každá takováhle podpora z venku.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Podobné akce ale můžou vážně poškodit obchodní vztahy mezi námi a Čínou. Tvrdí to předseda Českočínské obchodní komory Jiří Schraml.

Jiří SCHRAML, předseda Českočínské obchodní komory:
Jsou tady továrny čínské, které vyrábějí pro český trh. Jsou tady různé sklady, které jsou víceméně provozovány čínskými podnikateli.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Sněmovna ani Senát oficiálně jako instituce vlajku nevyvěsily. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Prostranství před čínskou ambasádou v Praze se dnes večer promění v kino pod širým nebem

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Prostranství před čínskou ambasádou v Praze se dnes večer promění v kino pod širým nebem. Bude se tu promítat dokument, kvůli kterému byl tibetský filmař odsouzen k 6 letům vězení. Ve snímku Tibeťané kritizovali čínské úřady, vyjadřovali se k olympijským hrám v Pekingu nebo mluvili o svém vztahu k dalajlámovi. U čínské ambasády je teď i náš reportér Martin Drtina. Dobrý večer, Martine. Kdy se začne s promítáním?

Martin DRTINA, redaktor:
Tak pěkný večer. Zatím se nezačalo, ale všechno pro to už je připraveno. Na místě je asi 40 lidí, někteří mají /nesrozumitelné/ tibetskou vlajku. Shromáždili se právě před čínskou ambasádou, kde chtějí demonstrovat podporu lidských práv Tibetu. Tento happening je zatím poklidný a policisté před konzulátem mu zatím jen přihlížejí. Všechno budeme dále sledovat. Z Dejvic pro Radiožurnál Martin Drtina.

Čína chce podle dalajlámy zničit buddhismus

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Dalajláma v den výročí potlačení proti čínského povstání prohlásil, že Čína odmítá ohledně Tibetu dělat kompromisy a naopak upřednostňuje represe. Čína naopak viní z nestability himalájského regionu právě dalajlámu.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
V Tibetu existuje vážný problém, ať už ho Peking přiznává nebo ne. Uvedl dalajláma. Přesto je i nadále ochoten pokračovat v jednání, šanci na nějaký pokrok ale vnímá jako mizivou. Čína na dalajlámu prakticky neustále slovně útočí a obviňuje ho ze separatismu i podněcování odporu vůči nadvládě Pekingu. Nejvyšší tibetský duchovní ale tvrdí, že žádá jen skutečnou autonomii. Kvůli tomuto požadavku však ztroskotalo i dosud poslední kolo jednání mezi oběma stranami na přelomu ledna a února letošního roku. Robert Mikoláš, Český rozhlas, Čína.

Švýcaři chtějí další informace k privatizaci Mostecké uhelné

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Švýcarská prokuratura požaduje další informace o privatizaci Mostecké uhelné společnosti. Exkluzivní informaci Českého rozhlasu potvrdilo i české Nejvyšší státní zastupitelství.

Jan HRBÁČEK, redaktor:
Švýcarští vyšetřovatelé podezřívají v souvislosti s privatizací Mostecké uhelné z praní špinavých peněz bývalé manažery společnosti v čele s Antonínem Koláčkem. Podezřelí obchodníci měli v průběhu let 1997 až 2002 vyvést část majetku mosteckých dolů, který získali následně pod svoji kontrolu. Renata Malinová z Nejvyššího státního zastupitelství ale odmítla přiblížit, jaké informace Švýcaři aktuálně požadují.

Renata MALINOVÁ, Nejvyšší státní zastupitelství:
Mohu potvrdit, že se na Nejvyšší státní zastupitelství obrátila švýcarská strana se žádostí o právní pomoc spočívající v konkrétních úkonech, které však do té doby, než budou provedeny, nebudeme blíže specifikovat.

Jan HRBÁČEK, redaktor:
Peníze z prodeje Mostecké uhelné putovaly podle zjištění českých i švýcarských vyšetřovatelů přes Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Kypr a daňový ráj, ostrov Man, až k podezřelým obchodníkům. Švýcarské orgány proto zmrazily v tamních bankách 700 milionů švýcarských franků, zhruba 14 a půl miliardy korun. Jeanette Balmer ze švýcarské federální prokuratury Českému rozhlasu potvrdila, že kauza Mostecké uhelné postoupila ze stádia prověřování do předběžného šetření federálním vyšetřujícím soudcem. Jan Hrbáček, Radiožurnál.

Obce často diskriminují občany při rozdělování bytů

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Obce diskriminují občany při rozdělování bytů. Kancelář ombudsmana našla zjevná pochybení zhruba u 30 případů. Žadatelé o obecní byty jsou znevýhodňováni na základě státního občanství, pohlaví nebo rasové i etnické příslušnosti.

Gabriela GRMOLCOVÁ, redaktorka:
Nejčastěji se objevuje diskriminace v podobě podmínky, aby byl žadatelem české státní příslušnosti. Dále se jedná například o limitní počty dětí či dokonce výše platu, jakou uchazeč musí minimálně mít. Diskriminace v otázce bydlení je obecně na úřadech značná, říká ombudsman Otakar Motejl.

Otakar MOTEJL, ombudsman:
Poznatků je skutečně tolik, že si toto zobecnění můžeme dovolit.

Gabriela GRMOLCOVÁ, redaktorka:
Zjištění ombudsman předal ministerstvu vnitra a také obcím, které pochybily. Ty teď mají třicetidenní lhůtu na nápravu. Doplňuje právník kanceláře Michal Čermák.

Michal ČERMÁK, právník z kanceláře veřejného ochránce práv:
A pokud takto neučiní, tak zvážíme další kroky, jak budeme pokračovat. Doporučení bychom do budoucna chtěli rozšiřovat, protože každá obec má v podstatě svoje unikátní pravidla, která se znalostí místních podmínek vytváří sama.

Gabriela GRMOLCOVÁ, redaktorka:
Pro Radiožurnál Gabriela Grmolcová, Brno.

Slovenští studenti protestovali proti vlasteneckému zákonu

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Proti vlasteneckému zákonu protestovala asi tisícovka studentů před slovenským prezidentským palácem a u parlamentu. Žádají hlavu státu, aby zákon nepodepisovala a hrozí bojkotováním první hodiny školního vyučování, kdy se má povinně hrát státní hymna. Do Bratislavy teď zdravím zpravodaje Českého rozhlasu Lubomíra Smatanu. Dobrý večer.

Lubomír SMATANA, redaktor:
Dobrý podvečer. Tak studenti dali jasně najevo hlavě státu, co si o vlasteneckém zákonu myslí, a tolik demonstrantů tady za celé čtyři roky existence současné vlády prezident neviděl. Studenti skandovali hesla hanba, SNS, tedy straně, která zákon navrhla a prosadila, hrstka jejich příznivců se pokusila mítink narušit, policie však oba tábory snadno rozdělila. U mikrofonu se střídali rozlobení mladí řečníci a velmi jasně vysvětlovali, jak vlastenecký zákon škodí samotnému vlastenectví. Studenty podpořilo i několik učitelů. Prezident musí o zákonu rozhodnout do 20. března, když podepíše, studenti budou zákon bojkotovat. Lubomír Smatana, Český rozhlas, Bratislava.

Viceprezident USA se negativně vyjádřil k výstavbě židovské osady

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Nejnovější izraelské rozhodnutí rozšířit židovskou osadu Ramat Šlomo o 1600 bytů podkopává důvěru a úsilí o mír. V Ramalláhu to prohlásil americký viceprezident John Biden. Při setkání s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem zároveň podpořil vznik palestinského státu. Ten má být podle Bidena územně kompaktní, tedy ne rozdělený koridory pro židovské osadníky.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Izraelské rozhodnutí rozšířit sídliště pro ultraortodoxní židy Ramat Šlomo přišlo v době Bidenovy návštěvy a údajně o něm nevěděl ani izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Za toto načasování už se omluvil ministr vnitra Eli Jišaj z fundamentalistické strany Šas. Uznal také, že Izrael postavil Bidena do trapné situace. Spojené státy poukazují na to, že rozšiřování židovského osídlení na okupovaných území komplikuje snahy o izraelskopalestinské mírové urovnání. Nejnovější rozhodnutí se týká východního Jeruzaléma. Přišlo krátce poté, co Američané oznámili obnovení nepřímých rozhovorů mezi oběma stranami. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Ve Francii začala soutěž Chardonnay du Monde

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Ve Francii se právě soutěží o nejlepší Chardonnay. Odborná porota vybírá ze vzorků vín z celého světa. Soutěž Chardonnay du Monde sleduje náš zpravodaj Jan Pokorný. Dobrý den.

Jan POKORNÝ, redaktor:
Dobrý podvečer. Opravdu se hlásím z vinařské vesnice SaintLeger 50 kilometrů od Lyonu, kde v Chateau des Ravatys začal prestižní ročník téhle soutěže Chardonnay du Monde. Komise od dopoledne anonymně hodnotila vzorky, které sem poslalo tisíce vinařů z celého světa, včetně České republiky, i moravské Chardonnay se pustilo už po několikáté do jámy lvové, tedy do Francie, kde je tahle odrůda doma. A pokud se ohlédneme za minulými ročníky, nejsou moravští vinaři bez naděje na úspěch, například vinařství Velehrad dostalo loni stříbrnou medaili, a to není jediné zastoupení České republiky, už po čtrnácté je tu jako porotce taky jistý Jakub Šebesta. Shodou okolností nynější ministr zemědělství. Jako komisař je tu tak dobře zapsán, že mu místní vinaři říkají Jacques. Z Francie Jan Pokorný, Český rozhlas.

Přehled následujících zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A co vám nabídneme v čase do půl sedmé. Spotřební úvěry by už neměly tak často končit exekucemi a dluhovou pastí. Poslanci schválili větší ochranu pro klienty finančních ústavů. V Izraeli jednal americký viceprezident Biden. Nelíbí se mu, že vláda schválila výstavbu nových bytů pro židovské osadníky. A nad tím, jak si připomínáme výročí protičínského povstání v Tibetu, se zamýšlí komentátor Milan Slezák.

Spotřební úvěry by už neměly tak často končit exekucemi a dluhovou pastí

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Lidé, kteří požádají o úvěr, budou od příštího roku chráněni víc než dosud. Sněmovna dnes přijala ve zkráceném režimu vládní návrh zákona, který má větší ochranu zajistit. Klienti budou moc například odstoupit do 14 od úvěrové smlouvy bez udání důvodu a ti, kdo půjčku poskytují, by měli náležitě vysvětlit, co tento závazek obnáší. Norma teď putuje do Senátu. A já o ní budu mluvit s náměstek České bankovní asociace Janem Matouškem. Dobrý večer.

Jan MATOUŠEK, náměstek České bankovní asociace:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane náměstku, tato úprava je potřebná z vašeho pohledu?

Jan MATOUŠEK, náměstek České bankovní asociace:
Tak z našeho pohledu je potřeba, aby spotřebitelé byli chráněni proti nečestnému jednání některých typů poskytovatelů úvěru. A v tomhle smyslu tedy považujeme určitě ten zákon zapotřebí, neboť obsahuje určitá opatření, která mohou pomoci právě v boji s lichvou, samozřejmě, že o detailech pak každého zákona lze sice diskutovat, ale celkově ji považujeme určitě za pozitivní posun vpřed.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Je takových nečestných, jak říkáte, poskytovatelů úvěru v Česku podle vás hodně?

Jan MATOUŠEK, náměstek České bankovní asociace:
Tak přirozeně, že lichva je poměrně značným problémem a činnost, regulovaná činnost některých poskytovatelů spotřebitelských úvěrů je právě možné označit za lichvu a je to určitě bezvadný a velký společenský problém.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A bankovní asociace ručí za to, že její členové neporušují pravidla při uzavírání těchto kontraktů, nebo že se dostatečně zajímají o to, jestli žadatel o úvěr je schopný splácet ho později?

Jan MATOUŠEK, náměstek České bankovní asociace:
Tak banky vždy prověřují schopnost klientů ty úvěry splácet, když bychom mohli za naše členy určit, tak to samozřejmě rádi, rádi uděláme. Banky jsou mimo to již dnes legislativou zavázány k informačním povinnostem mnohem více než ostatní poskytovatelé půjček a zdůrazňují, že řada z nich seriózní je, ale bohužel řada dalších není. U těch lichvářů je totiž přeci přímo cílem nedat klientům informace, protože při jejich znalostí by pravděpodobně tu smlouvu nikdy nepodepsal. A je proto důležité, že zákon porušení informačních povinností tak sankcionuje.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dá se říct, že dosud je to tak, že klient nedostane všechny informace, které by potřeboval, že smlouvy podepisuje ve spěchu?

Jan MATOUŠEK, náměstek České bankovní asociace:
U banky se to stát nemůže. U právě některých nebankovních společností je to přirozeně běžné. My tu bonitu toho klienta zkoumáme, pokud to neučiníme, tak na to lze například poukázat v případném dalším, dalším sporu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Kdybyste měl vybrat dva nebo tři body, které považujete za nejzásadnější v zákonu, který dnes prošel sněmovnou a o kterém bude ještě rozhodovat Senát, které to jsou?

Jan MATOUŠEK, náměstek České bankovní asociace:
Tak z našeho pohledu jsou to právě ty body, které by mohly bránit lichvě, to znamená, jednak důsledné prověřování nařízené zákonem u bonity klientů a jejich schopnosti klientů ten úvěr splácet, to je věc, kterou nebankovní poskytovatelé přeci někteří z nich i neseriózní mnohdy vůbec nedělají, protože jim přece nejde o to, aby klient ty peníze v pořádku splatil, ale naopak se ho snaží nahnat do té dluhové pasti. Druhá důležitá věc je ta rozšířená informační povinnost, která, o které jsme již hovořili, viditelné změny jsou přirozeně tam možnost předčasného splacení spotřebitelského úvěru v průběhu, v průběhu jeh průběhu, nebo například i pověření úvěrové smlouvy do dvou týdnů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vypočítává náměstek České bankovní asociace Jan Matoušek. Díky. Na shledanou.

Jan MATOUŠEK, náměstek České bankovní asociace:
Já děkuju. Na shledanou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Na druhé lince je Světla Ryzková ze Sdružení obrany spotřebitelů. Dobrý večer.

Světlana RYZKOVÁ, Sdružení obrany spotřebitelů:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Paní Ryzková, vy jste spokojená s návrhem, který dnes prošel parlamentem a který by měl víc chránit žadatele o spotřební úvěry?

Světlana RYZKOVÁ, Sdružení obrany spotřebitelů:
Tak určitě my ten návrh vítáme a na celém tom procesu jsme se také snažili podílet, snažili jsme se připomínkovat, doplňovat, naše stanovisko uplatňovat a jistě je velice dobře, že ten nový zákon už prošel v parlamentu a že bude brzy schválen, podle nás je to pořád ještě pozdě, už dávno tady měl být, on totiž transponuje směrnice Evropské unie už z roku 2008, takže my ho netrpělivě očekáváme, určitě to přínos velký je a většinu ochranu spotřebitelů rozhodně znamená. Samozřejmě ne všechno je asi tak optimální, jak my bychom si to představovali.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Co byste si ještě představovali, že by se dalo vylepšit?

Světlana RYZKOVÁ, Sdružení obrany spotřebitelů:
Určitě by se dala vylepšit řada věcí, hovořil tady pan Matoušek o tom právě, o té, o tom, že zákon vlastně nařizuje, že poskytovatelé úvěru by měli zkoumat, zda ten spotřebitel nebo ten, kdo si úvěr bere, je schopen ho splácet nebo ne. V současné době ano, jistě, jsou tady registry, banky, bankovní subjekty zkoumají vlastně tu bonitu klienta a tu jeho schopnost vzít si úvěr v těch registrech, ale nebankovní subjekty to nedělají, nemusejí to dělat, nemají žádnou povinnost, čili tato povinnost tady bude, ale z našeho pohledu, víte co, vždycky záleží na tom, jak to bude fungovat v praxi, jak oni budou skutečně spolehlivě a jak budou zohledňovat to, jestli ten klient není předlužení, jestli mu mohou půjčit, jestliže v zájmu řady těch subjektů je půjčovat a půjčovat za každou cenu, tak to bude veliký problém, jak oni to budou sledovat a jak to budou zohledňovat. Podle nás ten zákon až tak příliš nezaručuje právě to, že do dluhové pasti nespadna řada lidí, kteří nejsou schopni splácet svoje závazky a budou si dále půjčovat.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ale je tady druhá strana mince, a to jsou právě zmínění klienti a ti by také měli posoudit, jestli si můžou půjčit, nebo jestli je to může zničit. Do jaké míry jsou zodpovědní?

Světlana RYZKOVÁ, Sdružení obrany spotřebitelů:
Tak víte, zadluženost a rostoucí zadluženost našeho obyvatelstva a to /nesrozumitelné/ ekonomických podmínkách svědčí o tom, že lidé tak příliš až zodpovědní nejsou a v podstatě ty údaje, které my se o zadluženosti dovídáme, to jsou jenom údaje o těch oficiálních institucích, od bank, od bankovních subjektů, které je poskytují a vedou tu statistiku. My vůbec například dnes nevíme, kolik miliard korun lidi mají rozpůjčováno od těch nebankovních subjektů, které dosud nepodléhají žádné registraci, nevykazují žádné, nejsou povinni vykazovat žádnou statistiku, takže vlastně my ani nemáme přehled o tom, jak se domácnosti, jak se spotřebitelé zadlužují a jak zodpovědně k tomu, k těm svým dlužním závazkům přistupují. Takže je velice těžké říkat, jestli ti spotřebitelé jsou zodpovědní nebo ne, já si myslím, že spíš ta zodpovědnost je ještě poměrně na velice nízké úrovni.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Je to asi tím, že se lidé často nevyznají v tom, co by měli vědět, že ta finanční gramotnost je nízká.

Světlana RYZKOVÁ, Sdružení obrany spotřebitelů:
Určitě, to máte pravdu, víte, že systém, nebo možná nevíte, ale systém vlastně finanční gramotnosti, finančního vzdělávání se u nás teprve rozbíhá. V letošním roce začíná na střední školách, bude implementován na základních školách, to znamená, že ti, kteří dnes procházejí tou školní, školní docházkou, tak pravděpodobně budou mnohem gramotnější, než dneska střední nebo starší generace a bohužel na to, abychom nějak plošně vzdělávali tu střední nebo starší generaci, na to není žádný systém, nejsou na to prostředky. Sdružení obrany spotřebitelů se v tom snaží mnohé dělat, snažíme se působit zejména v takových těch sociálně ne příliš, ne příliš preferovaných skupinách mezi důchodci, vězni a podobně, kteří samozřejmě mají tu tendenci také se zadlužovat neuváženě a mohou do té dluhové pasti spadnout a mít z toho velké problémy životní.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Uvádí Světlana Ryzková ze Sdružení obrany spotřebitelů. Díky i vám, přeji hezký zbytek večera.

Světlana RYZKOVÁ, Sdružení obrany spotřebitelů:
Hezký večer.

Výstavba domů pro židovské osadníky v Izraeli

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Výstavba domů pro židovské osadníky se zase stala jedním z hlavních témat světové politiky. Izrael totiž schválil výstavbu 1600 nových bytů přesně v den, kdy byl na návštěvě židovského státu americký viceprezident John Biden. A navíc jen pár hodin poté, co Američané oznámili obnovení nepřímých mírových rozhovorů mezi Izraelem a Palestinci. Okamžitě se tedy i v izraelském tisku vynořily úvahy, jestli se někdo náhodou nepokouší torpédovat americké diplomatické úsilí. V Jeruzalémě je náš blízkovýchodní zpravodaj Břetislav Tureček. Dobrý večer.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Hezký den do České republiky.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Břetislave, jak Izraelci vysvětlují, že novou výstavbu ve východním Jeruzalémě ohlásili zrovna v den, kdy Biden jednal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem?

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Tak oni se v zásadě nezříkají toho rozhodnutí, není tady nikdo z vrcholných izraelských politiků, kdo by říkal, že ty domy se tam nemají stavět. Oni ale opravdu kritizují to, že takovouto formu, která postavila Bidena do velmi trapné pozice, to bylo oznámeno dopoledne, jednal s Netanjhauem, říkal, jak Američané stojí za Izraelem a jak za ním vždy budou stát. A poté začaly agentury flešovat, vydávat rychlé informace vlastně okamžité právě o tom, že bylo schváleno 1600 nových bytů. Izrael k tomu říká, že to bylo nedopatření, že se alespoň mělo počkat, až odsud zase Biden odjede, on se to samozřejmě dozvěděl také velmi záhy a večer potom ještě měl s Netanjahuem večeři a jaksi na protest přišel na tu večeři i se svou manželkou o hodinu a půl později, hodinu a půl nechal Netanjahua čekat, aby tímto diplomatickým jazykem jasně řekl, co si o tom myslí. A potom to zopakoval ústně a dnes to znovu zopakoval, že tento izraelský postoj není dobrý pro mírový proces, zopakoval to na návštěvě Ramalláhu, tedy hlavního města palestinské autonomie.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Je ale opravdu možné, že by chtěl někdo v izraelském vedení záměrně uštědřit tento diplomatický políček vysokému americkému politikovi?

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Tak to je opravdu zatím téma spekulací, samotný Netanjahu třeba tvrdí nebo jeho poradci tvrdí, že premiér o tom vůbec nevěděl, že toto na vlastní triko takříkajíc upekl ministr vnitra Eli Išai, který se potom také za to omluvil. Jestli to bylo záměrné, nebo nikoliv, jestli to souviselo s Bidenem, to se dá těžko odhadovat, pravda je, že řada izraelských politiků má takříkajíc spadeno na Baracka Obamu, říkají, že je to politik, který straní spíš Palestincům. A pravda také je, že i třeba George Bush, který naopak, bývalý prezident, který byl považován za nejvíce proizraelského amerického prezidenta v historii, tak ten, když sem přijel před dvěma lety, tak také naschvál v sektoru E1, což je velmi sporné území na západní břehu, kde Izrael chce to anektovat to území a rozdělit západní břeh na dvě poloviny, tak tam zrovna v době Bushova příjezdu také postavili mobilní dům s izraelskou vlajkou, aby jasně dali Izraelci vědět, co si o Bushově návštěvě myslí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vraťme se ale k samotnému problému. Izrael na podzim vyhlásil desetiměsíční omezení výstavby na západním břehu Jordánu, těch nových 1600 bytů má být ve východním Jeruzalémě, porušil tedy Izrael vůbec nějak své závazky?

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Ne, v této věci rozhodně ne, protože Izraelci řekli, ano, zmrazíme osadu, druhá věc je, že to zmrazení vlastně nefunguje, že i izraelská justice řekla, že stát není schopen zajistit, aby osadníci dál nestavěli. Ale to, o čem mluvíme, to je čtvrť východního Jeruzaléma a Izrael si jasně vymohl, že tam žádné omezení nepřijme, že toto považuje za své území, ačkoliv z hlediska mezinárodního práva je to také okupované území, co spíš Američanům vadí, je prostě takový ten dlouhodobý výhled, kdy zkrátka osadníků na sporných nebo okupovaných územích přibývá, tam, kde má vzniknout palestinský stát, včera třeba vydal izraelský statistický úřad zrovna novou statistiku, ze které vyplývá, že jen na západním břehu Jordánu vzrostl počet osadníků loni o 5 procent, překročil 300 tisíc. A osadnická populace roste třikrát rychleji, než obyvatelstvo v samotném Izraeli.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Izrael a Palestinci mají zahájit nepřímé mírové rozhovory, mají i bez ohledu na kauzu, o které jsme mluvili, nějakou naději na úspěch, jeli to možno říci krátce.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Těžko říci, protože pro tyto nepřímé rozhovory jsou vyměřené čtyři měsíce a ta témata jsou opravdu velmi zásadní, o kterých se nejsou schopni dohodnout, také palestinský prezident, vlastně Mahmúd Abbás je ve velmi svízelné pozici, čelí tvrdé vlastně konkurenci, kritice ze strany opozičního Hamasu a snaží se sám tedy přitvrzovat své pozice. A on, jak mi řekl dokonce, prostě Izraelci dál staví osady a usazují nové lidi na okupovaná území, tak není vlastně o čem se bavit a sám se tak dostal do kouta a těžko se mu z toho kouta teď bude vystupovat zpátky.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vysvětluje blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček. Děkuji za aktuální informace. Na shledanou.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Na slyšenou.

Vlajka pro Tibet

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jako každoročně 10. března i letos se na desítkách českých radnic a jiných veřejných budov objevila tibetská vlajka. A jako každoročně i letos se diskutuje o tom, jestli to nemůže ublížit českým zájmům, jak naznačují někteří levicoví politici. Nad tím se ve své poznámce zamýšlí komentátor Radiožurnálu Milan Slezák.

Milan SLEZÁK, redaktor:
Je tuze zvláštní, že si někdo oškliví pohled na tibetskou vlajku. Je plná symbolů, které by nás neměly urážet, protože vlídně nabádají k slušnému a smysluplnému životu. Návod je buddhistický, ale hlavní body mohou směle odkývat i křesťané. Nemělo by nám také uniknout, že žlutý pruh rámuje vlajku jen ze tří stran. Chce se tím říci, že se ryze buddhistický Tibet nebrání cizím vlivům. Což je skrytá polemika s oficiálním čínským tvrzením, že kdyby v Tibetu vládli lidé, kteří schválili tuto Pekingem proklínanou vlajku, propadne země izolacionismu, náboženskému tmářství, feudalismu a znovu zavede otroky. Tibetská vlajka je hravá, za což může dvojice usměvavých sněžných lvů se zelenými hřívami, a je zjevně nadána mocí vytvářet mýty. S mýtem číslo jedna se dlouhodobě ohánějí odpůrci jejího vyvěšování na 10. března. Říkají, že Češi tím škodí vlastním zájmům, protože Číňané se urazí a nebudou chtít kupovat české výrobky. To je tvrzení hloupé, poraženecké, zlovolné a hlavně nepravdivé. Ano, Čína se snaží politicky a někdy též ekonomicky trestat státy, které dají okatě najevo zájem o Tibet, třeba schůzkou s dalajlámou. Jenže Číňané jsou zároveň pragmatici a pokud vůbec chtějí z ciziny zboží, které si nejsou s to vyrobit sami, a takového zboží je stále méně, klidně ho zakoupí a nedají se přitom vázat žádnými politickými ohledy. Česko, až na řídké výjimky, takové zboží dnešní Číně nabídnout neumí. A v tom je skutečný problém, nikoli v neškodném dráždění Pekingu tibetskými vlajkami. Mýtus číslo dva praví, že vyvěšením vlajky se sněžnými lvy se podporuje tibetská nezávislost. Kudy dalajláma chodí, tudy opakuje, že mu nejde o nezávislost, nýbrž o skutečnou a nikoli pouze papírovou autonomii Tibetu. Bohužel někteří zapálení bojovníci za Tibet jsou v jistém ohledu úplně stejní jako jejich Číně podkuřující protipóly. Také chtějí slyšet jen to, co se jim hodí, a pak to do omrzení papouškují.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Poznamenává náš komentátor Milan Slezák.

Bankovní vklady by mohly být pojištěné na dvojnásobek

Eva ODSTRČILOVÁ, redaktorka:
Bankovní vklady by mohly být pojištěné na dvojnásobek. Sněmovna přijala zákon, který místo dosavadních 50 tisíc eur zavádí pojištění vkladu až do 100 tisíc eur, což je zhruba 2,6 milionů korun. Návrh navyšuje i odvody bank do fondu pojištění vkladů. Ministr financí Eduard Janota se ale neobává, že by banky kvůli tomu zvýšily poplatky. Opak si myslí poslanec ODS Michal Doktor.

Michal DOKTOR, poslanec /ODS/:
Každé navýšení klientského komfortu nakonec platí klienti sami. A toto je výhrada, respektive toto je upozornění, které jsem sdělil Poslanecké sněmovně, zejména některým svým kolegům, kteří jaksi odmítají vidět věci v souvislosti, zapomínají, že každá bilance, každá rozvaha má dvě strany.

Kocáb nabídl rezignaci kvůli svému soukromí

Eva ODSTRČILOVÁ, redaktorka:
Ministr pro lidská práva Michael Kocáb nabídl podle několika internetových deníků premiérovi rezignaci. Důvodem je mediální probírání jeho rodinných záležitostí. Podle některých zdrojů má Kocáb poměr se svou mluvčí Lejlou Abbasovou. Kocáb potvrdil, že odpoledne doručil premiérovi Janu Fischerovi osobní dopis, který obsahuje nabídku rezignace na úřad ministra. Svůj krok zdůvodnil tím, že nechce ohrozit téma lidských práv a dopustit, aby se z věcné debaty stala debata o osobních vztazích. Předseda vlády Jan Fischer hodlá s ministrem o celé záležitosti osobně mluvit. V tuto chvíli je ale rozhodnut jeho demisi nepodpořit.

Slovenská Poštová banka vstoupila na český trh

Eva ODSTRČILOVÁ, redaktorka:
Slovenská Poštová banka vstoupila na český trh. Otevřela svou pobočku v Praze. Z počátku se zaměří na firemní klientelu, později chce oslovit i fyzické osoby, domácnosti a živnostníky. S konkurencí chce bojovat úrokovými sazbami a individuálním přístupem ke klientům. Také v Česku chce použít model, který se jí osvědčil doma na Slovensku spolupráci se Slovenskou poštou. Banka ale hodlá použít jiný distribuční kanál, než je Česká pošta.

Itálii trápí silné sněžení

Eva ODSTRČILOVÁ, redaktorka:
Zatímco v Alpách sněžení vítají kvůli prodloužení lyžařské sezóny, jinde v Itálii sníh především komplikuje dopravu. Tam, kde nesněží, silně prší a rozvodňují se řeky. Kvůli rozbouřenému moři je přerušeno námořní spojení s ostrovy.

Vědunka LUNARDI, redaktorka:
Sněží i v Apeninách, třicet centimetrů nového sněhu napadlo i v podhůří střední Itálie. Celá severní Itálie, včetně Pádské nížiny hlásí velké potíže na silnicích kvůli sněhu. Terst bičuje sněhová bouře a ledový vítr o síle až 100 kilometrů za hodinu, Benátky zaplavila opět vysoká voda kolem 80 centimetrů a situace se nezmění ani v příštích dnech. Na moři u přístavu Arbatax na Sardinii se ocitla v nebezpečí loď s nákladem toxických a vznětlivých látek kvůli havárii na motorech. Záchranné operace ztěžuje rozbouřené moře. Z Itálie Vědunka Lunardi.

Přehled následujících zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Nejprve, jaká témata jsme ještě vybrali. Žadatelé o obecní byty jsou často diskriminováni. S tímto zjištěním přichází ombudsman a žádá nápravu. V Bratislavě dnes protestovali odpůrci takzvaného vlasteneckého zákona, oslovíme jejich zástupce i obhájce kontroverzní normy. A závěrem bude řeč o tom, proč se stále míň Čechů vydává na dovolenou do ciziny.

Žadatelé o obecní byty jsou často diskriminováni

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Máte víc než tři děti a žádáte o obecní bydlení nebo patříte k etnické menšině, případně nemáte v Česku trvalý pobyt? Pak v mnoha případech rapidně klesá vaše šance obecní byt získat. Lehce se může stát, že vás úřad automaticky vyřadí z databáze uchazečů. Upozornil dnes veřejný ochránce práv Otakar Motejl. Podrobnosti má náš reportér Jan Herget.

Jan HERGET, redaktor:
Žadatelů o obecní byty je logicky víc, než bytů samotných, proto obce stanoví kritéria, podle kterých uchazeče vybírají. Úřad ombudsmana Otakara Motejla ale zjistil, že u třetiny obcí tato pravidla porušují antidiskriminační zákon.

Otakar MOTEJL, ombudsman:
O /nesrozumitelné/ jsme celkem vycházeli, jednak to, co se nám to za ty léta nazkoumali, jednak je to tak trošku jako průřez, kdy jsme my navodili seznam, protože nějaká centrální evidence těch pravidel k dispozici nemáme, ale myslím, že /nesrozumitelné/ je skutečně tolik, že se toto zobecnění můžeme dovolit.

Jan HERGET, redaktor:
Ombudsman dnes uvedl některé nejkřiklavější příklady. Někde je podmínkou pro zařazení do evidence české občanství, jinde zase radnice zkoumá příjmy žadatelů. Pokud je vaším jediným příjmem rodičovský nebo mateřský příspěvek, z pořadníku vás vyškrtnou. Konkrétní případ uvádí právník kanceláře ombudsmana Michal Čermák.

Michal ČERMÁK, právník kanceláře ombudsmana:
My jsme právě našli případy, kdy matka samoživitelka s dvěma dětmi byla posuzována jako tři osoby, které žádají o byt a jejich příjem musel být 21 tisíc korun, což je podle nás nepřiměřené. Pokud tato matka měla, vystudovala střední odborné učiliště a pobírala i sociální dávky a tak dále, i ten rodičovský příspěvek, například kdyby tam byl, na těch 21 tisíc nikdy nedosáhne, a to obecní bydlení je de facto odepřeno.

Jan HERGET, redaktor:
Na některých radnicích jdou tak daleko, že v podmínkách pro žádost o byt zvýhodňují žadatelé pouze do určitého počtu dětí. Veřejný ochránce práv to označil za nepřímou diskriminaci, především romských rodin. Podněty teď z Brna putují na ministerstvo vnitra a výzva směřuje i k jednotlivým obcím.

Michal ČERMÁK, právník kanceláře ombudsmana:
Oslovili jsme starosty šesti obcí, my samozřejmě těch defektních doporučení máme víc ale vybrali jsme pro začátek těchto šest, kde to bylo nejmarkantnější, ty jsme oslovili, mají třicet dní na to, aby nám odpověděli, aby sjednali nápravu a pokud takto neučiní, tak zvážíme další kroky, jak budeme pokračovat. Doporučení bychom do budoucna chtěli rozšiřovat, protože každá obec má v podstatě svoje unikátní pravidla, které ze znalostí místních podmínek vytváří sama.

Jan HERGET, redaktor:
Dodává Michal Čermák. Podle nového antidiskriminačního zákona se ombudsman může diskriminací zabývat přímo. Obcím, které nápravu nezajistí, ale nemůže za porušení zákona uložit žádné sankce.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Uvádí Jan Herget. A na telefonu je primátor Kladna Dan Jiránek, který působí i v představenstvu Svazu měst a obcí. Dobrý den.

Dan JIRÁNEK, primátor Kladna, místopředseda Svazu měst a obcí:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane primátore, to, s čím dnes přišla kancelář ombudsmana, pro vás asi nebude tak úplně novinka, o té praxi, údajné diskriminaci žadatelů o obecní byty asi víte?

Dan JIRÁNEK, primátor Kladna, místopředseda Svazu měst a obcí:
Tak já nevím, možná ne údajné diskriminaci, ty věci je potřeba rozložit jakoby na tři. To první je to občanství České republiky, tam zcela nepochybně je shoda, že to je hloupost, pozůstatek z doby, kdy jsme ještě nebyli členy Evropské unie. A naprostá většina obcí tohle to už odstranila. Pokud tady někdo zůstává, je to většinou tam, kde ty pravidla třeba nezměnili již 15 let a jsou to pozůstatky doby, kdy sem přicházeli například občané bývalého Sovětského svazu nebo bývalé Jugoslávie a ty obce se snažily vymezit proti tady těm procesům. Co se týče té mateřské například, tak tam je potřeba samozřejmě zvážit, o jaký byt ten dotyčný žádá, protože umím si představit, pokud to bude pražský byt 150 metrů čtverečních, opravdu 21 tisíc je nedostatečné z hlediska příjmu, ale je to samozřejmě hloupost, pokud se to týká bytu jedna nebo dva plus jedna v nějaké menší obci.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vy jste primátorem Kladna, pane Jiránku, můžete zaručit, že se u vás městě podobná diskriminace nevyskytuje?

Dan JIRÁNEK, primátor Kladna, místopředseda Svazu měst a obcí:
Já to zaručit nemohu, protože například dnes to Kladno preferuje rodiny, zvlášť, pokud jsou to rodiny s malými dětmi, to znamená, u nás rodina nebo žena, většinou samoživitelka, pokud má dítě do 4 let věku, tak je zvýhodněna, samozřejmě pokud se pan ombudsman odvolává na statistiku, tak je možné, že takovéhle opatření znevýhodňuje například homosexuální páry, které z pravidla tolik dětí nemají, ale vyhnout se možné diskriminaci nepřímé s odkazem na statistiku, je opravdu bohužel v tomto státě téměř nemožné. To, co zvýhodní jednoho, s velkou pravděpodobností hraničící s jistotou znevýhodňuje někoho jiného.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ombudsman chce závěry svého nálezu přidat ministerstvu vnitra, i obcím, budete se tedy tímto podnětem zabývat?

Dan JIRÁNEK, primátor Kladna, místopředseda Svazu měst a obcí:
Zcela upřímně ano, znova opakuji, část těch jeho podnětů je velmi správná, směřuje proti hlouposti a časovému zpoždění, kdy například v našem městě jsme to okamžitě v novelizovali, neboť jsme si vědomi toho, že každý občan Evropské unie, tedy i občan České republiky, má stejná práva, jako jiný občan Evropské unie, čili, čili tady je to nepochybné, znova tak říkám, že třeba město Kladno preferuje lidi, kteří jsou na rodičovské dovolené, tím koeficientem, který naopak jim dává více bodů, kde se zřejmě neshodneme, je otázka takzvané nepřímé diskriminace, kdy to, že 6 dětí není dvakrát výhodnější než 3 děti, je považováno za diskriminaci. Podle mého názoru to tak není, zrovna tak by se mohli ozvat ateisté, kteří z pohledu statistiky mají průměrně méně dětí, že kritéria, které zvýhodňují rodiny s větším počtem dětí, jsou dělána na základě vyznání, kdy katolické rodiny mají z hlediska statistiky zcela nepochybně více dětí, než rodiny ateistické, čili je pak potřeba vážit, jestli opravdu chceme dosáhnout absurdní rovnosti, aniž by obce třeba mohly preferovat rodiny s více dětmi.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Upozorňuje Dan Jiránek, primátor města Kladna a člen představenstva Svazu měst a obcí. Díky a na shledanou.

Dan JIRÁNEK, primátor Kladna, místopředseda Svazu měst a obcí:
Na shledanou.

Protest proti vlasteneckému zákonu na Slovensku

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Před prezidentským palácem v Bratislavě se dnes ve čtyři odpoledne sešli odpůrci vlasteneckého zákona. Pod internetovou petici za zrušení této normy se během několika dní podepsalo na sedm tisíc lidí. A zhruba stejný počet jich podpořilo výzvu adresovanou prezidentovi Ivanu Gašparovičovi, aby kontroverzní zákon nepodepisoval. Podle něj s bude ve školách povinně vyučovat vlastenectví. Děti každé pondělí vyslechnou státní hymnu a stěny tříd pokryjí státní symboly a úryvky z Ústavy nebo hymny. Normu navrhla vládní Slovenská národní strana, která loni prosadila i zákon na ochranu slovenštiny. Já jsem ve spojení s jedním z pořadatelů dnešní bouřlivé demonstrace, studentem bratislavského gymnázia Robertem Mihálim. Dobrý večer.

Robert MIHÁLI, student bratislavského gymnázia:
Dobrý večer přeji.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Miháli, vás se sešlo okolo tisícovky, je to největší demonstrace za poslední léta, jste překvapený?

Robert MIHÁLI, student bratislavského gymnázia:
My jsme účast očekávali, když tato novela vyvolala velkou vlnu pohoršení a odporu studentů a ředitel škol, těch demonstrujících tu bylo dnes dva tisíce. A i když je uvedeno, že tisíc, ale s účastí jsme nadměrně spokojení.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Demonstrace stále pokračuje?

Robert MIHÁLI, student bratislavského gymnázia:
Demonstrace momentálně pokračuje před Bratislavským palácem, kde předseda Slovenské národní strany Ján Slota je na jednání s prezidentem Slovenské republiky. A co nám se nelíbí je to, že pan Slota a jejich navrhovatelé těchto zákonů, panem Rafajem odmítli účast na otevřené diskusi se studenty, proto tu momentálně asi tři stovky studentů ještě stojí před Bratislavským palácem a dávají najevo svůj odpor k tomuto zákonu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A pane Miháli, co vám nejvíc vadí na tom vlasteneckém zákoně?

Robert MIHÁLI, student bratislavského gymnázia:
Jednoznačně nám vadí to, že stát, jakýkoliv stát by neměl diktovat cit, který má být přímý, vlastenectví se nedá nařizovat, vlastenectví by mělo být upřímné, proto není možné, aby bylo vynucené. Taky nám vadí to, aby se ze slovenské hymny nestala každé pondělí /nesrozumitelné/, jak tomu říkáme, anebo aby se z ní nestal nějaký šlágr každé pondělí. Slovenská hymna, nebo jakákoliv hymna každého státu by měla znít jenom při významných příležitostech. A tímto, tímto zákonem se absolutně ušlape hodnota slovenské hymny a ušlape se i vlastenectví jako takové.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Je možné říct, prosím, už jen několika slovy, co budete podnikat dál, pokud prezident i přes vaše protesty zákon podepíše?

Robert MIHÁLI, student bratislavského gymnázia:
Jakmile ten zákon podepíše, jednoznačně budeme pokračovat dále v protestu i v nejbližších dnech a proběhne i naplánovaný celoslovenský protest, taky budeme pokračovat v petici a je možné, že se budeme snažit o výzvu referenda.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dodává bratislavský student Robert Miháli, jeden z organizátorů dnešní protestní akce. Děkuji a přeji pěkný večer.

Robert MIHÁLI, student bratislavského gymnázia:
Pěkná večer přeji.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Do Bratislavy zdravím taky redaktora měsíčníku Extra Plus Ludovíta Števka. Dobrý den.

Ludovít ŠTEVKA, redaktor měsíčníku Extra Plus:
Dobrý den přeji.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Na druhé lince z Povážské Bystrice je středoškolský učitel Juraj Smatana. Dobrý večer.

Juraj SMATANA, středoškolský učitel:
Pane Števko, vy jste spíš stoupencem tohoto zákona, z jakého důvodu?

Ludovít ŠTEVKA, redaktor měsíčníku Extra Plus:
No, podívejte se, stoupenec zákona, já jsem nestranným pozorovatelem, a mě udivuje skutečně, že tento zákon vyvolává také přehnané reakce. Přijalo se v tomto volební období tolik zákonů, myslím i horší zákony, protože ne všechny jsou dokonalé, a vždy se vyvolává takováto reakce. Mám velmi nepříjemný pocit, že si na takovýchto akcích přihřívají svojí polévku některé politické strany. Mohl bych je jmenovat. Ta demonstrace vlastně nebo protest skončil před národní radou, kam přišli poslanci z DKU opoziční, vyvolává to velmi nepříjemný pocit politizace, co víceméně je jakýmsi symbolem, anebo symbolikou tento zákon vlastně je něčím jiným jenom doplněním zákona o státních symbolech. A /nesrozumitelné/ Ústavy, já si myslím, že to není nějaká důležitá ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Rozumím vašemu názoru. Já se obrátím na pana Smatanu, já vám děkuji zatím, ještě se k tomu vrátíme. Pane Smatano, slyšeli jsme názor pana Števka, který říká, že jde o zpolitizovaný protest, že nikomu neuškodí jednou týdně si poslechnout hymnu. Vy to vidíte kritičtěji, z jakého důvodu?

Juraj SMATANA, středoškolský učitel:
No, souhlasím s panem Števkou v tom, že jde o politiku, ale není zpolitizovaný ten protest, to můžu potvrdit, že názory mých studentů jsou z velké většiny identické jako názory těch studentů, kteří dnes demonstrovali a kteří dnes hovořili i do Českého rozhlasu. Zpolitizování v prvé řadě je tento návrh zákona, když se podíváme, kdo ho předložil, tak vidíme, že Slovenská národní strana, ten obrovský skandál, které v poslední době je stíhaly, protože je zodpovědná za ztrátu 2 miliard korun na prodeji emisních kvót, na /nesrozumitelné/ za 350 milionů korun. Její lídr, Ján Slota se ocitl jako nejméně důvěryhodnější slovenský politik, 42 procent slovenských voličů ho vnímá jako nejméně důvěryhodného politika, dokonce ministr Fico jim odvolal ministra právě kvůli těmto kauzám, tak tentokrát nedošlo k tomu, že by zloděj křičel chyťte zloděje, ale zloděj začal mávat vlajkou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ale kdybychom šli přímo k tomu zákonu, co vám vadí na něm?

Juraj SMATANA, středoškolský učitel:
No, v první řadě mi vadí to, že se neptali rodičů, neptali se učitelů a neptali se žáků. Víte, ten zákon předkládali lidé, kteří vnímají školství jako mocenský nástroj v rukách státu, jako nástroj, který má sloužit /nesrozumitelné/. A určitě by měly být nějaký indikátory, které vynucují podobné pocity, jako to povídal ten student, ten zákon doopravdy /nesrozumitelné/ o jiných zákonech a opatření, které by si zasloužily daleko větší odpor ze strany obyvatelstva. Národní park Tatranský teď má přijít o 8 tisíc hektarů při ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
To už je zase jiné téma ...

Juraj SMATANA, středoškolský učitel:
Ano. A lidé se budou /nesrozumitelné/ jako po této demonstraci, ale myslím si, že tento zákon se bude bránit ignorováním, švejkováním, ale moje cesta je taková, že já využiji tu pozornost, která na toto byla upřena, neboť každý student se na to ptá, že budu hovořit o jejich reálných ústavních právech a budu popisovat reálné příklady, když naši vlastní politici, předkladatelé tohoto zákona, je hanebně pošlapali, to je moje ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Je to jistá cesta. Pane Števko, slyšeli jsme námitky ...

Juraj SMATANA, středoškolský učitel:
Jsem zareagoval na to, protože to byla, to byl už politický postoj vyjádření. Víte co, ten zákon přece přijala většina slovenského parlamentu, čili nepřijala ho jen SNS, takže nedivte se, když hovoříte o této politice, anebo zosobňuje to /nesrozumitelné/, to s tím nemá nic společného.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Abychom nezůstali u těch politiků. Zkusme se obrátit k té normě. Pane Števko, řekněte mi, vám nepřipadá příliš násilné skutečně nutit učitelům, žákům, vlastně v přeneseném významu i rodičům, co by si děti měly myslet, jak by měly vlastenecky cítit, nebylo by lepší nechat v tom svobodu.

Ludovít ŠTEVKA, redaktor měsíčníku Extra Plus:
No, podívejte se, to je zákon, který se dotýká, jak už jsem řekl, té symboliky, že je to též jeden z prostředků, jak jednoduše formovat národní uvědomění mladých generací, která ho má mizivé. A když se teda pedagog takto vyjadřuje a dělá tu politické přednášky, tak by se měl zamyslet nad tím, jak teda tu myšlenku toho vlastenectví přenést na ty své žáky. A neříkat prostě tu, takovéto politické ..., já jsem na to alergický jednoduše. Já si myslím, že ten, že to není vůbec přehnaná věc, jak se, protože jde jen o hymnu, a ostatní věci, o tom se vůbec zatím nehovořilo, že se má na začátku týden ne zpívat, ale poslouchat.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Poslouchat, to už jsme říkali, pane Smatano, vy v tom v nevidíte nic špatného, já se chci zeptat pana Smatany, vy jste ho nepřímo oslovil, jako učitele, myslíte si, že mají mladí lidé, žáci menší vlastenecké cítění, než dřív?

Juraj SMATANA, středoškolský učitel:
Já nevím, z jakých údajů vychází pan Števko, ale rozhodně bych neříkal o naší mladé generaci, že má mizivé vlastenecké cítění. Pokud je pravda, za vlastenecké cítění považuju nenávist k jiným národům, anebo /nesrozumitelné/, jak se to počesky řekne, tak v tomto jsou doopravdy mladí lidé mnohem odolnější, než nějaký, jak vzpomínat na staré časy. Já si myslím, že základní právo vlastenectví by mělo být neokrádat svoji vlast a nedělat jí hanbu svými projevy. A v tomto naši politici neukazují příklad. Myslím si, že vlastenecké právo v prvé řadě a postoje se vykládají v rodině, škola z tohoto hlediska má poskytnout v první řadě prostor pro svobodný rozvoj a pokud je nějakým způsobem pobouřený pan Števko tím, že učitel si dovolí mít politický názor, tak bych ho rád upozornil na to, že už jsme 20 let po listopadu 89 a politické názory, nejen, že nejsou trestné, ale jsou dokonce vítané. Taková ta představa, že politika do školy nepatří, to je představa těch, kteří tu politiku tam chtějí dát násilím, osobně si myslím, že nepatří do školy nějaké stávkování nebo prosazování z mocenského hlediska svých politických záměrů. A myslím si, že právě tato akce je vzorovým příkladem toho, jak chce někdo využít /nesrozumitelné/ na svojí politickou agendu. A vůbec jsme nezmínili, obávám se nejvíc jedné věci, ti lidé, kteří tuto věc navrhovali, obávám se, že chtějí jednoduše napálit Maďarům na jihu Slovenska, dát jim pocit, kdo je tu doma a toto je na tom ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Števko, vidíte to taky tak, toto nebezpečí?

Ludovít ŠTEVKA, redaktor měsíčníku Extra Plus:
Ne, ne, víte co, nepřekáží nikomu, když se o bohoslužbě, v maďarské bohoslužbě na jihu Slovenska hraje maďarská hymna, nikdy to nikoho nepobuřovalo. I pana pedagoga, já nevím, kde učíte, jestli učíte na církevní škole, tak musíte vědět, že začínáte vyučování modlitbou, je to, je to něco špatného?

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ale, pane Števko, tady byla otázka, kterou jsem vám, pardon, pane Števko, já jsem se vás chtěla zeptat, jestli si opravdu taky nemyslíte, že je to alespoň třeba drobné pošťouchnutí Maďarům, to, že se bude zpívat slovenská hymna, že to je extrémní názor.

Ludovít ŠTEVKA, redaktor měsíčníku Extra Plus:
Proč, proč, proč, já vím, že oni se ozvali jako první ti ředitelé škol z té oblasti, ale nikdy to takto nebylo myšlené, bylo to myšlené skutečně jako, že je to takový první krůček k výchově toho vlastenectví, možná, že i samotné vlastenectví někoho pobuřuje, co to je za termín, ale ten zákon byl přijat v dobré víře, že je to první krok k něčemu. To by mělo ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A co by mělo následovat podle vás?

Ludovít ŠTEVKA, redaktor měsíčníku Extra Plus:
Přesně to, co naznačil, ale neříkal pan učitel, jakým způsobem by se to mělo dostat do učebních osnov a jakým způsobem to budou, teda nenásilným způsobem učit na školách.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Smatano.

Juraj SMATANA, středoškolský učitel:
Všechny tyto věci v našich učebních osnovách jsou stejné jako ... jsou tam informace o naší historii, jsou tam informace historii jiných národů, jednoduše jsem překvapený, že teď objevují, že existuje školství. Víte, obávám se i toho, že tato kauza, doopravdy symbolická, tam jde o symboly ... v podstatě pro mnoho lidí je to /nesrozumitelné/ vyprázdněné a ne jejich vinou, tak překrývají takovou věc, že učitelům byly de facto zastaveny platové postupy. /Nesrozumitelné/ poví, že vybavíme, vybavíme všechny školní třídy těmito symboly, to je v pořádku, nikdo se nezamýšlel vlastně nad tím, že v mnoha těch třídách nejsou závěsy, ti učitelé nemají školní pomůcky, já bych byl rád hrdý na svoji zemi, která bude vynikat vynikajícím školstvím a ne, že tam budou v podstatě jakési autority umístěné, velmi to bude /nesrozumitelné/ vyprazdňovat ty symboly. A povídal jsem si o tom se studenty v hodině a oni mi řekli ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
To samé ...

Juraj SMATANA, středoškolský učitel:
... to, co říkal ten student, že pro ně je hymna něco, co má zaznít při důležitých příležitostech, například na začátek roku a ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
To už jsme slyšeli, opakujeme argumenty.

Juraj SMATANA, středoškolský učitel:
... ne místo zvonku.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Já v tuto chvíli poděkuji středoškolskému učiteli z Povážské Bystrice Juraji Smatanovi. A taky publicistovi Ludovítu Števkovi z bratislavského časopisu Extra Plus. Pánové, na shledanou.

Ludovít ŠTEVKA, redaktor měsíčníku Extra Plus:
Na shledanou.

Juraj SMATANA, středoškolský učitel:
Na shledanou.

Proč se stále míň Čechů vydává na dovolenou do zahraničí

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A nakonec, kolik Čechů letos vyrazí na dovolenou do ciziny? Pokud bude pokračovat loňský trend, pak doma zůstanou i mnozí z těch, kteří se v předešlých letech vydávali na zahraniční cesty. Podle údajů, které dnes zveřejnila Národní banka, čeští občané utratili v minulém roce za zahraniční rekreaci o 300 milionů korun míň než předloni. Posledním hostem těchto Ozvěn je analytik společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek. Dobrý večer.

Jaromír BERÁNEK, analytik společnosti Mag Consulting:
Dobrý večer přeji.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Beránku, dají se ta dnešní čísla označit za výrazný propad?

Jaromír BERÁNEK, analytik společnosti Mag Consulting:
Tato dnešní čísla se nedají označit jako výrazný propad, v podstatě jsme tato čísla očekávali, že budou ve srovnání s předloňským rokem do určité míry stagnovat, ale na druhé straně musím přiznat, že příjmy nás překvapily, že jsou v plusovém indexu, i když "pouze" po čtyři desetiny procenta, a to především vzhledem k tomu, že nám klesl o osm a půl procenta počet zahraničních přijíždějících turistů, snížila se průměrná doba přenocování a ceny ubytovacích služeb, a to nejen v Praze, nám na mnoha místech poklesly až o desítky procent. Z tohoto pohledu jsou čísla určitým překvapením.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vysvětlit se to dá asi tím, že lidé šetří, a to nejen v Česku, ale taky za hranicemi.

Jaromír BERÁNEK, analytik společnosti Mag Consulting:
Určitě ano, a to se objevilo zejména v posledním čtvrtletí loňského roku, kdy nám velmi rapidně poklesly výjezdy, ať už to byly horské oblasti, anebo potom především exotika, která v předešlých letech byla jaksi velmi vítanou, zejména ze strany středních klientů a vyšších příjmových skupin.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Předpokládáte, že letos se situace nezlepší?

Jaromír BERÁNEK, analytik společnosti Mag Consulting:
V letošním roce nelze očekávat žádné výrazné zlepšení, očekává se, že výdaje domácností poklesnou zhruba o dvě procenta, to s sebou pochopitelně přináší i hlubší propad výdajů domácností do cestovního ruchu, který se může pohybovat až někde kolem pěti procent. Musíme cestovní ruch chápat jako spojené nádoby v zimní dovolené, v letní dovolené a letošní rok nám jednoznačně ukázal, pokud jsou lidé lyžaři, že dávají přednost zimní dovolené a o to budou mít peněz na letní dovolenou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Už jen pár slov, prosím, tedy těžké časy pro cestovní kanceláře nekončí?

Jaromír BERÁNEK, analytik společnosti Mag Consulting:
Rozhodně ne a můžeme předpokládat, že budou letošní a pravděpodobně i v příštím roce pokračovat.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Konstatuje Jaromír Beránek ze společnosti Mag Consulting. Děkuji i vám. Přeji hezký večer.

Jaromír BERÁNEK, analytik společnosti Mag Consulting:
Na shledanou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Je 18 hodin 57 a půl minuty, Ozvěny dne končí.

autoři: evo , ves
Spustit audio

Více z pořadu