Ozvěny dne 9. prosince 2007

9. prosinec 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Pět mrtvých si vyžádala havárie letadla letící z Česka na Ukrajinu

moderátor:
Na Ukrajině se zřítilo letadlo letící z České republiky do Kyjeva. K neštěstí, které pět lidí na palubě nepřežilo, došlo nedaleko metropole. Agentura Interfax tvrdí, že šlo o malé charterové letadlo s méně než deseti osobami na palubě. Uvedla, že stroj podle očitých svědků vybuchl ve vzduchu při přistávacím manévru. Další podrobnosti zjišťujeme.

Čunek do vlády nespěchá

moderátor:
Předseda KDUČSL Jiří Čunek je ochotný jednat o svém návratu do vlády s koaličními partnery. Odmítl ale spekulovat o termínu, kdy by se členem kabinetu mohl znovu stát. Podrobnosti přidává redaktor Jaroslav Skalický.

Jaroslav SKALICKÝ, redaktor:
"To nechte na nás," říká Jiří Čunek a vytýká koaličním partnerům, že když ho vyzývají k odložení návratu do vlády a zelení dokonce hrozí odchodem z koalice, nectí, že jeho trestní stíhání kvůli podezření z korupce bylo definitivně zastaveno. Čunek je dokonce přesvědčen o tom, že by jeho návrat do ministerského křesla vládě prospěl.

Jiří ČUNEK, předseda KDUČSL:
Já jsem přesvědčen o tom, že jestliže KDUČSL a celostátní výbor mně doporučil, abych do vlády šel, tak je přesvědčen zároveň, že to vládu naopak posílí, ne ji to ohrozí. Kdybych si myslel něco jiného, tak bych ten krok určitě nechtěl, aby se stal.

Jaroslav SKALICKÝ, redaktor:
Zelení ale trvají na svém. Návrat Jiřího Čunka do vlády považují za ohrožení důvěryhodnosti koaličního kabinetu.

Kateřina JACQUES, šéfka poslaneckého klubu Strany zelených:
Ten mediální prostor, který zabírá neustálé řešení kauz a seriálů s nadpisem Jiří Čunek, nám přidělává zbytečné starosti.

Jaroslav SKALICKÝ, redaktor:
Odchod zelených z vlády zůstává ve hře. Jak ale očekává šéfka poslaneckého klubu zelených Kateřina Jacques, při koaličním jednání dojdou strany k tomu, že k návratu Jiřího Čunka do kabinetu nedojde. Schůzka se kvůli zahraniční cestě předsedy zelených Martina Bursíka odsune asi až na přespříští týden.

Policie zatkla vietnamský gang podezřelý z organizování prostituce

moderátor:
Policie pozatýkala při noční razii členy vietnamského gangu kuplířů. Organizovali prostituci v příhraničí i v Praze a dodávali ženy do několika nevěstinců. Elitní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu sledoval činnost skupiny podle mluvčí Blanky Kosinové několik měsíců. Teprve teď se rozhodl spustit dlouho připravovanou akci s krycím názvem Tuong.

Blanka KOSINOVÁ, tisková mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu:
My jsme od počátku letošního roku sledovali skupinu Asiatů, kteří byli podezřelí z obchodování s lidmi. V noci jsme zadrželi jedenáct těchto Asiatů, jsou obviněni z trestných činů obchodování s lidmi a kuplířství, kdy jim v případě prokázání viny hrozí až patnáct let odnětí svobody.

moderátor:
Policisté provedli i desítky domovních prohlídek v Praze a v Domažlicích. Protože jejich zátah na obchodníky s bílým masem pokračuje, nechtějí zveřejňovat žádné bližší informace.

Ve všech vlacích Českých drah platí zákaz kouření

moderátor:
Ode dneška už jsou kuřácká kupé ve vlacích Českých drah historií. S příchodem nového jízdního řádu se tak česká železnice připojila k ostatním evropským dopravcům s vlaky bez nikotinu. Podrobnosti má redaktorka Vlasta Valentová.

Vlasta VALENTOVÁ, redaktorka:
"Byli to sami cestující, kteří si tuto změnu vyžádali," říká mluvčí Českých drah Ondřej Kubala o výsledcích nedávného průzkumu.

Ondřej KUBALA, mluvčí Českých drah:
A ten jasně ukázal, že osmdesát jedna procent cestujících si přeje, aby vlaky pod hlavičkou Českých drah byly stoprocentně nekuřácké.

Vlasta VALENTOVÁ, redaktorka:
A co na to někteří cestující?

cestující:
Jsem kuřák, nevadí mi to. Já to vydržím. Budu to respektovat určitě.

cestující:
Jsem rád, protože se mi nelíbí kouření.

cestující:
Ten zákaz mi vůbec nevadí a budu rád, když se něco uskuteční.

cestující:
Spousta nekuřáků to uvítá.

Vlasta VALENTOVÁ, redaktorka:
Kromě zákazu kouření ve vlacích České dráhy mění ode dneška i některé tarify. Výsledkem je to, že cestující už nebude platit podle pásem.

Ondřej KUBALA, mluvčí Českých drah:
Nově ten tarif bude účtovat každému cestujícímu po kilometru, přesně počet kilometrů, který ujedete, zaplatíte.

Vlasta VALENTOVÁ, redaktorka:
Cestující určitě uvítají i další změnu, příplatek šedesát korun na vlaky EuroCity a InterCity už je od dnešního dne minulostí.

Kalousek: Možnost úspěchu jednání s UBS o půlmiliardě z ČKA vysoká

moderátor:
Českým úřadům se zřejmě podaří získat zpátky půlmiliardu korun, která zmizela před víc než dvěma lety z České konsolidační agentury. Ministr financí Miroslav Kalousek dnes potvrdil, že pravděpodobnost úspěšného jednání se švýcarskou bankou UBS, kde teď peníze jsou, je velmi vysoká.

V Rožnově pod Radhoštěm se sešli premiéři visegrádské čtyřky

moderátor:
V Rožnově pod Radhoštěm se sešli premiéři visegrádské čtyřky. Neformální schůzka, které se vedle Česka, Slovenska, Maďarska a Polska účastní i Slovinsko, bude zítra pokračovat v Ostravě.

V tyrolských Alpách zahynul český turista

moderátor:
V tyrolských Alpách zahynul český turista. Lyžař ztratil při sjezdu vládu nad lyžemi a ve velké rychlosti se zřítil do koryta horského potoka. Neštěstí se stalo na sjezdovce nedaleko Hintertuxu.

Euroafrický summit v Lisabonu

moderátor:
Africké státy chtějí lepší podmínky pro obchodování s Evropou. To je hlavní zpráva ze summitu Evropské unie Afrika v Lisabonu. Ambiciózní setkání představitelů skoro sedmi desítek zemí skončilo rozpačitě. Afričané sice souhlasili s akčním plánem ekonomické spolupráce. Většina z nich ale odmítá smlouvy o obchodním partnerství, které jim nabízí Evropská unie. Ze summitu se přihlásil zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

Vít POHANKA, redaktor:
Partnerství rovných, to bylo hlavní motto euroafrického summitu. Toto partnerství ale nebylo potvrzené novými obchodními dohodami, které předkládá Evropská unie jednotlivým africkým státům. Většina z nich nesouhlasila s podmínkami, které si Evropa klade. Představitelé obou kontinentů se nicméně dohodli na strategii ekonomického partnerství. To je důležité zejména pro evropské země, které se obávají rostoucího vlivu Číny na černém kontinentu. Vrcholnou schůzku poznamenala podle očekávání otázka dodržování lidských práv v některých afrických zemích. Německá kancléřka Angela Merkelová například řekla autoritářskému zimbabwskému prezidentovi Mugabemu, že kazí obraz celého kontinentu. Koloniální dědictví připomněl Evropanům libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, podle kterého by měly bývalé koloniální mocnosti africké státy odškodnit. Ani tyto sporné otázky ale neovlivnily euroafrický summit natolik, aby se dal považovat za vyslovený neúspěch.

Jednání o budoucnosti Kosova

moderátor:
Zítra oficiálně končí jednání o budoucnosti Kosova. Od posledního setkání obou znepřátelených stran už ale uplynulo několik dní a na stole je zpráva diplomatické trojky, která jednání zprostředkovávala. Ani po čtyřech měsících Bělehrad a kosovští Albánci nedospěli k žádné shodě. Teď chtějí Albánci vyhlásit nezávislost Kosova. Bělehrad chce jednat dál. Obyvatelé Kosova teď s napětím čekají, co bude. V Prištině je zpravodaj Českého rozhlasu Martin Ježek.

Martin JEŽEK, redaktor:
Vítěz nedávných voleb Hašim Tači svým příznivcům sliboval, že hned po skončení jednání Kosovo vyhlásí nezávislost. Některé kosovské televize dokonce odpočítávají, kolik dnů zbývá. Albánci ale zatím hledají pro svou nezávislost podporu hlavně ve Spojených státech. Zástupce USA ve vyjednávací trojce zdůrazňuje, že Ahtisaariho plán, který předpokládá kontrolovanou nezávislost, ještě není smeten ze stolu. Problém je ale v tom, že ho odmítl Bělehrad. Jestli má nezávislé Kosovo uznat Evropská unie, o tom bude Rada ministrů jednat zítra. I když je situace velmi napjatá a lidé v Kosovu jsou nervózní, nečekají se žádné nepokoje. Mezinárodní síly KFOR tvrdí, že jsou připraveny na jakoukoli provokaci. Na druhé straně dělící linie má srbská armáda připraveno několik scénářů, jak by reagovala. Podle vyjádření armádních špiček ale zatím nebyl dán žádný příkaz k jakékoliv reakci.

V Polsku objevili další ohnisko nákazy virem H5N1

moderátor:
V Polsku objevili další ohnisko nákazy nebezpečným virem ptačí chřipky H5N1. Farmáři budou muset nechat utratit až sto dvacet tisíc kusů drůbeže. Podrobnosti zjišťoval náš varšavský zpravodaj Martin Dorazín.

Martin DORAZÍN, redaktor:
Polské úřady o výskytu ptačí chřipky okamžitě informovaly Evropskou komisi. Tentokrát se virus objevil v Mazověckém vojvodství, v oblasti s vysokou koncentrací větších i menších drůbežáren. Do obchodů se mohla dostat nakažená slepičí vejce. "Nařídil jsem sanitárním inspektorům, aby okamžitě navázali kontakt s firmami, které nakažená vejce prodávají," oznámil hlavní sanitární lékař Andrzej Wojtyla a upozornil spotřebitele, aby v žádném případě nejedli syrová vejce, ani vajíčka připravená naměkko. Farmáři budou muset zlikvidovat veškeré chovy drůbeže v oblasti. "Je to bohužel hospodářský problém, předchozí dvě ohniska ptačí chřipky se týkala relativně malého území a uzavřených chovů, teď ale budou ekonomické dopady mnohem těžší," uvedl ministr zemědělství Marek Sawicki a slíbil farmářům kompenzace.

NASA už počtvrté odložila start raketoplánu Atlantis

moderátor:
NASA už počtvrté odložila start raketoplánu Atlantis. Důvodem jsou znovu problémy na palivových senzorech. Podle bezpečnostních norem se může stroj na oběžnou dráhu vydat, pokud budou funkční alespoň tři ze čtyř. Vedení letu sice už v pátek uvažovalo o zmírnění těchto pravidel, Národní úřad pro letectví a vesmír to ale zamítl. Inženýři teď zkoumají přesné příčiny závady. Očekává se, že by oprava mohla trvat i několik dní, či dokonce týdnů.

Ve Venezuele platí ode dneška nové časové pásmo

moderátor:
Ve Venezuele platí ode dneška nové časové pásmo. Oproti greenwichskému střednímu času je v zemi o čtyři a půl hodiny méně. Podle kontroverzního prezidenta Huga Cháveze prý budou moci Venezuelané lépe využívat denního světla a například děti budou do školy přicházet s větší energií. Kritikové nového opatření ale upozorňují, že je zbytečné. Prezident chce být podle nich v jiném časovém pásmu než jeho proklamovaný nepřítel Spojené státy.

Barvy pro letošní Vánoce

moderátor:
Jaké barvy budou letos vévodit vašemu vánočnímu stromku? Tradiční červenou, zlatou či modrou letos střídají barvy mnohem exotičtější, které byste na stromcích či adventních věncích ještě před lety hledali marně. Jaké barvy v letošním roce převládají, ví floristka Renata Steinová.

Renata STEINOVÁ, floristka:
Co se týče barviček, tak se nám stává takovou nejprestižnější barvou měděná a bronzová, jsou to takové ty odstíny oranžové, oranžovohnědé, dokonce až do terakoty, už se nebráníme tak věcem lesklým a třpytivým, takže Vánoce by měly být o třpytu, o lesku, o takových těch krásných přízdůbkách. Další oblíbenou barvou by měla být barva perleťová. Když si představíte krásné bílé orchideje na vánočním stole zkombinované s bílými perlami, anebo s bílými perlovými baňkami.

autor: Aleš Kouba
Spustit audio

Více z pořadu