Ozvěny dne 9. 9. 2001

9. září 2001
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

Nepříznivé počasí na území ČR si dnes vyžádalo tři lidské životy

Silným větrem a prvním sněhem na horách se poprvé důrazněji ohlásila letošní zima. Tři lidi přitom rozbouřený živel připravil o život. První neštěstí se stalo odpoledne v obci Sokolnice na Brněnsku, kde padající strom zabil muže a ženu. Topol u házenkářského hřiště přerazil prudký poryv větru ve chvíli, kdy tam probíhalo utkání. Zcela zdemolováno bylo jedno osobní auto a poškozeno zařízení sportoviště. Podrobnosti má mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Hajd.

Jaroslav Hajd: Zbytky stromu bohužel spadly přímo na hřiště, kde sice nezranily nikoho z hráčů, ale bohužel zasáhly dva z diváků, pod troskami stromu zůstal 65letý divák a žena ve věku 76 let a oběma bohužel ani okamžitě přivolaný lékař nemohl pomoci, takže tady podlehli svým těžkým zraněním.

Náraz větru zavinil i smrt rybáře na slapské přehradě v blízkosti Županovic. Další informace jsme získali od mluvčí středočeské policie Soni Budské.

Soňa Budská: Dvojice rybářů vyplula na malé loďce lovit ryby, ale velký vítr a vlny loďku převrátily. 27letý muž utonul, jeho o dvanáct let staršímu kamarádovi se podařilo zachránit, doplavat ke břehu, a to i pomocí dalšího muže, svědka, který celou událost viděl ze břehu a bez rozmýšlení skočil do studené vody pomoci oběma mužům. Celé odpoledne středočeští potápěči po utonulém pátrají, zatím bezvýsledně.

V hlavním městě vichr vyvracel stromy a shazoval střechy. Hasiči proto od rána až do pozdního odpoledne odklízeli spadané větve stromů, střešní tašky, plechy a další předměty. V Bělehradské ulici v Praze 2 musel být dokonce kvůli padajícím taškám přerušen provoz tramvají. Na magistrále u budovy Státní opery padající větev stromu poškodila kapotu projíždějícího automobilu Ford Tranzit.

Nejméně pět Izraelců zahynulo při sérii palestinských pumových útoků

Nejméně pět Izraelců dnes zahynulo při sérii palestinských pumových útoků. Odvetou za tři sebevražedné atentáty izraelské bojové vrtulníky ostřelovaly palestinské cíle u města Dženin a v Ramalláhu na západním břehu Jordánu. Z Jeruzaléma se hlásí zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Janev.

Izraelské helikoptéry zničily řízenými střelami budovu palestinské policie u města Dženin a ostřelovaly několik cílů ve správním středisku Ramalláh na západním břehu Jordánu. Izrael tak reagoval na několik palestinských bombových útoků, při kterých dnes přišlo o život nejméně pět Izraelců a sebevražedný útočník a zraněno bylo nejméně padesát osob. K nejnovějšímu pumovému útoku došlo dnes večer v židovské osadě Psago. Při výbuchu nálože utrpěli čtyři civilisté těžká zranění. Izraelský prezident Moše Kacav dnes vyzval izraelské Araby, kteří mají občanství státu Izrael, aby odsoudili dnešní teroristické útoky a zachovávali vůči státu loajalitu. Izraelský kabinet dnes projednává nastalou situaci a bezpečnostní opatření. Pozorovatelé očekávají, že odvetné akce izraelské armády budou pokračovat.

MDS chce od 1. října převést silnice druhé a třetí třídy na kraje

Ministerstvo dopravy a spojů chce od 1. října převést silnice druhé a třetí třídy na kraje. Jejich představitelé ale tvrdí, že k tomu nejsou vytvořeny podmínky. Své výhrady proto od zítřka zašlou šéfovi resortu Jaromíru Schlingovi. Podle zástupce olomouckého hejtmana Ivana Kosatíka jde o majetkový problém.

Ivan Kosatík, zástupce hejtmana Olomouckého kraje: Není dořešen ani k současnému datu, které je blízké termínu 1. 10., kdy ministr dopravy vydá rozhodnutí o převodu těch komunikací na kraje, majetkoprávní problém, a sice vypořádání s vlastníky v minulosti zastavěných pozemků, které odhadem, u těch druhých a třetích tříd na území našeho kraje je odhadováno číslo, že může být jedna miliarda korun nevyřešených majetkoprávních věcí.

Připomínky krajů mají být zapracovány do rozhodnutí, které nabude účinnosti spolu se zákonem o převodu majetku na kraje. Jak konstatoval ministr dopravy Jaromír Schling, jedná se v této záležitosti o dvě věci. Jednou z nich je převedení Správ a údržeb silnic, proti kterému nemají zástupci krajů podle Schlinga námitky, a proto je možné toto rozhodnutí schválit.

Jaromír Schling, ministr dopravy a spojů ČR: Pokud jde o nevypořádané vlastnické vztahy pod komunikacemi, tak to je záležitost, která se potáhne možná ještě deset let, to nelze jednorázově vyřešit, a já jsem se dohodl se zástupci krajů přesně na postupu, kterým vyjádří nejen ministerstvo, ale i vláda určitou spoluzodpovědnost do budoucna za vypořádání tady toho problému.

Bělorusko napjatě očekává výsledek dnešních prezidentských voleb

Bělorusko napjatě očekává výsledek dnešních prezidentských voleb. Poslední hlasy vloží tamní občané do volebních uren v 19 hodin. Proti současnému autoritářskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi stojí dva opoziční kandidáti. Průběh hlasování sleduje několik tisíc domácích i zahraničních pozorovatelů. Jak hlásí náš zvláštní zpravodaj v Minsku Pavel Novák, podle opozice ztěžují práci pozorovatelů některé volební komise.

Několik stovek domácích pozorovatelů nebylo do volebních místností vůbec vpuštěno nebo z nich bylo vypovězeno. V Mogilevské a Vitecké oblasti na východě Běloruska došlo dokonce k fyzickému napadení pozorovatelů. Vyplývá to z informací Občanské iniciativy nezávislého pozorování. Tato organizace už podala nejméně tři sta stížností na porušování volebního zákona. Tajemník Ústřední volební komise Nikolaj Lozovik ale tvrdí:

Nikolaj Lozovik: Ústřední volební komisi dosud nebyly doručeny žádné závažné výtky k práci okrskových volebních komisí.

Běloruské volby sleduje deset tisíc pozorovatelů místních nevládních organizací a 700 pozorovatelů ze zahraničí. Jen 200 z nich ale do Běloruska vyslala Rada Evropy, Evropský parlament a OBSE. Ostatní přijeli na pozvání režimu prezidenta Lukašenka.

Michail Gorbačov věří ve znovuzvolení Alexandra Lukašenka

Ve znovuzvolení současného křesťanského prezidenta Alexandra Lukašenka věří bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov. Jak ale uvádí moskevský zpravodaj Českého rozhlasu Petr Voldán, Gorbačov se současně vyslovil proti příliš těsné integraci Běloruska a Ruska.

Někdejší sovětský prezident při příležitosti dnešních běloruských prezidentských voleb označil Alexandra Lukašenka za talentovaného člověka oddaného Bělorusku i Rusku. Podle Michaila Gorbačova se ale někdy při řízení státu chová jako slon v porcelánu, protože jeho cesta z postu předsedy sovchozu do křesla prezidenta byla prý příliš rychlá. Při komentování svazového spojení Ruska a Běloruska se pak Gorbačov vyslovil kategoricky proti postavení Běloruska jako nového regionu v rámci Ruska. Oficiální Moskva zatím volby nekomentuje. Předseda ruské Ústřední volební komise Alexandr Vješňakov už před jejich začátkem prohlásil, že nevidí důvod, proč by neměly být uznány výsledky prezidentských voleb v Bělorusku.

EU se zdráhá vyslat do Makedonie vlastní vojenskou misi

Evropská unie se zdráhá vyslat do Makedonie vlastní vojenskou misi. Ministři zahraničí zemí unie se v belgickém Genelu přiklonili spíše k německému návrhu, že by od října v Makedonii působila nová mise NATO bez účasti Spojených států. Z Belgie se hlásí zpravodaj Českého rozhlasu Milan Fridrich.

Evropská unie zatím není na vytvoření vlastní vojenské mise připravená. Naopak aliance má vojenské prostředky a zkušenosti z Balkánu, které by se měly využít. S tím skončilo jednání ministrů zahraničí EU, které řešilo otázku, zda má po odchodu vojáků NATO z Makedonie přijít nová mise, která by dohlížela na upevnění míru v této zemi. Odpověď ministrů je jednoznačná: "Západní vojáci musejí v Makedonii zůstat, ale budou to vojáci NATO." Evropská unie se soustředí na finanční pomoc, což potvrdil komisař pro zahraničí Patton.

Patton, komisař EU pro zahraničí: Naší hlavní starostí je co nejrychleji v Makedonii dostat peníze k lidem, kteří je potřebují. Unie poskytne Makedonii 42 miliony eur a další peníze mohou přijít od konference dárců.

Řekl Patton.

U pobřeží Kuvajtu se potopil ropný tanker přepravující pašovanou ropu z Iráku

U pobřeží Kuvajtu se potopil ropný tanker přepravující pašovanou ropu z Iráku. Kuvajt, který se v těchto dnech snaží zjistit příčinu obrovského úhynu ryb v pobřežních vodách, je tak ohrožen další ekologickou katastrofou, pokud téměř šest tisíc tun ropy unikne do moře. Z oblasti se hlásí spolupracovnice Českého rozhlasu Simona Hejlová.

Tanker přepravující 5 700 tun nafty se včera v nočních hodinách vznítil 122 kilometrů od kuvajtského přístavu Al Ahmádí. Podle krizového centra Organizace na ochranu životního prostředí zapříčinil požár zkrat v elektrické síti. Loď plavící se pod honduraskou vlajkou se potopila v mezinárodních vodách, které jsou stráženy americkými námořními silami. Americká námořní základna v Bahrainu potvrdila, že tanker Chalíb 1, který přepravoval ropu pocházející z Iráku, nedodržel sankce OSN týkající se zákazu vývozu irácké ropy. Americké námořnictvo rovněž uvedlo, že honduraský tanker byl zastaralý a neodpovídá mezinárodním bezpečnostním předpisům. Únik téměř šesti tisíců tun ropy do pobřežních vod Kuvajtu, ve kterých od poloviny srpna stále z neobjasněných příčin hynou statisíce ryb, není zatím vyloučen.

Úsek Vltavy od Vyššího Brodu po Březí u Českých Budějovic je vyčištěný

Sedmdesátikilometrový úsek řeky Vltavy od Vyššího Brodu až po Březí u Českých Budějovic je vyčištěný. Na jeho úklidu se podílelo víc než 150 lidí. Ivan Mls z budějovické redakce Českého rozhlasu doplňuje, že včerejší čištění řeky po vodácké sezóně už třetí rok organizuje Občanské sdružení pro Vltavu.

Jeden z jeho předsedů Miloslav Ouředník přiblížil, kolik nepořádku dobrovolníci z řeky a jejího okolí odstranili.

Miloslav Ouředník: Bylo sebráno 153 igelitových pytlů, těch větších, těch padesátikilových, 38 pneumatik, jedna loď rozbitá, jeden !!NEROZUMÍM!!, čtyři kočárky, naplněny byly dva malé kontejnery, dva traktorové valníky a jedna Tatra nákladní.

K nejkurióznějším nálezům přitom bezesporu patří čtyři miny. Podle policejních pyrotechniků, kteří je zajistili, se jedná o zatím blíže neurčené protitankové miny, zřejmě východoevropské produkce.

Poslanci chystají novelu právní úpravy o společenství vlastníků bytů

Vlastníkům bytů by se mělo zásadně ulevit od daňových přiznání a podvojného účetnictví. Poslanci totiž chystají novelu stávající právní úpravy o společenství vlastníků bytů. Více už parlamentní zpravodajka Radiožurnálu Dana Jaklová.

Společenství vlastníků bytů se jako právnické osoby musejí registrovat u obchodního soudu a finančního úřadu. To je podle sociálnědemokratického poslance Jana Bláhy jeden z největších problémů současné úpravy.

Jan Bláha, poslanec za ČSSD: Původní vládní návrh sto trojky vlastně nepočítal s tím, že bude zapsána v klasickém obchodním rejstříku, a stalo se to bohužel až úpravou na půdě sněmovny.

Také podvojné účetnictví a daňová přiznání podle poslankyně ODS Zdeňky Horníkové nepřispívají k právní jistotě jednotlivých společenstev vlastníků bytů.

Zdeňka Horníková, poslankyně za ODS: Abychom jednoznačně rozhodli, zda právnická osoba společenství vlastníků bude povinnou či nepovinnou právnickou osobou, abychom jasně určili, kde bude tato právnická osoba registrována, protože právě z registrace vychází povinnost pro právnické osoby ve vztahu k vedení účetnictví a k daňovým povinnostem.

Zákonodárci se shodují i na zrušení pokut za nedodržení současné normy. Předsedkyně Unie svobody Hana Marvanová věří, že taková úprava zákona ve sněmovně projde.

Hana Marvanová, předsedkyně Unie svobody: Povinnosti, které ukládala novela z roku 2000, jsou nepřiměřeně tvrdé a pokutovat desítky a stovky společenství za to, že nesplnily tyto přísné požadavky, je nesmysl.

Předseda Svazu českých a moravských bytových družstev Ivan Přikryl doufá, že projde nejen současná novela, ale v budoucnosti i připravovaná komplexní úprava režimu společenství vlastníků bytů, čili zákon o kondominiu.

EK poskytne asi 75 milionů korun na výstavbu druhé etapy průmyslové zóny v Ostravě

Evropská komise poskytne z fondu Phare asi 75 milionů korun na výstavbu druhé etapy průmyslové zóny v Ostravě - Mošnově. Jsou to zhruba dvě třetiny z celkových nákladů, které si tato stavba vyžádá. Na budování zóny se ale finančně podílí také stát a město Ostrava. Českému rozhlasu to sdělil Jan Pletnický z odboru ekonomického rozvoje magistrátu města Ostravy.

Jan Pletnický: Investiční náklady celkem představují 3,2 miliony euro. V současné době je k této etapě zhotovena projektová dokumentace, která je předložena k odsouhlasení delegaci Evropské komise do Bruselu. Předpokládané zahájení stavby se ukazuje na první pololetí roku 2002.

Na 23. ročníku Mezinárodní soutěže horských služeb zvítězily hlídky ČR

Hlídky Horské služby České republiky s převahou zvítězily nad zahraničními účastníky na 23. ročníku Mezinárodní soutěže horských služeb. Češi obsadili v Bedřichově v Jizerských horách první tři místa a předstihli tak i soutěžící z Německa a Polska. V náročném terénu a ve velmi nepříznivém počasí si nejlépe vedla dvojice záchranářů z Krušných hor Pavel Pilný a Stanislav Kabeš, kteří skončili bez trestných bodů.

Pavel Pilný, Stanislav Kabeš: Tak, hladce to určitě nešlo, ten závod tady je vždycky docela těžký a hlavně to počasí tady bývá jedno z těch nejtěžších, co vůbec snad může být na našich horách.

Občas prubířský kámen je dobře tam nenasbírat trestné body, někdy to rozhoduje a dneska asi rozhodlo to, že my nevíme, odkud ta hlídka byla, ale klukům se povedlo zabloudit na trati, kteří zřejmě by tím fyzickým výkonem se dostali před nás.

autoři: jkr , všt
Spustit audio

Více z pořadu