Ozvěny dne 8. 9. 2001

8. září 2001
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

Světová konference proti rasismu

Světová konference proti rasismu konečně přinesla společné stanovisko zúčastěných zemí k několika konfliktním tématům. Zasedání v Durbanu skončilo o den později, než bylo plánováno. Prvním z kontroverzích bodů bylo otrokářství západního světa vůči africkému kontinentu. Druhým pak postoje ke konfliktu mezi Izraelci a Palestinci. Muslimské státy totiž původně žádaly, aby dokument přirovnal sionismus k rasismu.

Pro Afričany je velkou satisfakcí, že konference, první tohoto významu, která se po ukončení apartheidu konala v Jihoafrické republice, rozhodla, že 400 let otrokářství a kolonialismu jsou zločiny proti lidskosti, za které se západní země Afričanům a potomkům bývalých otroků omluví. Odškodnění má přijít v podobě plánu hospodářské pomoci Africe. Ke kompromisu došlo i ve velmi problematické otázce Blízkého východu. Izrael už není obviněn z rasismu. Deklarace odsuzuje jak antisemitismus, tak islamofobii a přiznává Palestincům právo na vlastní stát i na návrat jejich uprchlíků.

Ředitele brněnského studia České televize Zdeňka Drahoše vyslýchala policie

Ředitele brněnského studia České televize Zdeňka Drahoše vyslýchala policie kvůli hospodaření v tomto podniku. V létě se jím zabývala také ekonomická kontrarozvědka, která na začátku srpna předala brněnskému úřadu vyšetřování obsáhlý spis. Vyšetřovatelé nyní zkoumají, zda se v tamním televizním studiu mohl stát trestný čin. Případem brněnského ředitele se bude na svém zasedání ještě tento měsíc zabývat také Rada České televize. Radiožurnálu to potvrdila členka rady Zdena Hůlová.

Zdena Hůlová: My teď záležitost zkoumáme z titulu stížnosti určité skupiny na postupy v brněnském studiu. Celkově za tu záležitost je odpovědný vůči nám nikoliv pan Drahoš jako ředitel studia, ale prozatímní ředitel, který má možnost navrhnout radě odvolání ředitele studia.

Viktor Kožený bude obviněn

Finančník Viktor Kožený, který rozhýbal kupónovou privatizaci a zbohatl na ní, bude obviněn. Podle dnešního tisku ekonomická kontrarozvědka v těchto dnech ukončila své přibližně dvouleté tažení proti harvardskému impériu. Viktor Kožený, jeho pravá ruka Boris Vostrý a dalších 25 osob z firem, které bývalý magnát založil, způsobily podle policie téměř 100 miliardovou škodu tím, že majetek získaný v kupónové privatizaci znehodnotili různými finančními machinacemi. Kožený v reakci na to řekl, že stíhání a obvinění českých vyšetřovatelů považuje za politický proces načasovaný před blížící se volby do Poslanecké sněmovny. Premiér Miloš Zeman podle Koženého sestavil seznam lidí, kteří měli být nějakým způsobem obviněni v rámci protikorupční akce čisté ruce.

ČSSD plánuje zvyšování sociálních výdajů

ČSSD plánuje zvyšování sociálních výdajů. Ústřední výbor strany dnes odsouhlasil chystanou důchodovou reformu a další propopulační opatření.

ČSSD považuje snižování porodnosti za alarmují a rozhodla se prosazovat propopulační opatření. Jedná se nejen o zvyšování rodičovského příspěvku, ale také o nově zřízený svěřenecký fond. Každé dítě, které by se narodilo, by dostalo od státu určitou částku, kterou by bylo možné po dovršení 18 let dítěte použít například na bydlení nebo na studium. Předseda ČSSD Vladimír Špidla odmítá, že se tak vládnoucí strana snaží před volbami populisticky zapůsobit na voliče.

Vladimír Špidla: Samozřejmě, že to není součást předvolební kampaně. Jestliže narůstají životní náklady a jsou lidé, narozdíl třeba od Václava Klause, kteří žijí z důchodů, tak jistě uznáte, že můj přístup musí být takový, že životní náklady mají být vyrovnány.

ODS nepodpoří návrh státního rozpočtu

Nepodpořit návrh státního rozpočtu, který vypracovala ČSSD na příští rok, se chystá ODS. Podle stínového ministra financí a předsedy rozpočtového výboru Vlastimila Tlustého kabinet počítá s nereálnými příjmy a zároveň prodlužuje zadlužování státu. Tlustý ale zdůraznil, že ODS je připravená o případných změnách jednat.

Vlastimil Tlustý: V případě, že by vláda na základě našeho stanoviska podobu rozpočtu revidovala, samozřejmě bylo by nezbytné přehodnotit i tento postoj. Nicméně platí věta, že je-li návrh rozpočtu, tak jak ho vláda schválila, definitivní, je i toto stanovisko ODS definitivní.

ČSSD je ale připravená o podobě rozpočtu na půdě Poslanecké sněmovny diskutovat, dodává Vladimír Špidla.

Vladimír Špidla: ČSSD má zájem schválit státní rozpočet. Klíčový debata je teprve před námi. Ti, kteří státní rozpočet apriori odmítají, si nepočínají zodpovědně ve vztahu k zemi.

Předsedu strany Vladimíra Špidlu určil dnes ústřední výboru ČSSD také svým stranickým kandidátem na premiéra po příštích parlamentních volbách.

Přepracovaná novela školského zákona má v Poslanecké sněmovně šanci uspět

Přepracovaná novela školského zákona má v Poslanecké sněmovně šanci uspět. Pravicoví poslanci podle předsedy školského výboru sněmovny Petra Mareše z US vítají především to, že ministerstvo školství upustilo od záměru rušit víceletá gymnázia.

Petr Mareš: Tam myslím, že ta shoda je téměř už dosažena. Tam je jenom otázka rychlosti přeměny současného víceletého gymnázia. Jsou tam takové dvě varianty, které zvažujeme. Obě dvě jsou možné a tam si myslím, že v zásadě je možné v tuhle chvíli říct, že jsme dospěli ke shodě.

Uvažuje se o rozdělení těchto škol na dva obory, nižší a vyšší. Při postupu z nižšího do vyššího gymnázia by žáci museli absolvovat přijímací řízení. Díky této úpravě by do víceletých gymnázií mohli vstoupit i žáci devátých tříd základních škol. Neshody při přípravě nového školského zákona přetrvávají zejména v otázce financování škol. Zástupci ministerstva se mají sejít k dalšímu jednání s poslanci příští týden.

NATO neponechá svoji misi v Makedonii déle než 30 dnů

NATO neponechá svoji misi v Makedonii déle než 30 dnů. Prohlásil to generální tajemník NATO George Robertson. Dodal, že po jednotkách NATO by mohli do Makedonie přijít evropští pozorovatelé EU. O této možnosti jednaní dnes v belgickém Genvalu ministři zahraničí evropské patnáctky.

Unie vyjde z návrhu svého emisara pro Makedonii Fracoise Léotarda. Vyjednavač EU chce do Makedonie poslat 1500 vojenských pozorovatelů, kteří by dohlíželi v místech bývalých bojů na respektování mírové dohody. Pozorovatelé by měli své základny hlavně na severozápadě Makedonie kolem města Tetovo. Léotardova myšlenka našla podporu u šéfa evropské zahraniční politiky Javiera Solany a německé diplomacie. Spor se vede jen o to, zda pozorovatelé EU budou úzce navázáni na jednotky NATO na Balkáně nebo na OBSE.

Tragická dopravní nehoda u Záhřebu

Tři čeští turisté a jeden Rakušan přišli o život při autonehodě poblíž chorvatské metropole Záhřebu.

K nehodě došlo brzy ráno na obchvatu Záhřebu. Rakouský řidič přejel na silnici do protisměru a čelně se srazil s automobilem, ve kterém cestovala česká rodina. Výsledek je tragický - 4 mrtví a 1 těžce zraněný. Při nehodě zahynuli 3 cestující v českém automobilu a rakouský viník nehody. Jedna osoba z českého auta, dítě, je v kritickém stavu s těžkými zraněními na klinice dětských nemocí v Záhřebu.

Běloruská opozice obviňuje režim z porušování pravidel volebního boje

Běloruská opozice obviňuje režim z porušování pravidel volebního boje. Prezident Alexandr Lukašenko je podle ní ochoten udělat vše, aby po zítřejších volbách zůstal u moci.

Současný prezident Alexandr Lukašenko chce podle opozice dosáhnout volebního vítězství libovolnými prostředky, bez ohledu na mínění veřejnosti. Podle prohlášení jediného kandidáta široké občanské koalice Uladzimera Hančaryka je už teď jasné, že režim nepočítá s čestným vítězstvím ve volbách. Lukašenkovo prohlášení o čestných a spravedlivých volbách není ničím víc než mýtem. Jeho slova nekorespondují s činy. Jsme svědky grandiózního falšování voleb. Jeho prohlášení, že si moc udrží za jakoukoliv cenu, se bohužel potvrzuje, uvedl opoziční prezidentský kandidát Uladzimera Hančaryka. Podle opozice jsou občané často nuceni volit v tzv. předtermínovém hlasování. To se v Bělorusku koná už pátý den. Opozice má informace o protizákonné manipulaci s volebními lístky během tohoto hlasování.

Požár v Kalifornii

Severní Kalifornii zasáhl mohutný požár. Ohnivý živel vypukl asi 115 kilometrů severně od Sacramenta a zničil už 26 domů a 2500 hektarů lesa. Oheň se rychle šíří, protože v oblasti vane silný vítr a v přímém ohrožení je dalších 400 objektů. Ohnivého kohouta likviduje asi 800 hasičů z širokého okolí. Nepřístupný terén jim však brání dostat se k ohnisku požáru. Policie také kvůli hustému dýmu uzavřela část dálnice 70.

Austrálie čelí náporu asijských uprchlíků

Austrálie čelí náporu asijských uprchlíků. U severozápadního pobřeží Austrálie zadrželo námořnictvo loď s dalšími 200 žadateli o azyl na palubě. Plavidlo se pohybovalo v mezinárodních vodách, australské vojenské síly však přesto zasáhly. Všichni uprchlíci jsou nyní na vojenské lodi Manora, kde už několik dní čeká více než 430 asijských žadatelů o azyl, které Austrálie odmítla přijmout. Po složitých diplomatických jednáních, která se táhla několik dní, najde první skupina útočiště v jednom z ostrovních států Tichého oceánu.

Izraelský útok

Dva izraelské bojové vrtulníky dnes zaútočily na kanceláře radikální frakce Tanzim hnutí Fatah. Z místa nebyly hlášeny žádné oběti na životech.

Helikoptéry vystřelily na cíl celkem 3 řízené střely. Podle izraelských zdrojů byl útok odvetou za atentáty palestinských radikálů z Tanzimu v tomto týdnu. Armáda dnes dále pokračovala v krocích, které mají izolovat palestinská území od Izraele. Opatření mají zabránit pumovým útokům Palestinců. Prosti se staví šéf izraelské diplomacie Šimon Peres podle kterého tak izraelská vláda hodí přes palubu židovské osadníky na palestinských územích.

Nové pavilony v pražské ZOO

Nové pavilony pro jedny z nejohroženějších zvířat otevřela dnes pražská ZOO. V africkém výběhu najdou svůj domov žirafy Rothschildovy. Ve speciálně upraveném pavilonu bude žít 5 goril nížinných.

Jedná se o jedny z největších projektů, které se kdy v pražské ZOO uskutečnily. Africký pavilón stál dohromady 75 milionů korun.

Petr Fejk: Je úžasný v tom, že je pojatý jako africká vesnice, ze které se díváte na zvířata do takové savany. Vedle žiraf jsou tu hrabáči, jsou tu štětkouni, což jsou prasata, potom ptáci snovači, sarančata a venku ve výběhu pštrosi, gazely, antilopy. Unikátnost toho výběhu je, že je 6 hektarů velký.

Říká ředitel ZOO Petr Fejk a dodává, že se tak v Praze pokusili vytvořit zvířatům co nejpřirozenější podmínky. V novém domově tak bude žít i 5 goril nížinných.

Petr Fejk: Gorila nížinná má v současné době ve volné přírodě stav myslím tak 40000, 45000, ale každý rok vlivem pytláctví jich uhyne 3000. Spočítejte si, kolik let jim zbývá. A my se tímto pavilonem, který spotřeboval 36 milionů korun, plnohodnotně zapojujeme do mezinárodního systémů ochrany těchto zvířat.

Velké renomé českých zoologických zahrad ohledně chovu ohrožených druhů připomněl i ministr životního prostředí Miloš Kužvart, jehož úřad připravil nový zákon o zoologických zahradách. Měl by nejen upravit pravidla pro jejich práci, ale také vyřešit další problémy, například s pašeráky.

Miloš Kužvart: Zoologické zahrady se na tom podílejí velkou měrou, že ta zvířata, která vlastně jsou v jakémsi soukolí soudních jednání a podobně, zjednodušeně řečeno, že mají kde žít. Že nedojde k tomu, že například nějací papoušci či želvičky jsou homeless, byli by jakýmisi bezdomovci.

Oldřich Kaiser si poleží

Celkem měsíc by se měl známý herec Oldřich Kaiser zotavovat z následků těžké dopravní nehody, ke které došlo včera na dálnici nedaleko Liberce.

Herec Oldřich Kaiser, do jehož vozu Renault včera narazil vůz německého turisty jedoucí na dálnici v protisměru, se v současné době z těžkých následků nehody podle Jana Slánského z tiskového oddělení liberecké nemocnice už fyzicky a psychicky zotavuje.

Jan Slánský: V současné době je pan Kaiser po operaci. Ta dopadla dobře. Vedl ji pan doktor Taler, který je specialistou na tento druh poranění. Lékaři zjistili, že pacient nemá poškozenou míchu, takže bude chodit. Doba léčení, tu odhadují lékaři zhruba na 1 měsíc, potom bude ještě následovat rehabilitace. V průběhu příštího týdne by měl být pan Kaiser přeložen z JIP, kde je umístěn nyní, na běžné oddělení. Dnes dopoledne ho navštívila rodina, to znamená manželka a dcera, a na jeho zdravotní stav se dotazují i jeho kolegové herci a i další osobnosti.

autoři: jkr , všt
Spustit audio

Více z pořadu