Ozvěny dne 8. 8. 2001

8. srpen 2001
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

Ceny v ČR rostou nejrychleji za posledních dva a půl roku

Ceny rostou nejrychleji za posledních dva a půl roku. V minulém měsíci stouply o celé jedno procento. V meziročním srovnání tak dosáhla míra inflace 5,9 %, což je nejvyšší hodnota za posledních třicet měsíců. Více informací má Daniel Tácha.

Ke zvýšení cen došlo zejména u potravin a nealkoholických nápojů. Nárůst byl také zaznamenán v oblasti rekreace, kultury, regulovaných cen. I když jde o nejvyšší hodnotu míry inflace za poslední necelé tři roky, ekonom Petr Zahradník říká: "Není důvod k panice."

Petr Zahradník: V porovnání s inflačním vývojem v roce 1999 došlo k jistému vzedmutí cenové hladiny, nicméně toto vzedmutí není nikterak dramatické, je to v kontextu vývoje v Evropské unii i v okolních zemích.

U regulovaných cen se na růstu inflace odrazilo zejména zvýšení cen nájemného a zemního plynu. To potvrdila ředitelka informačních technologií Českého statistického úřadu Jana Bondyová.

Jana Bondyová: Samozřejmě, že se to dalo očekávat, to zvýšení těch regulovaných cen se vždycky promítá, promítlo se i před rokem, letos trošku víc, právě ten plyn, který podstatně více vzrostl, než v minulých letech.

Stejně jako se podle Bondyové dala vyšší míra inflace předpokládat, dá se podle Zahradníka nyní očekávat i reakce centrální banky.

Petr Zahradník: Je zřejmě zapotřebí na jsoucí inflační rizika reagovat zvýšením klíčových úrokových sazeb.

Minulým měsícem tedy podle většiny analytiků skončilo období velmi příznivé míry inflace pohybující se pod pěti procenty.

Petr Zahradník: Se zvyšují inflační očekávání, která se mohou například projevit v mzdových vyjednáváních, co se týče jednotlivých spotřebitelů, tak tam si myslím, že ten dopad je velice malý.

V tuto chvíli by tedy zvýšení míry inflace nemělo ekonomiku nijak výrazně ovlivnit.

Lidí bez práce mírně přibylo

Lidí bez práce mírně přibylo. Míra nezaměstnanosti dosáhla 8,5 %. Mohou za to absolventi škol, kteří si většinou užívají poslední prázdniny. Přesto existují perspektivní firmy, které marně shánějí zaměstnance. Další zjišťoval Dušan Valenta.

Nejde o nic dramatického. Analytici očekávali nezaměstnanost 8,3. Skutečnost je jen o dvě desetiny horší. Podle mluvčího ministerstva práce a sociálních věcí Václava Svobody je nyní bez práce na 440 000 lidí.

Václav Svoboda: Meziměsíční nárůst nezaměstnaných zaznamenalo 76 úřadů práce. Jsou to z těch nejvýraznějších Pelhřimov, Mladá Boleslav, České Budějovice, Náchod a Žďár nad Sázavou.

Tradičně nejhorší je to ale v severních Čechách a ve Slezsku, zejména v Karviné a Ostravě. Problémy tam mají i absolventi rekvalifikačních kursů. Tohle nám řekla budoucí kadeřnice, paní Hana.

Paní Hana: Všude požadují praxi a živnostenský list, což zrovna u tohohle oboru ještě požaduje získání garanta.

Pokud by se přestěhovala a chtěla dělat například hrnce, určitě by práci našla. Čekala by ji však další rekvalifikace. Potvrzuje to ředitel českobudějovické firmy Sfinx Václav Šulc.

Václav Šulc: My zajišťujeme provoz s lidmi naprosto jiných původních profesí, než potřebuje tato fabrika.

Budějovická továrna se už dlouho potýká s nedostatkem techniků. Chybějí hlavně kvalifikovaní středo- a vysokoškoláci.

Ve Vsetíně vypukla epidemie salmonelózy

Ve Vsetíně vypukla epidemie salmonelózy. Nákaza postihla asi sto lidí, kteří se stravovali v jedné z místních restaurací. Čtyřicet pacientů, převážně důchodců, je stále v nemocnici. Ostatní jsou v domácím ošetření. Vzhledem k vysokému věku postižených se ale počet hospitalizovaných ještě může zvýšit. Informuje Michal Svatoš, Český rozhlas Ostrava.

Epidemii salmonelózy s největší pravděpodobností způsobily knedlíky plněné uzeným masem se zelím. Vedoucí restaurace Kohoutek Eva Blažková uvedla, že ji celá záležitost velmi mrzí.

Eva Blažková: Bohužel, asi v těch plněných knedlících někde něco bouchlo. Jestli tam byla salmonelóza ve vajíčku, které se dávalo do těsta, nebo jestli se stalo něco s tím masem v tomhle teple, nevím. Veškeré technologické postupy kuchaři dodrželi, já opravdu netuším, čím ta nákaza vznikla.

Restauraci hygienici dočasně uzavřeli. Postižení lidé mají právo podat na provozovatele restaurace žalobu pro ublížení na zdraví. Provozovateli navíc hrozí pokuta až dva miliony korun. Podle ředitelky Okresní hygienické stanice ve Vsetíně Marty Orolinové bude ale výše pokuty teprve upřesněna.

Marta Orolinová: Počkáme, až ta epidemie doběhne, abychom měli veškeré argumenty, až budeme vědět, jak to všechno dopadne, tak potom rozhodně zahájíme správní řízení.

Vůdci hlavních makedonských stran v Ohridu parafovali mírovou dohodu

Vůdci hlavních makedonských politických stran zhruba před půl hodinou parafovali v Ohridu mírovou dohodu. Smlouva má odvrátit hrozící občanskou válku v Makedonii. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na blíže nejmenované západní zdroje. Ještě předtím ale z jednání odešla klíčová makedonská strana premiéra Ljubča Georgievského. Mluvčí strany Georgi Trendafilov označil tento krok za reakci na dnešní útok albánských povstalců západně od Skopje, při kterém zahynulo deset příslušníků makedonských ozbrojených sil. Poté přišly zprávy o silných bojích v Tetovu. Zpravodaj agentury AFP zaznamenal kromě palby z automatických zbraní také dva silné výbuchy.

V Rakousku už podruhé v tomto týdnu došlo k tragické autohavárii v tunelu

V Rakousku už podruhé v tomto týdnu došlo k tragické autohavárii v tunelu. Neštěstí nepřežili tři lidé, zraněno je dalších osm. Jak dodává rakouská zpravodajka Radiožurnálu Marie Woodhamsová, mezi oběťmi ani zraněnými nejsou žádní čeští občané.

Podle prvních informací bezprostředně po této tragické události vše nasvědčovalo tomu, že v útrobách tunelu je spousta zraněných lidí. Naštěstí se tato domněnka nepotvrdila. Celková bilance následků čelní srážky autobusu s malým nákladním vozidlem vypadá následovně: tři mrtví, jeden těžce a sedm lehce zraněných. Jsou hospitalizováni v nedalekém Feldkirchu. Toto městečko si dnes užilo své. Několik hodin, kdy byl tříkilometrový tunel kvůli záchranným pracem uzavřen, posouvala se lavina aut směřujících do Itálie středem tohoto města. Všechny tři oběti i zranění jsou Rakušané. Teď je už provoz v tunelu plně obnoven.

Německá firma E.ON přestala odebírat elektřinu od společnosti ČEZ

Německá firma E.ON přestala odebírat elektřinu od společnosti ČEZ. Mluvčí české firmy Ladislav Kříž nechtěl potvrdit, že důvodem jsou současné spory o bezpečnost jaderné elektrárny Temelín. Připustil ale, že se firma E.ON dostala pod silný tlak německých odpůrců jaderné energie.

Ladislav Kříž: K ukončení těchto dodávek elektřiny došlo na žádost německé strany, společnosti E.ON, kdy v červenci projevila vůli ukončit smlouvu. E.ON se na domácí půdě nachází pod tlakem společenským, tak samozřejmě i toto může být jedním z důvodů pro tento krok, ale jak říkám, oficiálně se nevyjádřili, takže jsou to spíše spekulace.

Československá plavba labská je v konkursu

Československá plavba labská je v konkursu. Po několika letech finančních problémů přestala firma dokonce i vyplácet mzdy svým zaměstnancům. Správcem konkursní podstaty byl jmenován Aleš Klaudi.

Aleš Klaudi: Prvním úkolem správce konkursní podstaty je rozpoznat, jestli zvláštním správcem pro právo bude omezení rizika zadržení plavidel zahraničními věřiteli v zahraničí, toto riziko je reálné, protože zadluženost Československé plavby vůči zahraničním věřitelům přesahuje 70 milionů korun, a samozřejmě druhým krokem, který souvisí se zajištěním provozu Československé plavby, je nazelení právního konceptu tedy s odborníky na zahraniční právo pro to, aby se tato možnost uplatnění exekuce zahraničními věřiteli v zahraničí omezila.

Vojenská policie stále marně pátrá po vozidle se součástkami havarovaného letounu

50 000 korun dostane ten, kdo pomůže najít zloděje automobilu se součástkami z havarovaného letounu L-39. Rozhodl tak ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Vojenská policie totiž po voze stále marně pátrá. Ztráta důležitých přístrojů prý vyšetřování ale ohrozit nemůže. Pokračuje František Lutonský.

Vyšetřovatelé mají na stole dvě základní verze. Přístroje někdo úmyslně vzal, aby očistil zemřelého pilota, nebo šlo o prostou krádež. Zloději teď hrozí dvouleté vězení.

Martin Hádek: To je trestní sazba, která je poměrně nízká.

Říká policejní vyšetřovatel Martin Hádek. V případě úmyslné krádeže chce armáda proti zloději postupovat co nejpřísněji. Pokud se ale přizná, státní zástupce s velkou pravděpodobností trestní stíhání zastaví. Na případu teď pracují desítky vyšetřovatelů. Ukradené dva pytle s přístroji z havarovaného letounu chce armáda za každou cenu najít. Potvrdil to zástupce velitele vojenské policie Vlastimil Jech.

Vlastimil Jech: Věřím tomu, že vozidlo, včetně samozřejmě především součástek, najdeme.

Armáda chce v souvislosti s nehodou, na kterou vrhla černý stín krádež součástek, zlepšit podmínky vojenským pilotům a zabránit tak nekázni při výcviku. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík hodlá investovat miliardu korun na dostavbu letišť v Čáslavi a Náměšti nad Oslavou.

Jaroslav Tvrdík, ministr obrany ČR: Na platu jim nepřidáme, musíme to řešit jinou situací. My po nich chceme, aby se chovali jako profesionálové, tak jim musíme také vytvořit profesionální podmínky.

Velitel vzdušných sil Ladislav Klíma dnes také zrušil zákaz létání pro armádní letouny.

Už dnes v noci mají skončit kontroly Britů na ruzyňském letišti

Už dnes v noci mají skončit kontroly Britů na ruzyňském letišti. Nájemní smlouvu na prostory v Ruzyni Britové ale nevypověděli a ani se k tomu nechystají. Kontroly cestujících by podle velvyslanectví byly pouze pozastaveny a Londýn je připraven je operativně znovu zavést. Na britskou komisi pro rasovou rovnost se obrátil veřejný ochránce práv Otakar Motejl. Žádá o posouzení postupu britských imigračních úředníků na letišti v Praze - Ruzyni.

Otakar Motejl, veřejný ochránce práv: Jsem požádal předsedu této komise pana Singa, aby vzal na vědomí moji informaci, že se tedy odehrávají ty věci, které tady vyvolávají podivnou atmosféru spojenou s těmi odlety pro všechny cestující, že to tedy vypadá na jakousi rasovou diskriminaci, kterážto je zřejmě v rozporu i s britskými jaksi normami právními a která tady vyvolává tedy znepokojení široké veřejnosti a znervózňuje romskou populaci.

Senátoři diskutovali o návrhu klubu ODS na zveřejnění svazků StB

Horní komora parlamentu dlouze diskutovala o návrhu klubu ODS na zveřejnění svazků komunistické StB. Jednání v pražském Valdštejnském paláci sleduje senátní zpravodajka Radiožurnálu Dana Jaklová.

Zatímco většina zákonodárců návrh senátorů ODS podporuje, vicepremiér a sociálnědemokratický senátor Pavel Rychetský je k němu skeptický.

Pavel Rychetský, místopředseda vlády ČR: Nyní chceme zavést systém, že celý národ se může navzájem lustrovat.

Zástupci našich tajných služeb senátory varovali před porušením mezinárodních smluv v případě zveřejnění estébáckých svazků. Předsedkyně Unie svobody Hana Marvanová však jejich argument odmítá.

Hana Marvanová, předsedkyně Unie svobody: Naše tajné služby asi nemají zájem na zpřístupnění informací o činnosti bývalé StB.

Za nezbytný krok k vyrovnání se s minulostí považuje senátní předlohu historik pro soudobé dějiny Akademie věd Pavel Žáček.

Pavel Žáček: Věřím tomu, že abychom pochopili tuto velice složitou problematiku, která držela vlastně to spodní patro komunistického režimu, tak že je nutné proniknout do !!NEROZUMÍM!! svazků a vykládat je a bavit se s nimi včetně těch lidí, kteří v nich jsou evidováni.

O zveřejnění materiálů komunistické bezpečnosti by měli senátoři hlasovat zítra.

Dnes senátoři podpořili nová pravidla na ochranu spotřebitelů, naopak zákon o užívání státních symbolů vrátili sněmovně.

Okresní soud ve Vsetíně řeší případ nelegální těžby dřeva

Případem nelegální těžby dřeva se opět zabývá Okresní soud ve Vsetíně. Drancování lesů patří v této oblasti k nejčastějším v rámci republiky. Více Martin Knitl, Český rozhlas Ostrava.

Obžalobě čelí pětice mužů, kteří drancovali pravděpodobně tak důkladně, že po nich zbyla doslova holá planina. Okresní státní zástupce Petr Bareš dodal, že dřevo těžili na více místech.

Petr Bareš: Nejen v okrese Vsetín, ale i v okrese Šumperk, v okrese Opava, v okrese Strakonice, ten jejich akční rádius byl poměrně obsáhlý a škoda vyčíslená námi představuje částku okolo čtyř milionů korun.

Podobná trestná činnost není na Valašsku ničím výjimečným.

Petr Bareš: Okolo třiceti osob stíháme tady pro ty úmyslné neoprávněné mýtní těžby, jak se to správně jmenuje, a ty škody na životním prostředí dosahují v řádu desítek milionů korun.

Soudní líčení bude pokračovat 4. října. Trestní sazba se pohybuje od tří do osmi let.

Severino Antinori chce s dvěma kolegy provést první pokusy s klonováním člověka

Italský vědec a gynekolog Severino Antinori a jeho dva kolegové chtějí provést první pokusy s klonováním člověka. Dvě stě dosud neplodných dobrovolnic se tak možná dočká dítěte. Vědci po celém světě však varují před možnými riziky dosud neověřeného postupu. Jak hlásí naše spolupracovnice v Římě Vědunka Lunardi, reakce na oznámení pokusů jsou v Itálii vesměs negativní.

Předseda Italské společnosti pro léčení neplodnosti profesor Flamini nechce dělat z Antinoriho démona, ale kritizuje ho velmi ostře. "Antinori chce být první na světě, ale hrát si s genetikou," prohlašuje, "je nebezpečné. Na člověku by se experimentovat nemělo. Nechci zatracovat veškeré bádání na poli klonací, naopak, je však třeba postupovat opatrně."

Také vědci v USA varují před možnými riziky klonování člověka

Také vědecká komunita ve Spojených státech varuje před možnými riziky klonování člověka. Jak telefonuje z Washingtonu stálá zpravodajka Českého rozhlasu Olga Krupauerová, konferenci na toto téma pořádali nezávislou Národní akademií věd provázely ostré protesty a osobní útoky.

Drtivá většina účastníků vědeckého sympózia vyjádřila nad plány zděšení a varovala před hrůznými zdravotními a etickými důsledky. Problémem navíc podle nich je, že kontroverzní trojice bude provádět své klonovací pokusy v tajnosti a svět se tak nedozví o jejich neúspěších. Dolní komora amerického Kongresu veškeré klonování člověka zakázala.

Předsedkyně etické komise ČLK k otázce klonování lidí

Předsedkyně etické komise České lékařské komory Věra Bryšová se domnívá, že v současné době není správný čas na urychlené závěry.

Věra Bryšová: To je potřeba opravdu nejen dál zkoumat a dál přesvědčovat vědu a vědce, ale samozřejmě i normální běžné lidi tak, aby vlastně tomu porozuměli, aby vůbec věděli, co jim tento výzkum přinese, že opravdu může přinést záchranu života a že to má i své nebezpečí, to je jasné.

Ozvěny z burzy

Na pražské burze se dnes velmi čile obchodovalo s akciemi Českého Telecomu. Výsledek - firmě opět poklesl kurs akcií. Celkový dnešní objem obchodů činil 540 milionů korun. Více informací z burzy ale už od Milana Vojáčka ze společnosti Conseq Finance.

Milan Vojáček: Největší emise na trhu, Český Telecom, se v průběhu dne propadl až na úroveň 230 korun, aby si na konci dne připsal již šestý pokles v řadě, tentokrát o více než 6 %. Vedle nepříznivého vývoje telekomunikačního sektoru na okolních trzích se tak opět negativně projevilo přetrvávající znepokojení investorů nad příliš vysokou cenou, kterou je dceřiná společnost Eurotel ochotna zaplatit za licenci na mobilní sítě třetí generace.

Americký dolar se dnes prodával za 38 korun 60 haléřů, marka za 17,30 a euro za 33 korun 80 haléřů.

K věci

Armádní letectvo provází v posledních letech jeden problém za druhým. Série nehod, nedořešené nákupy nadzvukových stíhaček i zpožděné dodávky podzvukových letadel z Aera Vodochody, chronický nedostatek peněz a navíc avizovaný odchod řady zkušených pilotů do civilu. Nad některými problémy armádního letectva se zamýšlí v pořadu K věci redaktor Respektu Jaroslav Spurný v rozhovoru s Pavlou Dluhoschovou.

Pane Spurný, dobrý večer.

Jaroslav Spurný: Dobrý večer.

Ministr obrany Tvrdík dnes oznámil, že chce investovat více než miliardu korun do vybavení a přestavby leteckých základen v Čáslavi a Náměšti nad Oslavou. Peníze resort hodlá získat například tím, že letectvo letos nenakoupí palivo a tak ušetří přes 300 milionů korun. Armáda ostatně šetří, kde se dá, rozhodla se také opustit letiště v Hradci Králové. Jaký budou mít podle vás ta úsporná opatření efekt?

Jaroslav Spurný: Já si myslím, že vůbec žádný, že miliarda korun je, pokud jde o letectvo, tak mizerná částka, že to nemá význam, a navíc, jak to říkáte, tak to zní strašně absurdně. Já, pokud vím, tak letci si vždycky stěžovali, že nemají za co létat, že létají na benzín, který je prošlý, že létají na letecké palivo, které je prošlé, takže mi to připadá jako šetření na nevhodném místě, a pak, já doufám, že pan ministr ví, co dělá.

Vleklým problémem armády je zejména zbyrokratizovaný systém nákupu materiálů, i pro letectvo. Podniká v tomto směru podle vás ministr Tvrdík dostatečné kroky, které povedou k radikální změně?

Jaroslav Spurný: !!NEROZUMÍM!! ministr Tvrdík stal ještě ekonomickým náměstkem, tak ohlásil, že opravdu udělá velice tvrdé kroky, že se bude snažit tenhle systém změnit. Já jsem si nevšiml, že by se ten systém změnil, já vůbec nevím, že by byla nějaká, že by platil nějaký nový předpis, že by se to zkrátilo, že když chce koupit, já nevím, velitel letecké jednotky, když chce koupit nějaký materiál, že by ho mohl koupit sám, stále se musí obracet hodně složitým způsobem na ministerstvo obrany, a to se musí obracet na soukromé firmy, které to ministerstvu dodají, to je neúnosný systém a nevím, že by se něco změnilo.

Ovšem na podzim má začít reorganizace ministerstva a velení armády, značná část pravomocí z centrální úrovně se přesune na operační stupně jednotlivých armádních složek. Co si od té reorganizace slibujete?

Jaroslav Spurný: Já si myslím, že tady tohle je výborný nápad a pokud se podaří dotáhnout do konce, že to bude v pořádku. Jenom bych upozornil na takovou drobnost. Na ministerstvu obrany stále pracuje zhruba 30 000 civilních zaměstnanců, což je pomalu už víc, než má lidí celá armáda. Pokud tedy tohle se podaří ministru Tvrdíkovi vyřešit, tak výborně.

Stále nedořešená je také kardinální otázka nákupu nadzvukových stíhaček, vláda má o kontraktu za desítky miliard korun rozhodnout letos v říjnu. Ve výběrovém řízení zůstalo jen britsko-švédské konsorcium BAE-Systems, stále častěji se ale ozývají hlasy, zda vůbec ta letadla potřebujeme, nákup zpochybnili i představitelé NATO. Podle vašeho názoru by měla vláda ten svůj záměr přehodnotit?

Jaroslav Spurný: Asi tak, stíhačky samozřejmě potřebujeme, pokud jsme v NATO a máme odpovědnost, máme v NATO asi osmou nejsilnější armádu, tak bychom stíhačky potřebovali. Problém je, že my ty stíhačky nemáme za co koupit, že ten plán vlády, ten tender vlády je příliš megalomanský a příliš nesplnitelný. Že prostě těch 150 miliard, na které to v konečném, po zaplacení všech úroků, v konečné fázi přijde, takže prostě ty peníze nemáme, tohle je zásadní problém. NATO neříká, že ty stíhačky nepotřebujeme, samozřejmě představitelé NATO by rádi, kdybychom je měli, NATO pouze říká, abychom si to rozmysleli, protože oni nepotřebují stát, který se bude ekonomicky hroutit, který nebude mít vůbec žádné peníze, neudrží vůbec žádnou armádu.

Takže by vláda měla to výběrové řízení zrušit?

Jaroslav Spurný: Měla by je zrušit v každém případě.

Ovšem je tady i protiargument, pokud se nákup stíhaček odloží, že vlastně dojde k výpadku ve výcviku pilotů, který se potom velmi těžko dohání.

Jaroslav Spurný: No, já bych to řekl asi tak, samozřejmě, že to je složitá záležitost, ale o problémech pilotů se hovoří už asi osm let, už osm let se mluví o tom, že piloti nemají na čem létat, že nemají na čem cvičit, že ztrácí kontakt se světem, ale stále máme dost pilotů, stále máme mnohem víc pilotů než letadel, takže prostě myslím si, že to není tak horké, to zaprvé, a za druhé, samozřejmě, naši piloti jsou cvičeni v rámci různých stáží ve Spojených státech nebo ve Velké Británii, kde opravdu létají nebo připravují se na špičkových letadlech.

Naším hostem v pořadu K věci byl Jaroslav Spurný z týdeníku Respekt.

autoři: jkr , všt
Spustit audio

Více z pořadu