Ozvěny dne 6. května 2007

6. květen 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Za necelé dvě hodiny budou znát Francouzi nového prezidenta

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Za necelé dvě hodiny budou znát Francouzi nového prezidenta. První odhady napoví, jestli se poprvé v Elysejském paláci usídlí žena, socialistka Ségolene Royalová, nebo i nadále povede Francii muž, konzervativec Nicolas Sarkozy. Francouzi přicházejí ve druhém kole volit v hojném počtu. Zvláštní zpravodaj Radiožurnálu Jan Pokorný byl u voleb v pátém pařížském okrsku.

Jan POKORNÝ:
Takhle to vypadá ve volební místnosti číslo jedna pátého okrsku. Z budovy, kde je tradiční nápis Liberté, égalité, fraternité, vycházejí odvolivší Francouzky a Francouzi a mísí se tady před staroslavným panteonem s turisty, kteří obdivují místo, kde jsou pochováni velikáni francouzské historie. "Volila jsem Sarkozyho," říká žena středního věku: "Líbí se mi jeho myšlenky, jeho styl, je nový, neokoukaný, sledovala jsem televizní debatu a on mi v ní připadal přesvědčivější." "Vhodila jsem prázdný lístek," svěřuje se další Pařížanka z tohoto volebního obvodu. Kolik bylo takových Francouzů, kteří si ve druhém kole nevybrali žádného kandidáta, se uvidí za pár hodin. Tak jako tak, i v této volební místnosti vedle panteonu, symbolu francouzské historie, voliči rozhodovali o své budoucnosti.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
To byl pohled do volebních místností, v tuto chvíli jsme ve spojení se stálým zpravodajem ve Francii Janem Šmídem, dobrý večer.

Jan ŠMÍD:
Hezký podvečer.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Jane, pověz nám, kdy se volební místnosti zavírají a kdy bychom mohli znát první neoficiální výsledky voleb.

Jan ŠMÍD:
Tak, sedmdesát procent volebních místností už je uzavřených, zavíraly se v osmnáct hodin. O dvě hodiny později, ve dvacet hodin, se pak zavřou v Paříži a dalších velkých městech. Volí se samozřejmě i v zahraničí. Je zajímavé, že na počet registrovaných voličů je třeba Londýn šesté největší francouzské město. Jak už bylo řečeno, ty volby charakterizuje vysoká účast a volili už oba kandidáti, Ségolene Royalová v Melle, odpoledne se přesunula do Paříže a oznámení výsledků bude sledovat v sídle socialistů na ulici /nesrozumitelné/ kousek od místa, odkud se vám právě teď hlásím. Nicolas Sarkozy volil v Neuilly, a pokud se stane prezidentem, konaly by se podle mých informací oslavy na Place de la Concorde, tedy náměstí Svornosti. No, a co se týče těch neoficiálních výsledků, už první informace prosakují ze zahraničních serverů, nicméně z francouzských zdrojů ty první výsledky budeme znát přesně ve dvacet hodin a seznámíme vás s nimi o přestávce hokejového zápasu. Zatím hezký večer z Paříže.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Zpravodaj Jan Šmíd, díky a na slyšenou.

Jan ŠMÍD:
Na slyšenou.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Belgická média, která nejsou vázána francouzskými zákony, před několika minutami zveřejnila odhady, podle kterých se příštím francouzským prezidentem stane Nicolas Sarkozy. V Bruselu je zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka, se kterým jsme právě ve spojení. Dobrý večer, Vítku.

Vít POHANKA:
Hezký podvečer z Bruselu. Respektovaná belgická média uvádějí už teď, že Nicolas Sarkozy, pravicový kandidát, získal podle odhadů padesát tři až padesát čtyři procent hlasů, samozřejmě toto jsou neoficiální výsledky, na jejich potvrzení si budeme muset ještě několik hodin počkat, ale přinejmenším frankofonní belgická média zatím vždy informovala v podobných situacích velmi přesně, nestranně a korektně. Pravděpodobnost, že se příští francouzský prezident bude jmenovat Nicolas Sarkozy a socialistka Royalová prohrála, je tak velmi vysoká. Toto zatím z Bruselu vše a příjemný večer posluchačům Radiožurnálu.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Za informace děkuji Vítu Pohankovi, na slyšenou.

Vít POHANKA:
Na slyšenou.

Zemědělci chtějí protestovat proti dovozu levného masa ze zahraničí

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Zemědělci se znovu chystají protestovat proti dovozu levného masa ze zahraničí. A chtějí přitvrdit, protože zatím svého nedosáhli. Uvažují například o blokování supermarketů, těch, které dávají přednost prodeji levného masa z dovozu. Prezident Agrární komory Jan Veleba našemu reportérovi Vítu Dvořákovi potvrdil, že připravované protesty zemědělců budou razantní a rozhodně ne jednorázové. Začít s nimi chtějí už příští měsíc.

Vít DVOŘÁK:
Levné vepřové z ciziny, za jeden jediný rok se jeho dovoz do Česka zvedl skoro o tři sta procent. Šéf Agrární komory Jan Veleba se v obchodech pokaždé smutně dívá po regálech s červeným masem. Většinou žádné z Česka. Podobné to bylo prý i naposledy.

Jan VELEBA, prezident Agrární komory ČR:
Ani jedno maso české, patnáct z Polska, pět z Irska.

Vít DVOŘÁK:
Levnější maso ze zahraničí? Odběratelům, kteří mu dávají přednost, se nedivím, oponuje šéf Potravinářské komory Jaroslav Camplík.

Jaroslav CAMPLÍK, prezident Potravinářské komory ČR:
Jeli k dispozici levnější maso, že ho dovezou, tak aby byli konkurenceschopní.

Vít DVOŘÁK:
Nespokojení čeští zemědělci ale chtějí po státu, aby je bránil, třeba stanovením nejnižších možných výkupních cen. Ministr zemědělství Petr Gandalovič z ODS sice léta odkládanou novelu zákona o ochraně hospodářské soutěže slibuje do podzimu, nemyslí si ale, že české producenty by bylo možné v rámci evropského trhu nějak zvýhodňovat.

Petr GANDALOVIČ, ministr zemědělství /ODS/:
Tak trošku zaspali v tom, že neinformovali spotřebitele o kvalitách svých výrobků, neinvestovali do reklamy a podobně. Lidé potom mají pocit, že cena je to jediné, podle čehož by se měli rozhodovat.

Vít DVOŘÁK:
Jak přesně budou protesty nespokojených zemědělců vypadat, rozhodne vedení Agrární komory do poloviny května.

Silná vlna tornád zabíjela na americkém Středozápadě

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Silná vlna tornád zabíjela na americkém Středozápadě. Nejhůř postiženy jsou oblasti ve státech Oklahoma a Kansas, kde si jediný mohutný úder ničivého víru vyžádal devět mrtvých. Ze Spojených států se hlásí zpravodaj Českého rozhlasu Alexandr Pícha.

Alexandr PÍCHA:
Rozhlasové stanice varují před dalšími tornády, protože se nad velkými pláněmi Středozápadu prudce míchá teplý vzduch od Mexického zálivu se studeným ze Skalistých hor. Nejhůře dopadlo městečko Greensburg v Kansasu, které tornádo více než z poloviny srovnalo se zemí. Vzdušný vír zvedal do vzduchu celé části domů, auta a vytrhával ze země stromy. Výsledkem je devět mrtvých a na dvacet těžce zraněných. Další tornádo zničilo oklahomský Sweewater. Katastrofa se ale obešla jen se zraněními, protože se po zkušenostech z Kansasu řada lidí schovala v betonových krytech.

Boj o moc mezi islamistickým a sekulárním táborem pokračuje

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Boj o moc mezi islamistickým a sekulárním táborem v Turecku pokračuje. Kandidát vládní islámské konzervativní strany AKP Abdullah Gül nebyl dnes ani napodruhé zvolen prezidentem. Opozice hlasování bojkotovala. Jak dodává zvláštní zpravodajka Radiožurnálu v Turecku Klára Stejskalová, Gül se poté kandidatury vzdal.

Klára STEJSKALOVÁ:
Ke zvolení ministra zahraničí Güla prezidentem bylo zapotřebí dvoutřetinové většiny. K hlasování se ale namísto potřebných tři sta šedesáti sedmi poslanců dostavilo jen tři sta padesát osm. Podobně tomu bylo předminulý pátek při první volbě, kterou soud později anuloval. AKP dala poté najevo, že si přeje přímou prezidentskou volbu. "Když dojde k lidovému hlasování, má Gül velkou šanci," řekl mi místní analytik /nesrozumitelné/. Otázkou ale podle něho je, zda v tom případě nebude kandidovat samotný premiér Erdogan. Právě proti jeho vládě demonstrovalo v posledních týdnech přes milion lidí. "Turecko je laický stát a laickým také zůstane," znělo naposledy včera centrem Manisy. Další shromáždění stoupenců sekulárního státu se bude konat příští neděli v Izmiru. Do událostí kolem volby prezidenta se aktivně zapojila také armáda vystupující v Turecku jako největší ochránce sekulárních hodnot.

Česká armáda dopravila do Prahy ostatky vojáka

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Česká armáda dopravila do Prahy ostatky vojáka, který v noci ze čtvrtka na pátek zahynul v Afghánistánu při sesuvu půdy. Při nehodě bylo zraněno dalších pět vojáků, jeden z nich těžce.

Nejméně čtyřicet mrtvých si dnes vyžádaly atentáty v Iráku

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Nejméně čtyřicet mrtvých si dnes vyžádaly atentáty v Iráku. Nejkrvavější útok se odehrál kolem poledne v západní části Bagdádu, kde vybuchla nálož nastražená v automobilu. Jde o jeden z nejhorších útoků v této zemi za poslední dny.

Záchranáři zatím stále nenašli Boeing Keňských aerolinií

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Záchranáři zatím stále nenašli Boeing Keňských aerolinií, který včera pravděpodobně havaroval v Kamerunu. Na palubě letadla bylo sto čtrnáct lidí. O jejich osudu se nic neví. Naděje, že by mohli být naživu, jsou ale malé.

V Plzni vrcholí oslavy výročí osvobození města americkou armádou

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
V Plzni vrcholí oslavy dvaašedesátého výročí osvobození města americkou armádou. Dnes byla na programu hlavní vzpomínková akce u památníku Díky, Ameriko a také přehlídková jízda kolony amerických historických vojenských vozidel. V Plzni natáčela redaktorka Martina Klímová.

Martina KLÍMOVÁ:
Spanilé jízdy se zúčastnilo více než osmdesát amerických historických vojenských vozidel. Podívat se na ně přišli lidé všech věkových kategorií a nechyběli ani pamětníci.

osoba:
Krásný je to, my jsme ze Šumavy, tak my si je pamatujeme, když přijížděli, tak krásný je to.

osoba:
Osvěžím si paměť zase.

osoba:
No, brečela bych úplně, brečela bych, mně bylo sedmnáct let, když tady projížděly ty auta, to bylo hlásání, křičení, jo, ale dobrý je to.

Martina KLÍMOVÁ:
Další zajímavou atrakcí pro malé i velké návštěvníky byl tak jako každoročně vojenský kemp před Peklem. Hold vojenským veteránům sem s plzeňským Klubem druhé pěší divize přijel i Pražák Tomáš Maděra.

Tomáš MADĚRA, obyvatel Prahy:
Nejtěžší asi psychika, to muselo bejt hrozný, my tady jsme teprve dvě noci a ty podmínky nejsou zrovna ideální pro člověka, a proto obdivuju právě ty veterány, že prostě oni šli bojovat i za jiný národy, za celej svět. Jsou to prostě naši hrdinové, naši vzorové.

Mezinárodní veletrh Svět knihy je historií

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Letošní už třináctý ročník mezinárodního veletrhu Svět knihy na pražském Výstavišti je historií. Během čtyř dní do Průmyslového paláce za knížkami a literaturou zamířilo na třicet tisíc návštěvníků. Za veletrhem se ohlíží redaktorka Lenka Rákošová.

Lenka RÁKOŠOVÁ:
Počet návštěvníků oproti předchozímu ročníku vzrostl a vyrovnal se tak rekordní třicetitisícové návštěvnosti z roku 2004. Řadu lidí přitáhly především knihy německy píšících autorů, na které byl letošní ročník zaměřen. Největší zájem budila tradičně beletrie a letos i stánky s odbornými publikacemi a multimediálními projekty. Právě na ně se podle ředitelky Světa knihy Dany Kalinové veletrh soustředil.

Dana KALINOVÁ, ředitelka veletrhu Svět knihy:
Nás inspirovaly knižní trhy čestného hosta, tam jsou nesmírně populární audioknihy, vlastně jiná forma vnímání literárního textu.

Lenka RÁKOŠOVÁ:
Ale hlavním cílem organizátorů je přitáhnout mladé lidi k tradiční tištěné formě knih. Příští ročník se veletrh bude věnovat Španělsku a hlavním tématem bude láska a vášeň v literatuře.

autor: ezi
Spustit audio

Více z pořadu