Ozvěny dne 6. července 2007

6. červenec 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Podnikatel Krejčíř propuštěn na kauci

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř je znovu na svobodě. Soud v Johannesburgu ho odpoledne propustil na kauci tří milionů korun. Je to výrazně méně, než nabízeli Krejčířovi advokáti. Soudce podnikatelovo propuštění odůvodnil mimo jiné tím, že je čeští policisté nedokázali přesvědčit o Krejčířově nebezpečnosti. Elektronický náramek s čipem jako pojistku proti útěku Krejčíř nakonec nedostane. Musí jen odevzdat svůj pas. Na svobodě teď podnikatel bude čekat na další rozhodnutí jihoafrického soudu. Verdikt o tom, zda Krejčíř bude, či nebude vydán k trestnímu stíhání do Česka, ale nejspíš padne až za několik let. Víc náš reportér Vít Dvořák.

Vít DVOŘÁK:
Radost, obrovské štěstí a velké objímání.

Jiří HYNEK, reportér televize Nova:
Radovan Krejčíř byl velmi šťastný, hned po tom verdiktu se objímal se svou matkou i se synem. Syn už deklaroval, že by rád zde chodil do školy, že by se rodina sem přestěhovala.

Vít DVOŘÁK:
Popsal Radiožurnálu přímo ze soudní síně v Johannesburgu reportér televize Nova Jiří Hynek. Radovan Krejčíř pak obratem třímilionovou kauci složil a s úsměvem opustil brány věznice. Brzy za ním prý přijede i manželka. I na tu vydalo Česko zatykač. A co na to naše ministerstvo spravedlnosti? Ministr Jiří Pospíšil odpoledne telefony nebral, jen jeho mluvčí Zuzana Kuncová.

Zuzana KUNCOVÁ, mluvčí ministerstva spravedlnosti:
Řekla bych, že pan ministr a vůbec odborníci ministerstva spravedlnosti toto víceméně očekávali.

Jiří HYNEK, reportér televize Nova:
Soudce řekl, že ho nepříliš přesvědčila Česká republika, protože kauzy Radovana Krejčíře se v České republice táhnou, jedna z prvních kauz neuzavřená už je z roku 97, o tom přesně soudce mluvil.

Zuzana KUNCOVÁ, mluvčí ministerstva spravedlnosti:
Rozhodl nezávislý soud svrchovaného státu a žádnému orgánu České republiky jej nepřísluší komentovat.

Vít DVOŘÁK:
Radovan Krejčíř dnes odpoledne řekl, že je přesvědčený, že do českého vězení nikdy nepůjde. Jihoafrický soud o tom navíc hned tak nejspíš nerozhodne, podobné procesy tam totiž trvají dva, tři, ale i pět let. A jak to dopadne?

Marie BENEŠOVÁ, bývalá nejvyšší státní zástupkyně, stínová ministryně spravedlnosti /ČSSD/:
Těžko říct, to bych byla vědma skutečně a na to si nebudu hrát.

Vít DVOŘÁK:
Říká třeba Marie Benešová, bývalá nejvyšší státní zástupkyně, teď stínová ministryně ČSSD. Radovan Krejčíř je v Česku podezřelý z miliardových podvodů při obchodech s naftou, ale také z údajné vraždy celníka.

Britům se podařilo zničit teroristickou buňku

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Britům se podařilo zničit teroristickou buňku, která stála za zmařenými útoky v Londýně a Glasgow minulý víkend. Řekl to britský premiér Gordon Brown. V rámci vyšetřování už policie zadržela celkem osm lidí, z toho jednoho v australském Brisbane. Vesměs jde o lékaře nebo pracovníky ve zdravotnictví. Australané pak v souvislosti s útoky vyslýchali dalších pět mužů. Gordon Brown také představil svůj recept na boj s teroristy.

Gordon BROWN, britský premiér:
Chci mít registr potenciálních teroristů, chci, abychom blíže spolupracovali se zahraničními úřady a byli lépe schopni čelit bezpečnostním hrozbám. Myslím, že tahle snaha o koordinaci bude v příštích měsících vidět v Británii i ve světě.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Británie také žádá Slovensko o pomoc při identifikaci jednoho z útočníků ve skotském Glasgow. Údajný atentátník Chálid Ahmad, který minulý víkend najel do haly glasgowského letiště autem naloženým kanystry, měl totiž na Slovensku studovat. Bratislavské ministerstvo vnitra tuto informaci nejprve potvrdilo, ale následně zpochybnilo s tím, že nezná přesné datum mužova narození. Britská média Chálida Ahmada dosud označovala za lékaře libanonského původu. Dnešní vydání indického listu The Times of India ale uvedlo, že jde o indického leteckého inženýra jménem Kafíl Ahmad.

Londýňanům komplikují život přísná bezpečnostní opatření

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Na britských letištích, ale také v ulicích Londýna mezitím stále platí přísná bezpečnostní opatření. Na Trafalgarském náměstí totiž za necelou hodinu začne cyklistická Tour de France. Na místě máme zvláštního zpravodaje Víta Pohanku, dobrý večer.

Vít POHANKA:
Hezký večer z Londýna.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Vítku, jak se bezpečnostní opatření projevují.

Vít POHANKA:
Tak v ulicích, v metru, na nádraží by mělo být celkem asi pět tisíc policistů, to znamená, že ta policejní přítomnost je docela vysoká. Lidé se mohou setkat také s namátkovými kontrolami. Zítra, ač se tady přímo v centru Londýna pojede už prolog Tour de France, tak bude hodně uzavřených ulic a mohou nastat dopravní problémy. Podobně asi i v neděli, až odsud odstartuje první etapa Tour de France z Londýna do Canterbury. Ale celkově musím říct, že úřady, policie dělají v podstatě maximum pro to, aby veřejnost měla všechny potřebné informace, ať už prostřednictvím Internetu, tištěných, nebo elektronických médií, častá jsou možná zpoždění na letištích a také vlaků, ale to je asi v takovéhle situaci docela pochopitelné.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
S aktuálními informacemi z přísně střeženého Londýna se přihlásil náš zvláštní zpravodaj Vít Pohanka, díky, na slyšenou.

Vít POHANKA:
Na slyšenou.

Soči se stalo pořadatelem zimní olympiády v roce 2014

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Jihoruské letovisko Soči se může stát nejdražším městem v Rusku. Včera se stalo pořadatelem zimní olympiády v roce 2014 a ceny nemovitostí a pozemků rázem podražily o třicet procent. Jak dodává moskevský zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška, makléři přitom čekají další rapidní nárůst.

Petr VAVROUŠKA:
Ještě nikdy v historii olympijských her nesliboval pořadatel tak gigantický rozpočet. Ruský stát totiž slibuje, že investuje do rozvoje Soči až třináct miliard dolarů. Za takové peníze se doposud žádná olympiáda neorganizovala. Například hry v Naganu stály pouze dvě miliardy dolarů, Turín přišel na necelé tři. Do Soči se už hrnou developeři z celého Ruska a hlásí se i zahraniční investoři. Podle mnohých analytiků překonají velmi brzy ceny za nemovitosti v Soči ty moskevské. Ruská metropole přitom patří k nejdražším městům na světě. Momentálně už stojí v Soči metr čtvereční bytové plochy až čtyři tisíce dolarů a do olympiády se podle expertů zvýší ještě o dvě stě procent. Očekává se také, že během následujícího roku podraží i pozemky až desetinásobně. Jenom za jedinou noc od včerejšího vítězství Soči podražil pronájem bytů na pobřeží o třicet procent.

Kaczyński odmítá kritiku vystupování Poláků na summitu EU

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Polský premiér Jaroslaw Kaczyński odmítá jakoukoliv kritiku vystupování polských představitelů na červnovém summitu Evropské unie. Kdo ji kritizuje, škodí podle Kaczyńského polským zájmům. O výsledcích summitu dnes debatoval také polský Sejm. Více o tom varšavský zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Martin DORAZÍN:
Prezident Lech Kaczyński i jeho bratr Jaroslaw považují červnový summit za velký úspěch Polska na evropské aréně a veškeré pochybnosti označují za projev schizofrenie. "Je to úspěch prezidenta i strany. Je to úspěch, který zcela vyvrací teorie, že strana Právo a spravedlnost neumí vést efektivní zahraniční politiku. Umíme to nesrovnatelně lépe než předchozí vlády," uvedl premiér Jaroslaw Kaczyński. Nejasnosti kolem dohod o systému hlasování se podle jeho názoru vysvětlí na mezivládní konferenci. Polsko ale trvá na tom, aby systém hlasování dohodnutý v Nice platil až do roku 2017.

Západ Spojených států zasáhla silná vedra

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Západ Spojených států zasáhla silná vedra s teplotami přesahujícími na některých místech i padesát stupňů Celsia. Úřady v Kalifornii, Arizoně, Nevadě a v dalších státech amerického jihozápadu varují obyvatele před jakýmikoliv denními aktivitami pod širým nebem. Více informací má zpravodaj Českého rozhlasu ve Washingtonu Alexandr Pícha.

Alexandr PÍCHA:
Zatím nejvyšší teplotu naměřili v kalifornském Bakeru, kde se teploměr vyšplhal na sto dvacet pět stupňů místního Fahrenheita, neboli přes padesát jedna a půl stupně Celsia. Vysoké teploty zastavily na mnoha místech opravy silnic, stavby domů a další práce pod širým nebem. Mezi prvními oběťmi na životech je i roční chlapeček, kterého rodiče nechali ve stínu v autě. Teploty ke čtyřicítce Celsia zaznamenávají i ve státě Idaho, který je položený výše než naše Sněžka a patří k nejstudenějším oblastem kontinentálního území Spojených států mimo Aljašku. V suché oblasti kalifornské Santa Barbary bojují hasiči s rozsáhlými lesními požáry.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Stát Texas na jihu USA naopak už dva týdny trápí přívalové deště. Záplavy si tam dosud vyžádaly třináct obětí.

Americká justice utrpěla porážku ve snaze o vydání Viktora Koženého

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Americká justice utrpěla porážku ve své snaze o vydání českého finančníka Viktora Koženého. Píše o tom dnešní vydání listu Financial Times. Soud v Chicagu totiž zamítl žalobu na dva americké podnikatele obviněné ze stejných činů jako Kožený. V letech 1997 až 99 údajně podpláceli činitele ázerbajdžánské vlády.

JAS39 Gripen vzlétly, aby pomohly malému letadlu

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
České vojenské stíhačky JAS39 Gripen dnes vzlétly z čáslavské základny, aby pomohly malému letadlu, které vysílalo signál únos. Nakonec se ukázalo, že pilot zřejmě vyslal nouzový signál omylem. Stíhačky letoun přesto doprovodily až do přistání v Rakovníku.

Potápěč, kterého zavalila stěna, se po šesti hodinách dostal ven

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Potápěč, kterého včera večer v Moravském krasu zavalila stěna, se po šesti hodinách dostal ven. Muž přežil hlavně díky vzduchové kapse, která se po zřícení vytvořila. Potápěč zkoumal spolu s kolegou v hloubce tří metrů podzemí u jeskyně Býčí skála.

Státním svátkem jsme si připomněli odkaz Mistra Jana Husa

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Státním svátkem jsme si dnes připomněli odkaz středověkého reformátora Mistra Jana Husa. Český kazatel a Mistr Karlovy univerzity usiloval o nápravu tehdejší církve a společnosti v duchu biblických ideálů. Při církevním koncilu v Kostnici roku 1415 ho církev prohlásila za kacíře a upálila. Zásluhy Jana Husa o obnovu středověké církve připustil v posledních letech i Vatikán a papež Jan Pavel II. vyjádřil v roce 1999 lítost nad jeho krutou smrtí. Podle husitského faráře Aleše Jalušky Hus hledal odpovědi na řadu otázek, které mu přinášel život ve společnosti čtrnáctého století.

Aleš JALUŠKA, husitský farář:
Protože to byl kněz a věřící člověk, tak samozřejmě ty odpovědi hledal v církvi a ve víře a při tom taky nacházel spoustu podvodů, přetvářet, mocenského zneužívání víry, ideologické manipulace, křestu se svatejma věcma, prostě všeho toho, co se nabalilo na ten velký křesťanský ideál, který v jeho době byl značně deformován mocí.

Na filmový festival do Karlových Varů dorazil Danny DeVito

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Na filmový festival do Karlových Varů dorazil americký herec, režisér a producent Danny DeVito. V soutěžním snímku Hezké sny, který dvaačtyřicátý ročník festivalu zakončí, si zahrál Mela, odborníka na lucidní, vědomé snění. Hezké sny jsou podle režiséra tohoto filmu Jakea Paltrowa komickou fantazií s prvky smutku. To, že do svého režijního debutu získal tak slavného herce, jako je Danny DeVito, bylo pro Jakea Paltrowa splněním snu.

Jake PALTROW, režisér:
Myslím, že s tímto filmem jsem měl velké štěstí, bylo sice dost komplikované Dannymu ten scénář dodat, ale když si ho přečetl, tak jsme nad tím scénářem spolu seděli několik hodin. Myslím, že jsem ho přesvědčil, Danny se pro ten film nadchl.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Ve snímku Hezké sny si vedle Dannyho DeVita zahrála Penelope Cruz, Gwyneth Paltrow a v titulní roli skladatele reklamních jinglů se objevil Martin Freeman.

autor: ezi
Spustit audio

Více z pořadu