Ozvěny dne 6. 7. 2002

6. červenec 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprocházejí korekturou.

Právo veta nebude

Koalice nebude mít ve Špidlově středolevé vládě právo veta. Zjistila to ČTK z druhé části koaliční dohody, kterou má agentura od důvěryhodného zdroje. Místopředseda US-DEU Ivan Pilip ale namítá, že Koalice bude mít na osud zákonů velký vliv. Neprojdou totiž Poslaneckou sněmovnou bez jejích hlasů a pokud ano, pak by došlo k porušení jiné části smlouvy.

Ivan Pilip, místopředseda US-DEU: Já jsem přesvědčen, že není možné právo veta v situaci, kdy jedna strana má v parlamentu 70 mandátů a druhá 31. To je realita voleb. Toho my jsme si vědomi a proto i ta smlouva obsahuje jiné mechanismy, aby to byla spolupráce skutečně tří stran. Takže my máme dostatek hlasů v parlamentu na to, aby neprošly zákony, které bychom nepodporovali.

Dohoda také obsahuje kapitolu o smírčím řízení. Předseda lidovců Cyril Svoboda ji pokládá za dostatečnou obranu proti případné snaze ČSSD partnery kabinetu přehlasovat.

Cyril Svoboda, předseda KDU-ČSL: My máme v té naší dohodě, pokud se do dohodneme a já doufám, že se tak samozřejmě stane, závazek, že koaliční partneři mají právo vznést námitku a tento rozpor bude řešen v dohadovacím nebo smírčím jednání smluvních stran, tedy těch koaličních stran.

Spuštění druhého bloku se odkládá

Připojení druhého bloku Jaderné elektrárny Temelín do sítě se odkládá naneurčito. Příčinou je zkrat na jedné části rotoru generátoru.

Problém se objevil při závěrečných primárních zkouškách, po kterých měla elektrárna druhý blok připojit do sítě. Zařízení však bude teď minimálně několik dní čekat na hledání příčin. Českému rozhlasu to řekl mluvčí elektrárny Milan Nebesář.

Milan Nebesář, mluvčí JETE: To si vyžádá vychlazení turbogenerátoru a několik dní, kdy pracovníci dodavatelů zjistí příčiny vzniklého stavu a navrhnou postup případné opravy.

Jak dlouho bude odstávka druhého bloku Temelína, nedokáží pracovníci elektrárny ani Státního úřadu pro jadernou bezpečnost odhadnout. Podle jeho šéfky Dany Drábové se nejedná o záležitost, které by bylo zapotřebí věnovat větší pozornosti.

Dana Drábová: Z pohledu Státního úřadu pro jadernou bezpečnost událost naprosto nezajímavá, která se opravdu týká jen toho, kdy a jak bude schopen druhý blok poprvé být připojen k elektrické síti.

Energetické spouštění druhého bloku začalo 24. června. Jeho první etapa s výkonem reaktoru do 30% zahrnuje více než 300 zkoušek a trvat má zhruba šest týdnů. Celkem čeká druhý blok v rámci čtyř sérií přes tisíc testů. Pracovníci Temelína mají v plánu je dokončit do konce letošního roku. První blok elektrárny pracuje dále na sto procent a vyrábí kolem tisíce megawatt elektřiny.

Atentát na viceprezidenta

Přímo před svým úřadem v Kábulu byl zabit afghánský viceprezident hadži Abdul Kádir. Jednalo se o jednoho z nejvlivnějších členů vlády.

Auto ministra bylo napadeno skupinou ozbrojených mužů a spolu s ním byli zastřeleni i jeho dva tělesní ochránci. Zdá se, že vražda byla dobře naplánována, protože na vozidlo útočníci čekali na dobře zvoleném místě a podle policistů, kteří se nacházeli nedaleko, neměl hadži Kádir téměř žádnou šanci, ani kdyby jeho bodyguardové zareagovali seberychleji.

Vraždu afghánského viceprezidenta Kádira odsoudil americký prezident George Bush. Zpravodajka Českého rozhlasu ve Washingtonu Olga Krupauerová připojuje další informace.

Podle Bushe zatím není jasné, zda za Kádirovu smrt mohou teroristé, obchodníci s drogami či jeho dávní rivalové. Kádirova smrt podle Bushe ještě posílila odhodlání Spojených států nastolit v Afghánistánu stabilitu. Bushova kondolence přišla pouhý den poté, co telefonoval afghánskému prezidentovi Karzáímu, aby vyjádřil soustrast rodinám afghánských civilistů, kteří zahynuli při americkém leteckém útoku.

Civilisté obětí náletu

Američané dnes přiznali, že obětí jejich pondělního mylného náletu se stali civilisté. Vyšetřování na místě neštěstí v afghánské provincii Uruzgán bude pokračovat, aby se přesně zjistila příčina smrti všech mrtvých. Podle afghánské strany bylo 48 obětí. Místní obyvatelé ale vyšetřovacímu týmu ukázali zatím jen pět hrobů.

Krátký přehled zpráv

Americký stát Texas stále sužují průtrže mračen. Po týdnu dešťů se škody pohybují v řádu milionů dolarů. Podle nejčerstvějších údajů je už sedm obětí na životech a bydliště dočasně nedobrovolně změnilo více než čtyři tisíce lidí.

Evakuace v mnohem větším měřítku byla nezbytná v Indii a v Bangladéši. Své domovy muselo na útěku před následky monzunových dešťů opustit na sedm set tisíc lidí.

Na milánské poště explodovaly tři balíčky. Začaly hořet, ale brzy se je povedlo uhasit, takže škody jsou malé. Nedošlo k žádnému zranění. K útoku se přihlásila separatistická organizace usilující o odtržení Sardinie od kontinentální Itálie.

Japonský císař v ČR

Na historicky první návštěvu naší země přiletěli japonský císař Akihito s císařovnou Mičiko. Jsou členy nejstarší dodnes vládnoucí dynastie na světě. V Praze se zdrží čtyři dny. Císař a jeho doprovod bude bydlet v Lichtenštejnském paláci. Dnešek mají vyhrazen pro soukromý program. Zítřejší den věnují prohlídce hlavního města. V pondělí se císařský pár setká na Pražském hradě s prezidentem Václavem Havlem. Z ČR bude v úterý Akihito pokračovat do Polska, pak v rámci své cesty po Evropě do Rakouska a Maďarska.

Výročí upálení Jana Husa

Jako každý rok si 6. července připomínáme upálení středověkého církevního reformátora Mistra Jana Husa. Tato tragická událost na nás už po řadu generací působí jako apel a nutí nás zodpovědně přemýšlet o pravdě a lidském svědomí. Mistr Jan Hus není jen osobnost, jejíž osud se stal předmětem církevních sporů a disputací, je to jedna z nejvýznamnějších postav českých dějin.

Pro Jana Husa byla nejdůležitější svoboda svědomí jednotlivce, kterou stavěl nadevše. A pravdu chápal absolutně. Žádné relativizování. Co názor, to pravda. Říká Martin Chadima, farář Československé církve husitské.

Martina Chadima, farář Československé církve husitské: Co je obrovským přesahem do jednadvacátého století, že on si uvědomil, že každý jednotlivec má právo vyjadřovat se k zásadním otázkám. Ať už je to víra, láska, morálka. Jedinec, svoboda svědomí, to je něco, co je velice aktuální.

Na významného rodáka si vzpomněli i v Husinci. Jak Radiožurnálu řekl starosta Ludvík Friedberger, na své si přišel každý. Hlavním bodem však byla ekumenická bohoslužba.

Ludvík Friedberger, starosta Husince: Už po několik let se koná v zahradě památníku mistra Jana Husa. Mistr Jan Hus přerostl svým duchovním odkazem dokonce i náš stát a má jistě rozměr přímo evropský. I odkaz této významné osobnosti se prolíná i naší historií a jistě měl vliv i na vývoj v naší státnosti. Ekumenické bohoslužby se zúčastnili zástupci křesťanských církví a to Československé církve husitské, církve bratrské a církve katolické.

Hlavní pražská bohoslužba připravená církví československou husitskou proběhla odpoledne v Betlémské kapli.

Letecké neštěstí

K leteckému neštěstí došlo Roudnice nad Labem. Při havárii ultralehkého letadla zemřel cestující, pilot vyvázl se zraněním.

Jednomotorové letadlo EKO italské výroby s dvoučlennou posádkou narazilo před desátou hodinou dopoledne do hory Říp. Stalo se tak z dosud neznámých příčin při jejím oblétávání. Podle prezidenta Aeroklubu Roudnice Vlastimila Dvořáka sice letoun startoval z Roudnického letiště, nepatřil však aeroklubu ani nešlo o jeho členy. Posádka se chystala fotografovat památnou horu s kaplí. Stroj dopadl do lesního porostu asi sto metrů od vrcholu Řípu. 36letý fotograf ústeckého památkového ústavu havárii nepřežil. Pilot je s těžšími zraněními v péči lékařů podřipské nemocnice. Ke zranění jiných osob nedošlo. Bližší okolnosti případu budou známy až po šetření letecké inspekce.

S největší pravděpodobností byla příčinou pádu ultralehkého letadla na horu Říp chyba pilota. Uvedl to Jiří Strádal, inspektor Letecké amatérské asociace, podle kterého stroj zřejmě letěl blízko svahu a pilot měl asi malou rychlost. Letadlo pak spadlo po křídle do svahu.

Havárie ultralightů

Havárie ultralehkých letadel si každý rok vyžádají několik lidských životů, jen loni při nich podle statistik zemřelo pět lidí a osm bylo těžce zraněno.

Nezkušenost pilota, nezvládnutí stroje nebo dokonce špatný technický stav vlastnoručně vyrobeného ultralightu. To jsou časté důvody, které uvádějí statistiky. V troskách stroje vlastní výroby zahynul i prezident Letecké amatérské asociace Petr Tuček. V říjnu roku 1999 se zřítil na letiště Hradčany v bývalém vojenském prostoru Ralsko poté, co utržená část letadla poničila vrtuli. Jen o dva měsíce dříve zabilo ultralehké letadlo svého 73letého tvůrce a pilota nedaleko rokycanského letiště. Na místech nehod většinou zůstávají jen neopravitelné trosky a pro posádku bývají následky velmi vážné. Přesto skalní příznivci ultralightů argumentují tím, že jejich způsob dopravy je stále bezpečnější než jízda autem.

Bouřky na Šumavě

Šumavu zasáhly bouřky provázené krupobitím a silným nárazovým větrem. Srážková fronta se přehnala nad západočeskou částí Šumavy a postupuje přes Plzeňský kraj. Kam poputuje dál, to už je otázka pro Václava Dvořáka z Českého hydrometeorologického ústavu v Plzni.

Václav Dvořák, Český hydrometeorologický ústav v Plzni: Tato bouřková činnost nebo bouřková oblačnost bude postupovat v průběhu večera a noci směrem na severovýchod. To znamená, v podstatě zasáhne víceméně celou oblast regionu s tím, že bouřky jsou víceméně lokálního charakteru.

Kam o prázdninách

Hrady a zámky ožily zajímavými akcemi. Bitvu u La Rochelle můžete do zítřka vidět na hradě Točník. Na nedalekém Křivoklátě pak můžete navštívit festival Taky léto na Berounce.

Milovníci francouzských dějin by si akci Bitva u La Rochellle aneb tři mušketýři neměli nechat na Točníku ujít.

Hana Zemánková, kastelánka hradu Točník: Na hradě je tržiště, různá vystoupení a v jednu hodinu a ve čtyři hodiny je taková menší bitva v předhradí.

Jen dodám, že zmíněná akce probíhá dnes a zítra do devatenácté hodiny. Hrad Křivoklát hostí prázdninový festival nazvaný Taky léto na Berounce. Jeho vznik nám popsal manažer Milan Cimrman.

Milan Cimrman: Vzniknul hlavně proto, aby lidičky, který navštíví řeku Berounku a její okolí spisovatele Oty Pavla, získali nějaký kulturní zážitek.

V rámci festivalu vystoupí od devatenácté hodiny na nádvoří hradu Křivoklát folkový zpěvák Vladimír Vait. Zítřejší osmnáctá hodina pak bude patřit koncertu Jaroslava Hutky.

Pozitivní stres

I o dovolené bychom si měli zažívat trochu tzv. pozitivního stresu. Organismus lidí, kteří jsou přes rok vystaveni stálému pracovnímu stresu by se totiž úplným vypnutím mohl dostat do situace, se kterou by si nevěděl rady. Stres tyto lidi podle psychologů drží pohromadě. Na dovolené ho může nahradit např. vysokohorská turistika.

Na zrelaxování nestačí pouze volné víkendy. Jednou za čas potřebujeme delší pauzu, říká psycholog Petr Hroch.

Petr Hroch, psycholog: Dovolenou tak dlouho, jak se cítíme, že ji vydržíme. Pět dnů bez práce nám workoholikům připadne strašně dlouhým, někdo naopak potřebuje delší dovolenou. Prostě známe své meze a těm tu dovolenou prostě přizpůsobit.

Psycholožka Zdeňka Sládečková dodává, že dovolenou je potřeba dobře naplánovat. Měli bychom se zaměřit na aktivity, které přes rok neděláme.

Zdeňka Sládečková, psycholožka: Je třeba zatížit druhou stránku našeho já.

Tak aby dovolená splnila svoji funkci, měli by lidé podle Petra Hrocha odjíždět s čistým stolem. Neměli bychom v práci nechávat nedokončené věci.

Petr Hroch, psycholog: Ten, kdo jede na dovolenou s nějakým velkým očekáváním, teď si odpočinu od práce, tak nespí, myslí, co mu zůstalo na tom stole a co mu řekne šéf, až se vrátí zpátky. Tak to je ta zaručená cesta potom přímo z dovolené k nám do poraden.

Jasno bychom měli mít i v partnerských vztazích. Pokud to v rodině neklape, je lepší jet na dovolenou každý zvlášť.

Festivalové ozvěny

Téměř 60 projekcemi pokračuje mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Večer se bude v hotelu Thermal promítat Zelenkův Rok ďábla, který spolu s filmem režiséra Zdeňka Tyce reprezentuje naši kinematografii. Někteří hosté přijíždějí na karlovarský festival jen na velmi krátkou dobu. Např. švédský herec Stellan Skarsgard pobyl v lázeňském městě jen jeden den. Na otázku kdy jste přijel? Odpovídal před devíti rozhovory. A odjedu po dvacátém sedmém. Tento charismatický herec, známý především z filmu Prolomit vlny, přijel uvést svůj nový snímek. Válečné drama Na miskách vah.

Stellan Skarsgard: Ne často máte šanci pracovat na filmech, které prezentují nějaké psychologické téma, které nastolují velmi důležité morální otázky, které to ukazují ne takovým moralizujícím způsobem a které také prezentují tu dvojznačnost nebo nejasnost těch otázek.

autor: všt
Spustit audio

Více z pořadu