Ozvěny dne 31. 3. 2004

31. březen 2004
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Poslední den pro podání daňového přiznání za rok 2003

Dnešní půlnoc je posledním okamžikem pro podání daně z příjmu za loňský rok v řádném termínu. Většina finančních úřadů zvládla nápor daňových poplatníků, protože rozšířila pro dnešek úřední hodiny. Jak zjistila ve frontě na jednom pražském finančním úřadu naše reportérka Lenka Šumová, mnoho lidí stále nechává vyřízení úředních záležitostí až na poslední chvíli.

Projev občana: Minulý pátek, kdy jsem šel podat daňový přiznání, tak jsem zjistil, že jsou tady úředníci do dvou hodin a v pokladně tu vůbec nejsou. Tak jsem to musel nechat až na dnešek, protože jsem dřív zase neměl čas.

To je mojí dceři a říkám, bydlí za rohem.

Lenka Šumová: Vy jste také nechal podání daňového přiznání až na poslední den?

Projev občana: Protože jsem liknavej, no.

Lenka Šumová: A nebylo pohodlnější to poslat poštou?

Projev občana: No, tak já to radši vždycky vyřizuju osobně.

Lenka Šumová: Do dneška je nutné daňové přiznání nejen podat, ale také zaplatit. Pokud někomu na daně nezbylo, může se podle šéfa pražského Finančního ředitelství, Lubomíra Janouška, domluvit na několika splátkách.

Lubomír Janoušek: Na základě žádosti je institut posečkání s daňovou povinností. Ovšem není to úplně zcela zdarma, je nutné počítat s tím, že tento institut je úročen.

Ministerstvo financí předpokládá, že letos vybere na dani z příjmu víc peněz než loni, tedy víc než 234 miliardy korun.

Projev občana: Platím víc, vo hodně. Protože já jsem prodal auťák na protiúčet a to mi naběhlo do nákladů, takže to se vodpisuje úplně jinak.

Lenka Šumová: Prozradíte mi, jestli platíte víc než v loňském roce?

Projev občana: No, ano.

Lenka Šumová: Hodně?

Projev občana: No, nějakou částku ano.

Lenka Šumová: Potvrzují svoji úspěšnost podnikatelé. A jedna výstraha na závěr. Pokud někdo podá přiznání pozdě, může mu úřad zvýšit daň až o 10 procent.

Netýká se to ale těch, kteří využívají služeb daňového poradce. Ti o tom musí do dneška finanční úřad pouze informovat.

Poplatky za rozhlas a televizi by měly být vyšší

Televizní poplatky se od července zvýší a to z nynějších 75 na 100 korun měsíčně, poplatky za rozhlas pak z 37 na 45 korun. Ve sněmovně o tom rozhodla nejtěsnější většinou jednoho hlasu vládní koalice. Podmínkou platnosti je ale ještě souhlas Senátu a podpis prezidenta. Jak dodává náš parlamentní zpravodaj Vít Dvořák, koncesionářské poplatky za televizi i rozhlas by měla platit každá domácnost bez ohledu na to, zda přijímač má. Poplatky se mají pravidelně valorizovat.

Vít Dvořák: Po roce dohadování i dnes ještě těsně před hlasováním se odpůrce zvýšení poplatků snažil přemluvit ministr kultury Pavel Dostál.

Pavel Dostál: Jde o zákon, který má oběma médiím, tedy jak rozhlasu tak televizi pomoci při řešení jejich problémů. My jsme odpovědni.

Vít Dvořák: Opozice na to ale nedala a po své prohře se proto na koalici zlobí i kvůli tomu, že poplatky mají platit všichni.

Pavel Kováčik: Když to hodně, hodně přeženu, kteří jsou slepí a hluší.

Vít Dvořák: Stěžuje si šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. Poplatky od všech nejdřív nechtěl ani předseda mediální komise lidovec Jaromír Talíř. Nakonec ale ruku pro zvedl.

Jaromír Talíř: Byl to kompromis, který byl maximálně možný v současné situaci v Poslanecké sněmovně.

Vít Dvořák: Je to špatný kompromis, namítá Petr Pleva z ODS.

Petr Pleva: Obáváme se, že tento příliv finančních prostředků zastaví restrukturalizaci, která v České televizi probíhá.

Vít Dvořák: Naposledy poplatky stouply v roce 97. Teď šéf Českého rozhlasu Václav Kasík říká.

Václav Kasík: Takovýmto aktem lze asi posunout zas ještě kvalitu Českého rozhlasu o kousek výše.

Vít Dvořák: Veřejnoprávní televize zase mluví o digitalizaci, i když snížením reklamy o 2 desetiny procenta přijde o více než 200 milionů korun.

Jiří Janeček: Takže já samozřejmě z toho nadšený rozhodně nejsem, to tedy vůbec.

Vít Dvořák: Reaguje generální ředitel veřejnoprávní televize Jiří Janeček.

Omluva za rasovou diskriminaci

Omluvný dopis a 50 tisíc korun dostane za diskriminaci Romka Renáta Kotlárová. Platit bude sítě drogerií Rossmann. Kotlárovou totiž firma diskriminovala při výběru na místo prodavačky ve své chebské pobočce. Případ sledoval redaktor Jan Čamek.

Jan Čamek: Romka byla odmítnuta s tím, že pozice je už obsazena. O několik minut později zástupkyně prodejny nabídla práci aktivistce z poradny pro lidská práva. Žaloba na ochranu osobnosti požadovala omluvu a odškodné ve výši 250 tisíc korun. soud tuto částku v rozsudku snížil. Renáta Kotlárová ale přesto odcházela z jednání viditelně spokojená.

Renáta Kotlárová: Jsem ráda, že jsem to vyhrála. Nešlo mi ani o peníze, jak o princip.

Jan Čamek: Přesto se ale zřejmě po poradě se svým právním zástupcem odvolá. Verdikt soudu se podle slov právničky Kamily Petrusové nelíbí ani žalované společnosti.

Kamila Petrusová: Já mohu říct pouze to, že se domnívám, že žalobkyně ani její právní zástupce neprokázali, že by byla žalobkyně nějakým způsobem rasově diskriminována společností Rossmann.

Jan Čamek: Podobných případů diskriminace uchazečů o zaměstnání je u nás zjištěno ročně kolem 50, u soudu je jich nyní asi 20.

V Iráku dnes došlo k několika krvavým incidentům

Pět mrtvých koaličních vojáků a několik civilistů, taková je bilance dnešních útoků v Iráku. Dnešek tak byl nejhorším dnem za několik uplynulých týdnů. K útokům došlo v oblasti zvané sunnitský trojúhelník severozápadně od Bagdádu. Právě tam má Radiožurnál svého zvláštního zpravodaje Víta Pohanku, s kterým jsme teď ve spojení.

Vít Pohanka: Dobrý večer z Bagdádu. K útoku na dva civilní automobily došlo v městě Fallúdža, které je incidenty podobného druhu známé. Na auta vezoucí cizince pracující na obnově Iráku zaútočili neznámí útočníci zřejmě i ručními granáty. Mrtvá těla čtyř z nich pak vláčeli místní obyvatelé vítězně ulicemi a pověsili je z mostu přes řeku Eufrat. Jedna z mrtvých byla žena a přinejmenším jeden z nich byl Američan. Více nebyly úřady, alespoň odpoledne, schopné potvrdit. Pět příslušníků 1. americké pěchotní divize pak zemřelo, když jejich vůz najel na bombu v nedaleké Malavně. Necelá desítka civilních i vojenských obětí učinila z dnešního dne ten nejkrvavější za poslední týdny. Koaliční zpráva sice uvádí, že podobných útoků dlouhodobě ubývá, málokdo se ale odváží tvrdit, že v příštích dnech nemůže být dnešní smutná bilance překonána.

Omluvte, prosím, zhoršenou kvalitu satelitního spojení.

Návrat českých vojenských policistů z Iráku

Česká republika pomůže čtyřem smrtelně nemocným dětem z Iráku. Dvě holčičky a dva chlapci ve věku od 7 do 14 let dnes přiletěli s vojenským speciálem, který přivezl 35 vojenských policistů z jižního Iráku. Na místě byl reportér Marek Janáč.

Marek Janáč: Rukama našich vojenských policistů prošlo asi 1200 Iráčanů. Naučili se služební zákroky ale i základy zdravotnictví a sociologie.

Jana Zíková: V podstatě se vycházelo z listiny lidských práv a svobod.

Marek Janáč: Tvrdí kapitánka Jana Zíková, podle které šla Iráčanům nejhůře střelba.

Jana Zíková: Oni tam toho asi moc nenastřílejí mimo toho, že se střílí do vzduchu, jo.

Marek Janáč: Proškolení Iráčané teď budou sami školit své lidi, aby mohli převzít odpovědnost za bezpečnost své země. Iráčané pustili do Čech s leteckým speciálem také 4 děti s vrozenou srdeční vadou.

Miloš Bohoněk: Tudíž onemocnění, se kterým by se ty děti dožily maximálně tak puberty.

Marek Janáč: Vysvětluje lékař Miloš Bohoněk důvod, proč se armáda rozhodla dopravit je do republiky a financovat jim operaci.

Miloš Bohoněk: Každé děcko je tady s tatínkem, jeden chlapec je tady se strýcem.

Jan Čamek: Pobyt dětí v Čechách bude trvat asi čtvrt roku. V Iráku je ovšem dalších 26 dětí, které potřebují stejnou péči.

Miloš Bohoněk: Na vyléčení šance je prakticky u všech, pokud se ve vhodný čas operují.

Jan Čamek: Vloni se v českých nemocnicích léčilo 18 iráckých dětí.

Rusku se nelíbí rozšířené NATO

Rusko hrozí kvůli rozšíření NATO posílením svého jaderného potenciálu. Pokud prý aliance ke znepokojení Moskvy nad jejím rozšířením na východ nepřihlédne, hrozí dolní komora parlamentu také přehodnocením mezinárodních smluv o konvenčních zbraních. Další podrobnosti má zpravodaj Českého rozhlasu Petr Voldán.

Petr Voldán: Státní duma drtivou většinou 305 hlasům proti pouhým 41 poslancům schválila dokument, který doporučuje zmíněná opatření jako reakci na rozšíření NATO a budoucí přítomnost aliance až u hranic Ruska. Vláda a prezident Putin by měli podle poslanců přijmout dodatečná opatření v zájmu bezpečnosti státu včetně posílení jaderných zbraní a celkového upevnění obranyschopnosti Ruska. Že v některých směrech nejde jenom o doporučující prohlášení poslanců, dokazuje například oznámení baltského vojenského loďstva o posílení a zvýšení bojové služby sil rozmístěných v regionu Kaliningradské oblasti, tedy ruské enklávy mezi Ruskem a Litvou. Podle admirála Valujeva je to reakce právě na rozšíření NATO o baltské státy.

Skandál s financováním slovenských politických stran

Na Slovensku vypukl skandál v souvislosti s financováním politických stran. Slovenská demokratická a křesťanská unie, kterou vede premiér Mikuláš Dzurinda, je v podezření, že falšovala jména sponzorů. Aliance fair play potvrdila, že má důkazy o tom, že na sponzorské listině figurují takzvané černé duše. Z Bratislavy telefonuje naše zpravodajka Renata Havranová.

Renata Havranová: Vládní strana zveřejnila seznam loňských dárců na internetu. Deník Nový čas některé z uvedených osob oslovil a ty jakékoli finanční dary Dzurindově straně popřeli. Prohlášení vydala také Aliance fair play, která potvrdila, že nepravdivé údaje o dárcích SDKU se nacházejí i v seznamech za rok 2001. Má údajně k dispozici i písemné doklady, ve kterých je sponzorství strany zásadně odmítáno. Aliance se telefonicky kontaktovala s několika desítkami osob a získala prý další svědectví o takzvaných černých duších. Vyzvala příslušné orgány, aby důsledněji prošetřily financování politické strany. Z vedení strany se zatím k podezření nikdo nevyjádřil.

Krátké informace

O budoucnosti ČKD Praha holding možná ještě dnes večer rozhodne vláda. Za vhodného vlastníka meziresortní komise před měsícem doporučila společnost Sive DV, která nabídla za většinový podíl 302 miliony korun.

Olomoucké policii se dobrovolně vzdal muž, který přepadl osm heren a sázkových kanceláří. V Olomouci a Ostravě způsobil škodu za téměř 200 tisíc korun. Šestačtyřicetiletý gambler ohrožoval pracovnice heren sekáčkem nebo nožem, žádnou z nich ale nezranil.

Na železnici se zřejmě podařilo zabránit neštěstí. Policie zadržela v ostravském depu strojvůdce, který měl v krvi 2,2 promile alkoholu a chtěl s vlakem vyjet na trať. Kolegové ho ale nepustili a přivolali policii. Strojvůdce teď zřejmě čeká propuštění.

Výroční zpráva pražské hygienické stanice

Více než 4000 nových klientů přišlo loni do kontaktních center pro narkomany. Polovina se jich chtěla zbavit závislosti na pervitinu, pětina na heroinu. Vyplývá to z výroční zprávy pražské hygienické stanice, která sleduje léčené uživatel drog na celém území republiky. Jak ale dodává Pavla Dluhoschová, problémových uživatelů je u nás mnohem víc. Podle odhadu hygieniků přes 32 tisíc.

Pavla Dluhoschová: Znepokojivé je, že drogy berou stále mladší lidé. Marihuanu a taneční drogy zkoušejí častěji i děti do 15 let. S rostoucím věkem pak přibývá těch, kteří si drogy píchají, což je nejriskantnější. Použité jehly a injekční stříkačky jsou nejjistější cestou ke žloutence. Varuje šéf pražských hygieniků Vladimír Poslanecký. Kontaktní centra nabízejí jejich výměnu, ale zdaleka ne každý narkoman těchto služeb využije.

Vladimír Poslanecký: Problém je v tom, že ty hepatitidy se často objevují hned v tom začátku užívání, kdy ještě on nebo my jsme nenalezli cestu k němu. To znamená, je naprosto nepoučen, naprosto zmaten a sdílí stříkačku s kýmkoliv bohužel z té komunity, která je dost značně promořená hepatitidou C i B.

Pro ilustraci ze všech pacientů, kteří onemocněli velmi vážnou žloutenkou typu C, bylo více než 60 procent drogově závislých. Vcelku pozitivní je naopak zpráva, že obávaný virus HIV se mezi našimi narkomany moc nešíří. Podle dostupných informací se jím nakazilo 26 z nich, nemoc AIDS se rozvinula jen ve 2 případech.

Lidovecký návrh novely trestního zákon

Strávit zbytek života za mřížemi by napříště mohli ti, kteří se dopustí loupeže, braní rukojmích a obchodování s lidmi pokud jejich oběti zemřou. Počítá s tím lidovecký návrh novely trestního zákona. Podrobnosti zjišťoval redaktor Pavel Otto.

Pavel Otto: Recidivisté, kteří opakovaně způsobí smrt jinému člověku, by měli být odsouzeni k doživotnímu trestu odnětí svobody, tvrdí lidovci. To je zhruba podstata návrhu novely trestního zákona, kterému se také říká třikrát a dost. Poslankyně KDU-ČSL Vlasta Parkanová vysvětluje, v čem se současná předloha změnila od roku 1995. Lidovci tehdy prosazovali princip, který platí na Slovensku.

Vlasta Parkanová: Slovenský model určuje soudcům, že pachatel musí být odsouzen na doživotí, náš model dává možnost uvážení, zda pachatele na doživotí pošle, či nepošle.

Pavel Otto: Pokud ale doživotní trest soudce neudělí, měl by podle Parkanové vysvětlit proč. Autor předlohy Pavel Severa dnes řekl, že pro svůj návrh získal podporu už 35 poslanců ze všech parlamentních stran pouze s výjimkou Unie svobody.

Pavel Severa: Vypadá to, že ten názor se výrazně změnil a já se těším na tu diskusi.

Oponenti vytýkají lidovcům hlavně to, že chtějí pachatele izolovat a neumožnit jim tak nápravu. Ministerstvo spravedlnosti dodává, že připravuje nový trestní zákon, kde se s přísnějšími tresty počítá. Úředníci ho ale dosud nepředložili, ačkoli to slibují už od loňska.

Trest majiteli pohřební služby za podvádění pozůstalých

Za výměny 200 rakví půjde šéf bohumínské pohřební služby na dva roky do vězení. Karvinský soud tak potrestal Jaroslava Heinze, který podváděl pozůstalé. Ti zaplatili drahé rakve, ale obžalovaný vozil nebožtíky do krematoria v daleko levnějších z dřevotřísky nebo tvrzeného papíru. Jak dodává redaktorka Andrea Čánová, překládáním zemřelých do laciných rakví se obohatil o více než půl milionu korun.

Ivana Tvardziková: Já jsem o ničem nevěděla. No tak je to hrozný, protože rakev stála hodně peněz, že a najednou se zjistilo, že byla úplně v rakvi já nevím za osm stovek.

Andrea Čánová: Tak popisuje své pocity jedna z dvou set podvedených klientek bohumínské pohřební služby Ivana Tvardziková, která pochovala svou maminku. Hned v márnici zaměstnanci firmy zemřelé přenášeli do laciných rakví a ty odváželi do krematoria. Tak to probíhalo tři roky. Podle státní zástupkyně Ivety Kozilové to bylo nemorální.

Iveta Kozilová: Určitě to bylo neetické to chování, protože vlastně využil toho svého podnikání k obohacení na úkor těch pozůstalých, kteří byli v těžké životní situaci, kdy v podstatě jim zemřel někdo blízký, vyřizovali pohřeb.

Andrea Čánová: Obžalovaný Jaroslav Heinz se v obležení novinářů nechtěl k rozsudku vyjadřovat.

Jaroslav Heinz: Pusťte mě, ne. Neřeknu vám nic. Pusťte mě.

Andrea Čánová: Jaroslav Heinz dál provozuje svou pohřební službu Maxi. Proti verdiktu se odvolal, a tak rozsudek není pravomocný.

Trio Black Milk dnes zakončí své turné

Trio Black Milk dnes zakončí své turné. V průběhu měsíce března hrálo zatím v sedmi velkých městech republiky a dnes večer je čeká poslední vystoupení. Podle Terezy Černochové je koncertní šňůra pro všechny tři zpěvačky důležitou zkušeností.

Tereza Černochová: Samozřejmě, že pro nás je turné takovou novinkou, jelikož jsme jely vlastně svoje první turné, takže z toho máme opravdu velké zážitky, velké dojmy. Zatím jsme odjely sedm měst, dneska nás čeká poslední, dneska nás čeká Hradec Králové. Budeme vystupovat v Aldisu. Srdečně zvu ty, který třeba v Praze to nestihli a mají chuť jet do Hradce Králové, tak klidně můžou.

autor: všt
Spustit audio

Více z pořadu