Ozvěny dne 30. června 2009

30. červen 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled hlavních zpráv

Martin DRTINA, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Většinu nákladů při odstraňování následků povodní zaplatí stát. Podle premiéra Jana Fischera bude hledat rezervy v rozpočtu.

Jan FISCHER, premiér:
Rozpočtová situace je napjatá, jsme v krizi, ale to je natolik mimořádná situace, že vláda se tím zabývat bude, a ty prostředky najde, protože je najít musí.

Martin DRTINA, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Ústavní soud v Německu rozhodoval o legitimitě Lisabonské smlouvy. Místopředseda soudu Andreas Vosskuhle shrnuje verdikt.

Andreas VOSSKUHLE, místopředseda Ústavního soudu v Německu:
Ústava říká ano, na národní úrovni ale vyžaduje posílení parlamentní odpovědnosti za evropskou integraci.

Martin DRTINA, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Bezpečnostní agentura se po celý den snaží vyklidit pražský squat Milada, na střeše je 7 lidí, situaci hlídá policie.

osoba:
V současné době se jedná o nejpřijatelnější variantě, jak squatery ze střechy sundat.

Martin DRTINA, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
A zítřek bude oblačný s přeháňkami, místy bouřky, teploty do 27 stupňů.

Martin DRTINA, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
U mikrofonu jsou Martin Drtina a Jan Bumba.

Většinu nákladů při odstraňování následků povodní zaplatí stát

Martin DRTINA, moderátor:
Téměř 6 miliard korun by mohly dosáhnout škody, které v Česku napáchaly povodně. Většinu nákladů na jejich odstranění by měl zaplatit stát. Premiér a někteří ministři se dnes v Novém Jičíně sešli se starosty zaplavených obcí na severu Moravy, slíbili, že peníze najdou.

Silvie MIKULCOVÁ, redaktorka:
Stát se kvůli povodním možná i zadluží, s účtem za velkou vodu mohou pomoci třeba dluhopisy, anebo úvěr z Evropské investiční banky. Podle premiéra Jana Fischera vláda peníze bude hledat i ve státním rozpočtu a chce využít i evropské finance.

Jan FISCHER, premiér:
Rozpočtová situace je napjatá, jsme v krizi, ale to je natolik mimořádná situace, že vláda se tím zabývat bude, a ty prostředky najde, protože je najít musí.

Silvie MIKULCOVÁ, redaktorka:
Škody, které v Česku přinesla velká voda, se pomalu upřesňují. Třeba na silnicích vyšších tříd a na železnici dosahují zhruba 2 miliard korun. Stát podle ministra dopravy Gustáva Slamečky pomůže i krajům s jejich cestami.

Gustáv SLAMEČKA, ministr dopravy:
Kraje v minulosti dostávaly od státu příspěvky v těchto případech a taktéž jako Státní fond dopravní infrastruktury přispěl zejména na opravy havarijních stavů.

Silvie MIKULCOVÁ, redaktorka:
S bydlením pro lidi by pak mohli pomoci speciální zvýhodněné úvěry. Pro Radiožurnál Silvie Mikulcová, Nový Jičín.

Martin DRTINA, moderátor:
V oblastech postižených záplavami odstraňují škody. Situace se zkomplikovala jen v jihočeské obci Strunkovice nad Blanicí. Bahno, které přes den místní uklidili, jim liják v noci vrátil zpět, odneslo to 10 domů. Vodohospodáři pozorně sledují hladinu Vltavy v Českém Krumlově a také přítok a odtok na Lipenské přehradě. Na Novojičínsku železničáři odstraňovali závadu na zabezpečovacím zařízení, z provozu jej vyřadil blesk. Odpoledne bouřka s přívalovým deštěm zaplavila pole na Svitavsku. Hasiči tam odčerpávají na 3 místech vodu z polí v Březové a Poličce, jinak hrozí, že lidem zaplaví sklepy a zahrady. Bouřky udeřily odpoledne i ve východní části Libereckého kraje. Největší škody napáchaly na Turnovsku a v okolí Železného Brodu. Padaly stromy a do jednoho z nich najel u Turnova /nesrozumitelné/ vlak. Žádné informace o zraněných ale nejsou. Nebezpečí bouří a přívalových dešťů v Česku nadále trvá.

Kraje zasažené povodněmi postupně upřesňují pomoc, kterou budou potřebovat

Martin DRTINA, moderátor:
Kraje zasažené povodněmi postupně upřesňují pomoc, kterou budou potřebovat. Správa státních hmotných rezerv už krajům poskytla například přívěsy na pitnou vodu. Vláda včera navíc rozhodla o uvolnění provizorních mostů pro postižená místa. Mosty je ale možné postavit až podle konkrétních požadavků jednotlivých krizových štábů.

Veronika MALÁ, redaktorka:
44 mostů a 25 lávek popadalo při povodních jen v Moravskoslezském kraji. Hejtman proto už požádal o provizorní mostní konstrukce a doufá, že během několika dnů by se mosty mohly začít montovat. Stejnou část dnes podali i v Olomouckém kraji.

Martin TESAŘÍK, hejtman Olomouckého kraje:
Olomoucký kraj po zjištění a doporučení projektanta, který byl na místě samém zjistit situaci na most, který jsem požádal dnešního dne ráno.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Potvrdil hejtman Martin Tesařík. Déle bude vyčíslování škod trvat na jihu Čech, hlavně na dolních tocích je totiž podle hejtmana Jiřího Zimoly stále situace nepřehledná. Už teď je ale podle něj jasné, že utrpěly například čističky odpadních vod.

Jiří ZIMOLA, hejtman Jihočeského kraje /ČSSD/:
Víme, že se to týká čističky odpadních vod v Bavorově, ve Strunkovicích nad Blanicí nebo ve Volyni, a to znamená, že to budou řádově mnohadesetimilionové částky.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Konkrétní pomoc kraj nicméně sepíše, až voda opadne. Jak dodal Antonín Kahánek ze Správy státních a hmotných rezerv, správa je na požadavky krajů připravená.

Antonín KAHÁNEK, Správa státních a hmotných rezerv:
My máme připraveny vysoušeče, máme připraveny čerpadla, máme připraveny další materiál. Je to jenom otázka požadavků.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Veronika Malá, Radiožurnál.

Pojištění majetku proti záplavám mnoho lidí podceňuje

Martin DRTINA, moderátor:
Pojištění majetku proti záplavám mnoho lidí podceňuje. Podle České asociace pojišťoven 6 % lidí v České republice nemá majetek pojištěný vůbec, zbytek má pojištění většinou nedostatečné. Při uzavírání pojistné smlouvy pojišťovny zohledňují především typ záplavové oblasti a parametry majetku. Jak vysvětluje Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven, každá pojišťovna tady volí jiný přístup.

Marcela KOTYROVÁ, Česká asociace pojišťoven:
Přistupují k těm objektům v těch vyšších povodňových zónách většinou individuálně. Případně, že leží objekt v nějaké problematické zóně, tak nedoporučuju sjednávat pojištění přes internet, ale doporučuji osobní kontakt a opravdu zeptat se na všechny podrobnosti, které ta pojistná smlouva zahrnuje, jestli jsem pojištěná proti všem rizikům a dostatečnou částku.

Bezpečnostní agentura se po celý den snaží vyklidit pražský squat Milada

Martin DRTINA, moderátor:
Celý den sledujeme události ve vile Milada, posledním pražském squatu. Bezpečnostní agentura najatá majitelem pozemku začala dnes dopoledne objekt vyklízet. Obyvatelé ale odmítli dům opustit. Situaci na místě sleduje náš reportér Jan Herget, který má teď pro nás aktuální informace. Hezký večer, Honzo.

Jan HERGET, redaktor:
Hezký večer.

Martin DRTINA, moderátor:
Už je vila Milada vyklizená?

Jan HERGET, redaktor:
Tak zatím ještě ne. Squateři si zřídili útočiště na střeše a nechtějí odejít. S pomocí hasičské zdvižné plošiny se k nim několikrát dostali vyjednavači a částečně uspěli. 4 lidé už ze střechy slezli. Zůstali tam ale další 3 a teď právě pokračuje práce bezpečnostní agentury uvnitř domu. Její lidé začali zevnitř bourat střechu. Na zem tedy padají desítky tašek a zbylým rebelům na střeše tak prakticky mizí půda pod nohama. Já teď na vlastní oči sleduji, jak pracovníci agentury se dostali přímo do kontaktu s těmi lidmi na střeše a došlo tam i k mírnému incidentu, jeden muž je připoutaný ke komínu, ale naštěstí zatím nikdo nespadl na zem, takže situaci budeme dál sledovat a budeme dál informovat. Z pražské Troje Jan Herget, Radiožurnál.

Ústavní soud v Německu rozhodoval o legitimitě Lisabonské smlouvy

Martin DRTINA, moderátor:
Ratifikační proces Lisabonské smlouvy v Německu se pozdrží. Vyplývá to z verdiktu tamního Ústavního soudu. Dokument je sice podle soudců slučitelný s německým ústavním pořádkem, vyžaduje ale dodatečné přijetí zákona, který dá Spolkovému sněmu a Spolkové radě větší pravomoci.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Odůvodnění verdiktu má sice 150 stránek, předsedající soudce Andreas Vosskuhle ho dokázal přesto shrnout do jediné věty. "Ústava říká ano Lisabonské smlouvě, na národní úrovni ale vyžaduje posílení parlamentní odpovědnosti za evropskou integraci." Německá vládní koalice chce potřebný nový zákon schválit ještě před volbami do Spolkového sněmu 27. září. Kancléřka Merkelová označila ortel soudců v Karlsruhe za dobrý den pro Lisabonskou smlouvu. Taky ministr zahraničí Steinmeier vnímá verdikt pozitivně. "Nemusíme tak jako v jiných zemích znovu projednávat části Lisabonské smlouvy, nemusíme německé výhrady ani vysvětlovat," dodal šéf spolkové diplomacie, podle něhož Německo stihne ratifikační proces uzavřít v tomto roce. Jiří Hošek, Český rozhlas, Berlín.

Mezinárodní konference k osudu majetku obětí holocaustu

Martin DRTINA, moderátor:
Vyhlášením takzvané terezínské deklarace skončila dnes mezinárodní konference k osudu majetku obětí holocaustu. Aktu se v místě bývalého koncentračního tábora zúčastnili představitelé Evropské unie v čele s českým premiérem Janem Fischerem. Dokument podepsaný zástupci celkem 64 států nepožaduje jen nápravu majetkových křivd. Podle deklarace má v Terezíně vzniknout také Evropský institut odkazu šoa.

Miroslav ZIMMER, redaktor:
Terezínský institut má sloužit jako forum států a organizací zastupujících oběti holocaustu. Bude zároveň i vzdělávacím centrem, které má udržovat povědomí o těchto událostech, uvedl jeden z iniciátorů konference i myšlenky institutu, bývalý ministr pro evropské záležitosti a litoměřický senátor Alexandr Vondra.

Alexandr VONDRA, bývalý ministr pro evropské záležitosti, senátor:
Na to se skutečně nesmí zapomenout. Pokud by se historie měla opakovat, tak jsme skutečně všichni pitomci.

Miroslav ZIMMER, redaktor:
Institut, ve kterém budou působit odborníci z celé Evropy, vznikne za podpory vlády a Unie přímo v Terezíně. Tamní památník patří k nejnavštěvovanějším památkám u nás. Ročně jím projde na čtvrt milionu lidí z celého světa. Pro Radiožurnál Miroslav Zimmer, Terezín.

Jemenský airbus se zřítil do Indického oceánu

Martin DRTINA, moderátor:
Jemenský airbus se 153 lidmi na palubě se zřítil do Indického oceánu poblíž Komorských ostrovů. Zachránit se zatím podařilo jen 1 pětileté dítě. K neštěstí podle odborníků přispělo špatné počasí, ale na vině byl pravděpodobně i technický stav letadla.

Ondřej BOUDA, redaktor:
Francouzský ministr dopravy řekl, že úřady věděly o řadě závad na letadle a zakázaly mu proto létat do Evropy. Údajně také monitorují aerolinky Jemenia kvůli laxnímu přístupu k bezpečnosti. Přísná pravidla se ale za hranicemi Evropské unie nekontrolují tak pečlivě, a tudíž mohli cestující přesednout do nebezpečného stroje v Jemenu. Evropská komise proto chce založit celosvětovou černou listinu nebezpečných aerolinek. Podobný seznam už existuje pro Evropu a dopravci, kteří na něm jsou, vůbec nesmí vletět do našeho vzdušného prostoru, ale podle komisaře pro dopravu Antonia Tajaniho lze dosáhnout zlepšení bezpečnosti cestujících pouze rozšířením platnosti seznamu na celý svět. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Agrofert uspěl ve sporu s PKN Orlen

Martin DRTINA, moderátor:
Agrofert uspěl ve sporu s PKN Orlen. Arbitři rozhodčího soudu v Praze rozhodli, že polská firma musí zaplatit smluvní pokutu přesahující v přepočtu 2 miliardy korun. PKN Orlen podle nich nedodržel smlouvu při privatizaci Unipetrolu. Měl zajistit, že pokud zvítězí v privatizační soutěži a získá v Unipetrolu podíl, zajistí, aby Unipetrol odprodal Agrofertu vybrané podíly v dceřiných společnostech Unipetrolu, to se ale nikdy nestalo. Majitel firmy Andrej Babiš je s nynějším výsledkem arbitráže spokojený. Jak Radiožurnálu řekl telefonicky z Kréty, česká se ale ještě na to, jak dopadne další soud o 17 miliard korun.

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu:
V podstatě se jedná o první arbitráž z titulu toho, že PKN Orlen vlastně nesplnil smlouvy, které s námi podepsal, v rámci kterých se zavázal, že nám prodá některé chemičky, takže je to první výsledek arbitráže a ještě teda je v běhu čtvrtá arbitráž, která by měla být rozhodnuta, jelikož tahle trvala skoro 3 roky.

Manželé Eugen a Zuzana Brikciusovi dnes zahájili další pouliční výstavu

Martin DRTINA, moderátor:
Manželé Eugen a Zuzana Brikciusovi dnes zahájili další pouliční výstavu umístěnou na sloupech v pražském centru. Tentokrát se zaměřili na polistopadový vývoj České republiky. Expozice s názvem Od sametové revoluce k předsednictví Evropské unie slovem i písmem navazuje na jejich předchozí projektu věnované vzniku Československa a také Tomáši Garrigue Masarykovi.

Eva RAJLICHOVÁ, redaktorka:
Dnešní vernisáž zahájilo lepení plakátů na sloup u Masarykova nádraží. Ten je první částí výstava.

Eugen BRIKCIUS:
Další na Ovocném trhu, ještě další na Alšově nábřeží a poslední je v Křižovnické ulici.

Eva RAJLICHOVÁ, redaktorka:
Vysvětluje Eugen Brikcius. Výsledná koláž je dílem komentátora Lidových novin Zbyňka Petráčka. Významné události nedávných českých dějin doprovázejí úryvky z knih Jáchyma Topola nebo Petra Placáka. O obrazovou část se postaral například karikaturista Pavla Rausenauer nebo fotograf Karel Cudlín.

Zuzana BRIKCIUS:
Česká republika měla tu čest ukázat i co umí, nebo taky co neumí v rámci toho předsednictví, tak jsme to použili jako kulminaci tedy tohohle projektu, a tím končíme vlastně i dnes.

Eva RAJLICHOVÁ, redaktorka:
Dodává Zuzana Brikcius. Ohlédnout se za 20 polistopadovými roky můžete v pražských ulicích až do 9. července. Eva Rajlichová, Radiožurnál.

autoři: mad , ves
Spustit audio

Více z pořadu