Ozvěny dne 30. března 2010

30. březen 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
Švýcarský arbitr v miliardové kauze Diag Human odstoupil. Ministerstvo zdravotnictví zatím vidí snahu firmy o zdržování.

osoba:
O nic jiného tady nešlo, než získat časové propojení na další pokusy, triky, možná další spekulace.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Policie varuje: stále víc lidí si vaří pervitin doma, může za to snadná dostupnost léků s pseudoefedrinem.

osoba:
My je mnoho let tlačíme na to, aby se snížila, přímo zamezila dostupnost léků s obsahem pseudoefedrinu.

Jan BUMBA, moderátor:
Vědcům se podařil experiment simulující velký třesk, připravovali ho 20 let.

redaktor:
V potlesku byla cítit úleva i očekávání toho, co ostře sledovaný experiment přinese.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
A počasí, zítra bude zataženo až oblačno, občas déšť nebo přeháňky, od jihozápadu se má vyjasňovat, teploty do 12, na horách kolem 5 stupňů.

Jan BUMBA, moderátor:
U mikrofonu jsou Eva Odstrčilová a Jan Bumba.

Švýcarský arbitr v miliardové kauze Diag Human odstoupil

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Spor firmy Diag Human s českým státem se dál komplikuje. Švýcarský rozhodce Damian Della Ca, kterého si firma zvolila, odstoupil z rozhodčí komise. Ta má říct, kolik Česko zaplatí obchodníkovi s krevní plazmou za ušlý obchod. Podle právníka firmy Jana Kalvody vedly Damian Della Ca k tomuto kroku údajně pochybnosti o nezaujatosti dalšího z rozhodců Milana Kindla. Česká televize včera odvysílala reportáž, ze které vyplývá, že Kindl má vazby na společnost, o jejímž nároku na miliardový podíl má rozhodovat. Šéf komise Petr Kužel to ale vidí jinak. Radiožurnálu řekl, že Švýcar jednání bojkotoval.

Petr KUŽEL, šéf komise:
Je zvláštní, že odstoupil na základě jakéhosi dokumentu, který byl vysílán prý v České televizi. A Švýcar, jak pan kolega říká, že nikdo neuměl česky, je zvláštní, že osm hodin nebo devět hodin po odvysílání odstoupil. Znovu zdůrazňuji, já jsem velmi rád, že pan rozhodce se odhodlal k tomuto kroku, nebo že udělal tento krok, protože on bránil výkonu práva.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Ministerstvo zdravotnictví chápe odstoupení švýcarského arbitra jako zdržovací taktiku, řekl náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr.

Marek ŠNAJDR, náměstek ministryně zdravotnictví:
Z naše úhlu pohledu je na výsost jasné, že pravým cílem tohoto kroku byla snaha zmařit jednání tohoto rozhodčího senátu, zajistit, aby se toto jednání neuskutečnilo a samozřejmě taky zamezit případně tomu, aby bylo rozhodnuto.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Diag Human vede arbitráž s Českem kvůli údajně zmařenému obchodu s krevní plazmou a domáhá se mnohamiliardového odškodného. Tento týden firma navrhla vládě, aby se zastavilo současné přezkumné rozhodčí řízení a aby obě strany sporu respektovaly původní nález, ten určil, že má stát firmě zaplatit přes 8 miliard korun. Více se tomuto tématu budeme věnovat v publicistické části Ozvěn dne po půl sedmé.

TOP 09 představila svůj program

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
TOP 09 představila svůj program. Jeho hlavním cílem je snížení zadlužení České republiky a zefektivnění fungování státní správy. Strana navrhuje snížení sociálních dávek tak, aby bylo motivační pracovat. Sjednocený základu daně pro všechny přímé odvody a snížení platů ústavních činitelů o 10 procent. TOP 09 chce také navýšit spoluúčast pacientů a podporu rodin s dětmi promítnout do daňové oblasti. Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga by měly tyto kroky vést ke stabilizaci hospodaření České republiky.

Karel SCHWARZENBERG, předseda TOP 09:
Je pravda, že v ničem nepodbízíme, říkáme velmi tvrdě pravdu, ale myslím, že se musíme opravdu zaměřit na hlavní neduhy našem státě, tolerance bezpráví a mrhání veřejných prostředků, což je okrádání občanů.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Předseda ČSSD Jiří Paroubek označil TOP 09 za ultrapravicovou stranu a její program za asociální.

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Některé ty nápady, jako snížit o 10 procent platy státním zaměstnancům, přestat valorizovat starobní důchody a zrušit přídavky na děti, to považuji za naprosto cynické.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Místopředsedovi ODS Petru Nečasovi připadají některé plány TOP 09 nerealistické.

Petr NEČAS, místopředseda ODS:
Já považuji většinu těch návrhů za lov na vyhraněně pravicové voliče, nemyslím si, že TOP 09 to myslí vážně.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Předseda lidovců Cyril Svoboda vidí v programu TOP 09 hlavně škrty. KSČM se obává důsledků programu nového politického uskupení na sociálně slabé. Naopak zelení souhlasí s tím, že je nutné začít šetřit. Jejich lídr Ondřej Liška očekává, že se stranou najdou některé programové průsečíky.

Zítra vyprší lhůta pro podání daňového přiznání

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Zítra vyprší lhůta pro podání daňového přiznání. Vypočtenou daň z příjmů bychom ale bankovním převodem měli poslat nejpozději dnes. Letos totiž platí novinka ve způsobu výběru daní. Nově už nestačí, aby daň ke dni podání přiznání byla odepsána z účtu plátce, ale musí být v tomto termínu už na účtu finančního úřadu. Vrchní ředitel daňové správy Jan Knížek slibuje, že správci daně budou k malým zpožděním tolerantní.

Jan KNÍŽEK, vrchní ředitel daňové správy:
Kdyby se subjekt do té situace dostal, tak já věřím a daňová správa je tak instruována, že na základě individuální žádosti to budeme posuzovat a tyhle ty běžná zpoždění, že budeme nějakým způsobem tolerovat individuálně za penále nebo tato příslušenství promíjet.

Nejrozšířenějšími drogami u nás zůstávají pervitin a marihuana

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Nejrozšířenějšími drogami u nás zůstávají pervitin a marihuana. Největším problémem pak je podle policie masová nelegální výroba pervitinu, kterou umožňuje i snadná dostupnost léků s obsahem pseudoefedrinu. Loni detektivové odhalily 341 varen pervitinu a také 84 velkokapacitních pěstíren konopí. Řekl Radiožurnálu ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Fridrich.

Jakub FRIDRICH, ředitel Národní protidrogové centrály:
Stále sledujeme narůstající trend průmyslového pěstování u pěstíren, které mají okolo 400 rostlin na pěstírnu, jedná se o velmi sofistikované organizované skupiny, které mají dělbu jednotlivých činností, mají dělbu jednotlivých fází a samozřejmě vše vede k dvěma cílům, a to je maximalizace zisku z té produkce a co největší konspirace proti odhalení.

Vědcům se podařil experiment simulující velký třesk

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
V řídícím centru obřího urychlovače částic panoval od rána neklid a očekávání. Vědci na dnešek naplánovali hlavní část experimentu, kdy v obřím tubusu 100 metrů pod zemí na hranicích Švýcarska a Francie do sebe narazí protonové paprsky nevídanou silou. Je to napodobení podmínek, které provázely takzvaný velký třesk před téměř 14 miliardami let.

Jan POKORNÝ:
V potlesku byla cítit úleva i očekávání toho, co ostře sledovaný experiment přinese. Dopoledne už se zdálo, že vědcům nebude souzeno, protože agentury ohlásily ztrátu paprsků, které do sebe měla narazit. Nakonec se ukázalo, že to byla jenom drobná chyba, a proto nové částice se srazily energií sedmi teraelektronvoltů. Tisícovka vědců teď začíná bádat a těšit se, že třeba odhalí takzvanou skrytou nebo temnou hmotu, jejíž existence nebyla dosud nikdy prokázána. Analýza údajů bude nějaký čas trvat. Celý projekt Evropské organizace pro jaderný výzkum, jehož se účastní i čeští vědci, provázely obavy odpůrců pokusu. Podle nich by klidně mohla vzniknout černá díra, která pohltí planetu Zemi. Z Francie Jan Pokorný, Český rozhlas.

Slovenský premiér Robert Fico je připraven jednat o nápravě slovenskomaďarských vztahů

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Slovenský premiér Robert Fico je připraven jednat o nápravě slovenskomaďarských vztahů. Fico to řekl na okraj setkání se svým českým protějškem, premiérem Janem Fischerem. Sešli se netradičně ve vile někdejšího československého prezidenta Edvarda Beneše v Sezimově Ústí.

Vojtěch BERGER:
Premiér Fico se ani při návštěvě Česka nevyhnul podstatnému bodu slovenské předvolební kampaně, tedy otázce maďarské menšiny. Podle něj Maďaři, Slováci, Poláci i Češi můžou efektivně spolupracovat v rámci visegrádské čtyřky, ale jen dokud někdo nezačne s útočnou rétorikou. Premiér Fischer ocenil visegrádskou spolupráci ještě výš a řekl, že společný postup čtyř středoevropských zemí vysílá důležité signály i do celé Evropské unie, třeba v otázce energetické bezpečnosti. Samotné československé vztahy označili oba předsedové vlád za tradičně bezproblémové. Česko se teď podílí na dostavbě jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice a Slováci zase mají brzo začít stavět novou silnici ze Žiliny směrem na Ostravu. Vojtěch Berger, Radiožurnál, Sezimovo Ústí.

Putin žádá tvrdé potrestání organizátorů pondělních teroristických útoků na moskevské metro

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Ruský premiér Vladimir Putin žádá tvrdé potrestání organizátorů pondělních teroristických útoků na moskevské metro. Podle vyšetřovatelů vedou stopy pachatelů na Severní Kavkaz. Rusko dnes drží smutek za oběti atentátů, při kterých zahynulo 39 lidí, 70 je zraněno, mnozí z nich těžce.

Lenka KABRHELOVÁ:
Tisíce lidí po celý den přinášely květiny na obě místa pondělních pumových útoků. "Je strašné, co se stalo, doufám, že atentáty nepovedou ke strachu a nevraživosti mezi Moskvany." Řekl Českému rozhlasu ve stanici Lubjanka jeden z příchozích. Ruská policie zpřísnila bezpečnostní opatření ve všech stanicích metra i po celém městě. Vyhlásila zároveň pátrání po třech lidech, které zachytily bezpečnostní kamery společně se sebevražednými atentátnicemi. Ruský premiér Vladimir Putin mezitím vyzval médii hojně kritizované bezpečnostní služby, aby dopadení organizátorů útoků vzaly za věc osobní cti. Jak doslova řekl, měli by vytáhnout atentátníky z kanálů. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Zastupitelé Libereckého kraje měli rozhodnout o stavbě nové trasy kontroverzní silnice R 35

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Zastupitelé Libereckého kraje dnes na jednání měli rozhodnout o stavbě nové trasy kontroverzní silnice R 35. V sídle kraj jednání sleduje i redaktorka Ivana Šeflová. Ivano, už jednání skončilo a s jakým výsledkem,

Ivana ŠEFLOVÁ:
Hezký večer. Tak ta jednání pokračují, ale nicméně hlasování už proběhlo. Takže před malou chvílí proběhlo v sídle Libereckého kraje hlasování zastupitelů o podpoře Libereckého kraje pro severní variantu, /nesrozumitelné/ sporné rychlostní komunikace R 35. Zastupitelé Libereckého kraje i přes desítky protestujících vystoupení odpůrců nakonec svojí variantu severní tedy schválili. Pro bylo 26, proti 4 a 8 zastupitelé se zdrželo hlasování. Pro Radiožurnál Ivana Šeflová, Liberec.

Bezmála 4 miliony korun vysoudila Hana Trbolová na firmě Slokov

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Bezmála 4 miliony korun vysoudila Hana Trbolová na firmě Slokov, bývalém zaměstnavateli jejího manžela Antonína. Toho před 7 lety při práci ve výkopu v Moravském Písku zasypala hlína. Po úrazu je v kómatu a zcela odkázaný na nepřetržitou péči svých blízkých. Odškodné za úraz dnes přiznal hodonínskou soud. Podrobnosti má Vlasta Gajdošíková.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ:
Před 7 lety se na Antonína Trbolu sesulo tři čtvrtě metru hlíny, přežil, ale je nemohoucí a s okolím nekomunikuje. Po neštěstí dostala Trbolova rodina odškodné 900 tisíc korun. Nepřetržitá péče o nemocného je ale finančně velice náročná, a proto jeho žena žádala po firmě 8 milionů korun. Soudní spor se vlekl dlouhá léta. Peníze by měly pomoci hlavně ke zlepšení péče o postiženého muže.

Ruská skupina Derevo přiváží do Prahy své nejnovější představení

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Skupina fyzického divadla Derevo pocházejícího z ruského undergroundu 80 let přiváží do Prahy své nejnovější představení Harlekin. V pražském Paláci Akropolis, kde čas od času hraje, vystoupí dnes večer. V představení Harlekin Derevo oprášilo staré divadelní principy, takže se můžete těšit na masky, středověkou dvorní pantomimu a umění potulných muzikantů. Jak říká Hana Kubáčková, která do Čech skupinu přiváží, styl Dereva bylo vždycky složité popsat.

Hana KUBÁČKOVÁ:
Mísí se v něm prvky japonského tance Butó se šamanskými rituály, vysoce estetizované formy, například comedie dell arte, se syrovými, vážné existenciální roviny s laškovnými a komickými. Hudba, tanec, slovo. Snad nejpřesněji to vyjádřila členka jedné divadelní poroty, když řekla: Styl Dereva je zkrátka Derevo. Skupina je v Česku velmi dobře známá. Poprvé zde vystoupila v roce 1989 a na české diváky jejich esoterické, přitom drsné Butó velmi zapůsobilo.

Přehled následujících zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
A co uslyšíte dále? Jak dobré recepty na řešení hospodářské krize a nezaměstnanosti předkládají ve svých programech politické strany? A v obřím urychlovači u Ženevy se dnes srazily svazky protonů. Odhalí vědci tajemství vzniku vesmíru díky největšímu experimentu svého druhu v historii?

Jak dobré recepty na řešení hospodářské krize předkládají ve svých programech politické strany

Jan BUMBA, moderátor:
Jak nastartovat českou ekonomiku, srazit nezaměstnanost, osekat rozpočtový deficit. Jednotlivé strany se v týdnech, které zbývají do voleb, předhánějí v receptech. Dnes se dva hlavní soupeři ODS a ČSSD shodli, když napadli program, s nímž vystoupila strana ucházející se především o voliče napravo od středu TOP 09. Navrhuje mimo jiné velké škrty v sociálních příspěvcích nebo mzdách ve státním sektoru, sociální demokraté tvrdí, že jde o antisociální program, demokraté občanští mluví o pravicovém populismu, podle TOP 09 jsou ale škrty nutné. Mají strany přesvědčivé návody, kam by se mělo ubírat zdejší hospodářství v příštích letech? Po telefonu zdravím Jana Wiesnera, předsedu Konfederace zaměstnavatelských svazů. Dobrý den.

Jan WIESNER, předseda Konfederace zaměstnavatelských svazů:
Dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor:
A také Jaroslava Zavadila, místopředsedu odborového konfederace. Dobrý den.

Jaroslav ZAVADIL, místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
Hezký dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor:
Dá se říci, pánové, karty jsou na stole, dnes je vyložila TOP 09, včera komunisté, základní teze známe i u dalších volebních subjektů. Máte z toho dojem, že jde o podněty, které by mohly tou či onou formou zajistit ozdravění domácí ekonomiky, pane Zavadile?

Jaroslav ZAVADIL, místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
No, tak já se napřed budu vyjadřovat k tomu, co jsme analyzovali, a to je recept strany ODS, kde nám to připadá, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Mám namysli to, že se hovoří o tom, že je potřeba v České republice zvýšit flexibilitu a naopak snížit ochranu pro zaměstnance, což ve své podstatě je totální nesmysl, protože už Evropská komise nedávno nedělala průzkum toho, jaká je vlastně legislativa v zemích Evropské unie a jaké z toho vyplývají, ať už flexibilní záležitosti nebo ty flexikuritní, čili ochranné. Česká republika patří podle Evropské komise mezi 8 zemí, která má nejlepší flexibilitu v Evropské unii a patří mezi 7 zemí, která má nejhorší ochranu, takže chci říct, že pokud někdo říká opak, tak lže.

Jan BUMBA, moderátor:
A dále, dále zpružňovat pracovní trh, tedy podle vás rozhodně není nutné?

Jaroslav ZAVADIL, místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
Podle nás ty státy, které zpružňovaly tento pracovní trh, ať už to bylo Irsko nebo Lotyšsko, se dostaly do vysoké míry nezaměstnanosti, zatímco na druhé státy, jako Německo, Rakousko a další se dostaly do velmi nízkého nárůstu nezaměstnanosti díky tomu, že hlavně hledaly práci pro lidi, nikoliv to, aby distribuovaly pracovní trh.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Wiesnere, jaký je váš pohled, začněme u tohoto tématu, tedy flexibilita zpružňování pracovního trhu, snazší možnost najímat, ale i propouštět zaměstnance?

Jan WIESNER, předseda Konfederace zaměstnavatelských svazů:
Tak já si zase myslím, zaměstnavatel, že je tam potřeba udělat určité kroky já si myslím, že není to katastrofální, samozřejmě ten zákoník práce, my jsme se zatím naučili žít, ale samozřejmě je možno ještě ho vylepšit a je potřeba, aby urputné úpravy se tam udělaly pro právě flexibilitu pracovní, na tom pracovním trhu. Je to zejména z těch našich názorů nebo v námětech je to zejména teda prodloužení dohod o provedení práce, je potom doba neurčitá, potom alternativní zaměstnání, potom třeba, já nevím, je potřeba, aby byla umožněna dočasná práce u jiného zaměstnavatele a tak dále, čili já si myslím, že tyto věci jsou dost důležité, ale zase si myslím, že nejsou až tak katastrofální a že to, aby byl dostatek práce, abychom mohli zaměstnávat, tak především záleží na tom, kolik té práce bude, a proto především, nebo na to by se měly upnout tedy jednotlivé politické strany, aby teda ...

Jan BUMBA, moderátor:
A to souvisí, to souvisí samozřejmě s výkonem ekonomiky, odkud byste vy, pánové, začali rozplétat tu hádanku, jak dát nový impuls českému hospodářství, od pobídek pro podnikatele třeba daňových a vidíte v tomto směru u jednotlivých stran nějaké teze, které by mohly fungovat, pane Wiesnere, teď vy začněte, prosím.

Jan WIESNER, předseda Konfederace zaměstnavatelských svazů:
No, tak já si myslím, že v těch daních, že to tak úplně není, že je potřeba především tedy hledat zakázky, je potřeba teda udělat všechno pro to, aby tedy naši lidi, zejména lidi z České republiky se mohli podílet na těch zakázkách, které jsou, je potřeba udělat všechno pro to, aby se našla práce, aby řada těch věcí, které jsou rozjety, třeba, já nevím, stavba silnic, dálnic, infrastruktura a tak dále, čili aby tyto věci se rozjely a aby se udělalo všechno pro to, aby té práce právě byl dostatek.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Zavadile, mám takové tušení, že tohle byste mohl podepsat i vy jako odborář?

Jaroslav ZAVADIL, místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
Tohle podepíšu naprosto, protože my se domníváme také, že je potřeba hlavně sehnat práci pro lidi a pokud se týká daní, tak už v dnešní době snad žádné /nesrozumitelné/ tady je už dneska hodně málo, nemůže pochybovat o tom, že se přehnala ta daňová kvóta, že se přehnalo, jakým způsobem se snížily daně a jakým způsobem se stát připravil o peníze v tom příjmu rozpočtu.

Jan BUMBA, moderátor:
Vidíte v této kampani, že by strany přicházely s nějakými novými idejemi, nebo spíš recyklují předchozí programy a vezměme to šířeji, ne třeba jednu konkrétní stranu, ale obecně, zdá se vám, že vidíme nějaké nové myšlenky, pane Zavadile?

Jaroslav ZAVADIL, místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
No, tak /nesrozumitelné/ myšlenek snad ani vidět není možné, protože všechno to je oblečeno do starých kabátů, takže ono opravdu je velmi obtížné hledat nové myšlenky, ale skutečně, pokud chceme rozhýbat ekonomiku, tak on to říkal kolega Wiesner, tak mi potřebujeme ale projekty, projekty, projekty, proto nám vadí, že v některých případech, které se týkaly hlavní energetiky, kde teda dneska je možné investovat spoustu miliard peněz, na které by se dalo navázat /nesrozumitelné/ efektem spousta firem, která by dostala práce, takže se do toho ještě některé straně navážejí, nebudu je jmenovat, my všichni víme, kdo to je, a bojkotují tyhle ty věci a naopak se snaží za každou zdržovat ty procesy tak, abychom nemohli tyhle ty věci rozjet. A jediný, co potřebuje česká ekonomika, je práci, projekty, práci pro lidi a nikoliv zbytečné kecy.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Wiesnere, řekl byste, že ty stranické programy, tak jak je známe, jsou dost odborně propracované, nebo třeba až nezdravě poznamenané ideologií?

Jan WIESNER, předseda Konfederace zaměstnavatelských svazů:
Tak já si myslím, že tou ideologií jsou poznamenané, některé jsou zase dobré, poněvadž třeba, když vezmu, nechci jít do extrému teda, ale i v těch oblastech sociálních, tak tam je potřeba řadu opatření udělat, poněvadž zase máme i zkušenosti v některých regionech, že třeba tam ten podnik práci sehnal a i když je ta nezaměstnanost přes 10 procent, tak neseženu z úřadu práce pracovníky, kteří by byli schopni tedy, nebo kteří by byli ochotni tedy pracovat, ochotní se rekvalifikovat popřípadě a začít práci, a to, to samozřejmě je spousta nedostatků, které je potřeba i v této oblasti, v té sociální oblasti vyřešit.

Jan BUMBA, moderátor:
Pánové, oběma děkuji za rozhovor. Jan Wiesner, který vede Konfederaci zaměstnavatelských svazů. A Jaroslav Zavadil, místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů.

Podnikatelé si stěžují, daleko však nedohlédnou

Jan BUMBA, moderátor:
A k předvolebním slibům stranických ekonomů se vztahuje i naše dnešní poznámka od komentátora Respektu Jana Macháčka.

Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu:
Držitelé ocenění Podnikatel roku, mezi nimi i mediální hvězdy jako Radim Jančura či Vladimír Kovář, sepsali výzvu všem občanům České republiky, kde velmi dramaticky varují před nákladnými a populistickými sliby a hlavně před zadlužováním státu. Máme svobodu slova, svobodu petiční a svobodu vyjadřování a z tohoto pohledu je tuto výzvu jistě třeba vítat, protože se asi všichni shodneme na tom, že je lepší společnost politicky angažovaná, kde skupiny občanů deklarují své zájmy, než společnost lhostejná, apatická a kde je všem všechno jedno. Takže je dobře, že se páni podnikatelé angažují a jsou slyšet. Tak a teď, když jsem si odbyl povinnou fanfáru, cítím trochu schizofrenní potřebu to zlehka shodit nebo ten patos a argumenty vrátit zpátky na zem. Tak za prvé: To, že podnikatelé a manažeři volí pravici a třeba odboráři levici je asi stejná novinka, jako že se na jaře otepluje a na podzim ochlazuje. Podnikatelé chtějí nižší daně a méně regulace, což jim pravice slibuje, případně dodává, a odboráři si přejí opak: třeba menší sociální nerovnosti a větší ochranu trhu práce. Když petice upozorňuje, o kolik se zvyšuje schodek a státní dluh, je třeba znovu připomenout, že obrovský skokový nárůst dluhu je zodpovědností bývalého ministra financí Miroslava Kalouska. Ten sice proti dluhům vždycky brojil, ale protože tvrdil, že se nás krize nedotkne, schválil rozpočet na rok 2009 s odhadem růstu, který se o 9 procent lišil od reality. Bylo to sice správné, protože tento stát učinil v Evropě jedno z nejodvážnějších a nejmasivnějších proticyklických opatření, které možná zabránilo nejhorším dopadům krize, jen by se k tomu měl Miroslav Kalousek hlásit. Autoři petici by si mohli všimnout, že dluhy nebo schodky nutně nemusí vznikat jenom tím, že levice něco slibuje či dělá. Dopad slibů sociální demokracie se odhaduje na 40 miliard korun, dopad Kalouskova špatného odhadu hospodářského vývoje činí skoro 90 miliard korun. Poněkud mne překvapuje, že podnikatele moc nezajímá téma ekonomického růstu, bez kterého nezmizí ani dluhy, ani nepřijdou úspěchy v podnikání. Proč je u nás nálada mezi spotřebiteli i investory mnohem temnější než v Německu? Proč je o tolik slabší náš ekonomický růst? Zde shledávám i jistou podobnost s dnes zveřejněným programem TOP 09, koneckonců načasování asi také není náhodné. Je právě teď uprostřed krize ta správná doba na snižování dávek v nezaměstnanosti či rušení stravenek, které podporují zaměstnanost v hospodách, kde se taky vaří, například? Nemohu to sice dokázat, ale myslím si, že kvůli slibům, jakkoli jsou nevábné, lidé Paroubka nevolí. Za to, jak si stojí ODS, Paroubek moc nemůže, ti hoši si vystačí sami. A když je krize, je pravděpodobné, že voliči budou tíhnout k levici nebo žádat střídání stráží. V našem případě obojí.

Jan BUMBA, moderátor:
Konstatuje Jan Macháček z Respektu.

Odhalí vědci tajemství vzniku vesmíru díky největšímu experimentu svého druhu v historii?

Jan BUMBA, moderátor:
Šlo o okamžik, který se zapsal do dějin lidského bádání, podle některých hlasů odstartoval novou éru vědeckého výzkumu, nastal dnes krátce po poledni a trval jen zlomek vteřiny, vědci ho budou ale zkoumat ještě další celé týdny, totiž moment, kdy se v obřím urychlovači fyzikálních částic u Ženevy srazily dva paprsky protonů a vyvolaly dosud největší energii, jakou se v nejambicióznějším experimentu svého druhu zatím podařilo dosáhnout. Mají se při něm simulovat podmínky, jaké panovaly při vzniku vesmíru, takzvaném velkém třesku. Co se tedy v rámci projektu Evropské organizace pro jaderný výzkum dnes povedlo, proč to má takový význam, zeptal jsem se Stanislava Němečka, odborníka ze sekce elementárních částic Fyzikálního ústavu Akademie věd, který působí v evropské laboratoři u Ženevy.

Stanislav NĚMEČEK, odborník ze sekce elementárních částic Fyzikálního ústavu Akademie věd České republiky:
Dneska se poprvé srazily svazky protonů při energii rekordní, která je sedmkrát větší, než dosud největší energie těchto srážek, která byla v umělém zařízení ve světě realizována.

Jan BUMBA, moderátor:
Výsledek této srážky protonů naprosto odpovídal očekávání nebo ty výsledky se teprve budou studovat?

Stanislav NĚMEČEK, odborník ze sekce elementárních částic Fyzikálního ústavu Akademie věd České republiky:
V podstatě v menších potížích, když se teda začalo už ráno a teprve na třetí pokus se podařilo doopravdy ty prvky začít srážek, je potřeba říct, tak od té doby je svazek velmi stabilní, svazky probíhají dál a dál a samozřejmě první výsledky budou známy až poté, co se provede analýza. Nicméně během nabírání dat se monitoruje, to znamená, dejme tomu, každý desátý /nesrozumitelné/ se prohlíží a výsledky zatím splňují očekávání.

Jan BUMBA, moderátor:
Co to znamená, že splňují očekávání, jaké to jsou výsledky?

Stanislav NĚMEČEK, odborník ze sekce elementárních částic Fyzikálního ústavu Akademie věd České republiky:
Srážení protonů s protony se provádí už hodně dlouho a základní představu o tom, jak by měly vypadat výsledky, to znamená, kolik se narodí částic, jak asi budou rozděleny, víme a předpokládáme. Důležité je dneska, že pro zajímavé částice, kdy se narodí něco úplně nového, jako třeba těchto srážek hodně moc. Jak hodně moc se vyjadřuje veličinou, která se nazývá luminozita, a plánovaná luminozita je deset na třicátou čtvrtou v nějakých jednotkách. Co bylo dneska dosaženo, bylo o sedm řádů méně, to znamená, abychom doopravdy začali studovat, jak vypadal velký třesk, kolik je nějakých dosud neobjevených částic a tak dále, je potřeba tuto luminozitu zvýšit. Pro představu bych to znázornil asi takto: na dvacetisedmikilometrovém okruhu dneska obíhají v jednom směru dva balíky částic a v druhém směru dva balíky částic. Ve výsledném designovaném stavu jich bude obíhat 2800.

Jan BUMBA, moderátor:
Zmínil jste sám ten dnešní dopolední zádrhel, řekněme, k čemu vlastně došlo, co se stalo, v čem byla ta potíž?

Stanislav NĚMEČEK, odborník ze sekce elementárních částic Fyzikálního ústavu Akademie věd České republiky:
Tak v podstatě se dá říct, že byly tři pokusy ve stupňovité soustavě urychlovačů, je potřeba do toho největšího dvacetisedmikilometrového přivést svazky protonů, přivést svazky těch částic s určitou energií a potom je začít urychlovat. Během tohohle toho urychlování došlo k závadě jednoho z magnetů v tom případě a svazky se musely vyvést během tří okruhů na bezpečné místo, aby nepoškodily žádné zařízení.

Jan BUMBA, moderátor:
Jaké tedy teď budou další fáze tohoto experimentu?

Stanislav NĚMEČEK, odborník ze sekce elementárních částic Fyzikálního ústavu Akademie věd České republiky:
Bude se pokračovat tak, jak jsem říkal, dneska tam běhají dva balíky částic, je potřeba postupně přidávat a zvětšovat jejich počet tak, až dosáhneme teda toho designovaného navrhovaného počtu 2800. A další krok, který bude možná někdy ke konci roku až, bude pokus stlačit svazky do menšího prostorového objemu, to znamená, dostat do co nejmenšího objemu co nejvíc energie.

Jan BUMBA, moderátor:
A ještě jedna vlastně už klasická otázka, která padá v souvislosti s tímto experimentem, v podmínkách, které se mají blížit chvíli velkého třesku, tedy samým počátkům vesmíru, by prý podle takových, řekněme, alarmistických hlasů mohla vzniknout ničivá černá díra, to je naprosto vyloučeno?

Stanislav NĚMEČEK, odborník ze sekce elementárních částic Fyzikálního ústavu Akademie věd České republiky:
Jestliže řeknete ničivá, tak si myslím, že můžeme říct, že naprosto. Jedná se o to, že v rámci nových stavů, které bychom chtěli tam pozorovat, mohou vzniknout mikroskopické objekty, které připomínají svým chováním černou díru, důležité je to, že mají tak málo energie, že se v podstatě rozpadnou v čase, který odpovídá deset na minus dvaadvacátou sekundy, což je hodně, hodně, hodně málo.

Jan BUMBA, moderátor:
Takže takové maličkaté černé dírečky tam budou?

Stanislav NĚMEČEK, odborník ze sekce elementárních částic Fyzikálního ústavu Akademie věd České republiky:
Něco takového maličkatého, čemuž se teda, já to tak nějak beru, že ten pojem černá díra se objevil proto, aby ta naše fyzika trošku víc získala zájem u veřejnosti, mohlo by se to jmenovat jakkoliv jinak, nějaký /nesrozumitelné/ nebo cokoliv jiného.

Jan BUMBA, moderátor:
Ujišťuje fyzik elementárních částic Stanislav Němeček z evropské laboratoře u Ženevy.

Program TOP 09

Eva ODSTRČILOVÁ:
Zrušení porodného, razantní snížení sociálních dávek i platů ústavních činitelů. S takovým programem jde do voleb strana TOP 09. Ta chce především zamezit rostoucímu zadlužování státu. Vedle provedení okamžitých krátkodobých opatření je podle TOP 09 nezbytné také reformovat důchodový systém, veřejné zdravotní pojištění, sociální dávky i celou veřejnou správu. V případě daní pak chce celý systém zjednodušit. V tom, že je nutné zastavit plýtvání ve státní sféře, se s TOP 09 shodují zelení, naopak ODS vidí jejich program jak nereálný a nevyvážený. Levicové strany ho pak označují za příliš tvrdý k sociálně slabým. Návrhy TOP 09 se příliš nezamlouvají ani odborářům.

Tisíce lidí v moskevských chrámech a stanicích metra uctily památku obětí teroristických útoků

Eva ODSTRČILOVÁ:
Tisíce lidí dnes v moskevských chrámech a stanicích metra uctily památku obětí teroristických útoků, které připravily o život 39 lidí. Bilance mrtvých nemusí být konečná. V nemocnicích zůstává víc než sedm desítek vážně raněných a stav pěti pacientů je kritický. Další stovky lidí vyhledaly pomoc psychologů. Mnozí se obávají vůbec sestoupit do metra, kde cestujících výrazně ubylo, zejména na atentáty postižené lince. Obavy z případných dalších atentátů přetrvávají. Moskevským vyšetřovatelům se podařilo sestavit údajně věrné podobenky osob, které jsou přímo spojeny s krvavými útoky v Moskvě. Jméno jedné z atentátnic je už policii známo. Zbylé tři snímky získali policisté ze záběrů kamer rozmístěných v metru. Jde o jednoho muže, zřejmě také z Kavkazu, a dvě ženy.

OP Prostějov bude za pomoci věřitelů zachován do té doby, než se rozhodne o dalším vývoji

Eva ODSTRČILOVÁ:
Provoz největší české oděvní firmy OP Prostějov bude za pomoci věřitelů zachován do té doby, než se rozhodne o dalším vývoji. Soud teď osloví věřitele, zda chtějí předložit návrh na reorganizaci firmy a zachránit ji tak před konkurzem. Podnik totiž peníze na restrukturalizaci, kterou mu nedávno soud povolil, nedokázal získat. Do potíží se společnost dostala kvůli více než jeden a půlmiliardovému dluhu. S dnešním jednáním věřitelského výboru je ředitel OP Prostějov Jiří Tuvora spokojený.

Jiří TUVORA, ředitel OP Prostějov:
Dnešní jednání bylo, řekněme, ze strany věřitelů vstřícné, schválili naše návrhy tak, aby byl zachován provoz podniku, řekněme, minimálně do schůze věřitelů, která bude koncem dubna. My jsme se vzdali přípravy plánu reorganizace, čili bude záležet na někom z věřitelů, který bude na teď soudem osloven.

Přehled následujících zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
A témata následujících minut? Jak ovlivní případ Diag Human odchod jednoho z rozhodců probíhající arbitráže? Proč německá katolická církev zřizuje nouzovou telefonní linku pro oběti sexuálního zneužívání. A budou ještě ekologové protestovat proti výstavbě rychlostní silnice R 35 přes Český ráj?

Jak ovlivní případ Diag Human odchod jednoho z rozhodců probíhající arbitráže?

Jan BUMBA, moderátor:
Kauza Diag Human, která se táhne od počátku 90. let, nabírá v posledních dnech na obrátkách. Společnost v arbitráži požaduje po České republice miliardy za zmařený obchod s krevní plazmou, těch miliard může být až 15. Dnes odstoupil jeden z rozhodců arbitráže, Švýcar Damian Della Ca, kterého nominovala právě společnost Diag Human, dalšími dvěma rozhodci jsou bývalý proděkan plzeňské právnické fakulty Milan Kindl a prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Ministerstvo zdravotnictví v reakci uvedlo, že odstoupení švýcarského rozhodce je jen snahou oddálit verdikt v kauze Diag Human. Ve spojení jsme nyní s právním zástupcem Diagu Janem Kalvodou. Dobrý den.

Jan KALVODA, právní zástupce Diag Human:
Dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor:
Jde, pane doktore, opravdu jen o snahu oddálit verdikt?

Jan KALVODA, právní zástupce Diag Human:
Ne, rozhodně ne. Především pan Šnajdr byl poněkud nepřesný, když uvedl, že důvodem rezignace pana Della Ca bylo včerejší vysílání Reportérů, on uvedl podstatnější důvody, a pan Šnajdr to ví, neboť má tu rezignaci k dispozici, především proto, že byl zcela vyloučen z rozhodování, já dodám, nezákonného rozhodování státem prosazeného pana Kužela o /nesrozumitelné/ krycích firmách v této arbitráži. Dalším důvodem pak bylo něco obecně nepředstavitelného, totiž to, že státem prosazení rozhodci kličkují, skrývají se před Nejvyšším soudem a odmítají mu vydat rozhodčí spis, který ten potřebuje ke svému rozhodnutí.

Jan BUMBA, moderátor:
Promiňte, že vám do toho skáču, ale nebylo obsazení pana Kužela rozhodnutím soudu?

Jan KALVODA, právní zástupce Diag Human:
A právě toto rozhodnutí přezkoumává Nejvyšší soud a právě tomuto přezkoumání se pan Kužel vyhýbá tím, že se komicky skrývá s rozhodčím spisem, ano, máte pravdu.

Jan BUMBA, moderátor:
Takže pan Della Ca se nechtěl účastnit toho rozhodování, protože jaksi nechtěl rozhodovat s dalšími dvěma rozhodci?

Jan KALVODA, právní zástupce Diag Human:
Nikoliv, on byl po celé měsíce ignorován a pak Kužel rozhodoval sám pozoruhodně rychle, pozoruhodně protiprávně a prosazoval účast těch dvou krycích /nesrozumitelné/ firem v tomto řízení. Pan Della Ca, soudě z jeho dnešní verze v dnešním dopisu, prostě se na tomto rozhodování, které má mnoho společného s podezřením z praní peněz, nechtěl podílet. Další věc je, že pro něho bylo nepředstavitelné, stejně jako pro mě, že by rozhodci unikali před Nejvyšším soudem a ignorovali jeho výzvy k vydání rozhodčího spisu.

Jan BUMBA, moderátor:
Takže to není tak, že by pan Della Ca sám ta jednání zanedbával nebo dokonce bojkotoval, protože i tato varianta se objevila?

Jan KALVODA, právní zástupce Diag Human:
To je legenda pana Šnajdra, který mimochodem do řízení, rozhodčího řízení, o kterém mluvíme, nemá celkem co mluvit, protože zákon tuto kompetenci svěřuje výhradně Úřad pro zastoupení státu. Nikoliv, pan Della Ca se jednou v lednu omluvil z jednání, ale mohu vám posloužit informací, že pan Kužel se omluvil v loňském roce celkem pětkrát z různých termínů.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Kalvodo, vy jste tento týden řekl, že Diag Human navrhuje vládě vrátit se k původnímu rozhodčímu nálezu z roku 2008, ten Diagu přiřkl něco přes 8 miliard, plus úroky, není to tedy celé, protože máte obavu, že tato nová arbitráž by mohla dopadnout výrazně ve váš neprospěch, že by to rozhodnutí mohlo být výrazně nižší, než těch 8 miliard?

Jan KALVODA, právní zástupce Diag Human:
Ne, nikoliv, ale musím to uvést trošku na přesnou míru, Diag Human nenavrhl vrátit se k této, k tomuto rozhodnutí z roku 2008, on se k němu prostě vrátil tím, že včerejšího dne vzal zpět svoje, řekněme, odvolání ...

Jan BUMBA, moderátor:
A proč myslíte, že ten požadavek na těch 15 miliard je tedy přemrštěný?

Jan KALVODA, právní zástupce Diag Human:
Ne, nikoliv, ten důvod je jiný, a já to dopovím, a protože stát se, a toto informace je už také na světle, před dvěma lety odvolal politicky a tak vadně, že neúčinně, tudíž tím včerejším /nesrozumitelné/ odvolání Diag Human, nabývá prostě právní moci to loňské rozhodnutí.

Jan BUMBA, moderátor:
Právní zástupce firmy Diag Human Jan Kalvoda. Děkujeme za rozhovor, na shledanou.

Jan KALVODA, právní zástupce Diag Human:
Prosím, na shledanou.

Jan BUMBA, moderátor:
Na druhé lince je náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr. Dobrý den přeji.

Marek ŠNAJDR, náměstek ministryně zdravotnictví:
Hezký večer vám i posluchačům.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane náměstku, vy jste stále přesvědčen o tom, že Diag Human chce jen zdržovat?

Marek ŠNAJDR, náměstek ministryně zdravotnictví:
No, tak já, jestli jsem si to dříve myslel, tak dnes jsem o tom skutečně přesvědčen, protože samozřejmě jsou hezké tady ty snahy pana doktora Kalvody omluvit tento krok, ale fakta hovoří naprosto jasnou řečí. Pan rozhodce Della Ca se vyhýbal jednání rozhodčího senátu několik měsíců.

Jan BUMBA, moderátor:
Promiňte, prosím, ale pan Kalvoda říkal, že se jednou omluvil z jednání?

Marek ŠNAJDR, náměstek ministryně zdravotnictví:
No, já myslím, že pan Kalvoda využívá toho, že ty informace jsou neveřejné, to znamená, že se velmi těžko argumentuje. A já myslím, že brzy vyjde pravda na světlo. A já myslím, že je nadevší pochybnost, nicméně to, co se stalo dnes, dnes bylo řádně svolán rozhodčí řízení, dnes se měli rozhodci řádně sejít a pan rozhodce zastupující stranu Diag Human prostě kličkuje, obstruuje a na to jednání se rozhodl nepřejít, to znamená, tady je naprosto jasné, kdo zmařil to, aby rozhodci mohli jednat, aby mohli otevírat všechny otázky a aby mohli případně rozhodnout. A já jsem přesvědčen o tom, že pan Kalvoda se dostal do situace, kterou nezná, on zde má, on zde má nezávislý rozhodčí senát, který Diagu nejde na ruku, a proto se s touto situací neumí vyrovnat jinak, než že obstruují a prodlužují tento, prodlužují tento proces.

Jan BUMBA, moderátor:
Ministerstvo tedy nemá žádné pochybnosti o složení rozhodčího senátu arbitráže, slyšeli jsme o těch sporech týkající se dosazení Petra Kužela?

Marek ŠNAJDR, náměstek ministryně zdravotnictví:
Já myslím, že pan doktor je právník a moc dobře ví, že jmenování Petra Kužela je pravomocné, to znamená, on je řádně jmenovaný rozhodce.

Jan BUMBA, moderátor:
Ale má to ještě posuzovat Nejvyšší soud, nebo ne?

Marek ŠNAJDR, náměstek ministryně zdravotnictví:
Ano, ale to je, prosím vás, dovolání, které je mimořádně opravný prostředek a nemá, to vám řekne student prvního ročníku právnické školy, že nemá žádnou vazbu na pravomocnost toho rozhodnutí, to znamená, pan doktor Kužel, nebo pan Kužel je řádně jmenovaný rozhodce, dovolávat se u nás může každý k Nejvyššímu soudu, k Ústavnímu soudu, k Evropskému soudu, ale nijak to nemění ta práva. A pan doktor Kalvoda to dobře ví. Pane redaktore, jednu větu, celý tento spor po celou dobu těch 14 let se vede ve dvou rovinách, ta jedna faktická, to, co je ve spise a každý, kdo se seznámil s tím spisem, tak se vždycky chytne za čelo a říká, proboha, o čem se tady bavíme. A pak se vede ta mediální, a mediální šaráda, ta mediální masáž občanů, který se připravují takovýmito řečičkama, které tady vede pan Kalvoda na to, že stát bude platit.

Jan BUMBA, moderátor:
Pokud jde, prosím už skutečně jenom velmi, velmi stručně, pokud jde o tu možnost, že by se teď jaksi věci vrátily k tomu nálezu z roku 2008, to znamená, těch 8 miliard plus úroky, to je pro stát tedy, potažmo ministerstvo zdravotnictví, zcela nepřijatelné?

Marek ŠNAJDR, náměstek ministryně zdravotnictví:
Já myslím, že je evidentní, že i z toho, co jak zde kličkuje strana Diag Human, že ta její právní pozice je velmi slabá. A já znova opakuju, pozice státu je taková, že nemáme platit nic a na tento výsledek a tímto směrem je zaměřena strategie státu a bude v tom pokračovat.

Jan BUMBA, moderátor:
I vám děkuji za rozhovor. Náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr. Na shledanou.

Marek ŠNAJDR, náměstek ministryně zdravotnictví:
Děkuji, na shledanou.

Německá katolická církev zřizuje nouzovou telefonní linku pro oběti sexuálního zneužívání

Jan BUMBA, moderátor:
Poněkud pozdě, poněkud málo, ale přece. I tak se dá brát iniciativa německé katolické církve, která dnes zprovoznila takzvanou horkou lidi pro lidi, kteří se v minulých dekádách stali v církevních zařízeních obětmi sexuálního zneužívání. Teď se mohou se svými zážitky svěřit psychologům na telefonním čísle, které bude fungovat tři dny v týdnu, možná i tak přispějí k odhalení dalších církevních hodnostářů, kteří v minulosti porušili základní přikázání. Zatím jich v Německu evidují desítky a mnohé další případy se, jak známo, vyšetřují v řadě jiných zemích. O aféře, která už se dotkla i samotného Vatikánu, teď s historikem Jaroslavem Šebkem, který se specializuje i na církevní dějiny. Dobrý den.

Jaroslav ŠEBEK, historik:
Dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor:
Pojďme nejprve k té telefonické poradně, té lince důvěry, ta se asi nedá označit jako nějaká zásadní pomoc pro lidi, kteří utrpěli onu újmu?

Jaroslav ŠEBEK, historik:
Ne, já bych řekl, ale že to je otevření v tom smyslu, že se uznává právě ten hlas obětí, a to myslím, že je posun, který se dá říct, že je zásadní oproti tomu, jak zacházeli s oběťmi v předchozích letech církevní hodnostáři.

Jan BUMBA, moderátor:
Myslíte, že této služby, té telefonní nouzové linky využije dost lidí, obětí sexuálních afér?

Jaroslav ŠEBEK, historik:
No, já si právě myslím, že to může přispět k tomu, co jste zmiňoval, že se může rozkrýt daleko širší síť tohoto zneužívání. A myslím si ale, že je to snaha církve reagovat i na vzedmutou vlnu kritiky, protože podle posledních průzkumů, například jenom v Berlíně, pouze 10 procent lidí je přesvědčeno, že církev to myslí vážně s tím, že chce něco s touto situací udělat.

Jan BUMBA, moderátor:
Myslíte, že církev byla jaksi dotlačena k tomu, aby vůbec alespoň něco takového udělala?

Jaroslav ŠEBEK, historik:
Nepochybně si myslím, že i ten tlak veřejného mínění přispěl k tomu, že i církevní kruhy uznaly, že tato věc v současné době není možné nebo ten hlas obětí není možné držet pod pokličkou.

Jan BUMBA, moderátor:
Německá církev teprve zvažuje, jestli ty oběti nějak odškodnit, to už je zase úplně jiná story, proč ta váhavost, řekl byste, že nakonec se k tomu odhodlá nebo bude muset odhodlat, když jsme teď mluvili o tom tlaku?

Jaroslav ŠEBEK, historik:
Samozřejmě, tady je ten problém v tom smyslu, že je tady zkušenost z podobných případů ze Spojených států, kde se ukázalo, že se přihlašovali jako oběti i ti, kteří chtěli pouze využít finančního odškodnění, takže nepochybně i tohle jsou věci, které ovlivňují to, že církev v tomto směru je opatrnější, nepochybně ovšem, pokud by se k něčemu takovému odhodlala, anebo musela odhodlat, tak by to mělo samozřejmě i poměrně zásadní finanční následky pro jednotlivé diecéze.

Jan BUMBA, moderátor:
Myslíte, že se Vatikán postaví k celé záležitosti nějak důrazněji, než dosud?

Jaroslav ŠEBEK, historik:
Já bych řekl, že to poslední papežovo prohlášení bylo na poměry ve Vatikánu poměrně důrazné a já sám tedy jenom očekávám, jaký kurz dal vývoj, nebo jaký kurz dál věci naberou, ten vývoj věcí nabere, protože samozřejmě ta spirála se začíná poměrně nebezpečně přibližovat i k těm nejvyšším církevním hodnostářům.

Jan BUMBA, moderátor:
Historik Jaroslav Šebek. Děkujeme. Na shledanou.

Jaroslav ŠEBEK, historik:
Na shledanou.

Výstavba rychlostní silnice R 35 přes Český ráj?

Jan BUMBA, moderátor:
Po svém dokončení má být rychlostní silnice R 35 nejdelší komunikací svého druhu v České republice. Má být mimo jiné i jakousi severní alternativou dálnice D 1 pro spojení Čech s Moravou. Část R 35 v Libereckém kraji je ale předmětem sporů, především varianta přes Český ráj má své odpůrce. Ti dnes chtěli na zasedání krajského zastupitelstva upozornit na svou věc a zpozdit jednání prostřednictvím několika desítek projevů, přesto dnes zastupitelé Libereckého kraje takzvanou severní variantu schválili. Na telefonní lince je náměstek hejtmana pro dopravu z Libereckého kraje Martin Sepp. Dobrý den.

Martin SEPP, náměstek hejtmana pro dopravu, Liberecký kraj:
Dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor:
A Martina Pokorná, předsedkyně občanského sdružení s názvem S drakem rval se Michael. Dobrý den.

Martina POKORNÁ, předsedkyně občanského sdružení S drakem rval se Michael:
Dobrý podvečer.

Jan BUMBA, moderátor:
Paní Pokorná, čekali jste, že byste dnes mohli zastupitele přece jen více ovlivnit, přesvědčit o své pravdě?

Martina POKORNÁ, předsedkyně občanského sdružení S drakem rval se Michael:
My jsme samozřejmě čekali, že zastupitelstvo znovu projedná tu studii a vezme v potaz naše argumenty, my jsme mnoho z těch argumentů znovu dnes již, tuším, asi posté zopakovali, ale bohužel zastupitelstvo se přiklonilo k tomu technokratickému názoru prohnat čtyřproudovku Českým rájem.

Jan BUMBA, moderátor:
Teď jste zklamaní, jak byste to popsala?

Martina POKORNÁ, předsedkyně občanského sdružení S drakem rval se Michael:
My jsme to na jednu stranu čekali, ty politické dohody tam byly, zklamaní bezesporu jsme, ale rozhodně to nepovažujeme za prohraný boj, protože prohrané to bude až tehdy, až bude schválen územní plán, až budou schváleny zásady územního rozvoje Libereckého kraje, a to v tuto chvíli není. Tohle to, co dnes přijali zastupitelé, je proklamativní prohlášení, nikoliv schválena, schválena dálnice přes Český ráj.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Seppe, proč jste nevzali ty protesty odpůrců této varianty stavby více v potaz, proč jste se přiklonili k této variantě, říkejme jí tedy pracovně severní variantě, přes Český ráj?

Martin SEPP, náměstek hejtmana pro dopravu, Liberecký kraj:
Tak my jsme dnešním hlasováním nebo v dnešní rozpravě na jednání zastupitelstva schvalovali R 35 jako rychlostní komunikaci v severním koridoru v rámci kategorizace silniční sítě, to znamená, že Liberecký kraj a zastupitelstvo /nesrozumitelné/, že v rámci řešení dopravy Libereckého kraje je potřeba rychlostní komunikace vedená severním koridorem, ale nebavili jsme se v žádném případě o konkrétní /nesrozumitelné/ silnici a vycházeli jsme z podkladů, z technických podkladů a vstupní proveditelnosti jsou k dispozici.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Seppe, prosím, promiňte, že vám skáču do řeči, ale máme velmi nekvalitní telefonické spojení, pokud vás mohu poprosit, tak prosím zůstaňte na místě a nehýbejte se, doufejme, že se to spojení zlepší. Paní Pokorná říkala, že to dnešní rozhodnutí je jen jakási proklamace nebo takový záměr, jak důležité vlastně je to dnešní rozhodnutí zastupitelstva, pane Seppe? Pane Seppe, slyšíme se? Tak zdá se, že se nám přerušilo telefonické spojení s náměstkem hejtmana pro dopravu z Libereckého kraje, omlouváme se všem posluchačům, ale doufáme, že se nám opět podaří navázat. Paní Pokorná, vy jste říkala, že váš boj nekončí, co teď chcete dělat?

Martina POKORNÁ, předsedkyně občanského sdružení S drakem rval se Michael:
My počkáme, až zastupitelstvo bude skutečně jednat zásadách územního rozvoje kraje, protože samozřejmě potom budeme muset rozhodovat už na základě skutečných argumentů, skutečných podkladů té studie a ne na základě zakukleného rozhodnutí, které tam dneska pan náměstek Sepp předkládal. My předpokládáme, že až se opravdu bude rozhodovat o trase, takže se vezme v potaz, že ta jižní varianta je ekologicky i ekonomicky výhodnější, než varianta severní nebo případně varianta superseverní.

Jan BUMBA, moderátor:
Zpátky ve vysílání vítám náměstka libereckého hejtmana Martina Seppa, a teď už by spojení mělo být kvalitní. Budete tedy ještě uvažovat o nějakých jiných variantách, než této severní?

Martin SEPP, náměstek hejtmana pro dopravu, Liberecký kraj:
Tak my jsme tímto rozhodnutím deklarovali, deklarovali podporu severnímu koridoru, a tímto doporučujeme ministerstvo dopravy, životního prostředí a posléze i vládě.

Jan BUMBA, moderátor:
Tato podpora, jak důležitá bude pro tu, pro ten následný postup, pro tu výstavbu, znamená to, že ty druhé dvě varianty už padají se stolu, jak to je?

Martin SEPP, náměstek hejtmana pro dopravu, Liberecký kraj:
No, to byste se musel zeptat ministerstev dopravy, životního prostředí a vlády. Nicméně je to stanovisko Libereckého kraje.

Jan BUMBA, moderátor:
Paní Pokorná, jakou trasu byste zvolila vy?

Martina POKORNÁ, předsedkyně občanského sdružení S drakem rval se Michael:
Já bych zvolila v případě, že Česká republika tu trasu bude potřebovat, tak bych zvolila variantu jižní, protože podle té studie opravdu vychází jak varianta, která se nejméně dotkne obyvatel a nejméně zasáhne přírodu a domnívám se, že v tomto ohledu, zejména s ohledem na zdraví obyvatel, na život obyvatel bychom měli rozhodovat.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Seppe, máte nějaký problém s tou takzvanou jižní variantou?

Martin SEPP, náměstek hejtmana pro dopravu, Liberecký kraj:
Z těch studií, co máme k dispozici, je jasně patrný, že v případě realizace jižní varianty ty intenzity dostaly nastávající R 35, v žádným případě je nesníží, to znamená, neřeší to dopravu Libereckého kraje.

Jan BUMBA, moderátor:
A vy se tedy, pane Seppe, nebojíte toho, že by byl třeba poškozen krajinný ráz, že by Český ráj eventuálně mohl třeba i přijít o status chráněné krajinné oblasti, něco takového?

Martin SEPP, náměstek hejtmana pro dopravu, Liberecký kraj:
Tenhle ten koridor je mezi chráněnýma krajinnýma oblastma, to znamená, podle mého názoru a názoru studie, který /nesrozumitelné/ nehrozí.

Jan BUMBA, moderátor:
Paní Pokorná, vy si myslíte, že by to mohlo mít nějaký zásadní dopad na to, jak bude vypadat chráněná krajinná oblast Český ráj?

Martina POKORNÁ, předsedkyně občanského sdružení S drakem rval se Michael:
Tak jak bude vypadat chráněná krajinná oblast Český ráj určitě ne, bude to určitě mít vliv na to, že bude Český ráj vyškrtnut z unikátního seznamu geoparku UNESCO. To už dneska víme, a to jsme věděli při jeho zápisu. Bude to bezesporu mít vliv na krajinný ráz, abych přiblížila posluchačům, to, co se dnes schválilo, tak bude vidět ze Zlaté stezky Českého ráje, to znamená, z /nesrozumitelné/, z Valdštejna, z Hrubé Skály, z Trosek. Všude, kde navštívíte Zlatou stezku Českého ráje, kde se v létě pohybují sta tisíce turistů, tak všichni uvidí čtyřproudové těleso a uslyší hluk z projíždějících automobilů.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Seppe, stále trváte na tom, že to není příliš velký zásah do takto cenné přírody?

Martin SEPP, náměstek hejtmana pro dopravu, Liberecký kraj:
Myslím si, že ne. A pane redaktore, každá z těch tří variant má nějaké plusy, nějaké minusy. A když se bavíme o tý jižní variantě, tak třeba v jižní variantě by byla znehodnocena nejcennější půda, bonitní půda zemědělská, takže ..., a u severní varianty to má, kterou navrhuje ministerstvo životního prostředí, naopak tam jsou ještě razantnější zásahy v rámci ekologie, takže pro nás z těch podkladů, co máme k dispozici, skutečně vycházím nejlépe severní varianta.

Jan BUMBA, moderátor:
Paní Pokorná, vaše sdružení argumentuje, alespoň jsem to tak četl na vašich internetových stránkách, že, cituji: "Dálnice odláká turisty, kteří jsou často ubytovávání v soukromých domech, místním lidem dálnice přinese výrazně menší zisky," konec citátu. Proč si tohle myslíte, máte pro toto tvrzení nějakou analýzu, nějakou studii?

Martina POKORNÁ, předsedkyně občanského sdružení S drakem rval se Michael:
Studii nemáme, ale za těch 7 let, co jsme sbírali podpisy na našich peticích, tak jsme samozřejmě prošli Český ráj, protože ty podpisy jsme sbírali i na těch nejvíce navštěvovaných místech Českého ráje. My jsme s těmi turisty mluvili, ukazovali jsme jim právě z té Zlaté stezky, kudy by ta silnice vedla a nepotkala jsem za těch 7 let člověka, který by mi řekl, že v případě, že by se z Hrubé Skály, z Vyhlídky, ze Skalního Města díval na 23 metrů širokou silnici, takže by se sem nikdy nechtěl vrátit.

Jan BUMBA, moderátor:
A nepomohla by rychlostní silnice ani lidem z tohoto regionu, kteří by třeba mohli snadněji dojíždět za prací, paní Pokorná?

Martina POKORNÁ, předsedkyně občanského sdružení S drakem rval se Michael:
My jsme napojeni, Turnov je poměrně dobře napojen silnicí R 10 a je napojen silnicí první třídy R 1/35, to znamená, /nesrozumitelné/ s tímto nemá problémy, my se domníváme, že problém s napojením na silniční síť má Semilsko a Lomnicko, což by právě řešila ta superseverní varianta, ovšem ta je z hlediska ekologického nejvíce problematickou.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Seppe, a vy jste si naprosto jistí tím, že by R 35 v této variantě, v té severní variantě, pomohla dopravní obslužnosti, máte vy nějakou studii, analýzu, která by to doložila nebo si jen myslíte, že je to tak správně?

Martin SEPP, náměstek hejtmana pro dopravu, Liberecký kraj:
Tak samozřejmě my vycházíme ze studie proveditelnosti, kde byly hodnoceny všechny ty koridory superseverní, severní a jižní. A tak, jak jsem říkal, z této studie vychází nejlépe z hlediska dopravního, ekologického a finančního ta severní. /Nesrozumitelné/ dopravní problematiku, která je, takže my jsme se přiklonili k té severní variantě.

Jan BUMBA, moderátor:
Já oběma děkuji za rozhovor. Děkuji za účast v debatě. Náměstek hejtmana pro dopravu Libereckého kraje Martin Sepp. A Martina Pokorná, předsedkyně občanského sdružení S drakem rval se Michael. Je 18 hodin 57 a půl minuty, takové byly Ozvěny dne. Celý pořad je vám k dispozici na Internetu v MP3 na stránkách www.radiozurnal.cz v sekci Rádio na přání.


autoři: evo , bum
Spustit audio

Více z pořadu