Ozvěny dne 3. srpna 2010

3. srpen 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
Česká měna posiluje. Trhy oceňují snahu Nečasovy vlády šetřit.

osoba:
Česká koruna je měnou země, která deklarovala výraznou ochotu snižovat rozpočtové deficity.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Pavel Drobil získal na Hradě podporu prezidenta republiky pro změny, které zavádí na ministerstvu životního prostředí.

Pavel DROBIL, ministr životního prostředí:
Je to ministerstvo pro život, ministerstvo, v kterém nesmíme ale zapomínat na člověka.

Jan BUMBA, moderátor:
Na izraelskolibanonské hranici se dnes střetly armády obou států.

redaktor:
Izraelské úřady nařídily civilnímu obyvatelstvu, aby se schovalo do krytů.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
A počasí, zítra bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky, teploty do 25, na horách kolem 17 stupňů.

Jan BUMBA, moderátor:
U mikrofonu jsou Eva Odstrčilová a Jan Bumba.

Petr Nečas chce skoncovat s parazitováním soukromých firem na resortu obrany

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Premiér Petr Nečas chce skoncovat s parazitováním soukromých firem na resortu obrany. S ministrem Alexandrem Vondrou se shodli, že je třeba změny zákon o veřejných zakázkách tak, aby nebylo nutné při nákupu techniky ze zahraničí využívat zprostředkovatele.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Není možné, aby z resortu ministerstva obrany a z armády byla dojná kráva, na které si skupinka privilegovaných firem vždycky ukáže a vytáhne si stovky milionů nebo miliardy. Takto to dál, zvláště za stávající nové rozpočtové situace a za stavu veřejných financí prostě pokračovat nebude. A pan ministr obrany jednoznačně učiní kroky jdoucí tímto směrem.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Premiér uvedl jako typický příklad nákup španělských transportních letounů Casa a s tím související dosud nerealizovaná výměna za české bitevníky L159. Podle Nečase selhal právě prostředník.

Kurz české koruny v posledních dnech výrazně posílil

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Kurz české koruny v posledních dnech výrazně posílil, to je dobrá zpráva pro všechny Čechy, kteří jedou na dovolenou do zahraničí. Za koruny totiž teď nakoupí víc eur nebo dolarů. Koruna dokonce nedávno byla nejrychleji rostoucí měnou na světě. Za euro se stále platí méně než 25 korun. Dolar se drží pod 19 korunami.

Ondřej HOUSKA:
Koruna těží z politiky nové české vlády. Ta má jako hlavní prioritu snižování rozpočtového schodku. To posiluje důvěru trhu v českou měnu i ekonomiku. Podle Markéty Šichtařové ze společnosti Next Finance je teď ideální doba na nákup eur nebo dolarů.

Markéta ŠICHTAŘOVÁ, společnost Next Finance:
Pokud někdo plánuje vyjet na dovolenou v horizontu jednoho týdne nebo čtrnácti dnů, potom si myslím, že s tím současným kurzem určitě neprohloupí.

Ondřej HOUSKA:
Koruna bude podle odhadů dál růst, takže s nákupem eur na zimní dovolenou bychom měli ještě počkat. Vůči dolaru teď jde nahoru i euro. Tenhle ten trend ale podle analytiků nevydrží, protože evropská ekonomika letos zpomalí. Ondřej Houska, Radiožurnál.

Návrh státního rozpočtu počítá s většími příjmy státu a s nutností radikálních úspor

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Návrh státního rozpočtu počítá s většími příjmy státu a s nutností radikálních úspor. Vláda by měla příští rok ušetřit 58,5 miliardy korun. Vyplývá to z návrhu státního rozpočtu, který podle zjištění Hospodářských novin připravilo ministerstvo financí. To nechce zveřejněný materiál komentovat až do příštího týdne, kdy návrh rozpočtu představí vládě. Podle neověřených informací by měl schodek státního rozpočtu v roce 2011 dosáhnout 135 miliard korun, a to při předpokladu, že poroste výkonnost ekonomiky a příjmy státní pokladny stoupnou o téměř 20 miliard. Petr Sklenář, hlavní ekonom společnosti Atlantik Finanční trhy, soudí, že je to splnitelný předpoklad i bez toho, že by se zvyšovaly daně.

Petr SKLENÁŘ, hlavní ekonom společnosti Atlantik Finanční trhy:
Zatím nevím, jaká je přesná struktura těch příjmů plánovaných pro příští rok, to znamená, jestli je tam plánovaná nějaká změna daní, ale narůst příjmů o přibližně 20 miliard, což /nesrozumitelné/ nárůst o necelé dvě procenta stavebního rozpočtu vzhledem k očekávanému růstu ekonomiky mně přijde velmi reálné a velmi konzervativní. Dokážu si představit, že ten odhad by mohl být větší.

Václav Klaus podporuje nové směřování ministerstva životního prostředí a změnu jeho priorit

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Prezident republiky Václav Klaus podporuje nové směřování ministerstva životního prostředí a změnu jeho priorit. Vyplynulo to z Klausovy schůzky s ministrem životního prostředí, občanským demokratem Pavlem Drobilem. Ten se už dal slyšet, že chce resort vést jinak, než jeho předchůdci ze Strany zelených a z ministerstva udělat normální standardní ústřední orgán státní správy.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Přístup ministerstva životního prostředí k aktualizaci energetické koncepce i k financování projektů, které úřad garantuje, nebo transformace fondu životního prostředí. O tom všem se na Hradě vedla řeč. Obecně to Pavel Drobil shrnul takto.

Pavel DROBIL, ministr životního prostředí /ODS/:
Spíš jsme se bavili o těch věcech, které úzce souvisí s českou ekonomikou, což je vzhledem k zaměření pana prezidenta pochopitelné a tam si myslím, že to porozumění bylo velké.

Věra MASOPUSTOVÁ:
O tom, že Václava Klause dění na ministerstvu životního prostředí velmi zajímá, svědčí i to, že si Pavla Drobila pozval v rámci plánovaných schůzek se členy vlády jako prvního.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Udělal pár docela výrazných prohlášení a výrazných kroků, o tom rád od něho uslyším co nejvíce.

Věra MASOPUSTOVÁ:
A protože témat k probrání mají prezident republiky i ministr životního prostředí ještě hodně, chtějí se vidět častěji. Věra Masopustová, Radiožurnál.

V Rožné na Žďársku Česká plynárenská zahájila stavbu unikátního zásobníku zemního plynu

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
V Rožné na Žďársku dnes Česká plynárenská zahájila stavbu unikátního zásobníku zemního plynu. Bude největší svého druhu v Evropě. Zásobník vybudují horníci kilometr pod zemí a pojme asi 180 milionů kubíku plynu, což by celému Česku vystačilo na týden.

Daniel BURDA:
Zásobník je sice soukromou investicí, ale pro Českou republiku má strategický význam. Pomůže udržet bezpečnost a stabilitu sítě, vysvětluje spolumajitel České plynárenské Ladislav Dráp.

Ladislav DRÁP, spolumajitel České plynárenské:
Zásobníkem se dá držet tlak v potrubí a v té soustavě, aby se dal dopravovat z těch zásobníků, které jsou na sezónní použití.

Daniel BURDA:
Už během stavby plynový zásobník pomůže se zaměstnaností na Bystřicku. Uranové doly nejspíš skončí do 5 let a stovky horníků mají strach o práci. Se zásobníkem nemusí, říká ředitel státního podniku DIAMO Jiří Jež.

Jiří JEŽ, ředitel státního podniku DIAMO:
2 roky budeme dělat průzkumné práce, po 2 letech se začne těžba, která bude probíhat tak 5, 6 let.

Daniel BURDA:
Průzkumy sice zaměstnají jen 20 horníků, ale samotná ražba už 500. Obyvatelé Bystřicka proto zásobník vítají, přestože někteří mají podle investorů ovšem zbytečný strach. Pro Radiožurnál Daniel Burda, Rožná.

Na izraelskolibanonské hranici se dnes střetly armády obou států

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Na izraelskolibanonské hranici dnes propukly nejtěžší boje od války před 4 lety. Proti Izraelcům tentokrát nestálo hnutí Hizballáh, ale libanonská armáda. Zahynulo nejméně 3 vojáci arabského státu a také jeden libanonský novinář. Izrael oznámil smrt svého podplukovníka a zranění jednoho vojáka. S podrobnostmi se teď z Jeruzaléma živě hlásí zpravodaj Břetislav Tureček.

Břetislav TUREČEK:
Hezký podvečer. Informace stále přicházejí velmi neuspořádaně. Libanonská televize například hlásila smrt izraelského důstojníka už brzy odpoledne. Vojenský cenzor tady v Izraeli ale tuto informaci uvolnil až před hodinou. /Nesrozumitelné/ také údaje o příčině incidentu. Bejrút tvrdí, že skupina izraelských vojáků vstoupila na libanonské území a že na výstražnou střelbu prý Izraelci zareagovali tankovou palbou. Izrael naproti tomu uvádí, že vojáci hranici vůbec nepřekročili a že se stali obětí předem nachystané léčky. V Izraeli se také šířila informace, že hnutí Hizballáh odpálilo raketu do izraelského vnitrozemí. To ale vyloučila zdejší armáda i policie. Úřady nakonec ani nepřijaly žádná větší opatření na ochranu civilistů a vyzývají ke klidu. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Velký požár na řeckém ostrově Samos v Egejském moři už je pod kontrolou

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Velký požár na řeckém ostrově Samos v Egejském moři už je pod kontrolou. S plameny bojovaly stovky hasičů a dobrovolníků, záchranáři nasadili i 8 letadel a 4 vrtulníky. Riziko nových požárů zůstává nadále mimořádně vysoké, své hotely v letovisku Marathokampos musela v noci na dnešek opustit také zhruba stovka českých turistů. Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur nebyli Češi přímo ohroženi. Evakuace byla preventivní a turisté jsou už zpět ve svých původních hotelech. Na ostrově Samos je v tuto chvíli 500 až 600 českých turistů.

Lesní požáry v Rusku ohrožují i jaderný závod u Sarova

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Vedra v Rusku nepolevují. V evropské části země hasiči stále bojují se stovkami požárů. Kvůli nim už přišlo o život nejméně 40 lidí. Tisíce dalších zůstaly bez střechy nad hlavou a často přišly i o veškerý majetek. Úřady mobilizují posily. Část z nich má v nižegorodské oblasti u Sarova chránit před plameny jaderný závod.

Lenka KABRHELOVÁ:
Jaderné zařízení, které bylo za sovětských dob přísně utajenou lokalitou, budou střežit hasiči a také několik set vojáků. Už od pondělí s plameny v okolních lesích bojují 2 tisíce lidí. Na 180 tisíc hasičů, vojáků a dobrovolníků se snaží zastavit požáry v dalších regionech vyprahlého Ruska, podle krizového centra ruského ministerstva pro mimořádné situace jejich úsilí podrývá čtyřicetistupňový žár a vítr rozdmýchávající nové plameny. Ruská prokuratura nově přiznala, že u města Kolomna v Moskevské oblasti minulý čtvrtek shořela jedna ze základen ruského námořnictva. Popelem lehlo nejméně 13 hangárů s leteckou technikou a dalším vybavením. Moskevská oblast je jedním ze sedmi regionů, kde platí výjimečný stav. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Léčba unikátním CyberKnifem je ohrožena

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Léčba unikátním přístrojem CyberKnife v ostravské fakultní nemocnici je v ohrožení. Jde o unikátní ozařovač, který umí léčit nádory ve špatně dostupných a pohyblivých místech, zejména v plicích, v játrech nebo v páteři. Využití ozařovače ale zatím brzdí jednání s pojišťovnami. Nemocnice se s nimi nemůže dohodnout na výši náhrad za ošetření. Více o tom Tomáš Oborný z ostravské fakultní nemocnice.

Tomáš OBORNÝ, Fakultní nemocnice Ostrava:
Situaci to mírně komplikuje, léčba na přístroji CyberKnife proběhne bohužel prozatím jenom u prvních sedmi pacientů, a to z toho důvodu, že se doposud nepodařilo uzavřít smlouvu o úhradě této péče s žádnou zdravotní pojišťovnou. Přístroj nezůstane ležet ladem, my ho budeme využívat k léčbě zahraničních pacientů.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Jednání o výši náhrad ale zatím u konce nejsou. Nemocnice se dohodla s VZP, že budou pokračovat i v dalších dnech.

V Praze dnes vystoupí španělský kytarista Paco de Lucía

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
V pražském Obecním domě dnes večer vystoupí fenomenální španělský kytarista Paco de Lucía. Vrací se sem po 3 letech. Koncert je už několik týdnů vyprodán. Jediná možnost, jak získat vstupenku, je z nevyzvednutých rezervací přímo na místě.

Eva RAJLICHOVÁ:
Paco de Lucía je široké veřejnost znám především jako kytarista s úžasně hbitými prsty. Takzvané picado, neboli hraní melodie střídáním ukazováku a prostředníku je prý schopen provést rychlostí 13 úhozů za sekundu. Paco de Lucía je ale hlavně skladatel, který zásadně posunul vpřed flamenkovou kytaru a v neposlední řadě ovlivnil nové generace kytaristů. Přesný program dnešního koncertu organizátoři dosud neodtajnili, ale neměla by chybět skladba Ziriab ze stejnojmenného alba. Tu v poslední době legendární kytarista nevynechává na žádném ze svých veřejných vystoupení. Eva Rajlichová, Radiožurnál.

Přehled následujících zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
A jaká jsou témata následujících minut? Jaké následky bude mít přestřelka na izraelskolibanonské hranici. Mohlo by odstranění prostředníků při armádních nákupech zbraní přinést významné úspory. A nový ministr životního prostředí si zjevně padl do oka s prezidentem Klausem. Kde vidí příčiny tohoto souznění komentátor Jan Macháček.

Jaké následky bude mít přestřelka na izraelskolibanonské hranici

Jan BUMBA, moderátor:
Na izraelskolibanonské hranici dnes došlo k ozbrojeným srážkám. Jde o první podobně vážný střet oblasti za poslední čtyři roky. Na izraelské straně se do něj zapojily tanky a vrtulníky. Libanon nasadil dělostřelectvo. Z rozpoutání nejnovějšího konfliktu se navzájem obviňují oba státy. V oblasti působí mezinárodní mírové jednotky UNIFIL, které mají dohlížet na dodržování klidu zbraní a podle posledních zpráv se právě síly OSN pokoušejí dojednat příměří mezi oběma stranami. V Jeruzalémě je blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček. Dobrý večer.

Břetislav TUREČEK:
Hezký den.

Jan BUMBA, moderátor:
Jaké jsou poslední informace o mrtvých a zraněných?

Břetislav TUREČEK:
No, tak Izrael vlastně před hodinou potvrdil, přiznal, že má zabitého jednoho podplukovníka a vážně zraněný je také jeden kapitán izraelské armády. O žádných dalších zraněných nebo obětech na straně Izraele se zatím neví. Co se týká Libanonu, tak tam jsou tři zabití vojáci. Čtyři až pět se předpokládá, že je zraněno. To všechno bylo při útoku izraelském na základnu libanonské armády v jižním Libanonu. A o život také přišel zpravodaj libanonského deníku AlAhbár.

Jan BUMBA, moderátor:
Jak to celé začalo?

Břetislav TUREČEK:
Ty informace jsou různé, ale v zásadě obě strany potvrzují, že Izraelci vlastně prošli plotem, hraničním plotem, odemkli si ho a přišli na tu, řekněme, libanonskou stranu, ovšem dál se ta verze různí. Libanonci tvrdí, že Izraelci přešli až na libanonské území a že tam trhali, že se tam snažili vytrhnout nějaké stromy, které jim překáželi ve výhledu. Izrael připouští, že tam odklízeli jakési křoviny, ovšem tvrdí, že by ještě na své straně hranice, tam je totiž velmi složité, ten plot hraniční, který si postavil Izrael, nekopíruje přesně mezinárodně vytyčenou hranici, ale mezi hranicí a plotem jsou určitá území, která teoreticky patří Izraeli. A právě Izraelci tvrdí, že tam zůstali. To znamená, že byli napadeni na svém vlastním území.

Jan BUMBA, moderátor:
Břetislave, co z toho může být, jaké je riziko, že ty dnešní střety, ty dnešní boje přerostou do nějakého většího konfliktu mezi Izraelem a Libanonem?

Břetislav TUREČEK:
Zdá se, že mezinárodní společností to bere velmi vážně, protože podle posledních zpráv by se tím incidentem měla zabývat ještě dnes Rada bezpečnosti OSN. Z dlouhodobého hlediska se ale daleko více očekávalo, že pokud dojde k nějakým střetům, a v Izraeli byly komentáře, že je jenom otázkou času, kdy k něčemu většímu dojde, tak to nebude mezi izraelskou a libanonskou armádou, ale mezi Izraelem a hnutím Hizballáh. Před třemi týdny asi Izrael zveřejnil letecké snímky, které měly dokazoval, že Hizballáh navzdory rezoluce Rady bezpečnosti buduje své bunkry a skladiště zbraní na jihu Libanonu, kde to má zakázané Radou bezpečnosti. Hizballáh potom odpověděl: "Však my také víme, kde máte své vojenské objekty, také víme, kam případně udeřit." Takže o nějaké eskalaci především v té rovině rétoriky se tady mluví už delší dobu.

Jan BUMBA, moderátor:
A ono se taky mluví o napětí mezi oběma státy v souvislosti s vyšetřováním pět let starého atentátu na bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího. Tam je jaká spojitost s Izraelem.

Břetislav TUREČEK:
Ano, to je další zajímavý a paralelní problém, jde o to, že podle nějakých průsaků informací se mezinárodní tribunál OSN chystá obvinit některé činitele právě Hizballáhu z toho, že Rafíka Harírího před pěti lety nechali zavraždit. Zároveň ale v Libanonu teď probíhá velká špionážní kauza, kdy jsou postupně odhalováni údajní špioni, kteří pracovali pro Izrael a zároveň působili v libanonských telekomunikacích, některým těm lidem se podařilo uprchnout do zahraničí, v jednom případě dokonce přímo přes hranici do Izraele. Několik těch lidí ale skončilo za mřížemi. A Hizballáh a můžeme říci protizápadní tábor teď tvrdí, že důkazem o roli Hizballáhu v té vraždě Harírího jsou úniky nebo jsou odposlechy telefonů, které prý podvrhli tito proizraelští agenti, to znamená, oni tvrdí, že dokumenty jsou zfalšované Izraelem, aby byli obviněn Hizballáh.

Jan BUMBA, moderátor:
Děkuji za informace. Blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček.

Mohlo by odstranění prostředníků při armádních nákupech zbraní přinést významné úspory

Jan BUMBA, moderátor:
Chystá se revoluce v armádních zakázkách, už dlouhá léta platí v České republice zákon, podle kterého musí ministerstvo obrany nakupovat zbraně v zahraničí jen přes české zprostředkovatele, nikoliv přímo. Premiér Petr Nečas dnes po jednání s ministrem obrany Alexandrem Vondrou řekl, že tato praxe musí skončit s tím, že ministerstvo obrany nesmí být, cituji: Dojnou krávou pro privilegované firmy. Naším hostem je ministr obrany Alexandr Vondra. Dobrý den přeji.

Alexandr VONDRA, ministr obrany:
Hezký dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor:
Je, pane ministře, nákup zbraní skutečně věcí, která zásadně prodražuje armádní zakázky?

Alexandr VONDRA, ministr obrany:
Tak já si myslím, je to, ta situace, jak platí dneska, jak platí v posledních v zásadě 15 letech, kdy my to nemůžeme nakupovat bez prostředníků, tak je to nepochybně jeden z faktorů, který zbrojní zakázky v této zemi zbytečně prodražuje a chceme to změnit.

Jan BUMBA, moderátor:
Místopředseda TOP 09, ministr financí Miroslav Kalousek, ale na druhé straně říká, že odměnu dostává ten zprostředkovatel za věci, jako jsou pojištění, dovoz, servis a že ministerstvo obrany si bude muset tyto služby nakoupit za stejnou cenu. Takže kde je jaká úspora?

Alexandr VONDRA, ministr obrany:
Tak rozhodně z toho zmizí ta velká síťka pro zprostředkovatelské firmy, koneckonců ministerstvo obrany má své státní podniky jako lom nebo vojenské opravárenské závody třeba v Novém Jičíně, čili nepochybně je schopno toto dělat, toto dělat samo a koneckonců, pokud tedy zmiňujete Miroslava Kalouska, tak on je podepsán pod koaliční dohodou, kde tento závazek je jasně napsaný.

Jan BUMBA, moderátor:
Další ale hlas, který tento krok, který plánujete do určité míry, možná zpochybňoval, možná mu oponoval místopředseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím. Řekl, že ministerské úřady, úředníky by mohli zahraniční zbrojaři, cituji: "Ošulit." Z toho nemáte obavu?

Alexandr VONDRA, ministr obrany:
Já z toho obavu nemám, skutečně znovu říkám, že tady jsou kompetentní lidé, technici, kteří to knowhow mají v příslušných podnicích, máme také projekt, chceme ustavit Národní úřad pro vyzbrojování, a já se toho nebojím, koneckonců myslím, vy jste zmiňoval Jana Vidíma, on to prohlášení takhle silné neřekl.

Jan BUMBA, moderátor:
Říkáte, že už máte kompetentní lidi, ale nebude muset ministerstvo najmout nové odborníky, kteří se budou starat o nákup zbraní?

Alexandr VONDRA, ministr obrany:
Já si myslím, že ne, samozřejmě vás ta lobby těchto zprostředkovatelů bude neustále tlačit do podobných otázek, protože oni budou chtít si uchovat své místo na slunci, ale skutečně já si myslím, že je to jedna ze základních priorit této vlády, aby ministerstvo obrany konečně začalo nakládat s těmi veřejnými prostředky hospodárně a /nesrozumitelné/ ostatně nezbývá, v dobách šetření je to vynucený krok, ale je to zároveň krok, který se dlouhodobě určitě vyplatí.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane ministře, a bude moci vláda ukončit spolupráci s firmami, jako jsou Omnipol nebo MPI Group jaksi ze dne na den, nevážou ministerstvo obrany nějaké dlouhodobější smlouvy s těmito společnostmi?

Alexandr VONDRA, ministr obrany:
Tak rozumíte, máte to jako pokaždé v právu, kdy není možná asi retroaktivita, prostě jsou tady smlouvy, které platí a koneckonců my určitě budeme v některých případech dokonce spíše vymáhat to plnění, takže to není o tom, že by byly zpřetrhány smluvní vztahy, které jsou platné, ale chceme změnu zákona tak, aby v budoucnosti byl možný i jiný postup, neznamená to, že nutně musí vždycky ten jiný postup nastat, ale minimálně vnímám jako, jako racionalizační a z hlediska efektu hospodárnosti úsporný krok, když do budoucnosti ministerstvo obrany tuto možnost má nyní ... tuto možnost ani nemá.

Jan BUMBA, moderátor:
A jaké úspory zhruba byste si od tohoto kroku slibovali. Já nechci konkrétní číslo samozřejmě, ale mohlo by to být v řádech milionů, sta milionů, miliard?

Alexandr VONDRA, ministr obrany:
Tak rozumíte, to máte vždycky závislé od celkového objemu, objemu té akvizice, ale myslím si, že to můžou být úspory v řádech desítek procent.

Jan BUMBA, moderátor:
Ministr obrany, místopředseda ODS Alexandr Vondra. Děkujeme za rozhovor. Na shledanou.

Alexandr VONDRA, ministr obrany:
Na shledanou.

Jan BUMBA, moderátor:
Na druhé lince je Stanislav Beránek z protikorupční organizace Transparency International. Dobrý den přeji i vám.

Stanislav BERÁNEK, protikorupční organizace Transparency International:
Dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Beránku, je podle vás ten nákup zbraní přes prostředníky něčím, co jednak zásadně prodražuje armádní zakázky a případně věcí, kde se objevuje prostor pro korupci?

Stanislav BERÁNEK, protikorupční organizace Transparency International:
Tak já si neumím představit, že by nákup přes prostředníky ty zakázky nějakým způsobem zlevnil. A /nesrozumitelné/ jakoby dvojí, jednak právě to, že ty zakázky se tím prodražují. A za druhé, že mnohdy armáda nedostává přesně to, co by potřebovala.

Jan BUMBA, moderátor:
Podařilo se někdy prokázat korupci při armádních zakázkách, ono u řady z nich jsou velké otazníky, ale je někde nějaký jednoznačný důkaz?

Stanislav BERÁNEK, protikorupční organizace Transparency International:
Prokázat korupci jako takovou, musím říct, že si nevzpomínám na žádnou kauzu, kde by se to povedlo prokázat, pokud jako důkaz neberete to, že ty armádní zakázky jsou výrazně předražené v České republice ve srovnání třeba s jinými evropskými zeměmi.

Jan BUMBA, moderátor:
Myslíte, že se dá nějak zabránit tomu, aby zahraniční zbrojaři neošulili ministerské úředníky, jak to nazval poslanec Vidím?

Stanislav BERÁNEK, protikorupční organizace Transparency International:
Tak já si nejsem jistý, co pan poslanec Vidím myslel, myslel tím slovem neošulili.

Jan BUMBA, moderátor:
Pravděpodobně narážel na to, že ti zprostředkovatelé jsou odborníci, kteří se dlouhá léta pohybuje v tomto prostředí a vědí přesně, co požadovat a že ministerští úředníci možná nebudou tak zdatní?

Stanislav BERÁNEK, protikorupční organizace Transparency International:
No, pokud teda tím myslel tohle to, tak na druhou stranu ti ministerští úředníci jsou placeni z našich daní právě za to, aby byli kvalifikovanými partnery těm dodavatelům. Pokud on tím myslel, asi je nějakým nezkorumpovali, neuplatili, tak tohle to, bych řekl, že zvláště u takovýhle zakázek by měla být záležitost nějaké zpravodajské služby.

Jan BUMBA, moderátor:
I na to jsem se chtěl zeptat, kdo ohlídá ty ministerské úředníky, kteří teď zřejmě tedy budou zajišťovat zakázky pro armádu, měly by to být zpravodajské služby?

Stanislav BERÁNEK, protikorupční organizace Transparency International:
Tak armáda, armáda disponuje, disponuje vlastním zpravodajstvím, armáda disponuje vlastní vojenskou policií, nevím, jestli to bylo zmiňováno. V rámci vojenské policie fungovala do podzimu roku 2009 speciální jednotka zaměřená právě na vyšetřování korupce. Co je pikantní, tak tato, tento útvar byl zrušen z důvodu úspor, což mně to osobně přijde absurdní, protože pokud něco opravdu šetří peníze, tak je to právě takováto efektivní, efektivní protikorupční nástroj.

Jan BUMBA, moderátor:
Měli byste, pane Beránku, vy, jako Transparency International, nějaký návrh, jak zásadně omezit možnost korupce při armádních zakázkách?

Stanislav BERÁNEK, protikorupční organizace Transparency International:
Kdyby byly v zásadě, v zásadě asi dvojí, za prvé, se soustředit na zprůhlednění těch zakázek, to znamená, nakupovat například nějakou specializovanou armádní agenturu, za druhé, za druhé těm zprostředkovatelům nedávat, nedávat další zdroje financí, což jsou možná, jak už zmiňoval pan ministr, právě nákupy pojištění servisu, servisu a dalších věcí. A za třetí, tato výběrová řízení zprůhlednit tím způsobem, že by se, kdyby byla dlouhodobější, to znamená, armáda by věděla, věděla, co nakupuje, byla by možnost například pro vzniku nějakého, bych řekl, testovacího útvaru nebo /nesrozumitelné/, prostě bylo by možné porovnat, porovnat přímo v praxi, přímo za chodu, za choru armády ty jednotlivé nabídky, otestovat jejich funkčnost a cenu.

Jan BUMBA, moderátor:
Zároveň ale, když mluvíte o zprůhlednění armádních zakázek, ono to není tak jednoduché jako v jiných oblastech, protože armádní zakázky často jsou tajné?

Stanislav BERÁNEK, protikorupční organizace Transparency International:
Armádní zakázky jsou tajné, nicméně, nicméně v tomto případě vždycky rámcově, rámcově se ví, jako jaký typ techniky se nakupuje, zhruba za jakou cenu, za jakou cenu byla nakupována v jiných státech. Já si myslím, že vůbec jako ta argumentace institucí utajení je nadužívána, až zneužívaná právě z důvodu spíše zneprůhlednění těch zakázek.

Jan BUMBA, moderátor:
Dodává Stanislav Beránek z Transparency International. Děkuji i vám za rozhovor. Na shledanou.

Stanislav BERÁNEK, protikorupční organizace Transparency International:
Na shledanou.

Komentář Jana Macháčka

Jan BUMBA, moderátor:
Rozumíme si, shodli se na dnes na Hradě Václav Klaus a nový ministr životního prostředí Pavel Drobil. Prezident ho přijal jako prvního ze členů vlády, s nimiž chce konzultovat jejich plány. A prezident Klaus prý vítá nový směr a priority resortu, které si vybral ministr Drobil. To zaujalo i autora dnešní poznámky Jana Macháčka z Respektu.

Jan MACHÁČEK, Respekt.cz:
Proč si prezident republiky vybral jako prvního ze série setkání zrovna tohoto ministra? To je přece jasné. Nový ministr životního prostředí konečně zavádí pořádek do resortu, který byl léta letoucí prezidentu Klausovi trnem v oku. I když bylo vedro, zavedl Drobil přísný úřednický kodex oblékání. Konec kraťasů, triček, rozhalenek, baťůžků a jiných levičáckých a aktivistických manýrů. Ministr dále prohlásil, že bude na ministerstvu životního prostředí dýchat za český průmysl a pravil, že o globálním oteplování si přečetl knihu Václava Klause Modrá, nikoliv zelená planeta, jako kdyby byl prezident nějaký odborník na klima. Abychom ale byli spravedliví, tento výrazně nezelený ministr životního prostředí si prý přečetl i názory Martina Bursíka. Prezident zůstává ve svých postojích konzistentní, nejlépe hodnotí oddanost a názorovou loajalitu. V celkovém kontextu této vlády není ale Pavel Drobil žádnou výjimkou. Možná se to leckomu nezdá, protože všichni viní Karla Schwarzenberga nebo Sašu Vondru, bývalé příslušníky tábora pravdy a lásky, ale tahle koaliční vláda je neklausovštější česká vláda od roku 1997. Premiér Petr Nečas je velmi věrným Klausovým postům, především pak jeho názorům na evropskou integraci, šéfem premiérových poradců je další skalní klausovec Martin Říman. Ministr průmysl Martin Kocourek je také vyhlášený prezidentský loajalista. No, a nakonec názory takového Saši Vondry na Evropskou unii se také dosti posunuly směrem k Hradu. TOP 09 říká, že je proevropská, ale jak se to zatím projevilo? Zpět ale k tomu životnímu prostředí. Je pozoruhodné, jak zůstává český politický mainstream a jeho /nesrozumitelné/ ohledu 30, 40 let za západním světem. Zatímco britští konzervativci jsou dnes zelenější než čeští zelení a dokonce propagují jakýsi lehce antiglobalizační komunitarismus, v Česku je pořád mezi politiky v módě Milton Friedman, tedy na úkaz doby, kdy byl Václav Klaus mladý. Zatímco londýnský konzervativní starosta Boris Johnson jezdí na kole a chce, aby tak činilo více Londýňanů, český ministr životního prostředí nutí všechny chodit v obleku. Zatímco svět během finanční krize do značné míry rehabilitoval /nesrozumitelné/, v Česku konečně přichází do módy třicet let stará thatcherovská sekyra státních výdajů. Ne, že by se nemuselo šetřit, ale dělat z toho smysl života? A tak je to skoro se vším.

Jan BUMBA, moderátor:
Soudí Jan Macháček z Respektu.

Na důchody státu letos chybí už 18 miliard korun

Eva ODSTRČILOVÁ:
Na důchody státu letos chybí už 18 miliard korun. Právě o tolik se totiž v prvním pololetí letošního roku vybralo méně, než se vyplatilo. Propad celého účtu sociálního zabezpečení, ze kterého se platí kromě penzí i nemocenská, trochu zmírnil výběr pojistného na dávky nemocenského pojištění. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení. Loni ve stejném období byl deficit účtu sociálního zabezpečení poloviční, chybělo na něm jen devět miliard. V roce 2008 byl na účtu naopak přebytek 13 miliard korun.

Na post ředitele Národní galerie asi vypíše ministr kultury nový konkurs

Eva ODSTRČILOVÁ:
Ministr kultury Jiří Besser pravděpodobně vypíše nové výběrové řízení na ředitele Národní galerie. Naznačily to dnešní první schůzky ministra se členy komise, kteří vybírali nástupce Milana Knížáka.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Šéf resortu kultury Jiří Besser se setkal se třemi členy komise, která měla za úkol letos na jaře vybrat nejvhodnějšího kandidáta na šéfa Národní galerie. V pátek by se měl sejít ještě s dalšími členy a pak rozhodnout, jestli jmenuje šéfa galerie na základě jejich doporučení, anebo vypíše nové výběrové řízení. Podle informací Českého rozhlasu se přiklání nejvíc k této variantě. Výběrové řízení na Knížákova nástupce vyhlásil předchozí ministr kultury Václav Riedlbauch, ten ale odmítl jmenovat pozdějšího vítěze Jiřího Fajta a rozhodnutí nechal na svém nástupci. Michaela Vetešková, Radiožurnál.

Řecká vláda nesmí polevit v reformách

Eva ODSTRČILOVÁ:
Řecká vláda nesmí polevit v reformách. Tak zní doporučení více než padesátičlenné skupiny ekonomických expertů, kteří přímo na místě kontrolovali, jestli vláda v Aténách plní své sliby. Na posudku inspektorů závisí pokračování finanční pomoci Řecku.

Martin DORAZÍN:
Řecko má příští měsíc dostat dalších 9 miliard eur z balíku o celkové výši 110 miliard. Vláda si nemůže dovolit žádné ústupky odborovým svazům, které protestují proti tomu, že reformy nejhůř dopadají na řadové zaměstnance. Vláda neustoupila ani zničujícímu tlaku stávkujících přepravců minulý týden. Dodává ekonom /nesrozumitelné/.

ekonom:
Vláda vůbec neustoupila, tady koaliční opatření, který od března začalo být uplatněno, jsou opatření, který třeba musel dělat /nesrozumitelné/, potom to vypadá trochu jak veliký kopec proti zaměstnancům, ale lidi už se shodli, i vláda, že je třeba něco dělat, aby to šlo dál.

Martin DORAZÍN:
Z Atén Martin Dorazín, Radiožurnál.

Kvůli skandálu se zkouškami na motocykly odcházejí z libereckého magistrátu dva komisaři

Eva ODSTRČILOVÁ:
Kvůli skandálu se zkouškami na motocykly odcházejí z libereckého magistrátu dva komisaři, a to přesto, že ministerstvo dopravy ještě nezveřejnilo výsledky nedávné kontroly. Tu úředníci provedli kvůli videu, které ukazovalo nedbalý dohled komisařů na zkoušku na cvičišti. Magistrát už proto zpřísnil dohled nad zkouškami. Komisaři teď musí předem oznámit čas a trasu zkoušku. Podle tajemníka Marka Řeháčka připravuje liberecká radnice i další opatření.

Marek ŘEHÁČEK, tajemník:
V tuto chvíli hlavně se soustředíme na to, abychom získali informace, jestli je reálné nějak jako zaznamenávání audiovizuální těch zkoušek, už se nám ozývají první firmy, které vyrábějí tato podobná zařízení, takže momentálně s nimi navazujeme kontakt a snažíme se, aby nám to zařízení předvedli.

Přehled následujících zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
A co mimo jiné uslyšíte dále? Společnost ČEZ údajně brání zákazníkům, aby přešli k jiným dodavatelům elektřiny. Jde o něco jiného, než legitimní boj o klienty? A v Londýně začaly předvánoční nákupy. Není to trošku brzy?

Společnost ČEZ údajně brání zákazníkům, aby přešli k jiným dodavatelům elektřiny

Jan BUMBA, moderátor:
Jak ostrý může být boj o zákazníky, co je ještě fér a co už je za hranicí. V letošním roce se podle různých zpráv přitvrdila konkurence v oblasti dodávek elektřiny. Takzvaní alternativní prodejci se snaží společnosti ČEZ a v menší míře i dalším velkým dodavatelům odlákat zákazníky. Jeden z těchto "alternativců" Centropol Energy si nyní stěžuje u Energetického regulačního úřadu na to, že ČEZ údajně ztěžuje svým zákazníkům odstoupení od smlouvy. Členem představenstva Centropol Energy je Petr Landovský. Dobrý den.

Petr LANDOVSKÝ, člen představenstva Centropol Energy:
Dobrý večer.

Jan BUMBA, moderátor:
A na lince je také ředitel mediálního útvaru ČEZu Ladislav Kříž. Dobrý den, i vás vítám ve vysílání.

Ladislav KŘÍŽ, ředitel mediálního útvaru ČEZu:
Dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Landovský, vy říkáte, že ČEZ využívá formálních nedostatků ve smlouvách, ale co je na tom divného, smlouva přece musí být v pořádku, sedět musí i detaily nebo ne?

Petr LANDOVSKÝ, člen představenstva Centropol Energy:
To určitě ano, ale obecně však platí, že k vypovězení té stávající platné smlouvy s ČEZem musí dojít nějakou písemnou formou, kdy podoba té vlastní výpovědi není ale přesně stanovená, pouze je nutné jednoznačně projevit vůli vypovědět ten smluvní vztah a zajistit, aby stávající dodavatel mohl dostatečně přesně identifikovat, o jakého zákazníka se jedná. Je to tedy rodné číslo, případně datum narození a adresu trvalého bydliště.

Jan BUMBA, moderátor:
A vy říkáte tedy, že přestože ti zákazníci, kteří chtějí opustit ČEZ, tak dodají všechny tyto informace, takže ČEZ tu smlouvu neuzná nebo ... jak to je?

Petr LANDOVSKÝ, člen představenstva Centropol Energy:
Je to tak, že bazíruje, ČEZ bazíruje na nějakých maličkostech, my používáme k výpovědi vlastně stávající podepsanou smlouvu se všemi údaji o zákazníkách, takže, řekněme, ČEZ dostává informace, které jsou navíc.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Kříži, vy říkáte, že ve smlouvách, které ČEZ dostává ke zpracování, se často objevují nesrovnalosti, není to tak, že skutečně hledáte detaily drobné, třeba zanedbatelné nedostatky, kvůli kterým smlouvu neuznáte?

Ladislav KŘÍŽ, ředitel mediálního útvaru ČEZu:
No, já tady z toho vyjádření mám až hrůzu. Smlouva je samozřejmě smlouvou a všechny náležitosti musí sedět. Nějaké formality v tomto případě nelze uznávat, protože my chráníme nejenom zákazníky, ale i sebe, protože samozřejmě, že případný nespokojený zákazník, pokud bude nespokojen s novým dodavatelem, tak potom může se i právně napadnout na nesprávné údaje v oné smlouvě, takže toto je naprosto elementární záležitost.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Landovský, z laického pohledu smlouva je prostě smlouva, jak je možné, že vy, pokud máte zájem o zákazníka, nedohlédnete sami na to, aby všechny detaily ve smlouvě byly v pořádku.

Petr LANDOVSKÝ, člen představenstva Centropol Energy:
Tak údaje o tom zákazníkovi vyplňuje do smlouvy vždy zákazník sám, tyto údaje mohou být rozdílné oproti databázi ČEZu, je to logické, protože se jedná o aktuální údaje, naše společnost potom musí složitě ČEZu dokládat, že ty data jsou pravdivá, občas se samozřejmě stane, že zákazníci omylem uvedou do té smlouvy jiné číslo popisné, čili orientační a případně zamění adresu trvalého pobytu s adresou odběrného místa.

Jan BUMBA, moderátor:
No, ale to už by přece byl důvod k nějakému napadnutí takové smlouvy, nebo ne?

Petr LANDOVSKÝ, člen představenstva Centropol Energy:
Určitě ne.

Jan BUMBA, moderátor:
Toto je podle vás zanedbatelný detail?

Petr LANDOVSKÝ, člen představenstva Centropol Energy:
Jak už jsem uvedl, proto, abychom tuhle tu smlouvu korektně vypověděli, stačí když zákazník projeví tu vůli smlouvu vypovědět, řádně se identifikuje, to znamená, identifikuje se pomocí toho rodného čísla a identifikaci z daného odběrného místa, u kterého má dojít ke změně dodavatele, slouží sdělení takzvaného EAN kódu, který je jednoznačný a který je plně dostačující, který samozřejmě ČEZu předáváme.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Kříži, pokud dostanete smlouvu s těmito údaji, jak to teď popsal pan Landovský, je to pro vás nepostačující?

Ladislav KŘÍŽ, ředitel mediálního útvaru ČEZu:
Tak my samozřejmě musíme mít jednoznačně projevenou vůli zákazníka, takže nějaká nesrovnalost zde je, tak samozřejmě toto prověřujeme. A ono samozřejmě my jsme si vědomi, že to není ani tak zájem obchodníků, ale především zde se dopouští nekalých praktik podomní prodejci, kteří tyto alternativní dodavatele využívají. A já dám jeden příklad, jak takové nesrovnalosti vypadají. Nám v nedávné době byla doručena smlouva podepsaná zákazníkem, ale ten zákazník byl již tři roky po smrti, takže prostě ten podpis někdo zfalšoval.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Landovský, využíváte podomní prodejce?

Petr LANDOVSKÝ, člen představenstva Centropol Energy:
Spolupracujeme s agenturou, která nám zákazníky oslovuje a snaží se je přesvědčit, aby provedli změnu dodavatele ve prospěch naší společnosti, ano.

Jan BUMBA, moderátor:
A jak pečlivě máte tyto prodejce proškolené, aby nemohlo dojít k nějakým nesrovnalostem.

Petr LANDOVSKÝ, člen představenstva Centropol Energy:
Tak máme tady speciální tým, který se o to proškolení stará, dokonce výsledkem toho školení je podpis takového etického kodexu, ve kterém jsme shrnuli základní informace a praktiky, které, s kterými nesouhlasíme a který nesmějí ti naši partneři používat, zavazují se k tomu a pokud zjistíme, že dojde k jakémukoliv porušení těch zásad, které jsou definované tím kodexem, ukončujeme ihned spolupráci.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Kříži, a vám vadí to, že vaši konkurenti používají podomní prodejce jako takové, nesvědčí to o tom, že prostě mají zájem o klienta?

Ladislav KŘÍŽ, ředitel mediálního útvaru ČEZu:
Ne, tak tam samozřejmě jde především o ty způsoby, jaké využívají oni podomní prodejci.

Jan BUMBA, moderátor:
A vy je znáte, ty způsoby?

Ladislav KŘÍŽ, ředitel mediálního útvaru ČEZu:
Já myslím, že řada posluchačů má v poslední době zkušenosti, kdy opravdu uvádějí, že dosavadní dodavatel zkrachoval, že musí uzavřít tu smlouvu, že je třeba uzavřít novou, ty zkušenosti zde jsou, my to máme zdokladováno na stovkách ...

Jan BUMBA, moderátor:
To znamená, že zákazníkům říkají nepravdivé informace?

Ladislav KŘÍŽ, ředitel mediálního útvaru ČEZu:
Ano, především tímto způsobem.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Landovský, předpokládám, že vaši prodejci nic takového nedělají, nebo ano, aby říkali zákazníkům nepravdivé informace.

Petr LANDOVSKÝ, člen představenstva Centropol Energy:
Určitě je nedělají. A já bych to skoro obrátil, my máme úplně opačný problém, když už toho zákazníka získáme, takže se snaží za každou cenu toho zákazníka získat zpět a používá k tomu ... více či méně můžu použít ten termín také, nekalé praktiky, kdy si musí být vědom, že v okamžiku, kdy ho oslovuje, již má podepsanou smlouvu s naší společností a podle energetického zákona může být platná pouze jedna uzavřená, jenom platná jedna smlouva.

Jan BUMBA, moderátor:
Ale co, promiňte, prosím, pane Landovský, ale co je špatného na tom, že nějaká firma chce získat zpět zákazníka, to vy přece děláte taky?

Petr LANDOVSKÝ, člen představenstva Centropol Energy:
Určitě, na tom není vůbec nic špatného, my jenom nesouhlasíme s postupem ČEZu, kdy se snaží toho zákazníka získat zpět i v době, kdy už uběhla zákonem stanovená měsíční lhůta pro vypovězení námi sepsané smlouvy bez udání důvodu. A ČEZ se tak podle našeho názoru dopouští protiprávního jednání, protože si opravdu musí být vědom skutečností, že existuje podepsaná smlouva s Centropolem, a oni se snaží podepsat smlouvu opět s ČEZem.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Kříži, odmítáte zcela, že byste účelově omezovali soutěž na trhu s elektřinou?

Ladislav KŘÍŽ, ředitel mediálního útvaru ČEZu:
Tak samozřejmě, že ano, ale já samozřejmě jsem v životě ještě neslyšel a neviděl zadokumentovaný takovýto případ ze strany Centropolu. Až se tak stane, můžeme se o tom bavit, takhle je to jenom vyjádření Centropolu. Na druhé straně my máme stovky těchto zadokumentovaných případů, kdy zákazníci nám poskytli tuto výpověď a my jsme jí poté poskytli regulačnímu úřadu a Státní energetické inspekci.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Kříži, jen tak mimochodem, nechce ČEZ prostě zlevnit ceny pro zákazníky, pak by neměli důvod odcházet, nemuseli byste se teď hádat o detaily ve smlouvách?

Ladislav KŘÍŽ, ředitel mediálního útvaru ČEZu:
Ale my v řadě regionech jsme i lacinější, než Centropol. Centropol si například může dovolit to, že má takzvané regionální ceny, což my se svým dominantním postavením nemůžeme, takže v některých případech on je levnější, ale v řadě regionech tam, kde my nemáme distributora, jsme výrazně levnější, než Centropol.

Jan BUMBA, moderátor:
Tak teď bychom mohli pokračovat určitě dál a dál v této argumentaci, ale, pane Landovský, abychom se dostali k nějakému závěru, co požadujete od Energetického regulačního úřadu?

Petr LANDOVSKÝ, člen představenstva Centropol Energy:
Tak my bychom chtěli, aby nám Energetický regulační úřad sdělil nějaké své jasné stanovisko k té žádosti, které jsme na něj zaslali, a vyjádřil se ve smyslu, zda se nejedná o chování, které omezuje volnou soutěž na trhu s energiemi.

Jan BUMBA, moderátor:
Máte, pane Kříži, nějaké obavy z rozhodování regulátora?

Ladislav KŘÍŽ, ředitel mediálního útvaru ČEZu:
Ne, v žádném případě, my naopak doufáme, že regulátor a ostatní státní úřady konečně se podívají podrobněji na tu situaci kolem podomních prodejců, protože tam se někdy dějou opravdu děsné věci.

Jan BUMBA, moderátor:
Pánové, děkujeme za rozhovor, děkujeme za vyjádření. Ředitel mediálního útvaru společnosti ČEZ Ladislav Kříž. A také člen představenstva firmy Centropol Energy Petr Landovský.

V Londýně byl zahájen vánoční prodej

Jan BUMBA, moderátor:
Máme 3. srpna, letní dovolenková sezóna na samém vrcholu, ale v jednom z nejproslulejších obchodních domů v Londýně právě vypukly Vánoce. Koledy, sváteční výzdoba a samozřejmě zboží, vánoční stromky, ozdoby i luxusní dárky mají v obchodním domě Selfridges navodit atmosféru, s níž si pojíme spíš konec roku. V Londýně je náš spolupracovník Ivan Kytka. Dobrý den.

Ivan KYTKA:
Dobrý večer.

Jan BUMBA, moderátor:
Letos na Selfridges odstartoval vánoční prodej ještě o týden dřív než loni, kde berou majitelé Selfridges důvěru, že se jim to vyplatí?

Ivan KYTKA:
Tak oni vycházejí z toho, že tradičně nakupují v těchto dnech na londýnském /nesrozumitelné/ a také v obchodním domě Selfridges turisté, kterých možná i díky hezkému příjemnému letnímu počasí je letos v britském hlavním městě skutečně velký počet. A doufají, že tedy, když zahájí ten prodej vánočních dekorací o týden dříve, některé z nich se prodávají právě s britskými symboly, že dosáhnou vyššího zisku.

Jan BUMBA, moderátor:
Takže od zahájení vánočního prodeje se v Selfridges dveře netrhnou?

Ivan KYTKA:
Je to tak, on vlastně obchodní dům Selfridges tradičně patří k těm, které dokáží nejvíce experimentovat, ať už jde o dekoraci výloh či propojování vlastně obchodů s uměním a se zábavou, takže patří k nejnavštěvovanějším a pochopitelně ta zpráva o tom, že zahájil už vánoční prodej, tak ta přispěje k jeho popularitě.

Jan BUMBA, moderátor:
Jak je ten obchodní dům vyzdoben a co nabízí?

Ivan KYTKA:
Tak ten vánoční prodej se týká vlastně pouze jednoho patra a soustředí se na vánoční dekorace, mluvčí obchodního domu prohlásila, že teď nakupují například už lidé, kteří chystají během Vánoc, během zimy třeba velkou rodinnou oslavu a chtějí mít vše dopředu řádně jaksi připraveno a zorganizováno, nakupují také firmy, které chystají vánoční večírky, možná v naději, že teď koupí levněji, než během, během zimy potom. A mimochodem k velkým atrakcím toho předvánočního prodeje v srpnu patří také české vánoční ozdoby, foukané ručně vyráběné ozdobné koule, které se prodávají za kulatou sumu, deset liber, tedy asi tři sta korun.

Jan BUMBA, moderátor:
Ono to opravdu zní velmi bizardně tedy, vánoční prodej v srpnu. Nebudí to přece jenom rozpaky mezi některými zákazníky, není Selfridges třeba terčem ironických poznámek, třeba i od konkurence.

Ivan KYTKA:
Řekl bych, že není, není terčem kritických poznámek od konkurence, ale ozvala se anglikánská církev, která považuje takový krok za příliš podporující konzumérismus a varuje před tím, že vlastně ono poselství Vánoc s tím, že se prodlouží, už od poloviny léta se zcela rozmělní a varuje tedy obchodníky, aby byli střízlivější a možná i ukázněnější v nabídce vánočního zboží a vánočních symbolů s takovým velkým předstihem.

Jan BUMBA, moderátor:
A myslíš, že obchodníci budou v tomto směru poslouchat církev, nebo napřesrok to spustí zase o něco dřív, třeba už v červenci?

Ivan KYTKA:
Myslím, že určitě nebudou, dokonce i známí a ještě jaksi vyhlášenější londýnský obchodní dům Harrods oznámil, že bude následovat příkladu Selfridges a posune ten svůj prodej vánočních kolekcí taky o něco dříve a vím, že například světově proslulý obchodní dům s hračkami v centru Londýna Hamleys také oznámil, že dá svou jaksi prestižní špičkovou kolekci hraček na prodej dřív, takže spěje se k tomu, že Británie bude slavit Vánoce možná celý rok.

Jan BUMBA, moderátor:
Děkuji za informace. Z Londýna spolupracovník Českého rozhlasu Ivan Kytka. Na druhé lince je prezidentka České marketingové společnosti Jitka Vysekalová. Dobrý den přeji i vám.

Jitka VYSEKALOVÁ, prezidentka České marketingové společnosti:
Dobrý večer.

Jan BUMBA, moderátor:
Co tomu říkáte, není to přece jenom hodně přitažené za vlasy, vánoční prodej v srpnu?

Jitka VYSEKALOVÁ, prezidentka České marketingové společnosti:
No, byla jsem z toho opravdu až trošku překvapená, i když samozřejmě to sleduji, že postupně tedy se začíná v listopadu, v říjnu, v září, ale začátek srpna, to je opravdu nové. Víte, on Aragon hovořil o umění včas odejít. Mně přitom, když jsem to slyšela, napadlo také umění včas přijít. A protože my známe různě dlouhé seznamy, jaká má reklama být vtipná, odlišující a tak dále, a tak dále, ale jedno z těch pravidel je správně načasovaná. A já si opravdu nejsem jistá, že začátek srpna je správným načasováním pro vánoční atmosféru, pro vánoční reklamu.

Jan BUMBA, moderátor:
Je to, co podniká obchodní dům Selfridges takový výstřelek, je to hodně neobvyklé i na takových trzích, jako je Británie?

Jitka VYSEKALOVÁ, prezidentka České marketingové společnosti:
Já nemám tak přesné srovnání samozřejmě, ale to, co sleduji, ten vývoj, tak na všech trzích se to postupně samozřejmě jakoby zrychluje, jakoby všichni obchodníci měli pocit, že čím déle tedy budou hovořit o Vánocích, že tím větší budou jejich zisky, ale já ...

Jan BUMBA, moderátor:
Zároveň ale to může spoustu lidí otrávit?

Jitka VYSEKALOVÁ, prezidentka České marketingové společnosti:
Ano, já si myslím dokonce, že je to kontraproduktivní, protože potom už to vlastně ztrácí ten smysl něčeho jedinečného, prostě té vůně okamžiku, kterou ty Vánoce nám dávají, a to nelze žádné emocionální vypětí, které by v tom mělo, nelze protahovat na půl roku, to je nesmysl, to už pak nejde.

Jan BUMBA, moderátor:
Platí zároveň, že tedy není důležité být první předběhnout s vánočním prodejem ostatní?

Jitka VYSEKALOVÁ, prezidentka České marketingové společnosti:
V tomto případě ne, já bych spíš doporučila, aby si vymysleli něco nového, protože to je rozhodně v reklamě účinnější.

Jan BUMBA, moderátor:
Zároveň ale asi to je marketingový tah, protože ty samotné prodeje Selfridges asi nebude mít úplně úžasné?

Jitka VYSEKALOVÁ, prezidentka České marketingové společnosti:
Já si, já si tím nejsem jistá, to bychom skutečně museli počkat přesně na ty výsledky, ale to, co jsem sledovala v minulých letech i u nás, tak skutečně to samo o sobě to prodloužení toho prodeje většinou tedy ten komerční úspěch neznamenalo.

Jan BUMBA, moderátor:
Promiňte, že vám skáču do řeči, ale jak se ta sezóna vánočních prodejů posouvá tady v Česku?

Jitka VYSEKALOVÁ, prezidentka České marketingové společnosti:
V Česku teď, pokud vím, tak je to začátek října většinou.

Jan BUMBA, moderátor:
Jitka Vysekalová, prezidentka České marketingové společnosti. I vám děkuji, na shledanou.

Jitka VYSEKALOVÁ, prezidentka České marketingové společnosti:
Hezký večer, na shledanou.

Bobři si postavili hráz a tři vesnice jsou bez pitné vody

Jan BUMBA, moderátor:
A nakonec jsou populární, svým způsobem roztomilí, ale dokážou také způsobit pěknou paseku. Přesvědčili se podle všeho i lidé na Šternbersku, kde už několik dnů musejí ve třech obcích chodit pro pitnou vodu k cisternám, tu z vodovodu používat nemohou, je silně znečištěná splašky od dobytka, a svůj podíl viny na problému mají údajně i místní bobři. Ano, slyšíte dobře, bobři. Více už v reportáži Gabriely Adámkové.

osoba:
Neukáže se vám to ve sklenici, jo, ale čím je ta hladina vyšší té vody, tak už vidíte, že se to zabarvuje, jo, že opravdu tu dosáhla takovou nějakou zvláštní barvu, není to kal, který by se usazoval, je to vyloženě zabarvená voda a bylo by potřeba jako vědět, jako co to zabarvení způsobilo, jestli je to opravdu závadné nebo není.

Gabriela ADÁMKOVÁ:
Je taková lehce nažloutlá, nahnědlá.

osoba:
A zelenožlutá, to jako smrdí.

Gabriela ADÁMKOVÁ:
Já jsem teď na Obecním úřadě v Jívové a před sebou mám starostku Miladu Malíkovou. Jak dlouho máte tenhle problém.

Milada MALÍKOVÁ, starostka Jívové:
Zhruba 14 dní, nevíme, co je příčinou odstávky vody, proslýchají se, že snad to zavinili bobři, kteří si postavili nějakou hráz, nejsem odborník sice na bobry, ale myslím si, že to asi ten pravý důvod nebude, že skutečně spíš by se měli zajímat o to, odkud ta voda se bere a jaké okolí vlastně se kolem toho toku nachází.

osoba:
Samozřejmě, že se nás to dotklo, protože musíme jako pitnou vodu tahat, že, dá se používat jenom na splachování, oplachování a na praní.

Gabriela ADÁMKOVÁ:
My jsme se starostou Domašova nad Bystřicí Ladislavem Štvankou vyjeli kousek za obec a právě jsme teď u pastvin, což je podle vás ten největší problém.

Ladislav ŠTVANKA, starosta Domašova nad Bystřicí:
Určitě, těch faktorů je samozřejmě více, protože v současné chvíli je, myslím, tak zhruba týden je mimo provoz, řádný provoz čistička v Moravském Berouně, takže tam mají taky ty problémy, ale vím, že loni čistička byla v pořádku, v červnu byla taky v pořádku, a prostě tento problém tu byl, takže toto je opakované, a to prostě to jenom časovaná bomba, tady ten pastevní areál se tady začal rozšiřovat tak tři, čtyři roky nazpět, bydlím v Domašově nad Bystřicí 30 roků a nikdy tady krávy nebyly. A myslím si, že tady nikdy nepatřily. Bobři, to je jenom taková mediální bublina, ta zvířátka de facto poukázala na ten problém, který tu je, primárně je problém s krávami a ne s bobry.

Gabriela ADÁMKOVÁ:
Lidé ve třech obcích na Šternbersku mají problémy s pitnou vodou a já se ptám ředitele pobočky České inspekce životního prostředí Radka Pallóse, co je vlastně příčinou, proč ta voda je znečištěná?

Radek PALLÓS, ředitel pobočky České inspekce životního prostředí, Šternberk:
Příčinou té výrazné změny kvality vody je podle našeho vědomí souhrn několika faktorů, jedním z nich z těch faktorů je, že se nacházíme v letních měsících, to znamená, průtok v řece není nějak velký, dalším faktorem je, že se sešlo několik nepříznivých činitelů a možná bych mohl začít těmi zmiňovanými bobry, kteří díky tomu, že přehradili řeku na několika místech, způsobili to, že řeka se začala /nesrozumitelné/, rozlévat mimo své obvyklé koryto, to znamená, že se dostala jednak do polí a jednak se dostala do míst, kde se pase dobytek, to je, bych řekl, první z příčin, kterou jsme identifikovali, další příčinou můžou být kvalita ovlivněná momentálních horších funkcí čistírny odpadních vod v Moravském Berouně. A nepochybně další příčinou je i jistá technologická nekázeň podniků, které se nacházejí v této lokalitě, ačkoliv jsou kolem toho toku vyhlášená ochranná pásma, tak ta ochranná pásma respektovala jakýsi stav, který byl, řekněme, v době její vyhlášení a nepočítal, bych řekl, s posuny, které jsou od té doby jednak v tom hospodaření a ve způsobu toho hospodaření, takže ve spolupráci i s dodavatelem vody budeme muset najít nějaké řešení, které bude vyhovovat všem /nesrozumitelné/, to znamená i těm zemědělcům, co mohou obhospodařovat ty pozemky.

Gabriela ADÁMKOVÁ:
Jak dlouho zůstanou stovky lidí bez pitné vody obcích Jívová, Hraničné Petrovice a Horní Loděnice, zatím nikdo nedokáže odhadnout. Mluví se v řádu o dnech až týdnech. Pro Radiožurnál Gabriela Adámková, Šternbersko.

Jan BUMBA, moderátor:
Teď je 18 hodin 56,5 minuty, takové byly Ozvěny dne. Celý pořad, pokud chcete, najdete kdykoliv ve zvukové podobě ve formátu MP3 na našich internetových stránkách www.radiozurnal.cz v sekci Rádio na přání.


autoři: evo , bum
Spustit audio

Více z pořadu