Ozvěny dne 3. 3. 2004

3. březen 2004
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Odložená privatizace Severočeských dolů

Severočeské doly se letos privatizovat nebudou. Vláda zastavila výběrové řízení na prodej státního podílu kvůli nízké ceně, kterou uchazeči nabízeli. Menší těžební společnosti, Sokolovské uhelné, ale ještě šance na privatizaci zůstala, dodává Aleš Heřmánek.

Aleš Heřmánek: O Sokolovskou uhelnou projevil zájem jen jediný uchazeč, společnost Sokolovská těžební, sdružující současný management firmy. Jeho nabídka zní 2 miliardy korun a vláda chce proto vyjednat vyšší cenu.

Milan Urban: Musí být nabídnuta cena, která je nad hranicí 2,5 miliardy korun, není možné, aby jiná cena byla ve vládě schválena.

Aleš Heřmánek: Prohlásil ministr průmyslu Milan Urban. Ani nabídky na privatizaci Severočeských dolů nedosahovaly tržního ocenění, tedy 7,5 miliardy korun. Nejvíce se k němu přiblížila společnost J & T. Ta slíbila zaplatit 6 miliard 800 milionů. To ale vládě nestačí. Původní návrh usnesení předpokládal, že i s uchazečem, který za Severočeské doly ve výběrovém řízení nabídl nejvíc, se bude dále jednat o ceně. Jenže to podle ministra nezapadá do plánu vlády s hnědouhelným hornictvím.

Milan Urban: Vláda hodnotila obě privatizace tak, aby mohla být spokojena s řešením jako strategickým řešením. U Sokolovské uhelné toto řešení nalezla, u Severočeských dolů bohužel toto řešení nalezeno nebylo.

Aleš Heřmánek: Výběrové řízení už dříve kritizovala i Evropská komise kvůli vyřazení uchazečů ze sousedních zemí. Odbory zase protestovaly kvůli vyřazení ČEZu ze soutěže a tvrdily, že tendr je ušit na míru Appian Group, která už vlastní Mosteckou uhelnou. K pochybnostem došlo i v případě, kdy další z uchazečů, Penta, po termínu dvakrát navýšila cenovou nabídku. O způsobu nové privatizace dolů by vláda měla rozhodnout do konce roku.

Snížení cen plynu

Ten, kdo topí nebo vaří na plynu, může od dubna ušetřit. Energetický regulační úřad snižuje jeho cenu a to v průměru o 3,5 procenta. Nejvíc zřejmě uspoří na jižní Moravě, kde distribuční společnosti zlevňují plyn téměř o 4 procenta, nejméně jeho cena půjde dolů v západních Čechách, a to o necelá 3 procenta. Jak dodává redaktorka Jitka Hanžlová, úspory se budou lišit nejen podle krajů, ale také podle spotřeby jednotlivých rodin.

Jitka Hanžlová: Stálé platby zůstávají stejné, změní se jen ceny za odebrané zboží, takže více ušetří ten, kdo odebírá více energie, protože ten má také nižší sazbu na megawatthodinu. Například domácnost, která na plynu jen vaří, ušetří podle propočtu Energetického úřadu 24 koruny ročně. Domácnost, která plynem také ohřívá vodu, už ušetří 180 korun a tak to pokračuje. O 900 až 1000 korun méně zaplatí ten, kdo má roční spotřebu nad 31 megawatthodin. Ten ale dá ročně za plyn více než 22 tisíce korun, takže zase o tak citelnou úsporu nejde. Radovat se spíš můžeme z toho, že ceny jsou v podstatě stabilní.

Pavel Brychta: Zatím nám nejsou známé žádné důvody pro to, aby ta cena výrazně rostla.

Jitka Hanžlová: Říká předseda Regulačního úřadu Pavel Brychta. Vývoj na světových trzích a silný kurz koruny jeho očekávání potvrzují. Změnu může přinést jenom politické rozhodnutí, například pokud Senát a prezident schválí změnu daně z přidané hodnoty. Pak klesne základní sazba DPH z 22 na 19 procent.

Pavel Brychta: Jestliže sazba daně se sníží o 3 procenta, to bude znamenat 2,5procentní snížení cen.

Jitka Hanžlová: Energetický úřad může ceny plynu měnit zase v červenci nebo v říjnu.

Ničivý požár ubytovny v Brně

Čtyři mrtví, šest zraněných a asi osmimilionová škoda. Taková je bilance nočního požáru dělnické ubytovny v Brně-Bystrci. Jednopatrový objekt o velikosti asi 30 x 12 metrů prakticky lehl popelem. Při příjezdu hasičů z něj šlehaly až 30metrové plameny. Definitivně byl oheň zlikvidován teprve po 14 hodinách. O téměř 50 evakuovaných obyvatel, z kterých většina zachránila jen holý život, se dočasně stará Brněnský magistrát spolu s městkou částí Bystrc. Podrobnosti má redaktor Ivan Holas.

Ivan Holas: Probuzení pro 50 ubytovaných převážně slovenských a ukrajinských dělníků bylo opravdu nečekané.

Projev občana: Křičeli tam hoří. Co zbývalo? Jen otevřít okna a vyskákat. Tam už byl všude dým.

Otevřel jsem dveře a už všechno bylo v plamenech a za 5 minut to bylo v plamenech celé.

Ivan Holas: Ubytovna vznikla jako provizorium před čtvrtstoletím a její hašení bylo tvrdým oříškem, připouští velitel zásahu Petr Oháňka.

Petr Oháňka: Jedná se o sestavu z Unimo buněk. V tomto prostoru když začne hořet, požár se šíří velmi rychle a máme s tím moc práce.

Ivan Holas: Proto také budou vyšetřovatelé podrobně zjišťovat, zda majitel dodržel při provozování ubytovny nezbytné bezpečnostní předpisy zejména pro evakuaci. Tím spíše, že plameny si vyžádaly lidské životy.

Projev občana: Asi 4 tam zůstali. K nějakým dětem matku jsme nemohli najít.

Ivan Holas: Hasiči po likvidaci ohně skutečně v troskách budovy objevili 4 ohořelá těla. Zda patřila pohřešovaným, potvrdí až soudní pitva a testy DNA. Policie nyní vyslýchá postupně několik desítek osob, kromě ubytovaných i majitele objektu, říká Mojmír Popp z brněnského Policejního ředitelství.

Mojmír Popp: Další věc potom bude pořízení různých znaleckých posudků, zajištění revizních zpráv, abychom co nejlépe zjistili, v jakém stavu ta budova byla a co mohlo být eventuelně příčinou toho samotného požáru.

Začínají chybět peníze na stavbu dálnic

Evropské unie couvá od slíbené finanční pomoci na vybudování dálničního koridoru mezi Ostravou, Brnem a Vídní. Výbor pro regionální plánování Evropského parlamentu totiž vyškrtl tento pro Česko klíčový dopravní tah ze seznamu podporovaných staveb. Konečné slovo mají europoslanci říct ještě do prázdnin. Pokud by upravený seznam definitivně schválili, Česko by muselo dálniční koridory ze severní na jižní Moravu postavit samo bez peněz z Evropské unie, připomíná náš zpravodaj Vít Dvořák.

Vít Dvořák: Dálniční tah od Polska na Vídeň už pro Evropskou unii tak důležitý jako dřív není. Teď by europoslanci raději v Česku viděli hotovou dálnici ve směru na rakouský Linec. Ministr dopravy Milan Šimonovský ale říká - moravský koridor je pro nás hodně důležitý.

Milan Šimonovský: Zde samozřejmě má Česká republika zájem do roku 2010 dostavět celý tento koridor. Myslíme si, že to je zájem řady evropských zemí a že se podaří to usnesení překonat.

Vít Dvořák: Za dodržení slibu, že unie na moravské dálnice přispěje, chce náš ministr dopravy bojovat v Bruselu příští týden. Hrozící finanční problémy s dálnicemi si navíc komplikuje i samotné Česko. Kvůli vyšší DPH totiž podražily i stavební práce. Jenom letos tak budou chybět 4 miliardy, příští rok už sedm. Pokud se nenajdou jinde, termíny nových dálnic jsou ohroženy, potvrzuje šéf Státního fondu dopravní infrastruktury Pavel Švagr.

Pavel Švagr: V některých případech to může znamenat i zpomalení.

Vít Dvořák: Kvůli problémům s dálnicemi si už na zítřek pozval hospodářský výbor Sněmovny ministra financí Bohuslava Sobotku.

Krátké informace

Oběti okupace z roku 1968 se možná dočkají odškodnění. Finanční náhradu za zdravotní újmu, způsobenou jim v souvislosti s vpádem vojsk Varšavské smlouvy do Československa, podpořil dnes ústavně-právní výbor Sněmovny. Doporučil Dolní komoře, aby návrh několika poslanců ODS schválila.

Největší důvěře obyvatel České republiky se i v únoru těšil prezident Václav Klaus. Důvěřuje mu už 7 lidí z 10. Naopak důvěra ve vládu i Poslaneckou sněmovnu podle posledního šetření Centra pro výzkum veřejného mínění opět poklesla.

Srbsko má novou menšinovou vládu. Složení kabinetu premiéra Vojislava Koštunici dnes schválil Parlament. Ministři získali potřebnou většinu díky podpoře Socialistické strany Srbska Slobodana Miloševiče.

John Kerry bude vyzyvatelem George Bushe

Americký prezident George Bush už ví najisto jméno svého vyzyvatele v letošních volbách. Je jím John Kerry, který přesvědčivě zvítězil v demokratických primárkách. Bush mu k vítězství telefonicky poblahopřál a odjel do Los Angeles, kde se pokusí přesvědčit své odpůrce, že má stále naději na znovuzískání prezidentské funkce. Přímo z Los Angeles telefonuje zpravodaj Českého rozhlasu Miroslav Konvalina.

Miroslav Konvalina: George Bush poprvé přijíždí do Kalifornie od chvíle, kdy jí začal vládnout Terminátor. Tradičně prodemokratická Kalifornie, která má po letech opět v Arnoldu Schwarzeneggerovi republikánského guvernéra, je státem, který má nejvíce volitelů a tím tradičně největší vliv na prezidentské volby. Úspěchy a popularita nového guvernéra dávají Bushovi i tady šanci, pokud ve správnou chvíli podpoří Schwarzeneggerův ambiciózní plán na vyvedení Kalifornie z finanční krize. Jak připomíná deník Los Angeles Times, Bush sice nemá v Kalifornii tolik příznivců, ale může tady najít přispěvatele, kteří navýší jeho už rekordní 140milionový volební účet.

Smutek v Iráku na počest obětí atentátů

V Iráku začal třídenní smutek na počest více než 180 lidí, kteří zahynuli při nejhorší sérii bombových atentátů od konce války v zemi. Terčem útoku v Bagdádu a Karbale se stali účastníci oslav jednoho z největších svátků šíitských muslimů, které byly za vlády Saddáma Husajna zakázány. Podle zpráv amerických vyšetřovatelů byl nejméně jeden atentát sebevražedný. Ulicemi Karbaly dnes ve smutečním průvodu procházely desetitisíce věřících. Jejich duchovní je ale varovali před tím, aby se pokoušeli o pomstu. O původcích útoků se zatím nic neví, teroristická síť Al-Káida v prohlášení, otištěném v jednom arabském deníku, podíl na atentátech odmítla.

Mark Dutroux vypovídal u soudu

Neznámější belgický zločinec Mark Dutroux vyložil dnes soudu v Arlonu svou verzi událostí, ze kterých se musí zpovídat. Bývalý elektrikář čelí obvinění z toho, že unesl, věznil a zneužíval 6 dívek, přičemž 4 to nepřežily. Jejich těla se našla zakopaná v zahradách Dutrouxova domu. Zaživa také pohřbil jednoho ze svých kompliců. Řada chyb při vyšetřování přitom Belgičany rozčílila a aféra vedla ve druhé polovině 90. let k hluboké společenské krizi. Belgický proces století sleduje i naše zpravodajka Pavla Kvapilová.

Pavla Kvapilová: Část činů Dutroux přiznal, ale mnohé hází na ostatní. Dnes například prohlásil, že nemá co do činění s únosem osmiletých holčiček Julie a Melilsy, které později zemřely hladem a žízní. Prý za tím byla jeho žena. Jak řekl, dívky objevil doma a později se rozhodl je chránit. On sám byl údajně jenom služebníkem sítě Michela Nihoula, který je v procesu zřejmě nejzáhadnějším z obviněných. Dutroux se tak drží teorie, na které staví jeho právníci. Podle těch nebyl izolovaným lovcem, ale pracoval pro velký spolek. Víra v to, že šlo o pedofilní síť, je přitom v Belgii hodně rozšířená. Už během vyšetřování plného podivných selhání policie, soudů a politiků, se ve 2. polovině 90. let spekulovalo o tom, že Dutroux má ochranu ze shora a že byl jenom jedním chapadlem velké chobotnice. Podle police se však něco takového nepotvrdilo.

Neznámí teroristé vydírají francouzskou vládu

Neznámí teroristé vydírají už několik týdnů francouzskou vládu. Tvrdí, že na železničních tratích nastražili 10 bomb a za jejich zneškodnění žádají 4 miliony eur. Úřady se jim už pokusily peníze předat v pondělí, ale akce se nezdařila. Jak píše agentura AFP, pachatelé chtěli, aby jim peníze hodili z vrtulníku na připravenou plachtu nedaleko města Montregue. Policistům se ale určené místo nepodařilo včas najít. Francouzské Ministerstvo vnitra potvrdilo, že bere hrozby velmi vážně. Výhrůžné dopisy jsou podepsané zkratkou AZF, což je jméno chemičky, která explodovala 21. září 2001. Výbuch tehdy zabil 30 lidí a na tisíc jich zranil.

Útok izraelského letectva v pásmu Gazy

Při útoku izraelského letectva v pásmu Gazy zahynuli 3 členové radikálního hnutí Hamás. Stalo se tak, když muži projížděli v autě okolo židovské osady Netsarim. Podle prohlášení izraelské armády se v nedávné době podíleli na řadě teroristických útoků na izraelské cíle a plánovali další. Organizace Hamás na svých internetových stránkách později přiznala, že trojice se opravdu právě chystala provést protiizraelský atentát. Hamás už Izraelcům slíbil za smrt svých mužů pomstu.

Ve svitavském učilišti začíná opět výuka

Ve svitavském odborném učilišti, kde v pondělí ubodal k smrti žák učitele, začala dnes po ředitelském volnu opět normální výuka. Žáci i pedagogové uctili minutou ticha památku zavražděného kolegy a kantora. Víc naše spolupracovnice Věra Pavlasová.

Věra Pavlasová: Z šoku se zatím nevzpamatovali ani žáci, ani pedagogové.

Projev žáka: To je tragédie. Ten učitel byl dobrej. Sice v prváku byl na nás jak pes, ale si myslím, že byl jako spravedlivej.

Věra Pavlasová: Vzpomíná na zavražděného učitele jeden z učňů. Psychologickou pomoc žákům, především těm, kteří byli v době vraždy učitele ve třídě, zajišťuje také škola. Vysvětluje ředitel Leoš Říha.

Leoš Říha: Dnes jsem se spojil s ředitelem pedagogicko-psychologické poradny, na něž dám kontakt našim žákům, kteří dnes přišli do školy. Dám jim kontakt i na anonymní Linku bezpečí.

Věra Pavlasová: Ředitel Říha oceňuje přístup pedagogů školy, kteří jsou sice ještě v šoku, ale dnes už vyučují.

Leoš Říha: Jednohlasně rozhodli sami, že do té školy a že musí tu školu opravdu zase nastartovat tak, abysme plnili tu funkci, kvůli které tady jsme.

Lidovci kritizují protidrogovou politiku

Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky odmítá kritiku KDU-ČSL. Předseda lidovců Miroslav Kalousek minulý týden prohlásil, že česká protidrogová politika je velmi neúspěšná a málo kompetentní. Vládní rada ale poukazuje na pozitivní výsledky uplynulých let. Klesá počet uživatelů tvrdých drog a zvyšuje se věková hranice prvních experimentů s drogami. Další reakce na lidoveckou kritiku shrnuje redaktorka Radiožurnálu Lucie Weissová.

Lucie Weissová: Vicepremiér Petr Mareš, zodpovědný za protidrogovou politiku, odmítá tvrzení lidovců, vycházející ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu, že veřejné prostředky na boj proti drogám jsou zneužívány. NKÚ našel podle Mareše pouze chyby v evidenci.

Petr Mareš: Žádná z těch akcí kontrolních, které byly provedeny, nezjistila, že by ty prostředky byly zneužity.

Lucie Weissová: Nepřesná interpretace zprávy NKÚ i prohlášení lidovců už vzbudily nedůvěru k těm, kteří se o drogově závislé starají. Tvrdí to předseda asociace těchto nestátních organizací Jiří Richter.

Jiří Richter: Já mám už dvě informace z tohoto týdne, kdy nám někteří sponzoři odmítli spolupráci, protože jsme byli označeni za zloděje, černé ovce a ošklivá káčátka.

Lucie Weissová: Nová strategie vlády v boji proti drogám je podle Petra Mareše založena na principu omezování nabídky a poptávky a omezování rizik spojených s užíváním drog.

Petr Mareš: Můj dojem z nabídky pana kolegy Kalouska, jsou to také tři principy. Postřílet dealery, pozavírat experimentující a ty, kteří užívají rekreačně a ten třetí je nechat pomřít ty, kteří jsou závislí.

Lucie Weissová: Petr Mareš dodal, že se s lidovci shoduje v bodě prvním, pozavírat dealery. V těch dalších by ale shodu hledali marně.

10. výročí úmrtí Karla Kryla

Bratříčku zavírej vrátka, Anděl nebo Moriturite salutant patří mezi nejznámější díla písničkáře a básníka Karla Kryla. Ten byl v 70. a 80. letech minulého století jedním z nejvýraznějších symbolů odporu proti sovětské okupaci. Už na konci 60. let se prosadil svými protestsongy, se kterými se dokázala ztotožnit velká část národa. Dnes si společně s redaktorem Václavem Žmolíkem připomeneme 10. výročí jeho smrti.

Václav Žmolík: Zlom v kariéře Karla Kryla nastal 21. srpnem roku 1968. Jeho píseň Bratříčku zavírej vrátka se vyhoupla do čela rozhlasové Houpačky a z Kryla se stala mediální hvězda. Nakrátko. V 69. Kryl emigroval a 20 let žil v zahraničí. Dál skládal, zpíval, psal verše, vydával desky i písničky. Z Karla Kryla se stal symbol odporu proti sovětské okupaci i proti komunistickému režimu. Ještě jednou byl ikonou doby. V listopadu 89, kdy zpíval z balkónu Melantrichu národní hymnu. Ani pak se ale nezměnil a byl dál až do své smrti pro mnoho lidí nepohodlný svými kritickými názory. Byl zpěvákem, básníkem, rebelem.

autor: všt
Spustit audio

Více z pořadu