Ozvěny dne 29. září 2007

29. září 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Kontrolu nad ulicemi barmských měst pomalu opět přebírá vojenská junta

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Ozvěnami dnes vás provede a dobrý večer přeje Eva Ziliziová. Kontrolu nad ulicemi barmských měst pomalu opět přebírá vojenská junta. Daří se jí také rušit spojení se světem, takže zprávy z oblasti jsou velmi kusé. Po dnech velkých protestů je v ulicích barmského Rangúnu relativní klid. Prakticky všudypřítomné jsou ozbrojené jednotky, které byly ještě během noci posíleny. Do Barmy dorazil zmocněnec OSN, který chce vojenské vedení země odradit od dalšího krveprolití. Pokračuje zpravodaj Českého rozhlasu v Jihovýchodní Asii Robert Mikoláš.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Mezinárodní společenství doufá, že Gambárí minimálně získá informace o situaci v Barmě, kterou vojenská junta de facto odstřihla od světa. Přerušila totiž přístup na Internet dvou operátorů, kteří ho v Barmě provozovali. Zároveň policisté prohledávali hotely v Rangúnu a zaměřovali se na cizince, kteří by mohli posílat do zahraničí informace o dění v zemi. Zvláštní emisar generálního tajemníka OSN chce také získat informace o hlavní opoziční vůdkyni Su Ťij, která byla převezena ze svého domu do jedné z nejhorších věznic Barmě Insein.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Na mnoha místech světa podporují dnes rebelující Barmánce sympatizanti v Praze například vpodvečer na Národní třídě. Jak se ale shodují komentátoři, naději na svržení vojenského režimu v Barmě se pomalu vytrácí. Hlavní morální autoritu, buddhistické mnichy, se totiž vojákům stále víc daří izolovat.

Plyn bude od pondělí zase o něco dražší

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Plyn bude od pondělí zase o něco dražší. Většinu domácností v Česku totiž zemním plynem zásobuje společnost RWE Transgas. Ta jeho ceny zvedá bezmála o pět procent. Pražská plynárenská zdražuje pro hlavní město a okolí o šest celých dvě desetiny procenta, Jihomoravská plynárenská o pět a půl procenta. Zjistil reportér Vít Dvořák.

Vít DVOŘÁK, redaktor:
Dost jdou ceny plynu nahoru i ve středních Čechách, o pět celých a tři desetiny procenta. Nezdražuje prakticky jen společnost E.ON na jihu Čech. S čím už od pondělí musí většina lidí počítat? Třeba ve středně velkém rodinném domě, kde plynem topí, vaří na něm a ohřívají vodu, zaplatí měsíčně víc asi o sto dvacet pět korun.

osoba:
Topíme, vaříme, používáme teplou vodu a máme relativně velký byt, takže tam by to nějaký tisícikoruny byly za rok.

osoba:
Pro nás, obyčejný lidi, to není únosný.

Vít DVOŘÁK, redaktor:
Plyn je přímo závislý na ceně ropy a ta vyletěla v prvním pololetí skutečně hodně nahoru, vysvětluje Milan Kajtman ze společnosti RWE Transgas.

Milan KAJTMAN, RWE Transgas:
Když si vezmeme stav, kolik stál barel ropy na začátku letošního roku, tak to bylo zhruba padesát tři dolarů. Pokud si vezmeme ten stav k červenci 2007, tak jsme na hodnotě sedmdesát sedm dolarů.

Vít DVOŘÁK, redaktor:
Další zdražení plynu přijde v lednu, možná až o deset procent. Řada lidí proto uvažuje, že plyn používat přestane.

osoba:
Já mám pět tisíc důchodu. Vy myslíte, že bych z toho mohla platit ještě ten plyn drahej?

Vít DVOŘÁK, redaktor:
Růst inflace by ale nynější zdražení plynu urychlit nemělo, odhaduje analytik David Navrátil.

David NAVRÁTIL, analytik:
Bude mít dopad do inflace pouze o jednu desetinku. Když srovnáme náklady na plyn u průměrné domácnosti, tak aktuálně tvoří zhruba sedm tisíc čtyři sta.

Vít DVOŘÁK, redaktor:
Plyn teď zdražuje také pro firmy, i když ne o tolik jako pro domácnosti. Větší konkurenci mezi dodavateli ale do budoucna čekat prý nelze nelze.

Vladimír ŠTĚPÁN, analytik:
Bohužel konkurence se nějak výrazně nezvýší.

Vít DVOŘÁK, redaktor:
Myslí si analytik Vladimír Štěpán.

Policie a celníci se připravují na vstup Česka do Schengenu

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Policie a celníci se připravují na vstup Česka do Schengenu. Vstupem do takzvaného schengenského prostoru se zruší kontroly na vnitřních hranicích mezi starými a novými členskými státy Evropské unie a mezi novými členskými státy navzájem. To by se mělo stát na pozemních hranicích jednatřicátého prosince 2007 a nejpozději do konce března na mezinárodních letištích. Jak informuje naše reportérka Andrea Čánová, na stěhování se připravují také severomoravští policisté, kteří dosud hlídají hranice s Polskem a Slovenskem.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka:
Už měsíc zkouší muži z cizinecké policie na severu Moravy speciální schengenský informační systém. Napojí se tak na databáze zahraničních kolegů. Dává jim informace například o kradených autech, upřesňuje mluvčí cizinecké policie v Ostravě Daniela Vlčková.

Daniela VLČKOVÁ, mluvčí cizinecké policie v Ostravě:
Osoby, které překračují hranice, jsou v těchhle těch evidencích lustrovány. Do toho vstupu musí být systém ověřený, musí opravdu perfektně fungovat, to je taková zásadní věc.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka:
Oslovení kolemjdoucí v centru Ostravy konce kontrol na hranicích vnímají nejednoznačně.

osoba:
Nebudou celníci na hranicích, no, ti pohraničáři a kdo mě pak bude kontrolovat.

osoba:
Dobrý to bude pro černý obchod určitě, že jo, a ty státy asi taky ví, proč to dělají, takže ... Ale co z toho budeme mít my, to fakt nevím. Mně to jako nevadí ukázat občanku na hranicích.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka:
Jediným místem na severu Moravy, kde budou policisté vnější hranice schengenského prostoru hlídat, bude mošnovské letiště. Jeho uspořádání se proto musí změnit.

Daniela VLČKOVÁ, mluvčí cizinecké policie v Ostravě:
Budou odbavovány lety zvláště, které budou pouze v schengenském prostoru, a zvlášť budou odbavovány lety mimo schengenský prostor.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka:
Potvrzuje mluvčí cizinecké policie v Ostravě Daniela Vlčková.

Už jen šestnáct a půl kilometru chybí k dokončení dálnice D8

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Už jen šestnáct a půl kilometru chybí k dokončení dálnice D8 vedoucí z Prahy ke státní hranici s Německem. I když se na první pohled zdá, že je to jen její malá část, lidé z obcí a měst kolem mezinárodní silnice E55 ví své a na její dokončení čekají hodně netrpělivě. Nejen pro ně má redaktorka Věra Masopustová dobrou zprávu. Poslední úsek dálnice D8 se pomalu, ale jistě začíná stavět.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Na šestnácti kilometrech dálnice bude kromě samotné komunikace šest náročných staveb, tři mosty, dva tunely a průzkumná štola v Prackovicích. Ještě v těchto dnech brání zahájení stavby mostů ve Vchynicích a Opárně, včetně Radejčínského tunelu, nepravomocná stavební povolení. Ekologické organizace totiž proti nim vznesly námitky, a tak se čeká na rozhodnutí rozkladové komise ministerstva dopravy. Radiožurnál už ale ví, že se stavbaři už brzy dočkají. Slibuje to náměstek ministra dopravy Jiří Hodač.

Jiří HODAČ, náměstek ministra dopravy:
Stavební povolení už jsou, u rozkladové komise byly námitky ekologických organizací zamítnuty, to znamená, během dvou, třech dnů nabydou platnosti a budou předány zhotovitelům.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Podle původních plánů se měla tato část dálnice D8 začít stavět před třemi lety a letos už měla být v provozu. Ekologické organizace ale bojovaly o změnu její trasy tak, aby doprava neohrožovala vzácné živočišné a rostlinné druhy v chráněné krajinné oblasti. Především jim vadila výjimka ze zákona o ochraně přírody a krajiny, kterou pro průchod chráněno krajinnou oblastí udělilo stavbě ministerstvo životního prostředí. Letos ekologisté u soudu spor o výjimku prohráli a přípravy stavby mohly pokračovat až do jejího nedávného zahájení. Soudy se ale s největší pravděpodobností kauzy D8 jen tak nezbaví. O žalobě o náhradu škody na ekologické organizace teď pro změnu uvažuje ministerstvo dopravy.

Intenzivní déšť zvedl hladinu horního toku Labe

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Intenzivní déšť zvedl hladinu horního toku Labe na první stupeň povodňového nebezpečí. Na hřebenech Krkonoš spadlo až sto milimetrů srážek. Vodohospodáři vyhlásili stav bdělosti také na Ohři v Klášterci. Hladiny obou toků ale postupně klesají.

Ještě celé dopoledne čistili hasiči a silničáři dálnici D2

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Ještě celé dopoledne čistili hasiči a silničáři dálnici D2 v místě, kde v pátek havaroval kamion, ze kterého vytekl palmový olej. D2 je ve směru na Břeclav a Bratislavu znovu zcela průjezdná. Povrch je ale pořád kluzký, proto je tam rychlost omezena na čtyřicet kilometrů za hodinu.

Asi dvě stě pravicových extremistů se sešlo na manifestaci v Kladně

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Asi dvě stě pravicových extremistů se sešlo na svatováclavské manifestaci v Kladně. Jednoho z nacionalistů policie zadržela. Způsobil konflikt hned na začátku akce. Na její průběh dohlíželo několik desítek policistů, městských strážníků, včetně členů antikonfliktního týmu a policistů na koních.

Autobus plný afghánských vojáků vyhodil do vzduchu příslušník Talibanu

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Autobus plný afghánských vojáků vyhodil do vzduchu příslušník radikálního hnutí Taliban. V úplně zdemolovaném voze zahynulo nejméně třicet příslušníků armády. Dnešní incident je jedním ze dvou nejkrvavějších útoků od zahájení americké invaze do Afghánistánu v roce 2001. Při podobném útoku na policejní autobus zemřelo letos v červnu pětatřicet lidí. Afghánský prezident Hamíd Karzáí tehdy vyzval mezinárodní síly, aby rázněji zakročily proti terorismu. Útoky ozbrojenců ze svrženého hnutí Taliban většinou míří na příslušníky afghánské armády nebo mezinárodních sil. Letos už se přihlásily k rekordní stovce atentátů.

Na Ukrajině skončila předvolební kampaň

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Na Ukrajině skončila předvolební kampaň. Zítra zemi čekají předčasné parlamentní volby, které mají ukončit vleklou mocenskou krizi mezi prozápadním prezidentem Viktorem Juščenkem a proruským premiérem Viktorem Janukovyčem. Volit budou také obyvatelé jediné autonomie na Ukrajině Krymské republiky. Z krymské Jalty se přihlásil zvláštní zpravodaj Radiožurnálu Martin Dorazín.

Martin DORAZÍN, redaktor:
Tady na nábřeží v přístavu v Jaltě zatím nic nepřipomíná to, že by tady sezóna nějakým způsobem končila. Teploty se stále pohybují kolem sedmadvaceti stupňů ve stínu, voda má kolem pětadvaceti, takže se dá koupat, dá se jezdit na lodích, dá se jet na vyjížďku do hor. Po sochou Vladimira Iljiče Lenina je několik stánků, je znát, že tady probíhá kampaň před volbami do ukrajinského parlamentu třicátého září, ale tady na pobřeží Černého moře ta kampaň je poněkud ospalá, protože mnoho lidí stále ještě je zaměstnáno ve sféře služeb. Na nějakou velkou politickou agitaci nemají čas ani náladu. Jalta totiž prakticky nic jiného kromě turistiky zdejším obyvatelům nenabízí, není tady ani jediný průmyslový podnik a většina ze sto čtyřiceti tisíc obyvatel takzvané Velké Jalty žije pouze z turistů.

Bavorská CSU má nového šéfa

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Bez překvapení skončil v Mnichově ostře sledovaný sjezd bavorské CSU. Nejmenší ze stran německé vládní koalice si do svého čela zvolila dosavadního bavorského ministra hospodářství Erwina Hubera. Na post nového zemského premiéra a zároveň volebního leadera strany byl pak nominován Günther Beckstein. Jak z bavorské metropole dodává německý zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek, pro Křesťanskosociální unii tak po dlouhých letech začíná éra po Edmundu Stoiberovi.

Jiří HOŠEK, redaktor:
"Pokud budeš chtít, budu ti nápomocen radami i činy. I to je dokladem kontinuity ve vedení CSU.", vzkázal svému nástupci Erwinu Huberovi Edmund Stoiber. Ten byl jednomyslně zvolen čestným předsedou konzervativní formace. "Jsem si vědom toho, jak velká odpovědnost a jaké úkoly jsou s funkcí předsedy strany spojené. Očekávání mohu splnit jen s vaší podporou.", uvedl novopečený šéf dominantní bavorské strany. Podpora pouhých padesáti osmi procent delegátů byla ovšem pro Erwina Hubera spíše zklamáním. Deklarovanou vnitřní jednotu strany příliš neukázala ani volba prvního místopředsedy CSU. Tím zůstal poražený uchazeč o předsednické křeslo Horst Seehofer. Stranická rebelka Gabriele Pauliová sice ve volbách zcela propadla, přesto na sebe znovu dokázala strhnout pozornost. "Nazývali jste mě královražedkyní poté, co na jaře zemská frakce rozhodla o obměně vedení.", nařkla spolustraníky z pokrytectví a útoků na svou osobu Pauliová. Ta pokazila i jinak jednoznačnou nominaci Günthera Becksteina, když budoucího zemského premiéra opakovaně vyzvala, aby vysvětlil, proč ji nazval osobou, která musí k psychiatrovi.

V Jizerských horách uklízejí dobrovolníci po nepořádných turistech

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
V Jizerských horách uklízejí dobrovolníci po nepořádných turistech. Přijeli nejen z Liberecka a Jablonecka, ale také z ostatních koutů Čech a Moravy. Podrobnosti má redaktorka Ivana Bernáthová.

Ivana BERNÁTHOVÁ, redaktorka:
Přestože není příliš pěkné počasí, turistické trasy v Jizerských horách uklízejí asi dvě stovky lidí. Přijely různé oddíly, školní třída u Raspenavy a vysokoškoláci z Brna, kteří se rozhodli vyčistit okolí rozhledny Štěpánka. A proto, že jeden z účastníků nahlásil organizátorovi akce Martinovi Jarouškovi ze Společnosti pro Jizerské hory spoustu odpadků u památníku francouzských letců na Smědavské hoře, zamířili dobrovolníci i tam. Akce Ukliďme Jizerky pokračuje ještě zítra.

autor: ezi
Spustit audio

Více z pořadu