Ozvěny dne 29. července 2009

29. červenec 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Peníze na nutnou opravu a rozšíření Nejvyššího soudu nebudou. Premiér Jan Fischer na to upozornil šéfku soudu Ivu Brožovou. Jan FISCHER, premiér:
S ohledem na kapacitu Nejvyššího soudu ten problém jako vážný vnímám. Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
České zdravotnictví dostane další miliardy z Evropské unie. Slíbila to ministryně Dana Jurásková. Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví:
Priority jsou zejména modernizace superspecializované centrové péče, projekty, které se týkají rozvoje lidských zdrojů a vzdělávání. Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Internetová událost roku. Microsoft a Yahoo chtějí narušit dominanci vyhledávače Google. Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
I zítra bude slunečno a teploty vystoupí až ke 30 stupňů, postupně se má od západu zatahovat. Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Začínají Ozvěny dne, u mikrofonu jsou Veronika Sedláčková a Hana Albertová. Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Pěkný večer. Peníze na nutnou opravu a rozšíření Nejvyššího soudu nebudou Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Nejvyšší soud zřejmě nedostane peníze na nezbytné rozšíření svých prostor. Vedení soudu to do Brna přijel osobně oznámit premiér Jan Fischer a ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Stát totiž bude muset šetřit víc, než se čekalo. Ivan HOLAS, redaktor:
Budova praská ve švech. Podle zákona totiž narůstá počet soudců a hlavně jejich asistentů. Má to zefektivnit práci zejména při sjednocování judikatury, což je v právním státě nezbytné. Vysvětluje předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová. Iva BROŽOVÁ, předsedkyně Nejvyššího soudu:
Pakliže já nezískám tuto přístavbu, budu muset asistenty umisťovat po různých detašovaných pracovištích, což samozřejmě bude torpédovat tu schopnost přirozené spolupráce týmu soudceasistent. Ivan HOLAS, redaktor:
I na to ale padnou miliony korun ročně. Podle ministryně Kovářové se na záměr ještě podívají, prognóza je prý ale špatná. To potvrdil i premiér Jan Fischer. Jan FISCHER, premiér:
Já jsem nepřijel cokoliv slibovat, spíše varovat, že budeme muset velmi vážně přemýšlet o dalších restrikcích v rozpočtu, nicméně s ohledem na kapacitu Nejvyššího soudu ten problém jako vážný vnímám. Ivan HOLAS, redaktor:
Definitivně má být jasno koncem září, kdy vláda předloží rozpočet sněmovně. Pro Radiožurnál Ivan Holas, Brno. Ministerstvo vnitra nebude příští rok nabírat nové policisty Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
A šetřit musí i ministerstvo vnitra. Proto nebude příští rok nabírat nové policisty. Maximální úspory doporučil šéfovi resortu Martinu Pecinovi i prezident Václav Klaus na jejich dnešní schůzce. Peníze, které by tak měly zbýt, použije vnitro na dofinancování stávajícího provozu policie. Samotných policistů by se tak škrty podle Peciny dotknout neměly. Podle něj teď bude záležet na vládě, jestli chce zachovat počty bezpečnostních sborů v nynějším stavu, anebo je snížit. Ministr vnitra také prezidentovi představil plán boje s extremismem. Do zdravotnictví mají přitéct další miliardy z Evropské unie Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Do zdravotnictví mají přitéct další miliardy z Evropské unie. Ministerstvo zdravotnictví dnes představilo tři nové výzvy k předložení žádostí o finanční podporu pro grantové projekty ve výši skoro dvě miliardy korun. Šéfka resortu Dana Jurásková vysvětluje, kam hlavně by peníze měly téct. Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví:
Ty priority, které v čerpání evropských peněz my máme, jsou zejména modernizace té superspecializované centrové péče, kam patří traumacentra, onkocentra, teď to budou kardiocentra. Samozřejmě, že tam patří další projekty, které se týkají rozvoje lidských zdrojů a vzdělávání, protože na těch také zdravotnictví stojí. Důležité je pro nás také sledování kvality a zlepšování prostředí pro pacienty. Takovým bonbonkem je národní screeningový program, kdy my podporujeme dlouhodobé sledování populace, co se týče preventivních opatření výskytu nádorových onemocnění. Česko získalo z rozpočtu EU víc peněz, než do něj odvedlo Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Česko získalo z rozpočtu Evropské unie daleko větší částku, než do něj odvedlo. Příliv evropských peněz převýšil v prvním pololetí odvody do unijního rozpočtu o 29 miliard korun. Podle ředitele Národního fondu ministerstva financí Jana Gregora přitom čisté příjmy naší republiky od vstupu do Unie neustále rostou. Jan GREGOR, ředitel Národního fondu ministerstva financí:
Od svého vstupu do Evropského unie Česká republika zaplatila do rozpočtu Evropské unie asi 170 miliard českých korun. Na druhé straně se jí podařilo získat zhruba 250 miliard korun, takže ta celková čistá pozice vychází zhruba 83 miliard českých korun a v dlouhodobém horizontu předpokládám, že Česká republika si udrží statut čistého příjemce z rozpočtu Evropské unie. Podezřelé zakázky na ŘSD prověřují kontroloři ministerstva dopravy Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Podezřelé zakázky na Ředitelství silnic a dálnic už prověřují kontroloři ministerstva dopravy. Zaměří se hlavně na ty zakázky, které můžou souviset se sponzorstvím automobilového závodění výkonného ředitele podniku Michala Haly. Jde hlavně o firmy Edikt a Vars. Revize má trvat měsíc. Celkem se na ní podílí osm z ministerského odboru kontroly a auditu. Stavební firma Edikt před několika lety sponzorovala Halovo účinkování v rallysprintu. V následujících letech pak podle České televize od Ředitelství silnic a dálnic získala skoro 30 zakázek za stamiliony korun. Sám Michal Hala nedávno nechvalně proslul oslavou 30. narozenin za třičtvrtě milionu korun. Microsoft a Yahoo chtějí narušit dominanci vyhledávače Google Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Microsoft a Yahoo se dohlodly na partnerství v oblasti internetového vyhledávání a reklamy. Chtějí tak oslabit dominantní postavení největšího internetového vyhledávače Google na trhu s webovou reklamou. O spolupráci obou amerických firem se mluví už dlouho. Loni v květnu ale Microsoft stáhl svoji nabídku na převzetí Yahoo za víc než 850 miliard korun, protože ji vedení Yahoo považovalo za příliš nízkou. Firma nepřijala ani pozdější návrh Microsoftu na koupi pouhého internetového vyhledávače. Téma podrobně rozebereme za chvíli v Radiofóru. Baskičtí teroristé zřejmě znovu útočili Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Baskičtí teroristé zřejmě znovu útočili. Výbuch bomby nastražené v dodávce poškodil kasárna vojenské policie v severošpanělském městě Burgos. Exploze podle nejnovější bilance zranila 64 lidí. Policie připisuje atentát organizaci ETA, tedy baskickým separatistům. David KOUBEK, redaktor:
Jako zemětřesení. Tak popisují silný ranní výbuch někteří ze 120 lidí, kteří byli v tu dobu v budově. Záchranáři odvezli necelé čtyři desítky osob, včetně žen a dětí, do nemocnice a mluví o štěstí, že nikdo nezemřel. Alfredo RUBALCABA, španělský ministr vnitra:
Je to nejen útok proti civilní gardě, ale také proti rodinám jejích příslušníků. Můžeme říct, že atentát se naštěstí nezdařil, protože jeho cílem bylo bezpochyby zabíjet. David KOUBEK, redaktor:
Prohlásil po návštěvě Burgosu španělský ministr vnitra Alfredo Rubalcaba. Policie i politici připisují odpovědnost za útok baskickým separatistům z ETA, přestože před útokem nevarovali, jak to dělávají. Doposud se k němu ani nepřihlásili. Civilní garda ovšem patří k jejich častým cílům. Na tento pátek připadá půlstoletí od založení ETA. Za samostatné Baskicko bojuje organizace od roku 1968. Za tu dobu má na svědomí 800 lidských životů. David Koubek, Radiožurnál. Předčasné parlamentní volby jsou dnes znovu v Moldavsku Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Předčasné parlamentní volby jsou dnes znovu v Moldavsku. Během necelého půlroku je to už druhé hlasování. Dubnové drtivé vítězství komunistů totiž v zemi vyvolalo velké protesty, hlavně mladých lidí, kteří považovali výsledek za zmanipulovaný. Protesty vyústily v další nepokoje a násilnosti. Rozpuštění zákonodárného sboru a vypsání nových voleb si pak vynutila opozice, když zablokovala dva pokusy parlamentu zvolit novou hlavu státu. Mezi osmi politickými stranami, ze kterých dnes voliči vybírají, jsou opět i komunisté. Jejich opětovné vítězství by znamenalo větší příklon Moldavska k Rusku. Úspěch liberálních stran naopak těsnější vazby se Západem. Bombové útoky na hotely v Jakartě spáchala indonéská Al Kajda Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Bombové útoky na dva luxusní hotely v Jakartě spáchala indonéská Al Kajda. K odpovědnosti se na Internetu přihlásil jeden z hlavních představitelů organizace Džamáa Islamía, která je označována za Al Kajdu Jihovýchodní Asie. Při nedávných útocích zemřelo devět lidí, včetně obou sebevražedných atentátníků, a dalších 50 utrpělo zranění. Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Útoky byly mučednickou operací svaté války a odplatou za činy Američanů a jejich agentů proti muslimským bratřím. Uvádí se v prohlášení, které podepsal bombový expert organizace Džamáa Islamía a jeden z nejhledanějších teroristů v Asii Noordin Top. Oběti, mezi kterými bylo i šest cizinců, pak zpráva označuje za stoupence Ameriky a zloděje pro indonéské muslimy cenných věcí. Policisté nyní její pravost ověřují. Oba hotely, ve kterých se sebevražední atentátníci 17. července odpálili, byly dnes za přísných bezpečnostních opatření znovu otevřeny. Části zničené při explozích, tedy přízemní hala v Marriottu a restaurace v RitzCarltonu, ale zůstávají uzavřené. Robert Mikoláš, Český rozhlas, Jihovýchodní Asie. Hlavou kurdské autonomie v severním Iráku zůstane Masúd Barzání Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Hlavou kurdské autonomie v severním Iráku zůstane i po sobotních volbách dosavadní prezident Masúd Barzání. Jeho Demokratická strana Kurdistánu také bude spolu s Vlasteneckým svazem Kurdistánu dál rozhodující složkou regionálního parlamentu. Vyplývá to z výsledků oznámených těsně před dokončením sčítání hlasů. Břetislav TUREČEK, redaktor:
Barzání má už teď jistých 69 % hlasů. Demokratická strana i vlastenecký svaz, v jehož čele stojí irácký prezident Džalál Talabání, si udržely i parlamentní většinu trvající už dvě desetiletí. Hodně jim ale ubralo nové Hnutí za změnu, bojující proti korupci a zneužívání moci oběma velkými stranami. Kurdská reprezentace se často otevřeně staví proti centrální vládě v Bagdádu. Například si na vlastní pěst dojednává ropné kontrakty se zahraničními firmami. O výbušnosti severního Iráku svědčí i to, že se dnes za Barzáním zastavil americký ministr obrany Robert Gates. Kurdské hostitele vyzval, aby si urovnali spory s arabskou většinou dříve, než Američané z Iráku stáhnou své vojáky. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ. Výběrového řízení na nového ředitele ČRo bude 12. srpna Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
12. srpna vyhlásí Rada Českého rozhlasu výběrového řízení na nového generálního ředitele veřejnoprávního rádia. Na mimořádném zasedání zároveň zveřejní podmínky, které by měl uchazeč splňovat. Podle místopředsedy Rady Ladislava Jíši by měl každý zájemce o funkci předložit radním projekt. Ladislav JÍŠA, místopředseda Rady Českého rozhlasu:
Každý uchazeč bude předkládat i takový stručný projekt, který bude v tom objemu těch přibližně pěti stránek a kde rada určí, na které téma se v té současné době z hlediska Rozhlasu by měl zaměřit. Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Zvolit nového šéfa Českého rozhlasu by pak rada mohla 30. září. Harmonogram výběrového řízení schválila týden poté, co z funkce odvolala Václava Kasíka. Toho prozatímně nahradil Richard Medek. Hudební festival na zámcích Hluboká Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Celkem 11 koncertů v šesti různých prostředích nabídne Hudební festival na zámcích Hluboká. Zazní při něm hudba všech žánrů, od klasické přes folk, folklór, rock and roll až po bigbeat. Všechno podle ředitele Petra Píši vypukne úderem 20. hodiny. Petr PÍŠA, ředitel festivalu:
Zahajujeme, dá se říci jako tradičně, poslední červencovou středu v Národním zemědělském muzeu Ohrada v Hluboké nad Vltavou. Pozvali jsme pana Václava Hudečka a pana Petra Adamce, kteří tedy zahajují ten letošní festival. Potom se festivalové dění přenese na Státní zámek Hluboká, konkrétně na druhé nádvoří, kde v sobotu 1. srpna vystoupí Spirituál Kvintet.

autoři: haa , ves
Spustit audio

Více z pořadu