Ozvěny dne 28. července 2009

28. červenec 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled hlavních zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pokud víza pro Čechy do Kanady zůstanou, mělo by se jejich vydávání alespoň usnadnit. Při schůzce na Pražském hradě to řekl premiér Fischer.

Jan FISCHER, premiér:
Pokud ta vízová praxe bude tak, aby čeští občané měli možnost si ty věci vyřizovat v Praze a nedojíždět pro ně do Vídně.

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Stát zavádí ve zdravotnictví rozhodčí soud. Podle ministryně Juráskové má rychleji řešit spory mezi pacienty, pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními.

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví:
Ministerstvo má za cíl, aby tento institut nového rozhodčího soudu umožnil jak pacientům, tak poskytovatelům, i pojišťovnám řešit spory mezi sebou poměrně rychle prostřednictvím nezávislého institutu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dvojice elitních detektivů jela do jihoafrického Johannesburgu za uprchlým podnikatelem Krejčířem zřejmě zbytečně. Plánovaný výslech se nekonal.

osoba:
Budeme očekávat oficiální zprávu stanovení nového termínu.

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Zítra bude skoro jasno až polojasno a teploty vystoupí až k 27 stupňů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dobrý večer přejí Veronika Sedláčková a Hana Albertová.

Na Semilsku stále platí kalamitní stav

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Na Semilsku stále platí kalamitní stav. Desítky energetiků se snaží opravit poruchy, které za sebou nechaly bouřky z minulého čtvrtka. Situaci na řadě míst komplikuje i dnes počasí.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Do elektrického vedení totiž opět padaly větve a počet poruch tak po celý den kolísal. Bez proudu i nadále zůstávají desítky domácností.

Šárka BERÁNKOVÁ, regionální mluvčí společnosti ČEZ:
To počasí nám opravdu nepřeje. Na tom Semilsku je nejhorší situace, obec Víchová, Horní a Dolní Sytová, Poniklá, Bystrá nad Jizerou, Boskov, Chuchelna.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Říká regionální mluvčí společnosti ČEZ Šárka Beránková. V terénu jsou tak stále desítky techniků, kteří na opravách pracují. Plné ruce práce ale mají i lesníci, potvrzuje to mluvčí Lesů České republiky Michal Kačena.

Michal KAČENA, mluvčí Lesů České republiky:
V současné době probíhají práce prakticky na všech těch polomových místech. Je to v tuto chvíli hlavně uvolňování cest, zpracování těch polomů a poškozených stromů. Ty práce ovšem budou probíhat pravděpodobně až několik měsíců.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Nejvíce škod lesníci evidují na Královédrovsku a Jilemnicku. Martin Pařízek, Radiožurnál, východní Čechy.

Pokud víza pro Čechy do Kanady zůstanou, mělo by se jejich vydávání alespoň usnadnit

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Česká republika vítá solidaritu Evropské unie v otázce kanadských víz. Brusel by ale měl dát Kanadě najevo, aby se vrátila k předchozí bezvízové praxi. Na dnešní schůzce na Pražském hradě se na tom shodli premiér Jan Fischer a prezident Václav Klaus.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Jenom zjednodušené vízové dotazníky, ty podle premiéra Fischera budou Kanaďanům pro české turisty stačit. Podle premiéra je také třeba zajistit, aby Češi nemuseli pro víza do Vídně.

Jan FISCHER, premiér:
Klíčové není očekávání solidarity ze strany všech států Evropské unie, klíčové je, aby Unie dala najevo, že Kanada by se měla vrátit k původní bezvízové praxi. Současně se shodujeme na tom, že je potřeba ze strany české diplomacie vyvinout maximální úsilí, aby se zvýšil komfort našich občanů při vyřizování víz. Pokud ta vízová praxe bude tak, aby čeští občané měli možnost si ty věci vyřizovat v Praze a nedojíždět pro ně do Vídně.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Země Evropské unie na jednání ministrů zahraničí v Bruselu vyjádřili velmi silnou solidaritu Česku kvůli kanadským vízům. Ottawa je nedávno vůči České republice obnovila kvůli stoupajícímu počtu žadatelů o azyl. Unijní ministři ale vůbec nejednali o tom, že by "27" mohla zavést víza pro Kanaďany. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
A o dalších tématech jednání premiéra s prezidentem budeme mluvit i za chvíli v Radiofóru.

Stát zavádí ve zdravotnictví rozhodčí soud

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Možnost využít rozhodčí soud budou mít pacienti, pojišťovny a zdravotnická zařízení. Nový způsob řízení má pomoci snadněji vyřešit spory mezi všemi zúčastněnými.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
Rozhodčí soudy budou řešit úhradové spory, tedy i ty případy, kde bude pacient nespokojený s vyúčtováním.

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví:
Ministerstvo má za cíl, aby tento institut nového rozhodčího soudu umožnil, jak pacientům, tak poskytovatelům i pojišťovnám řešit spory mezi sebou poměrně rychle prostřednictvím nezávislého institutu a samozřejmě je v zájmu té vzájemné shody, která v rámci poskytování péče je nutná.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
Řekla ministryně zdravotnictví Dana Jurásková, podle které by měly mít pojišťovny a zdravotnická zařízení účast na řízeních povinnou. Prezident České lékařské komory Milan Kubek je proti.

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory:
Povinně pochopitelně nic takového zavést nelze, protože právo na nezávislého soudce zajišťuje každému z nás ústava.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
Možnost odvolání u rozhodčího soudu nebude možná, strany se však budou moci dohodnout na novém rozhodci. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Jako šikanózní označila soudkyně postup odpůrce rozšíření silnice mezi Hradcem Králové a Pardubicemi

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Doslova jako šikanózní označila soudkyně Věra Adámková postup odpůrce rozšíření silnice mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Se záměrem zabránit stavbě koupil Jan Tikal 41 metrů čtvereční půdy a odmítal je prodat. Úřady pozemek vyvlastnily, na což si Tikal stěžoval u královéhradeckého krajského soudu. Ten ale jeho žalobu proti vyvlastnění právě dnes zamítl.

Jan TIKAL:
Budu tvrdit dál, že to je skutečně zbytečný průjezd po /nesrozumitelné/ je úplně plynulej, není žádná zácpa, nic, proč by se mělo stavět?

Jiří FREMUTH, redaktor:
Jan Tikal po vynesené rozsudku prohlásil, že bude stavbě opatovického obchvatu bránit i nadále.

Jan TIKAL:
Jistě, odvolám se sám, bude to pokračovat.

Jiří FREMUTH, redaktor:
Ředitelství silnic a dálnic počítá s tím, že v místě sporných pozemků zatím postaví 2 jízdní pruhy místo 4 a zbytek se dodělá po ukončení soudních pří.

Bohumil VEBR, pardubická pobočka společnosti Ředitelství silnic a dálnic:
Tím, že lhůta výstavby je 33 měsíců, to znamená, stavba, že bude dokončena v roce 2012, my předpokládáme, že do té doby pozemek nabydeme a tu stavbu postavíme v plném profilu.

Jiří FREMUTH, redaktor:
Vysvětluje za pardubickou pobočku společnosti Bohumil Vebr. Pro Radiožurnál, Jiří Fremuth, Hradec Králové.

Českým detektivům se opět nepovedlo vyslechnout Radovana Krejčíře

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Českým detektivům se opět nepovedlo vyslechnout Radovana Krejčíře. Uprchlého podnikatele se chtěli v jihoafrickém Johannesburgu ptát na okolnosti únosu jeho otce Lamberta před 7 lety, do kterého měl být zapleten i někdejší fotbalový boss Jaroslav Starka, výslech se ale nekonal. Podle mluvčí městského státního zastupitelství Štěpánky Zenklové za to může chybný postup jihoafrických justičních orgánů.

Štěpánka ZENKLOVÁ, mluvčí městského státního zastupitelství:
My nyní budeme očekávat oficiální zprávu, stanovení nového termínu výslechu, který zatím neznáme. S největší pravděpodobností se vrátí zpět, protože nepředpokládáme, že by ten nový termín byl naplánován v nějaké krátké době.

Francie je pro jednání s Talibanem

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Francie je pro jednání s Talibanem. Podle mluvčího podle ministerstva zahraničí se Paříž dialogu afghánské vlády s bývalým vládním hnutím nebrání, ovšem jen za předpokladu, že Taliban uzná afghánský ústavní pořádek a hlavně složí zbraně.

Jan ŠMÍD, redaktor:
Francie si nedávno připomněla první výročí od tragického útoku na francouzskou jednotku, během něhož zahynulo v Afghánistánu 10 francouzských vojáků a bojovníci Talibanu se nechali fotit s jejich osobními předměty. Ve Francii se proto zvedla velká vlna odporu proti další přítomnosti francouzských vojáků v této zemi. Prezident Sarkozy však podpořil Spojené státy a vojáky v zemi ponechá. Francouzská diplomacie se také snaží kontaktovat umírněné členy Talibanu a zapojit je do politického procesu. Podle Paříže je tak možné dosáhnout rozštěpení tohoto fundamentalistického hnutí a také dosáhnout izolace radikálů. Z Paříže Jan Šmíd, Český rozhlas.

Michael Jackson dostal před smrtí silná anestetika

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Michael Jackson dostal před smrtí silná anestetika. S odvoláním na policejní zdroje to píše americká agentura AP. Zpěvákovi je údajně podal jeho osobní lékař Conrad Murray.

Vít POHANKA, redaktor:
Michael Jackson dostával chronickou nespavostí, dostával prý proto nitrožilně silné anestetikum Propofol, které rychle působí a rychle odezní. Vyšetřovatelé podle agentury AP teď hodnotí, jestli právě Propofol mohl způsobit zpěvákovu smrt a jaká by v tom případě byla odpovědnost jeho lékaře Conrada Murrayho. Ten zatím nebyl z ničeho obviněný a policie o něm mluví stále jako o svědkovi a ne o podezřelé osobě. Před několika dny nicméně prohledala jeho ordinaci a sklad v Texasu, i proto hlavně bulvární média nepřestávají spekulovat o lékařově možné vině. Vít Pohanka, Český rozhlas, Spojené státy.

Ve Formuli 1 se možná schyluje k jednomu z největších sportovních comebacků všech dob

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Ve Formuli 1 se možná schyluje k jednomu z největších sportovních comebacků všech dob. Sedminásobný světový šampion Michael Schumacher totiž nevyloučil, že by místo Brazilce Massy mohl usednout do kokpitu Ferrari. Brazilského pilota o víkendu v Maďarsku vážně zranila ocelová pružina.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Je evidentní, že se jedna z největších postav automobilového sportu všech dob návratem do Formule 1 vážně zaobírá. Schumacherova mluvčí Sabine Kehmová vzkázala, že jde ale především o rozhodnutí stáje Ferrari. Šéf značky z Maranella Luca di Montezemolo prohlásil, že ve hře je několik jmen. Známá postava kolotoče F1 Niki Lauda si myslí, že ze všech variant představuje Schumacher tu jasně nejlepší. Podle Laudy by v případě comebacku německého pilota stoupl zájem o Formuli 1 o 20 %. Schumacherův dlouholetý manažer Willi Weber se ale nechal slyšet, že je jedno, kdo se v příštím závodě ve Valencii do rudého vozu posadí, ale Michael to nebude. Schumacher seděl ve voze Ferrari naposledy při testech v dubnu 2008. Jiří Hošek, Český rozhlas, Berlín.

Prázdninový autovlak Jadran končí už několik dní svou cestu v Záhřebu

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Prázdninový autovlak Jadran, který denně jezdí z Prahy do Splitu, končí už několik dní svou cestu v Záhřebu. Zbývajících 300 kilometrů k moři musejí turisté absolvovat náhradou dopravou, kterou organizuje chorvatská železnice, anebo jet po vlastní ose. Potíže podle mluvčího Českých drah Radka Joklíka zavinilo nedávné železniční neštěstí, při kterém zemřelo 6 lidí a 55 dalších bylo zraněno. Jak dlouho výluka potrvá, se neví. Podle Joklíka bude všechno záležet na tom, jak rychle Chorvati poškozené koleje opraví.

Radek JOKLÍK, mluvčí Českých drah:
My bohužel v tuto chvíli přesně nevíme, jak dlouho to bude ještě trvat, odklízení následků toho neštěstí. Čekáme, až co nám Chorvaté řeknou. V každém případě, pokud cestující se rozhodnou nedojet až do Splitu touto náhradní dopravou a jedou po vlastní ose, tak mají nárok na vrácení částky jízdného. S tímto nárokem je potřeba obrátit se na České dráhy a České dráhy budou tyto vratky vyřizovat.

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Autovlak z Prahy do Splitu poprvé vyjel před 6 lety a jen loni přepravil k moři skoro tisícovku aut a motorek. Za převoz auta jedním směrem zaplatí dovolenkáři 1537 korun, nejlepší tarif pro dospělého je pak necelých 3,5 tisíce korun.

Hostem Letní filmové školy v Uherském Hradišti je dnes Valie Export

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Hostem 35. ročníku Letní filmové školy v Uherském Hradišti je dnes Valie Export. Tato feministická a avantgardní ikona patří k předním postavám rakouského umění. Před několika lety ji rakouský deník Kurier zařadil mezi 50 nejdůležitějších osobností poslední poloviny století. Diváci v Uherském Hradišti už měli možnost vidět její celovečerní film Neviditelní protivníci. Večer se tato originální umělkyně podle jednoho z dramaturgů rakouské sekce Martina Mazance zúčastní diskuse.

Martin MAZANEC, dramaturg rakouské sekce:
Večer za osobní přítomnosti Valie Export a rakouské teoretičky filmových avantgard a experimentálního filmu Gabriele Jutz proběhne diskuse právě o jejím přístupu k filmu, kdy film není pojímán pouze jako prostředek natáčení těch celovečerních filmů, ale i jako médium k sochám, médium k filmovým fotografiím, obecně ke konceptuálnímu sochařství. Jedním z hlavních témat bude právě rozšířený film Expanded Cinema.

autoři: haa , ves
Spustit audio

Více z pořadu