Ozvěny dne 27. května 2008

27. květen 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Odhalení brněnské sekty

Jan OUŘEDNÍK, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Dobrý poslech Ozvěn dne a Radiofóra přejí Jan Ouředník a Jan Bumba.

Jan OUŘEDNÍK, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Otřesný případ hlásí brněnská policie. Zatkla čtyřiasedmdesátiletého vůdce sekty, který týral a zneužíval k těžké práci pět seniorek. Ty byly navíc pod psychickým nátlakem a dostávaly nedostatečnou stravu. Některé z žen byly pod vlivem léčitele ve společné domácnosti téměř dvě desítky let. Sekta se hlásila k Hnutí Svatého Grálu a její život byl podřízen ekologickým dogmatům. Členky musely například vybírat a k dalšímu využití třídit obsah popelnic v okolí.

Ivan HOLAS, redaktor:
Ženy musely odevzdávat své příjmy, později také přepsat na vůdce skupiny veškerý majetek. Společně velmi tvrdě pracovaly jak na zemědělské půdě, tak při výstavbě honosné vily s modlitebnou, kam se měli přestěhovat, vysvětluje kriminalista Oldřich Kříž.

Oldřich KŘÍŽ, kriminalista:
Všechny práce vykonávaly ručně, mechanizace byla velmi omezená, například na stavbě vykonávaly činnost stavebních dělníků a pracovaly manuálně ve vinicích a na zahradách.

Ivan HOLAS, redaktor:
Strava byla jednotvárná, pouze vlastní výpěstky, a nedostatečná. Za prohřešky navíc byly často trestány hladovkou. Znalec na výživu přirovnal jejich organismus k vězňům koncentračních táborů. Přes nesnesitelné podmínky nechtěly komunitu opustit, to by byl pro ně zřejmě naopak nejtěžší trest.

Oldřich KŘÍŽ, kriminalista:
Můžeme říct, že to byli všichni příznivci Hnutí Svatého Grálu.

Ivan HOLAS, redaktor:
Oficiální představitelé hnutí Grálu se už od skupiny distancovali, jejímu vůdci hrozí až deset let za mřížemi. Nyní se čeká na rozhodnutí, který soud se bude případem zabývat.

Jan OUŘEDNÍK, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Více se o neobvyklém případu dozvíte přibližně za deset minut Radiofóru.

Dohoda Česka, Francie a Švédska

Jan OUŘEDNÍK, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Francie, Česko a Švédsko se definitivně dohodly, co budou prosazovat v Evropské unii v následujícím roce a půl. To je totiž období, kdy budou tyto státy sedmadvacítce jeden po druhém předsedat. Společný program v Praze doladili vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra, švédská ministryně pro Evropskou unii Cecilia Malmströmová a francouzský státní tajemník pro evropské záležitosti JeanPierr Jouyet.

David KOUBEK, redaktor:
Text pětasedmdesátistránkového dokumentu může Francie, Česko a Švédsko zveřejnit až ho projednají a schválí ministři zahraničí Evropské unie 16. června v Lucemburku. Vicepremiér Alexandr Vondra ale některé společné body programu prozradil.

Alexandr VONDRA, vicepremiér pro evropské záležitosti:
Budeme chtít posilovat evropskou konkurenceschopnost, budeme řešit problémy související s energetikou a s ochranou klimatu, otázky související s legální i nelegální migrací v Evropě.

David KOUBEK, redaktor:
Ministři se ovšem netajili tím, že mají i vlastní rozdílné priority. Jde například do společnou zemědělskou politiku nebo pohled na případné budoucí členství Turecka v Unii a liberalizaci světového obchodu. Francie například klade velký důraz na vztahy se středomořskými sousedy Evropské unie, Švédsko se obrací spíše na východ.

Jan OUŘEDNÍK, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Téma probereme podrobněji už za chvíli v Radiofóru.

Uvolnění franouzského pracovního trhu

Jan OUŘEDNÍK, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Francouzský prezident Nicolas Sakrozy oznámí úplné uvolnění francouzského pracovního trhu pro lidi ze středoevropských a východoevropských zemí. Na toto rozhodnutí má největší vliv pozitivní zkušenost s částečným uvolněním pracovního trhu ve Francii.

Jan ŠMÍD, redaktor:
Strach z polských instalatérů zmizel. Částečné uvolnění pracovního trhu nevedlo k masivnímu přílivu lidí ze střední a východní Evropy a dokonce loňského roku jich z této části Evropy přišlo do Francie pracovat jen necelých pět tisíc. Podle Le Monde je to důsledek jazykové bariéry a také toho, že řada lidí, především Poláků, se etablovala v zemích, které byly přílivu nových pracovníků přístupnější, například ve Velké Británii. Prezident Sarkozy oznámí uvolnění trhu při zítřejší návštěvě Polska s tím, že opatření by mohlo platit nejpozději od podzimu.

Vůdkyni barmské opozice prodlouženo domácí vězení

Jan OUŘEDNÍK, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Barmská opoziční vůdkyně Su Ťij zůstane i nadále v domácím vězení. Vojenská chunta jí ho prodloužila o dalšího půl roku. Nositelka Nobelovy ceny míru, která od roku 1990 strávila za mřížemi nebo v domácím vězení dvanáct let, se tak na svobodu nedostane ani po rostoucím tlaku mezinárodního společenství. Vládnoucí generálové odmítají i kritiku, že neposkytli pomoc stacisícům obyvatel, kterým domovy zničil cyklón Nargis.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Dnes o půlnoci měl Su Ťij vypršet další termín domácího vězení, už ve čtyři hodiny odpoledne jí ale představitelé barmské vlády informovali, že i nadále zůstane pod vojenským a policejním dozorem. Dnes je tomu navíc přesně osmnáct let, co její Národní liga pro demokracii zvítězila v parlamentních volbách. Armáda však tyto výsledky odmítla uznat. Před několika dny také uspořádala referendum o nové ústavě, která vojákům i v případě budoucích voleb v parlamentu zajistí čtvrtinu křesel. Samotná Su Ťij je pak podle tohoto návrhu už dopředu vyloučena z jakýchkoliv veřejných funkcí. Podle zveřejněných výsledků se pro ústavu vyslovilo přes devadesát procent voličů a to včetně obyvatel zničených oblastí. Opozice je ale odmítá a označuje za zfalšované.

ČSOB vyhrála arbitráž s ministerstvem financí

Jan OUŘEDNÍK, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Další arbitráž mezi Ministerstvem financí a ČSOB je u konce. Vyhrála ji banka. Rozhodl o tom Rozhodčí soud při Hospodářské komoře. Spor se týkal pohledávek za společnost /nindetax/ a Autex Centrum, které jsou dědictvím po bývalé IPB.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Několik desítek miliónu korun, takový je objem pohledávek za oběma společnostmi, konkrétně šlo o pohledávky bývalé IPB, které byly postoupeny České konsolidační agentuře v rámci sanace tohoto bankovního domu.

Ivo MĚŠŤÁNEK, mluvčí ČSOB:
Ministerstvo financí již rozprodalo větší množství pohledávek, ovšem rozhodčí soud dává v drtivé většině za pravdu ČSOB.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Ministerstvo financí je připravené rozhodnutí soudu respektovat. Podle resortu ale nejde o nic mimořádného. V případě pochybností o pohledávkách rozhoduje prostě soud, řekl Radek Šnábl z ministerstva financí.

Radek ŠNÁBL, ministerstvo financí:
To je pouze arbitráž, kde se prostě říká ano, IPB měla v knihách položku a,b,c,d až z, a ta pohledávka buď existovala nebo neexistovala, a není o tom další spor.

Veronika MALÁ, redaktorka:
ČSOB už proti ministerstvu vyhrála devět sporů, v jednom naopak dostal za pravdu resort. Vedle toho se ale ještě na mezinárodní úrovni řeší kauza zkrachovalé společnosti Jering. U jejích pohledávek měla ale podle ministerstva sama ČSOB přispět k tomu, že už neexistují.

Odmítnutí petice kulturní scény

Jan OUŘEDNÍK, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Pražští radní odmítli požadavky petice části kulturní scény. K nim patří odvolání radního pro kulturu Milana Richtera, zrušení dotace na vstupenku, oddělení podpory neziskových a komerčních kulturních zařízení a taky urychlené řešení situace subjektů, které mají finanční potíže. Patří k nim divadla Semafor a Archa. Odpověď organizátorům petice, kterou dosud podepsalo přes třiadvacet tisíc lidí, ještě musí schválit zastupitelé. Projednají ji zřejmě na červnové schůzi. Nespokojení umělci teď pořádají dny neklidu, které vyvrcholí ve čtvrtek demonstrací před magistrátem.

Počet kuřáků mazi dětmi klesá

Jan OUŘEDNÍK, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Počet kouřících dětí za posledních pět let klesnul. Vyplývá to z průzkumů, zveřejněných odborníky, kteří posledních více než deset let zkoumali vztah české populace k tabáku. Zjistili, že od roku 1994 děti holdovaly cigaretám stále více až do roku 2002, kdy se trend zlomil a čísla klesají. Jedním z důvodů je podle odborníků omezení reklamy tabákových výrobků a dostupnosti kuřiva pro mladistvé. Podle spoluautora výzkumu, psychologa Ladislava Csémyho, ale hraje roli i vliv okolí dětí.

Ladislav CSÉMY, psycholog:
Pokud jde o ty vzory, tak tady vidíme, že hrají velmi podstatnou roli u mladých lidí v tom začátku, v té iniciaci kouření, čili tam ty vzory jsou určitě velmi významné, tam vidíme, že několikanásobně je zvýšeno procento kuřáků mezi dětmi, které vyrůstají v rodinách, kde se kouří, taky děti, který mají kamarády, mají partu, kde se kouří, tak jsou sami často taky kuřáky, čili ten vzor, ten model a ten vrstevnický efekt tam hraje významnou roli.

V Praze bude pomník parašutistů

Jan OUŘEDNÍK, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Parašutisté, kteří provedli 27. května 1942 atentát na říšského protektora Reinharda Heidricha, se po šestašedesáti letech dočkají v Praze důstojného oficiálního připomenutí svého hrdinského činu. V takzvané Heidrichově zatáčce v Libni budou mít pomník. Základní kámen dnes k němu položili zástupci města. Dílo by mělo stát přesně za rok. Historik a publicista Vladimír Kučera si myslí, že pomník měl být už dávno.

Vladimír KUČERA, historik a publicista:
My se ke svým hrdinům chováme teda hodně špatně. Já mám pocit, že v této zemi je ve vztahu k historii všechno pozdě. Tady si vždycky na všechno vzpomeneme s křížkem po funuse, mnohdy teda s křížkem po funuse lidí, kteří ještě žili, viz jak jsme se zachovali k těm, kteří třeba bojovali v britské armádě za druhé světové války. Samozřejmě je to pozdě teď, teď odhalovat ten pomník a já bych chtěl poděkovat velmi úsilí těch, který se o tom pořád snažili.

Zemřel Sydney Pollack

Jan OUŘEDNÍK, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Filmový svět přišel o výraznou osobnost. Zemřel americký režisér a herec Sydney Pollack. Ve věku třiasedmdesáti let podlehl rakovině. Pollack získal v roce 1986 dva Oscary za film Vzpomínky na Afriku, ve kterém hráli Robert Redford a Meryl Streepová. Natočil řadu dalších úspěšných filmů, jako je thriller Tři dny kondora, drama Koně se taky střílejí, komedii Tootsie či romantický snímek Takoví jsme byli. Často se objevoval jako herec ve filmech svých kolegů, naposledy režíroval v roce 2005 thriller Tlumočnice.

autoři: too , bum
Spustit audio

Více z pořadu