Ozvěny dne 26. listopadu 2009

26. listopad 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled

Jan BUMBA, moderátor:
Po letech zdražování elektřina zlevní. V průměru přibližně o 3,5 %.

Blahoslav NĚMEČEK, Energetický regulační úřad:
Všichni zákazníci by měli v příštím roce zaplatit za elektřinu méně, větší pokles očekáváme na jihu Čech, nejmenší pokles v Praze.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Na univerzitě v jihomaďarském městě Pécs se střílelo. Následky jsou tragické.

Gregor Martin PAPUCZEK, redaktor:
Student farmacie zabil kolegu a vážně zranil další tři osoby. Není vyloučeno, že je psychicky narušen.

Jan BUMBA, moderátor:
Nominace tří nových ministrů je uzavřená. Premiér Jan Fischer potvrdil i jméno šéfa evropské agendy ve vládě.

Jan FISCHER, premiér:
Já jsem přijal nominaci pana Juraje Chmiela současného velvyslance v Austrálii.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
A počasí. Bude oblačno až polojasno, od západu zataženo s přeháňkami. Teploty do 12 na horách kolem 5 stupňů.

Jan BUMBA, moderátor:
Dobrý poslech přejí Eva Odstrčilová a Jan Bumba.

Elektřina bude levnější

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Za elektřinu příští rok ušetříme. Domácnosti zaplatí v průměru o 3,5 % méně. Snížení cen se bude lišit podle regionu a distribuční soustavy. Za plyn dají stejně jako letos nebo o něco méně.

Jaroslav SKALICKÝ, redaktor:
Domácnosti, které elektřinu používají pouze na vaření, ušetří za rok kolem 350 korun. Při vytápění elektřinou asi 3 tisíce. Důvodem je levnější energie na velkoobchodním trhu, kde je jí kvůli hospodářské krizi nadbytek. Nahoru jdou ale ceny za distribuci a hlavně příspěvek na obnovitelné zdroje, který se v příštím roce zvýší z dnešní 50 koruny za megawatthodinu na skoro 170 korun. Skutečné zlevnění je kvůli tomu nižší.

Blahoslav NĚMEČEK, Energetický regulační úřad:
Poklesy by byly někde okolo 7 %. Pro konečné zákazníky z řad domácností.

Jaroslav SKALICKÝ, redaktor:
Ceny plynu určují dodavatelé.

Blahoslav NĚMEČEK, Energetický regulační úřad:
Očekáváme, že i přes mírný nárůst regulovaných tarifů za distribuci a přepravu dojde k celkovému mírnému poklesu ceny za dodávku. To znamená, bude to někde blízko nuly a mírný pokles.

Jaroslav SKALICKÝ, redaktor:
Ujišťuje Blahoslav Němeček, místopředseda Energetického regulačního úřadu. Jaroslav Skalický, Radiožurnál.

Maďarsko: Student farmacie zastřelil spolužáka a tři další lidi vážně zranil

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Ve městě Pécs na jihu Maďarska došlo k tragické události. Student farmacie zastřelil spolužáka a tři další lidi vážně zranil. Náš spolupracovník Gregor Martin Papuczek jistě potvrdí, že to vyvolalo velký rozruch. Dobrý večer do Maďarska.

Gregor Martin PAPUCZEK, redaktor:
Dobrý večer přeji. Ano, v Maďarsku to vyvolalo velký rozruch. Jasné je to, že z pistole střílel dvacetitříletý student farmacie. Je to občan Maďarska. Zabil svého devatenáctiletého kolegu, těžce zranil uklízečku, která je v kritickém stavu a ještě dva studenty. Policie případ intenzivně vyšetřuje, pachatel měl už dříve psychiatrické problémy. Případ se výrazně zpolitizoval, opozice tvrdí, že v zemi se celkově šíří násilí, což je důsledkem vládnutí levice. Vládní socialistická strana zase obviňuje z podněcování násilí pravici a krajní pravici. Na pécské univerzitě dnes večer budou místo plánované beanie smuteční obřady. Z Budapešti pro Radiožurnál Gregor Martin Papuczek.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
K událostí se vrátíme ještě v dnešním Radiofóru.

Česko bude mít tři nové ministry

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Vláda bude mít od příštího týdne tři nové tváře. Premiér Jan Fischer uzavřel nominaci budoucích ministrů shodou s vedením ODS na novém členovi kabinetu, který bude mít na starosti evropské záležitosti. Tím by se měl stát náš velvyslanec v Austrálii Juraj Chmiel.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Za obměnou kabinetu stojí hlavně odchod jeho dvou členů do Bruselu. Ministra životního prostředí Ladislava Mika nahradí jeho náměstek Jan Dusík. Ministra pro evropskou agendu Štefana Fülleho pak Juraj Chmiel. Nově vznikne úřad pro šéfa legislativní rady vlády. Podle premiéra Jana Fischera je tak jasné, že post ministra pro evropské záležitosti zatím nezanikne.

Jan FISCHER, premiér:
Takovýto útvar v čele s ministrem je nadále užitečný.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Chmiela do vlády nominovali občanští demokraté. Podle jejich předsedy Mirka Topolánka hlavně kvůli jeho zkušenostem.

Mirek TOPOLÁNEK, předseda strany /ODS/:
Splňuje ty požadavky. Myslím si, že je i člověkem, který může po těch všech úrazech české pověsti v zahraničí přispět ke zlepšování image České republiky.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi vadí, že Chmiel je členem ODS. I když podle Topolánka jen formálně.

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Pokud by byl někdo z ministrů členem politické strany, musí si toto členství pozastavit.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Prezident nové ministry jmenuje v pondělí. Václava Vařeková, Radiožurnál.

Už od půlky prosince se asi budou proti prasečí chřipce očkovat také děti

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Už od půlky prosince se asi budou proti prasečí chřipce očkovat také děti od 10 do 17 let. Souhlasí s tím ministerstvo zdravotnictví. Definitivně to ještě musí schválit bezpečnostní rada státu a vláda. Protože to je další změna vakcinační strategie. Potvrdil to hlavní hygienik Michael Vít.

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
Shodli jsme se na tom, že přibližně se zásadně nebudou lišit ty skupiny té dětské populace od 10 do 17 let, s tou indikací, které máme u dospělých. To znamená onemocnění srdečně cévní, dýchacího systému a podobně. Ale samozřejmě je naší povinností, abychom tato indikační schémata ještě projednali s jednotlivými představiteli těch lékařských vědeckých společností.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
V Česku už je 8 potvrzených úmrtí na prasečí chřipku. Uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Jako poslední zemřela včera osmačtyřicetiletá pacientka v Havířovské nemocnici. U ní se ještě čeká na potvrzení testů z Národní referenční laboratoře. K tématu prasečí chřipky se vrátíme v dnešním Radiofóru s předsedou České vakcinologické společnosti Romanem Prymulou.

Vláda musí přepracovat materiál k východiskům z hospodářské krize

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Vláda musí přepracovat materiál k východiskům z hospodářské krize. Jeho současnou verzi odmítli na dnešním jednání tripartity jak zaměstnavatelé tak odbory.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Zaměstnavatelé ohodnotili materiál, který jim dnes k posouzení předložila vláda jako ve škole pětkou. Proč? To vysvětlil viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Jaroslav HANÁK, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy:
Materiál nebyl vizí, nebyl strukturovaný, byly to jenom odpovědi na naše předložené náměty.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Kritikou nešetřili ani odboráři. Ti chtějí, aby vláda přišla s návrhy, jak nastartovat ekonomiku a zvýšit její konkurenceschopnost. Jinak bude, podle jejich předáka Milana Štěcha, zle.

Milan ŠTĚCH, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
Pokud takovýto materiál nebude a necháme to jenom volnému působení trhu, tak to nemusí s námi dopadnout dobře, protože ta konkurence bude silná.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Podle ministra financí Eduarda Janoty vycházeli autoři materiálu z platné legislativy. Teď to ale bude jinak.

Eduard JANOTA, ministr financí:
Tady jsme dostali mandát, že můžeme pustit uzdu i své tvořivosti, představám jak bychom si to efektivně a reálně představovali řešit.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Nad přepracovaným materiálem, který přinese východiska z krize, by se měla tripartita sejít v lednu příštího roku. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Spojené státy se chystají požádat NATO o zvětšení mise v Afghánistánu

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Spojené státy se chystají požádat NATO o zvětšení mise v Afghánistánu. Součástí mezinárodních sil ISEF je i český kontingent. Na jeho kontrolu přiletěl do středoasijské země ministr obrany Martin Barták.

Martin DORAZÍN, redaktor:
Český kontingent nejen v Afghánistánu trápí problémy s nevhodným chováním některých vojáků. Jejich pověst naposledy poškodila nedávná aféra kolem nacistických symbolů. Vojáci se ale v zahraničí nebo doma mohou dostat i do jiných právních problémů. Ministr proto usiluje o znovuzavedení vojenských soudů. Do Afghánistánu proto s sebou vzal například nejvyšší státní zástupkyni Renátu Veseckou.

Martin BARTÁK, ministr obrany:
Nikdo z těchto představitelů této skupiny ještě nenavštívil naše vojáky v misích a ani se neměl možnost seznámit s tím prostředím. Máme určité představy možná i jak by měl vypadat vztah justice a ozbrojených sil.

Martin DORAZÍN, redaktor:
Z Kábulu Martin Dorazín, Český rozhlas.

Ve vedení německého Bundeswehru a ministerstva obrany mají horké chvilky

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Ve vedení německého Bundeswehru a ministerstva obrany mají horké chvilky. Špičky těchto institucí měly zatajovat klíčové informace nebo přímo lhát o průběhu krvavého útoku na cisterny v severním Afghánistánu. Svou funkci už kvůli tomu opustili generální inspektor ozbrojených sil a státní tajemník na ministerstvu obrany.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Židle se povážlivě kýve taky pod někdejším ministrem obrany Franzem Josefem Jungem, který dnes vede resort práce a sociálních věcí. "Pokud by se potvrdilo, že jste de facto obelhal spolkový sněm, je vaše setrvání v libovolné funkci neúnosné," vzkázal Jungovi Fridtjof Schmid ze Strany zelených. Ministr Jung se brání tím, že se k němu citlivé informace o civilních obětech náletů nedostaly. To je ale v rozporu se zjištěním deníku Bild. Ten navíc na své webové stránce zveřejnil záznam vzdušného útoku, ze kterého je jasně patrné, že se v blízkosti unesených cisteren zdržovala řada civilistů. Kancléřka Merkelová už nepřímo naznačila, že nad Jungem nehodlá držet ochrannou ruku. Parlamentní opozice žádá okamžité zřízení vyšetřovací komise. Jiří Hošek, Český rozhlas, Berlín.

Nové jednání s obcemi o uložišti radioaktivního odpadu

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Ministerstvo průmyslu začalo jednat s obcemi na jejichž území by mohlo v budoucnu být uložiště jaderného odpadu. Kromě záruk bezpečnosti jim nabízí také peníze už během geologického průzkumu. Pro vybrané lokality by přicházelo v úvahu celkem 100 milionů korun. Správa uložišť radioaktivního odpadu totiž chce v příštím roce obnovit průzkumné práce v lokalitách, kde byly předběžně zjištěny vhodné podmínky pro umístění hlubinného uložiště. Některé starosty ani současné jednání nepřesvědčilo, aby změnili odmítavý postoj. Ale například starosta městyse Dolní Cerekev Zdeněk Jirsa ocenil, že se do vyjednávání zapojilo i ministerstvo. Vstřícnost k argumentům státu je podle Jirsy otázkou morálních zásad.

Zdeněk JIRSA, starosta Dolní Cerekve:
My musíme respektovat, že společnost něco genaruje. Třeba, dávám vždycky příklad. Já taky nechci chemičku, já taky nechci kouřící Lovosice, ale chci jen umělou hmotu. Takže, když všichni svítíme, musíme si uvědomit, že s tím souvisí i hlubinné uložiště a když to místo bude nejkvalitnější a nejbezpečnější, a budou garance státu a transparentní jednání, potom je morálně a eticky určitě nutné tuto věc přijmout.

Náhradní letadlo pro americké vojáky je už na cestě

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Náhradní letadlo pro americké vojáky, kteří kvůli závadě na letadle uvízli při návratu z bojových misí na středním východě, už je na cestě do Prahy. Veteráni by tak měli ještě během dnešní noci pokračovat v cestě do Spojených států.

Ondřej BOUDA, redaktor:
Více než 200 amerických vojáků, kteří se vraceli z bojových misí v Iráku a Afghánistánu, strávilo dnešní den v Praze. Někteří si nečekanou dovolenou užívají a vyrazili se podívat na pražské památky. Jiní se nemohou dočkat odletu. "To víte, raději bych byl doma než tady. Je tu sice hezky a část kluků se šla kouknout do města, nakoupit si pár suvenýrů a tak. Ale já jsem především volal manželce, aby o mě neměla strach, zítra se mi totiž má narodit dítě, a tak doufám, že to ještě stihnu do porodnice. Co vím, tak bysme to měli stinout, ale uvidíme," řekl mi voják, který se kvůli utajení představil jen jako Steve. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

V pražském Kongresovém centru dnes vystoupí Diana Krallová

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
V pražském Kongresovém centru dnes vystoupí Diana Krallová, fenomenální jazzová klavíristka a zpěvačka představuje světovou špičku. Do Česka se vrací po 5 letech.

Jitka BENEŠOVÁ, redaktorka:
Za svou kariéru stihla natočit 12 vynikajících alb. Z osmi nominací na Grammy se jí povedlo dvě proměnit ve vítězství. V případě jazzu a hlavních kategorií se jedná o výjimečný úspěch. Do Prahy přiváží letošní album Quiet Nights. Nechala se na něm inspirovat bossa novou a baladami. Spolupracovala se stejným týmem, který s ní natáčel Grammy oceněné album The Look of Love. Mezi skladbami se objevila klasika jako například /nesrozumitelné/. Jitka Benešová, Radiožurnál.

autoři: evo , bum
Spustit audio

Více z pořadu