Ozvěny dne 26. 2. 2004

26. únor 2004
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Poslanci odsouhlasili změny daně z přidané hodnoty

Daň z přidané hodnoty bude mít dvě sazby. Základní 19procentní a sníženou 5procentní. Těsnou většinou jednoho hlasu o tom dnes rozhodla Poslanecká sněmovna. Z přítomných 187 poslanců bylo pro 94, proti 93 poslanci. Opozici se nepodařilo prosadit pozměňovací návrhy, které chtěly do snížené sazby dostat více zboží a služeb. Jak to dopadlo, sledovala Jitka Hanžlová.

Jitka Hanžlová: Ve snížené 5procentní sazbě zůstávají základní potraviny, léky, dětské pleny a noviny a časopisy, v nichž reklama nepřesahuje 50 procent plochy.

Miroslav Kalousek: Věci související s bydlením, zdravotnická zařízení, vodné a stočné a vstupenky na kulturu.

Jitka Hanžlová: Vysvětlil zpravodaj lidovec Miroslav Kalousek. V základní, tedy 19procentní sazbě, budou od května restaurační a hotelové služby, od ledna příštího roku také ubytovací služby. Spadnou tam kabelové televize i jazykové školy, dražší bude toaletní papír, papírové utěrky, ubrousky a hygienické vložky. 19procentní daň bude také u vstupenek na sportovní utkání. Ministr financí Bohuslav Sobotka si pochvaluje, že do státní pokladny tak přibude dost peněz na sociální výdaje pro rodiny s dětmi a pro důchodce.

Bohuslav Sobotka: V letošním roce to bude částka, která nepřesáhne 5 miliard korun, to znamená není to podstatný přínos, vracíme ho zpět prostřednictvím sociálních kompenzací.

Jitka Hanžlová: Vladimír Doležal z ODS okamžitě kontroval.

Vladimír Doležal: Prostě vláda potřebuje peníze na rozhazování, tak je vytahuje z kapes daňových poplatníkům, místo aby spořila na svých výdajích.

Jitka Hanžlová: Také komunisté tvrdí, že zákon znamená jen velké a zbytečné zdražování, které pocítí každý občan. Předlohu musí ještě schválit Senát a prezident republiky.

Odezvy na změny DPH

Vyšší daně z přidané hodnoty tedy pocítíte při návštěvách sportovních utkání, opraven a čistíren nebo například kadeřnictví. Redaktorka Naďa Kunecká zjišťovala, jak budou majitelé provozoven na zvýšení nákladů reagovat.

Věra Vanderková: Ano, budeme muset zvyšovat ceny, protože zvýšení DPH pro nás bude znamenat růst nákladů, které jsme jinak nemohli pokrýt.

Naďa Kunecká: Říká majitelka kadeřnického a svatebního Ateliéru V, Věra Vanderková. Ke zvýšení cen sáhnou také některé banky, kterým stoupnou náklady kvůli dražším telekomunikačním, právním a poradenským službám. Navíc po našem vstupu do Evropské unie začnou zdaňovat i služby, které nakupují ze zahraničí. Ne všichni obchodníci ale přesunou zvýšené náklady na své zákazníky. Například fanoušci fotbalové Sparty nebudou muset platit za vstupenky na utkání více, říká její prezident Vlastimil Košťál. Příjmy ze vstupného totiž podle něj nejsou pro klub zásadní záležitostí.

Vlastimil Košťál: Pro nás je cennej nejenom ten příjem, ale i ten divák, takže tímto směrem asi tu změnu v oblasti DPH nebudeme kompenzovat, že bysme navýšili cenu vstupenek.

Makedonský prezident nepřežil leteckou havárii

Makedonský prezident Trajkovski zahynul při leteckém neštěstí. Stroj se zřítil v horách na jihu Bosny a Hercegoviny. Nikdo z 9 osob na palubě havárii nepřežil. Trajkovski je označovaný za europolitika a mírotvorce na Balkáně. Mířil na ekonomickou konferenci do bosenského Mostaru. Podrobnosti má reportér Radiožurnálu Robert Mikoláš.

Robert Mikoláš: Podle makedonských médií i některých politiků, kteří se sešli na konferenci v Mostaru, mohly havárii způsobit technické problémy. Stroj totiž pocházel z doby, kdy Makedonie byla ještě součástí bývalé Jugoslávie. Za nejpravděpodobnější příčinu neštěstí ale mnozí považují špatné počasí.

Samir Krilič: Dnešní předpověď počasí pro tuto oblast byla hodně špatná a místní meteorologové hlásili sníh. Podle nich to bylo vážné.

Robert Mikoláš: Informoval přímo z Mostaru makedonský novinář Samir Krilič. Právě kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám odmítli na konferenci přiletět i představitelé Albánie, Srbska a Černé hory i Slovinska. 47letý Boris Trajkovski patřil k nejvýraznějším balkánským politikům. Dokázal čelit krizi spojené s exodem kosovských Albánců do Makedonie na jaře 1999 a i proto byl ještě téhož roku zvolen prezidentem. V roce 2001, kdy zemi ohrožovaly guerilly albánských extrémistů, zabránil i vypuknutí občanské války. Jeho schopnost usmířit obě etnika pro Český rozhlas ocenil i někdejší zpravodaj OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii Jiří Dienstbier.

Jiří Dienstbier: Měl tu výhodu, že jako protestant z tohoto prostředí nemohl být nikým podezírán, že straní tu ortodoxní, tu zase islámské straně.

Robert Mikoláš: Prezidentské pravomoci po Borisi Trajkovském zatím přejímá premiér Branko Crvenkovski.

Boris Trajkovski byl výrazně proevropským politikem. Byl proto v častém kontaktu s Bruselem. V centrále Severoatlantické aliance i v institucích Evropské unie vyvolala jeho smrt velký žal a dojetí. Jak informuje naše zpravodajka Pavla Kvapilová, podle Bruselu je to pro Balkán obrovská ztráta.

Pavla Kvapilová: Je to hodně smutný den pro Evropu. Prohlásil šéf Evropské komise Romano Prodi, který velmi ocenil Trajkovského moudrou a vyváženou politiku. Za tragédii považuje smrt makedonského lídra také předseda Evropského parlamentu Pat Cox.

Pat Cox: Byl to muž, který přinesl usmíření, který urovnal situaci v rodné zemi, které tolik hrozilo rozdělení. Byl to muž, který na Balkáně působil jako mírotvorce. Byl to opravdový Evropan.

Pavla Kvapilová: Všichni poslanci dnes na své schůzi vzdali politikovi poctu minutou ticha.

Speditéři se rozhodli stávkovat

Dopravci, mířící na hranice s Německem a Slovenskem, by se měli zítra obrnit trpělivostí. Soukromé spediční firmy a celní agenti je totiž od rána nebudou odbavovat na 8 nejvytíženějších přechodech. Dnes o tom definitivně rozhodli jejich zástupci. Chtějí tak dosáhnout toho, aby s nimi vláda začala jednat o kompenzacích kvůli vstupu do Evropské unie. Jak informuje reportérka Viktorie Hošková, s problémy by měli dopravci počítat v Jiříkově, v Cínovci, Vojtanově, Pomezí, Rozvadově, Folmavě, Břeclavi a Sudoměřicích.

Viktorie Hošková: Protest má začít v 8 hodin ráno.

František Zugar: Nebudeme poskytovat naše služby, na které jsou deklaranti běžně zvyklí. To znamená, nebudeme vystavovat doklady, které jsou potřebné v některých případech pro další pokračování vozidel v provozu přes hraniční přechody.

Viktorie Hošková: Dodává předseda Svazu speditérů František Zugar. Konec akce je zatím nejistý. V každém případě potrvá až do večera. Spediční firmy žádají od vlády kompenzace za to, že budou muset po vstupu do unie propustit asi 3000 lidí. Ministerstvo financí to ale neplánuje.

Marek Zeman: Stát rozhodně nebude dávat peníze daňových poplatníků soukromým firmám.

Viktorie Hošková: Zdůrazňuje mluvčí resortu Marek Zeman. Zítřejší protest speditérů situaci na hranicích zřejmě dost zkomplikuje. Řidiči kamionů by se měli připravit na dlouhé čekání. Pokud by nebyli odbaveni do soboty, museli by tam stát až do začátku příštího týdne. V neděli totiž nesmí kamiony po silnicích jezdit. To by dopravcům způsobilo velké ztráty.

Martin Felix: Jednak samozřejmě za zbytečné prostoje a v neposlední řadě i zmeškání splnění kontraktů, rozvázání smlouvy a tak dále.

Viktorie Hošková: Říká mluvčí sdružení autodopravců Česmad Bohemia Martin Felix. Celní správa proto dopravcům doporučuje, aby zboží nechali odbavit ještě před hranicemi. Podle svého mluvčího Jiřího Bartáka také posílí služby na ostatních přechodech.

Jiří Barták: Jsme připraveni přesunout operativně pracovníky na místa, kde se to zatížení zvýší.

Viktorie Hošková: Speditéři varují, že pokud se svými požadavky neuspějí, budou v protestech pokračovat.

Ředitel kladenské policie mimo službu

Policejní prezident Jiří Kolář postavil mimo službu ředitele kladenské policie Vladimíra Hrotíka. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Lucie Weissová.

Lucie Weissová: Hrotík je obviněn ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Toho se měl dopustit tím, že kryl dva dopravní policisty, kteří údajně vzali úplatek při dopravní nehodě. Přestože Inspekce Ministerstva vnitra případ uzavřela už v prosinci a státní zástupce vznesl obvinění v polovině ledna, případ se dostal na veřejnost až když ho zveřejnila minulý týden televize Nova. Ta také zaznamenala, že oproti obvyklému postupu v takových případech setrvává Hrotík stále ve své funkci. Proto se do případu vložil policejní prezident Jiří Kolář, jak Radiožurnálu potvrdila Andrea Filipová z tiskového oddělení Policejního prezídia.

Andrea Filipová: Vzhledem k tomu, že ředitel Středočeské správy nepřijal v této věci do včerejšího dne žádná personální opatření, rozhodl se pan policejní prezident dočasně zprostit pana Hrotíka výkonu služby.

Lucie Weissová: Jiří Kolář se uchýlil k tomuto kroku přesto, že není v policii obvyklý.

Andrea Filipová: Jedná se o nestandardní personální řešení. Pan policejní prezident k němu přistoupil ve své personální praxi zcela výjimečně, ale je si jist, že setrvání pana Hrotíka ve funkci okresního ředitele do ukončení trestního řízení by bylo ve zřejmém rozporu se zájmy policie.

Inspekce Ministerstva vnitra chce za brutální zákrok na cyklistu nechat obvinit dva policisty ze Studénky na Novojičínsku. Policista Vojtěch Filipec podle výsledku vyšetřování muže zbil obuškem a jeho kolega zákroku nezabránil. Filipce by měl státní zástupce obvinit ze zneužití pravomoci veřejného činitele a ublížení na zdraví, druhého policistu jen ze zneužití pravomoci.

Krátké informace

České aerolinie v dubnu vyhlásí veřejnou soutěž na dodávku 15 dopravních letadel. Letový park by se tam měl proti současnému stavu rozšířit o více než 40 procent. V Budapešti to oznámil šéf ČSA Jaroslav Tvrdík. Rozhodovat se má údajně mezi letadly Airbus a Boeing.

42letý Belgičan, který minulý týden násilím projel přes česko-slovenskou a slovensko-maďarskou hranici, zůstane zatím v našem vězení. Po jeho vydání do Česka na něj břeclavský okresní soud uvalil vazbu. Belgičan je obviněn z útoku na veřejného činitele, protože na přechodu lehce zranil dva příslušníky cizinecké policie.

Dva velké výbuchy dnes v Rusku připravily o život nejméně 24 lidí. V atmosféře, kdy je v zemi téměř každá exploze považovaná za teroristický čin, stojí tentokrát za výbuchy v restauraci sibiřského města Čita a školy v Dagestánu nezodpovědnost.

Odposlouchávala britská špionáž Kofiho Annana?

Britští agenti sledovali před vypuknutím loňské války proti Iráku generálního tajemníka OSN Kofiho Annana. V rozhovoru pro dnešní vysílání rozhlasové stanice BBC to prohlásila bývalá britská ministryně pro mezinárodní rozvoj Claire Shortová. Z Londýna telefonuje naše spolupracovnice Simona Hejlová.

Simona Hejlová: Claire Shortová, která je členkou parlamentu, rezignovala po zahájení války v Iráku z postu ministryně pro zahraniční výpomoc. Od té doby patří k nejtvrdším kritikům britského premiéra. Tony Blair označil její výrok o špionáži za velmi nezodpovědný a zpochybnil její setrvání v parlamentu. Práce britských tajných služeb probíhá podle Blaira v rámci mezinárodního práva. Organizace spojených národů ovšem považuje britskou špionáž za nelegální. Shortová přišla se svým obviněním pouhý den poté, co nejvyšší zastupitelství odložilo případ bývalé zaměstnankyně britského odposlouchávacího centra v Cetlhamu. Ta byla obviněna z úniku informací týkajících se spolupráce mezi americkou a britskou tajnou službou při odposlouchávání delegátů OSN před válkou v Iráku.

Vražda letového dispečera

Při vraždě letového dispečera společnosti Sky Guide v Curychu šlo zřejmě o pomstu. Zavražděný sloužil ve středisku kontroly letového provozu v noci na 1. července roku 2002, kdy špatná pozemní navigace způsobila srážku dvou letadel. Na palubě ruského letounu zahynulo také 45 dětí. Případ sleduje zpravodaj Českého rozhlasu David Šťáhlavský.

David Šťáhlavský: Švýcarská policie zatkla na curyšském letišti hlavního podezřelého. Je jím 48letý muž, kterému při leteckém neštěstí zahynula nad Bodamským jezerem celá rodina, manželka a dvě děti. Podle státního zástupce Pasquala Gossnera existuje proti zadrženému celá řada důkazů, které ho usvědčují z toho, že v úterý ubodal 36letého dánského letového dispečera na prahu jeho curyšského domu a před zraky manželky i tří dětí. Totožnost podezřelého nebyla oznámena, ale je pravděpodobné, že jde o ruského státního občana.

Kontrola hospodaření Lesů České republiky ještě není u konce

Státní podnik Lesy České republiky se ohradil proti zjištěním Nejvyššího kontrolního úřadu a to hned dvakrát. Argumenty proti tvrzení, že prohospodařili desítky milionů korun, předalo kontrolorům i bývalé vedení podniku. Co bude s těmito dvěma zprávami dál, zjišťovala Lenka Šumová.

Lenka Šumová: Kontrola hospodaření Lesů České republiky ještě není u konce. Člen Nejvyššího kontrolního úřadu Jiří Kalivoda slibuje, že vezme v potaz obě stanoviska. I když bývalé vedení vlastně už nemá právo do věci mluvit.

Jiří Kalivoda: Budu se jimi zabývat a budou-li tam připomínky hodné zohlednění, tak se je pokusím zohlednit.

Lenka Šumová: Zjištěním, že Lesy neoprávněně podnikaly na finančních trzích a dělaly chyby v účetnictví, se brání i současné vedení podniku, které se může opřít o výroky auditora. Ty v minulých letech byly bez výhrad.

Jan Řezáč: Ratingová agentura přidělila podniku A plus, to je nejvyšší možné ratingové ohodnocení.

Lenka Šumová: Dodává mluvčí Jan Řezáč. Přesto Ministerstvo zemědělství už dopředu oznámilo, že důsledky nedokončené kontroly známe.

Martin Severa: V době této kontroly odvolal ministr zemědělství Jaroslav Palas generálního ředitele Lesů České republiky a dva členy dozorčí rady tohoto státního podniku.

Lenka Šumová: Říká mluvčí resortu Martin Severa. Bývalý generální ředitel Lesů České republiky Jiří Oliva to považuje za snahu o diskreditaci své osoby a odvetu za to, že nepodléhal lobbistům.

Jiří Oliva: Pan ministr nikdy sebemenší výhradu k našemu podniku neměl. Domnívám se, že by mohla připadat i v úvahu taková možnost, že pan ministr je někým vydírán.

Lenka Šumová: Výsledek šetření Nejvyššího kontrolního úřadu ve státním podniku Lesy České republiky budeme znát do konce března.

V Orlové nepostaví muslimskou mešitu

Muslimská mešita se v Orlové na Karvinsku stavět nebude. Po tříměsíčním bouřlivém vývoji o tom rozhodli tamní radní. Hlavním důvodem pro zastavení kontroverzního projektu se stala nevěrohodnost investora. Podrobnosti od redaktora Michala Svatoše.

Michal Svatoš: Stavbu mešity a přilehlého komplexu za skoro 200 milionů korun městu nabídl Islámský svaz Saúdské Arábie. Ten však podle saúdskoarabského velvyslanectví v Praze vůbec neexistuje. Starostovi Orlové Vladimíru Faranovi to při osobním jednání potvrdil sám velvyslanec.

Vladimír Faran: Bylo zjištěno, že není žádná takováto organizace, která by v tomto okamžiku projekt týkající se Orlové ale ani České republiky měla na stole.

Michal Svatoš: Vedení města už zastavilo všechny dosud zahájené kroky, které s projektem souvisely včetně plánovaného referenda. Zástupce údajného investora kosovský Albánec Muhamed Gutiči však tvrdí, že orlovští radní neměli právo projekt smést ze stolu. Takovou pravomoc prý mají pouze zastupitelé.

Gutiči zároveň prohlásil, že v případě zamítavého stanoviska má Orlová smůlu a mešitu postaví v jiném městě. Jako možnou variantu uvedl Ostravu.

Asijský comics v češtině

Poprvé v českém překladu si mohou příznivci obrázkových krváků vychutnat ve světě velmi vyhledávaný drsný asijský comics ve stylu manga. Jedná se příběh s názvem Kazatel, který podle Davida Švarce z pražského domu knih Ganzesberger pochází z Jižní Koreje a navazuje na tradici charakteristických japonských comicsů.

David Švarc: Jeho autor, scénárista i kreslíř v jedný osobě, Min Hu-jung, se vydal na cestu, kterou již před ním vyšlapal Mike Ningola se svým Hellboyem, což je poměrně známý comics, teďko se i filmuje, a kombinuje pro nás vcelku známé reálie s vlastními variacemi na téma divoký Západ, takže část tý Ameriky tam je. Ale film Manga, asijský film kreslený je velmi specifický a u nás už i ve střední Evropě velmi oblíbený.

autor: všt
Spustit audio

Více z pořadu