Ozvěny dne 25. listopadu 2007

25. listopad 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Energie a teplo podraží

Aleš KOUBA, moderátor:
Ceny tepla a energií půjdou v příštím roce nahoru. Například elektrická energie pro domácnosti podraží v průměru o deset procent. V České televizi to odhadl předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt. Ceny se ale podle něj budou lišit podle oblastí.

Josef FIŘT, předseda Energetického regulačního úřadu:
A tak i ten nárůst bude v jednotlivých oblastech různý. Především se jedná o oblasti, které spravuje jako distribuční společnost ČEZ. Druhou tou oblastí jsou jižní Čechy a jižní Morava, kterou spravuje E.On. A potom speciální postavení má Praha, kde je Pražská energetika. Já bych řekl, že v průměru, a to číslo asi tady bude správné, bude kolem deseti procent.

Aleš KOUBA, moderátor:
U cen plynu má být nárůst v příštím roce vyšší než letos. U tepla se pak zdražení bude pohybovat v závislosti na oblasti v rozmezí od čtyř do dvaceti procent. Přesná čísla oznámí Energetický regulační úřad zítra.

Spory ve Straně zelených

Aleš KOUBA, moderátor:
Zelení se nenechají přesvědčit, aby při prezidentské volbě v příštím roce zvedli ruku pro Václava Klause. Jejich předseda Martin Bursík zopakoval, že strana bude s dalšími členy vládní koalice o společném prezidentském kandidátovi ještě jednat, svůj názor ale nezmění. Šéf republikové rady zelených Dalibor Stráský rezignuje na svou funkci. Své rozhodnutí oznámil na krajské konferenci jihočeské organizace Strany zelených v Českých Budějovicích. Jednání sledovala jihočeská zpravodajka Pavla Kuchtová.

Pavla KUCHTOVÁ, redaktorka:
Kdo může ve Straně zelených vybrat nového ministra? Republiková rada, předsednictvo strany, nebo samotný předseda? Kompetenční spory znechutily i dosavadního předsedu rady Dalibora Stráského.

Dalibor STRÁSKÝ, předseda republikové rady Strany zelených:
Tím důvodem rezignace na funkci předsedy republikové rady je prostě skutečnost, že nevidím prostor pro svou politiku. Ta diskuse se vede o kompetencích, kdo vlastně má právo nebo nemá právo nominovat kandidáta na ministra či ministryni školství, mládeže a tělovýchovy.

Pavla KUCHTOVÁ, redaktorka:
Šéf zelených Martin Bursík má svého kandidáta na ministra školství, ale ani členům krajské konference dnes jeho jméno neprozradil. Ostře to kritizovala místopředsedkyně strany a bývalá ministryně školství Dana Kuchtová.

Dana KUCHTOVÁ, místopředsedkyně Strany zelených:
Já a někteří další straníci už celkem otevřeně kritizujeme, že náš předseda si bere velké množství pravomocí a že málo respektuje ostatní stranické orgány.

Sjezd České lékařské komory

Aleš KOUBA, moderátor:
Česká lékařská komora stále nemá svého viceprezidenta. Její členové ho nezvolili ani na třídenním sjezdu v Brně. Lékaři zato urovnali spor o vedení komory s ministrem zdravotnictví Julínkem a řešili také problémy ve financování resortu. Navrhují změny ve veřejném zdravotním pojištění, jak vysvětluje redaktor Bohumír Mazáč.

Bohumír MAZÁČ, redaktor:
Přiklánějí se i k tomu, aby byl zaveden pokladní systém. I když vědí, že v tuto chvíli nemá jejich návrh politickou podporu. Delegáti sjezdu vyjádřili obavy směřující k omezení pravomocí komory, tím by podle nich mohl být i návrh poslance ODS Josefa Kochana, který osobně přijel svůj postoj na sjezd obhajovat.

Josef KOCHAN, poslanec /ODS/:
Ten návrh není vysloveně postavený na tom, aby prostě komoru řídilo ministerstvo, to je prostě pojistka, kdyby náhodou nedošlo k zvolení žádných orgánů a komora by prostě nemohla takhle fungovat, tak určitou dobu by ji mohlo zastupovat ministerstvo.

Bohumír MAZÁČ, redaktor:
Pro komoru by ale přijetí takového zákona bylo likvidační, říká její prezident Milan Kubek.

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory:
Podle mě ten návrh je vrcholně nedemokratický, vzbudil zděšení mezi lékařskými organizacemi v rámci celé Evropské unie a představuje ostudu České republiky, že vůbec může zákonodárce něco takto nedemokratického napadnout.

Bohumír MAZÁČ, redaktor:
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek ale před delegáty sjezdu odmítl, že by se snažil komoru řídit. V tuto chvíli ani nepodporuje nepovinné členství v komoře. Návrh na to by měl příští týden v Poslanecké sněmovně navrhnout jeho spolustraník Boris Šťastný.

Česk zasáhla studená fronta

Aleš KOUBA, moderátor:
Po oblevě v minulých dnech zasáhla Česko studená fronta. Teploty klesly na horách k mínus šesti stupňům, sněží i na některých místech v nížinách. Silničáři jsou v pohotovosti a jak potvrzuje Marie Odstrčilová z Českého hydrometeorologického ústavu, meteorologové varují hlavně řidiče.

Marie ODSTRČILOVÁ, Český hydrometeorologický ústav:
Vzhledem k tomu, že sněží a bude sněžit i v následujících hodinách a dnech, tak se mohou přibližně v polohách nad čtyři sta metrů tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. To upozornění platí až do úterních večerních hodin. Sice v úterý už by nemělo tolik sněžit, sněhové přeháňky se budou vyskytovat jen místy, ale vítr bude ještě během dne foukat a začne slábnout až k večeru.

Aleš KOUBA, moderátor:
Na Trutnovsku sněží už od rána, situaci na silnicích tam sleduje redaktorka Eliška Pilařová.

Eliška PILAŘOVÁ, redaktorka:
Hlavní tahy silnice první třídy na Trutnovsku preventivně podsolili a sněhu napadlo jen několik centimetrů, takže se na vozovkách většinou neudržel. Silničáři během dneška projeli i komunikace druhé a třetí třídy i exponované horské úseky. Ve vyšších polohách ale teploty poklesly místy až na mínus pět stupňů a vozovky mohou namrzat. Upozornění přidává praporčík Miroslav Žalodek z obvodního oddělení Policie České republiky ve Špindlerově Mlýně.

Miroslav ŽALOUDEK, obvodní oddělení Policie ČR Špindlerův Mlýn:
Chtěl bych upozornit všechny řidiče jedoucí ze Špindlerova Mlýna na Vrchlabí na zvýšenou opatrnost při jízdě. Silnice velice namrzá. Je upravena, stažena, ale je jeden led.

Ruská policie zasáhla proti opozici

Aleš KOUBA, moderátor:
Ruská policie opět tvrdě zasáhla proti opozici. Ta chtěla přesně týden před parlamentními volbami v zemi naposledy ve velkém protestovat proti politice prezidenta Vladimira Putina. Demonstrace ale skončily zatýkáním a potyčkami s bezpečnostními složkami. Další informace má zpravodaj Českého rozhlasu v Rusku Petr Vavrouška.

Petr VAVROUŠKA, redaktor:
Včera zatýkala policie opoziční leadery v Moskvě, dnes ve druhém největším ruském městě Petrohradu. Vše odstartovala potyčka těžkooděnců s příslušníky radikální a v Rusku zakázané Národněbolševické strany. Její členové byli zadrženi a odvezeni k výslechu, proti čemuž začali protestovat ostatní zástupci opozičních sil. Na náměstí před Zimním palácem pak policie demonstranty obklíčila a zatkla několik desítek lidí. Mezi nimi byli také předseda Svazu pravicových sil Nikita Bělych a kandidát této strany na prezidenta Boris Němcov. Ten byl ale po několika hodinách nakonec propuštěn. Zástupci Svazu pravicových sil, který kandiduje v parlamentních volbách, pak označili zásah policie za snahu paralyzovat předvolební kampaň opozice a zastrašit ji. Už včera byl totiž v Moskvě zadržel leader hnutí Jiné Rusko Garri Kasparov a v narychlo svolaném soudním řízení byl poslán na pět dnů do vězení.

Chorvatské parlamentní volby

Aleš KOUBA, moderátor:
Chorvatsko volí nové poslance do parlamentu. O přízeň voličů se utkaly dvě největší strany, vládní Chorvatský demokratický svaz a opoziční socialisté. Jejich pozice jsou vyrovnané. Jazýčkem na vahách ale budou malé strany jako strany menšin nebo například Strana důchodců. V Záhřebu je zpravodaj Českého rozhlasu Martin Ježek, kterého máme teď na telefonní lince. Martine, jaký zájem mají Chorvaté o letošní volby?

Martin JEŽEK, redaktor:
Dobrý podvečer. Zatím je zájem v porovnání malý. K šestnácté hodině přišlo osmačtyřicet procent voličů, tedy ani ne polovina, což je o něco méně než před čtyřmi lety. Zatím to ale nelze nijak interpretovat, protože absolutní počet voličů je větší, než byl tehdy. Nižší účast by ale měla nahrávat současné vládě Iva Sanadera. Silnou úlohu zřejmě sehrají i malé strany, které budou zřejmě velmi silně mluvit do koaličních vyjednávání. Lidé na volebních místech říkají, že jim ani nejde o to, jestli Chorvatsko půjde do Evropské unie nebo ne, spíš se zasazují o důvěryhodnější politické elity, o lepší boj proti korupci a o výkonnější ekonomiku. V sousední Bosně, kde se také volí do chorvatského parlamentu, se objevila dokonce obvinění, že Všechorvatská strana kupovala hlasy. Jutarní list uvádí, že až za sto marek za kus. Výsledky takzvané ankety Exit Puls, tedy výsledky anket před volebními místy, budou známy za hodinu.

Aleš KOUBA, moderátor:
Z Chorvatska živě pro Ozvěny dne Martin Ježek.

Kaliforné Malibu opět zasáhl požár

Aleš KOUBA, moderátor:
V Kalifornii sužované ničivými požáry znovu platí výjimečný stav. Vyhlásil ho guvernér Arnold Schwarzenegger. Plameny, které ohrožují město Malibu na jihu státu, vyhnaly z domovů přes čtrnáct tisíc lidí a zničily víc než pět desítek domů. Guvernér slíbil, že poskytne hasičům veškerou pomoc. S ohnivým živlem zatím bojuje na sedmnáct stovek mužů, které podporují požární letadla a vrtulníky. Vichr slábne, a tak by se situace měla postupně uklidnit.

Nový australský premiér

Aleš KOUBA, moderátor:
Odchod bojových jednotek z Iráku a zásadní obrat v přístupu ke změnám klimatu, tak by se dala shrnout zahraničněpolitická agenda nového australského ministerského předsedy Kevina Rudda. Jeho první kroky po vítězství nad veteránem australské politiky Johnem Howardem sleduje v Sydney spolupracovnice Radiožurnálu Pavla Hůlová.

Pavla HŮLOVÁ, redaktorka:
Bývalý diplomat Kevin Rudd během svého prvního oficiálního vystoupení v roli vítěze voleb znovu zopakoval své předvolební sliby. Za osobní gratulaci ke zvolení poděkoval mezi jinými i americkému prezidentu Georgi Bushovi. Ruddův plán stáhnout australské bojové jednotky z Iráku bude zřejmě testem pevnosti tradičního australskoamerického spojenectví po odchodu Johna Howarda. Ten stál po boku Američanů jak v Iráku, tak v Afghánistánu, kde na rozdíl od Iráku zřejmě australští vojáci budou sloužit i po nástupu nové vlády. Dalším prubířským kamenem by pak podle očekávání měl být kjótský protokol, pod kterým dosud chybí jak americký, tak australský podpis. Kevin Rudd, který dnes znovu apeloval na potřebu rychlé akce proti změnám klimatu, hodlá dohodu z Kjóta ratifikovat velmi brzy.

Archeologický nález

Aleš KOUBA, moderátor:
Archeologové Muzea východních Čech v Hradci Králové získali k posouzení vzácný bronzový nález. Našel ho archeologamatér Pavel Mládek. V lese nedaleko Stižer objevil osm bronzových hřiven, dvě sekyry a jehlici se spirálou. Vzácné předměty ležely v zemi přibližně tři tisíce let.

Pavel MLÁDEK, archeologamatér:
Já si myslím, že ty podstatný poklady jsou hlouběji stejně v zemi. To, že já jsem objevil ten nález, nad tím budou určitě bádat i ty archeologové, proč se to vyloženě dostalo do hloubky těch třiceti centimetrů. Já si myslím, že to je stejně o strašný náhodě. A já osobně v tom lese jsem prošel snad, já nevím, desetkrát, dvacetkrát, možná padesátkrát. Je to strašný štěstí a náhoda, strašná náhoda.

autor: Aleš Kouba
Spustit audio

Více z pořadu