Ozvěny dne 25. května 2009

25. květen 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Programové prohlášení vlády je hotové. Souhlasili s ním dnes i ministři. Po jednání kabinetu to potvrdil premiér Jan Fischer.

Jan FISCHER, premiér:
Vláda se na dnešní schůzi shodla na textu programového prohlášení.

Martin DRTINA, moderátor:
První případ prasečí chřipky v Česku u devětadvacetiletému muže z Prahy potvrdil hlavní hygienik Michael Vít.

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
Příznaky onemocnění horních cest dýchacích tam byly velmi lehké. Jediný problém, který ten člověk měl, byla dušnost.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Němečtí zemědělci demonstrovali v centru Berlína za přijetí vládního balíčku na podporu agrárního sektoru.

německý zemědělec:
/Netlumočeno/.

Martin DRTINA, moderátor:
A počasí: Zítřek bude slunečný, k večeru čekáme přeháňky a bouřky. Teploty do 31 stupňů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ještě než začne Radiofórum s Veronikou Sedláčkovou, jsou tu Ozvěny dny s Martinem Drtinou.

Martin DRTINA, moderátor:
Hezký podvečer.

Fischerova vláda schválila programové prohlášení

Martin DRTINA, moderátor:
Kabinet Jana Fischera schválil programové prohlášení vlády. Se svými prioritami teď bude muset předstoupit před poslance a požádat je o důvěru. Hlasovat by se mohlo už příští týden. Vláda Jana Fischera by měla zemi vést do podzimních předčasných voleb.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Vláda je apolitická a nebude tím pádem dělat razantní změny. Těmito slovy dnes Jan Fischer po jednání kabinetu zhodnotil jeho programové prohlášení. Základní priority podle něj nebudou žádným překvapením.

Jan FISCHER, premiér:
Dokončení předsednictví, rozpočet nepřesahující deficit 170 miliard korun a zachování efektivního chodu státní správy do období předčasných voleb.

Veronika MALÁ, redaktorka:
O konkrétních detailech programu ale zatím Jan Fischer mluvit nechtěl. Prý se nejdřív musí rozhodnout, jestli se s obsahem prohlášení mají jako první seznámit poslanci nebo veřejnost. Dolní komora nicméně bude muset ještě úřednickému kabinetu vyslovit důvěru. Podle jejího šéfa Miloslava Vlčka by se mohlo hlasovat už příští týden.

Miloslav VLČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ČSSD/:
Předběžně platí samozřejmě, že já se musím držet jednacího řádu. Já zatím nechci hovořit, který to bude den, ale myslím si, že to bude určitě příští týden.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Oficiálně přijde Jan Fischer požádat o svolání schůze zítra. To se také s Miloslavem Vlčkem dohodne na konkrétním termínu hlasování. Veronika Malá, Radiožurnál.

Česko má první potvrzený případ prasečí chřipky

Martin DRTINA, moderátor:
První případ takzvané prasečí chřipky má i Česko. Nemocným je asi třicetiletý muž z Prahy, který se vrátil z New Yorku. Nyní leží v domácí izolaci a je bez negativních změn zdravotních příznaků. Karanténa by mu mohla být zrušena přibližně do týdne.

Kateřina ROŽOVÁ, redaktorka:
Mladý muž podle hlavního hygienika Michaela Víta netrpěl žádnými z příznaku onemocněním, pouze zadýcháváním.

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
Relativně ty příznaky onemocnění horních cest dýchacích tam byly velmi lehké. Jediný problém, který ten člověk měl, a se kterým přišel na naše lékařské zdravotnické zařízení, byla dušnost, když při vyšší fyzické námaze se zadýchal, což u něho nebylo běžné.

Kateřina ROŽOVÁ, redaktorka:
Vir AH1N1 potvrdila až Národní referenční laboratoř dvěma testy. V karanténě je nyní také devět lidí, kteří se s nemocným dostali do kontaktu. Jde hlavně o členy rodiny a kolegy z práce. Nikdo z nich ale zatím podle hlavního hygienika nemá příznaky onemocnění. Kateřina Rožová, Radiožurnál.

Martin DRTINA, moderátor:
O prvním potvrzeném případu onemocnění virem AH1N1 v Česku budeme mluvit i za chvíli v Radiofóru.

Volby do EP by podle CVVM vyhrála ODS

Martin DRTINA, moderátor:
Červnové volby do Evropského parlamentu by podle nejnovějšího průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění vyhrála ODS. Tu by volilo asi 37 % dotázaných. Druhá ČSSD by dostala 28 % hlasů. Do Evropského parlamentu by se dostali ještě komunisté se skoro 16 %, lidovci s asi 7 % a pětiprocentní práh by ještě překročila Strana zelených, a to o 0,5 %. Z nedávných průzkumů agentury STEM přitom jako vítězná strana dlouhodobě vycházela sociální demokracie. Podle STEM by volby vyhrála s 32 % hlasů. Občanští demokraté by získali jen 24 %.

Protesty nespokojených obyvatel s kamionovou dopravou

Martin DRTINA, moderátor:
Obyvatelé Nového Města u Chlumce nad Cidlinou dnes zablokovali hlavní tah na dálnici D 11. Protest několika desítek lidí, kterým vadí kamionová doprava v jejich obci, sledoval přímo na místě redaktor Ota Nehasil. Dobrý podvečer.

Ota NEHASIL, redaktor:
Dobrý večer. Přesně 33 minut blokovali nespokojení obyvatelé Nového Města hlavní průtah obcí. Tou totiž kvůli nedostavěné dálnici D 11 vede veškerá kamionová doprava, denně až 5 tisíc nákladních aut a situace je podle mnohých místních neúnosná. Protest byl klidný, obyvatelé obce chodili přes přechod sem a tam a několik desítek řidičů kamionů bez sebemenších projevů nepochopení počkalo. A co bude dál? Obyvatelé obce očekávají přinejmenším zahájení jednání ze strany Ředitelství silnic a dálnic a krajského úřadu. Vše by mělo vést k dostavbě dálnice D 11. Pokud se nic nestane, protesty se budou opakovat. Pro Radiožurnál Ota Nehasil, Nové Město u Chlumce nad Cidlinou.

KLDR provedla další jaderný test

Martin DRTINA, moderátor:
Odsouzení ze všech stran si za svůj dnešní jaderný test vysloužila Severní Korea. Komunistický režim kromě pokusného výbuchu navíc vypustil i tři rakety krátkého doletu. KLDR se k podobným provokacím uchyluje podle všeho proto, aby posílila svoji vyjednávací pozici vůči Spojeným státům.

Vojtěch BERGER, redaktor:
Zatímco severokorejská média hlásila druhý úspěšný nukleární test v historii země, pršela na Pchjongjang kritika z celého světa. Evropská unie odsoudila KLDR jako celek a přidala se i řada jednotlivých členských zemí včetně České republiky. "Jsme velmi znepokojeni tím, co Severní Korea dělá. Je to politováníhodný krok špatným směrem," řekl mluvčí Evropské komise Amadeu Altafaj. Severokorejského souseda se pokusil břitce umravnit dokonce i jeho tradiční spojenec Čína. S váháním se přidalo Rusko a ostrá slova přišla také z Bílého domu. Americký prezident Barack Obama prohlásil, že KLDR nestydatě porušuje rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Právě rada se ještě dnes večer sejde kvůli Severní Koreji na mimořádném zasedání. Vojtěch Berger, Radiožurnál.

Němečtí farmáři upozornili na svou svízelnou situaci

Martin DRTINA, moderátor:
Kolona stovek traktorů německých zemědělců dnes zablokovala centrum Berlína. Tisíce nespokojených rolníků tam spolkové vládě dali najevo, aby se jejich svízelnou situací začala konečně zabývat. S existenčními problémy teď bojují hlavně chovatelé dojného skotu.

Cornelia MÖLLEROVÁ, dolnosaská rolnice:
Férová výkupní cena mléka by měla být alespoň 40 centů za litr, pokud máme udržet vysoký standard německého mléka. Naše mlékárna teď ale vyplácí jen 26 centů.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Uvádí dolnosaská rolnice Cornelia Möllerová. Kancléřka Angela Merkelová minulý týden naznačila, že by se producenti mléka mohli dočkat zvláštních úvěrů i státních garancí. Žebříčku rolnických priorit ale vévodí požadavek na snížení daňové sazby na takzvanou zemědělskou naftu.

Otto ONKEN, protestující:
To je záležitost našeho státu. Francouzi a Holanďané neplatí ani čtvrtinu toho, co my.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Rozčiluje se Otto Onken, který přijel protestovat až z Fríska. Na mítink se odvážila přijít i spolková ministryně zemědělství Ilse Aignerová, ovšem její slova většinou zanikla v pískotu nespokojených rolníků. Jiří Hošek, Český rozhlas, Berlín.

Jugoslávie si připomíná 117. výročí maršála Tita

Martin DRTINA, moderátor:
Stovky současných stoupenců jednoty a bratrství bývalé Jugoslávie a jejího prezidenta Josipa Broze Tita si připomněli 117. výročí jeho narození. Každý rok takto v Bělehradě před jeho bývalým letním sídlem oživují nostalgii po někdejší jugoslávské federaci a jejím zakladateli.

Jaromír JANEV, redaktor:
Titovi příznivci přijeli z různých koutů Bělehradu, Srbska i zemí bývalé jugoslávské federace, převládali mezi nimi starší lidé a příznivci strany Komunisté Srbska. Jejich předseda Svetozar Markanovič pro Český rozhlas řekl: "Dokud jsme živí, tak jej prožíváme jako legendárního vůdce antifašistického odboje a socialistické revoluce." Na setkání byly na prodej upomínkové předměty zejména o maršálu Titovi. Podle informací srbského tisku uložil za svého života ve švýcarských bankách dvě miliardy dolarů a vlastnil třetinu akcií hotelu Imperial ve Vídni. Jaromír Janev, Český rozhlas, Bělehrad.

Premiéra opery Brenpartija

Martin DRTINA, moderátor:
Unikátní světová premiéra večer čeká na diváky na severu Moravy. Operní představení se odehraje ve staré průmyslové hale ve Vítkovicích.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka:
Prostředí má podtrhnout atmosféru opery o životě prvorepublikových bezdomovců na struskové hornické haldě. Nese pro zbytek republiky těžce pochopitelný název Brenpartija.

Tomáš VŮJTEK, autor libreta:
Bren to je prostě výraz pro denaturovaný líh, což byl alkohol, který ti členové té Brenpartije popíjeli. Byl nejlevnější.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka:
Říká autor libreta Tomáš Vůjtek. Skladatel pak kvůli osobitému textu musel napsat hudbu tak, aby tam bylo minimum dlouhých zpívaných not. Pro Radiožurnál Andrea Čánová, Ostrava.

autoři: mad , ves
Spustit audio

Více z pořadu