Ozvěny dne 25. června 2009

25. červen 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Bouřky a přívalové deště způsobily na Moravě ničivé záplavy. Zahynulo tam 10 lidí. Podle meteorologa Štefana Handžáka na některých místech republiky nebezpečí trvá.

Štefan HANDŽÁK, meteorolog, Český hydrometeorologický ústav:
K mírnému vzestupu stále dochází na Dolní Opavě, Odře a na Horní Lužnici.

Martin DRTINA, moderátor:
Tisíce lidí na severní Moravě sčítají škody po ničivé povodni.

osoba:
Máme vytopený celý barák, sklep, takže všecko, oblečení, kotle, plynový kotel, normální kotel, dřevo, prostě všecko vniveč.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Zatopené obce mají zatím ze státního a krajského rozpočtu slíbeno zhruba 170 milionů korun. Podle premiéra Jana Fischera je předčasné odhadovat škody.

Jan FISCHER, premiér /nestraník/:
Tam je teďko potřeba konat materiálně, tam je potřeba konat technicky, tam je potřeba konat humanitárně, aby ta situace se co nejdřív stabilizovala, obnovila.

Martin DRTINA, moderátor:
A zítřejší počasí bude oblačno až polojasno, k večeru ale čekejte přeháňky nebo bouřky, teploty do 26 stupňů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Začínají Ozvěny dne. U mikrofonu jsou Veronika Sedláčková a Martin Drtina.

Republiku po sedmi letech postihly opět ničivé záplavy

Martin DRTINA, moderátor:
Republiku po sedmi letech postihly opět ničivé záplavy. Tentokrát živel pustošil střední a severní Moravu. Rozsah zatopeného území není tak velký jako v roce 2002, zato počet obětí je vysoký. Vyšplhal se k desítce. Nejvíce jich hlásí Nový Jičín. Může za to série letních bouřek, které i teď postupují přes naše území. Nejvíce ohnisek je právě teď ve středních a východních Čechách a na Vysočině. Podle Štefana Handžáka z Českého hydrometeorologického ústavu je obtížné předvídat, kdy by mohla přijít další pohroma a kde by se měli mít lidé na pozoru. Nadcházející noc by ale měla být klidná. Zvláště tam, kde hladiny rozvodněných řek už klesají. Řekl to Radiožurnálu.

Štefan HANDŽÁK, meteorolog, Český hydrometeorologický ústav:
Na vodních tocích sledovaných většinou dochází k poklesům nebo ke kolísání v povodích postižených zvýšenými stavy, Malše, Blanice, Bělá a Horní Opava a Bečva. K mírnému vzestupu stále dochází na Dolní Opavě, Odře a na Horní Lužnici.

Martin DRTINA, moderátor:
Večer by mohly řeky jít nahoru už jen na Šumavě. V současné době je třetí stupeň povodňové aktivity na Blanici a Malši. Druhý stupeň platí na říčce Stropnici, Bezdrevském potoku a Zlatém potoku. Jak Radiožurnálu potvrdila mluvčí Povodí Vltavy Petra Krainová, na Vltavě je zatím klid, průtok vody se ale stále zvyšuje.

Petra KRAINOVÁ, mluvčí Povodí Vltavy:
Na Vltavě není v tuto chvíli dosažen žádný stupeň povodňové aktivity, ale zítra v průběhu dne bude dosažen první stupeň na dolním toku a v Praze.

Martin DRTINA, moderátor:
Zítra se proto také uzavřou vrata na pražské říčce Čertovka. Uzavřeny budou i náplavky a zastaví se lodní doprava před a za Prahou. Vývoj situace by měli bedlivě sledovat i vodohospodáři na Dyji.

Hladiny toků na severu Moravy v současné chvíli klesají

Martin DRTINA, moderátor:
Lidé na severu Moravy zažili děsivou noc. Hladiny toků v současné chvíli klesají. Před kulminací je pouze řeka Odra.

Jan HERGET, redaktor:
V OstravěKoblově jsou na kulminaci připraveny protipovodňové zábrany. Nejvyšší hladina by tu měla být dnes večer. Na ostatních tocích hladiny klesají a lidé začínají sčítat škody. V Žilině na Novojičínsku tak ničivou povodeň nepamatují.

osoba:
Hrůza, plot to shodilo, bránu rozbilo, všecko nám odneslo. Tady měly děti takovou budku, to odneslo, králíkárnu, seník, všecko je pryč.

Jan HERGET, redaktor:
Záchranáři museli některé lidi z rozpadlých domů vyprošťovat na nafukovacích člunech. Stovky domácností v postižené oblasti také postrádaly elektřinu. Energetikům se ale do této chvíle podařilo obnovit naprostou většinu připojení. Bez proudu jsou aktuálně jen Bludovice na Novojičínsku. Tam bohužel policie zaznamenala také případy rabování. Škody jsou také na železnici. Vlaky nejezdí například mezi Hranicemi a Polomí.

Kateřina ŠUBOVÁ, regionální mluvčí Českých drah:
Dále z Polomi do Ostravy a Bohumína je zajištěna kyvadlová doprava elektrickými jednotkami, stejně tak kyvadlově jezdí i ty autobusy mezi Hranicemi a Polomí.

Jan HERGET, redaktor:
Upřesňuje regionální mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. V okolí Valašského Meziříčí jsou neprůjezdné další tři tratě. Škody na silnicích se už teď odhadují na stovky milionů. Mezi Bělotínem a Polomí hrozilo protržení hráze osmihektarového rybníka. Záchranáři ale hráz zpevnili a jsou nadále v pohotovosti. Jan Herget, Radiožurnál.

Nejhorší chvíle zažili lidé na Novojičínsku

Martin DRTINA, moderátor:
Nejhorší chvíle zažili lidé na Novojičínsku. Situaci tu celý den sledoval redaktor Michal Schoffer. Dobrý podvečer.

Michal SCHOFFER, redaktor:
Dobrý podvečer.

Martin DRTINA, moderátor:
Jak to na místě vypadá a jaké jsou nejnovější údaje o počtu obětí?

Michal SCHOFFER, redaktor:
Lidé, kteří se mohli na Novojičínsku vrátit do svých domovů, vyklízejí stále podmáčené domy a počítají škody. Ty budou zřejmě velmi vysoké, mnozí totiž přišli o zařízení svých bytů a sklepů. Ztracené jsou také věci, které ze zahrad povodeň doslova spláchla. Během odpoledne také stoupal počet obětí. V Moravskoslezském kraji se jejich počet ustálil na osmi. Tři lidé zemřeli v Jeseníku nad Odrou, další pak v Novém Jičíně, v jeho místní části Žilina, dále v Kuníně, Bernaticích a Životicích. Pro Radiožurnál Michal Schoffer, Moravskoslezský kraj.

Lidé v postižených oblastech mohou získat finanční pomoc

Martin DRTINA, moderátor:
Lidé, kterým voda poničila domy, mohou získat okamžitý příspěvek 20 tisíc korun, zaplavené obce až půl milionu. Tuto pomoc nabídl Moravskoslezský kraj. Další peníze půjdou ze státního rozpočtu.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
54 milionů korun slíbila zatopeným územím vláda, 45 ministerstvo pro místní rozvoj. Toto číslo by ale nemuselo být konečné. V případě potřeby může ministerstvo uvolnit další peníze. 70 milionů má připravených i Moravskoslezský kraj, a to na okamžitou pomoc obcím i lidem. Premiér Jan Fischer se zatím do postižených oblastí nechystá, je ale v kontaktu s hejtmany.

Jan FISCHER, premiér /nestraník/:
Je tam 120 evakuovaných lidí, jsou ubytování. My jsme se nesmírně zabývali, já osobně, tou humanitární situací. Pokud tam jsou výpadky pitné vody, tak jsou tam zajištěny náhradní zdroje.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Na střední a východní Moravu a do Slezska míří i vojáci. Vláda jich na pomoc zaplaveným obcím uvolnila tisíc. Podle ministra vnitra Martina Peciny zvládli záchranáři situaci dobře. Meteorologové na přívalové deště upozorňovali.

Martin PECINA, ministr vnitra:
Ty přívalové deště, které přišly, tak v těch nejpostiženějších místech způsobily přívalovou vlnu, která byla dva metry nad úrovní stoleté vody.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Podle ministryně zdravotnictví Dany Juráskové fungují ve vytopených obcích i hygienici. Dohlíží na dodávky pitné vody a snaží se předejít možnému šíření infekce, a to při úklidových pracích. Václava Vařeková, Radiožurnál.

V sousedním Rakousku se povodňová situace pozvolna stabilizuje

Martin DRTINA, moderátor:
V sousedním Rakousku se povodňová situace pozvolna stabilizuje. Trvalé deště ustupují, ale nebezpečí záplav trvá.

Marie WOODHAMSOVÁ, redaktorka:
Neznamená to ale úplnou výhru nad vodním živlem. Hydrometeorologové stále varují před nebezpečím prudkých dešťů. Především v Dolním Rakousku a částech Štýrska je stále v pohotovosti armáda, která by měla pomoci v případě dalších sesuvů půdy. Současně začínají lidé s likvidací následků záplav a vyčíslují škody. Tuto bilanci provází také organizování finanční pomoci. V takových situacích jsou Rakušané velmi solidární. Pro Radiožurnál Marie Woodhamsová, Rakousko.

S vodou bojují i okolní země

Martin DRTINA, moderátor:
S vodou bojují i okolní země. V Polsku voda zaplavila sklepy, silnice a stovky domů. Znovu začala stoupat hladina Odry v jihopolském Opole. Policie a hasiči varují před problémy na silnicích a zpoždění mají mezinárodní rychlíky, které jedou z Prahy a Vídně do Krakova. Kritická situace je už i na Slovensku. U Bratislavy ráno Dunaj dosahoval 7,5 metru. Platí tam druhý povodňový stupeň. Tamní hydrometeorologický ústav vydal pro Podunajskou nížinu varování před povodněmi.

Boj s klimatickými změnami musí být prioritou Unie

Martin DRTINA, moderátor:
Rozsáhlé záplavy na severní Moravě dokazují, že klimatické změny musíme brát vážně. Na jednání ministrů životního prostředí v Lucemburku se na tom shodlo české předsednictví Unie s Evropskou komisí.

Ondřej HOUSKA, redaktor:
Český ministr životního prostředí Ladislav Miko připomněl, že Unie nesplní svůj cíl zastavit do roku 2010 úbytek rostlin, živočichů a dalších organismů. Boj s klimatickými změnami podle něj musí být i ve světle tragických záplav prioritou Unie.

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
Myslím si, že to je takový vykřičník, který jasně ukazuje, jak je nutné rychle se adaptovat na probíhající klimatické změny. Totéž platí samozřejmě pro biodiverzitu.

Ondřej HOUSKA, redaktor:
Ministři se dohodli na zavedení přísnějších standardů pro velké průmyslové podniky. Většina z nich bude muset od roku 2016 používat nejmodernější technologie. To má výrazně omezit objem vypouštěných emisí. Ondřej Houska, Český rozhlas, Benelux.

Česko nepodporuje rozšiřování židovských osad na Západním břehu

Martin DRTINA, moderátor:
Česká republika nepodporuje rozšiřování židovských osad na palestinském Západním břehu Jordánu. Ministr zahraničí Jan Kohout to podle svých slov zdůraznil na včerejších schůzkách v Izraeli s tamními ministry a představiteli opozice. Spor se vede o to, co je přirozený růst osad, kterým Izrael zdůvodňuje stavební aktivitu v židovských osadách. Podle Kohouta je sice přirozený růst přípustný, ministr ale ve vysílání Českého rozhlasu popřel, že by to znamenalo nové osidlování.

Jan KOHOUT, ministr zahraničních věcí:
To znamená stop zatím osadnickým aktivitám, to znamená ty, které jsou mimo v tuto chvíli, výstavba nových budov a rozšiřování především těch stávajících osad. Jenom jsem řekl, že asi nikdo na světě nemůže lidem zakázat mít děti.

Martin DRTINA, moderátor:
Podle nové oficiální statistiky ale v roce 2007 tvořili více než třetinu nových obyvatel osad přistěhovalci z Izraele a ciziny, tedy nikoliv nový příslušníci osadnických rodin.

Královéhradecký krajský soud osvobodil bývalé majitele OKD

Martin DRTINA, moderátor:
Královéhradecký krajský soud osvobodil bývalé majitele Ostravskokarvinských dolů Viktora Koláčka a Petra Otavu a někdejšího předsedu představenstva dolů Jana Przybyla. Všichni od ledna čelili obžalobě ze zneužívání informací v obchodním styku. Prostřednictvím firmy Karbon Invest měli vytunelovat tehdy polostátní důlní giganty.

Jiří FREMUTH, redaktor:
Smlouvy, díky kterým vydělal Karbon Invest přes dvě miliardy korun, nepoškodily žádnou z důlních firem. Tak odůvodnil rozsudek královéhradecký soud a dal zapravdu obžalovaným.

Jiří MATIJAŠEVIČ, obhájce:
To je klíč k celé té záležitosti, nezískali žádný neoprávněný prospěch.

Jiří FREMUTH, redaktor:
Komentoval rozsudek jeden z obhájců Jiří Matijaševič. Smlouvy, prostřednictvím kterých se mělo tunelovat, přitom podepisovali na obou stranách právě obžalovaní.

Karel KALDA, státní zástupce:
Stěžejní otázka v této trestní věci je, co je to úkor, co je to prospěch, a prostě ten soud tyto skutečnosti zhodnotil jinak.

Jiří FREMUTH, redaktor:
Státní zástupce Karel Kalda si stejně jako advokáti uhlobaronů ponechal lhůtu pro odvolání. Pro Radiožurnál Jiří Fremuth, Hradec Králové.

Vrchní soud se zabýval tresty pro členy Berdychova gangu

Martin DRTINA, moderátor:
Za účast na zločinech takzvaného Berdychova gangu stráví Radek Trumpeš 14 let, Tomáš Půta 10 let a Maroš Šulej 6 let ve vězení. Davidu Berdychovi, který v minulosti dostal od soudu v součtu více než 15 let za mřížemi, se naopak trest nezvýší. Rozhodl o tom dnes pražský vrchní soud. V procesech se členy gangu už padlo několik rozsudků. Další případy soudy ještě řeší.

Do Česka se pošesté vrací britská skupina Depeche Mode

Martin DRTINA, moderátor:
Do Česka se pošesté vrací britská skupina Depeche Mode. Dnes večer vystoupí na pražském slavistickém stadionu v Edenu.

Jitka BENEŠOVÁ, redaktorka:
Koncert číslo jedna proběhl v roce 1988. Koncert číslo dvě přišel na řadu po revoluci v roce 1993. Potřetí Depeche Mode přijeli v roce 1998. Čtvrté vystoupení britské kapely v Česku a první v novém miléniu se uskutečnilo v roce 2001. Pátý koncert kapela odehrála v roce 2006. Celkově šesté vystoupení skupiny u nás je současně i první pod širým nebem. Polovina koncertního playlistu je postavená z nové desky Sounds Of The Universe, druhou tvoří klasické hity jako Personal Jesus, Never Let Me Down Again nebo Strange Love. Depešácký večer si můžou po koncertě fanoušci prodloužit na oficiální Depeche Mode Party v Lucerna Music Baru. Jitka Benešová, Radiožurnál.

autoři: mad , ves
Spustit audio

Více z pořadu