Ozvěny dne 25. 8. 2004

25. srpen 2004
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

V Rusku se zřítila dvě dopravní letadla

V Rusku v noci havarovala dvě dopravní letadla. Odstartovala v rozpětí jedné hodiny z moskevského letiště Domodědovo a zřítila se jen pár minut po sobě. Celkem 89 cestujících včetně posádky zahynulo. Příčiny katastrofy se vyšetřují, nic zatím nenasvědčuje, že by šlo o teroristický čin. Letecký provoz nad Ruskem nebyl nijak omezen. Zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška sleduje vývoj událostí.

Projev ruského občana: Přibližně ve 23 hodin plus minus pět, deset minut jsem uslyšel ve vzduchu neznámý výbuch a poté na zem spadla tato knížka s roztrhanými stránkami.

Petr Vavrouška: Tak popsal noční událost televizi NTV jeden z přihlížejících pádu letadla TU 134. Na místo katastrofy se poté dostavili záchranáři a mluvčí místního oddělení Ministerstva pro mimořádné situace Gennadij Slačkov mohl už jen dodat.

Gennadij Slačkov: Podle potvrzených údajů bylo na palubě dopravního letadla 44 lidí, z toho 8 členů posádky a zbytek cestující.

Petr Vavrouška: Záchranáři v ranních hodinách také objevili druhý zřícený stroj TU 154. Na místě obou katastrof se našly černé skříňky, jejichž údaje se nyní prověřují. Federální bezpečnostní služba poté, co prozkoumala první trosky obou strojů, oznámila, že zatím nemá důkazy o tom, že by šlo o teroristický čin. Nenašla nic, co by nasvědčovalo výbuchu na palubách letounů. Vyšetřovatelé se zaměřili na technický stav obou letadel a prověřují také způsobilost posádky. V Rusku se ale i tak zvýšily od rána bezpečnostní opatření na letištích a nádražích hromadné dopravy.

Ruský prezident Vladimir Putin kvůli tragédii přerušil dovolenou a vrátil se dnes z černomořského letoviska do Moskvy. Ruský olympijský tým v Aténách uctil památku obětí neštěstí minutou ticha. Zítřek byl v Rusku vyhlášen dnem smutku.

Ministři schválili Aleše Šulce do funkce šéfa Úřadu vlády

Novým šéfem Úřadu vlády je ode dneška Aleš Šulc, který dosud pracoval jako ředitel bezpečnostního odboru Ministerstva vnitra. Ministři rozhodli, že ve funkci nahradí Pavla Přibyla. Ten rezignoval na svou funkci poté, co vyšlo najevo, že v roce 1989 jako důstojník komunistické policie byl odpovědný za bití demonstrantů při takzvaném Palachově týdnu. Jeho nástupce na Úřadu vlády, jak dodává redaktor Aleš Heřmánek, je jeho pravým opakem.

Aleš Heřmánek: Byl signatářem Charty 77 a demonstrací v roce 89 se také aktivně účastnil ovšem jako protestující.

František Bublan: V tom nevidím, že by to byl nějaký protipól, jo, zkrátka premiér si vybírá lidi, které poznal a které chce na tu pozici dosadit, aby mu tam posloužili co nejlépe.

Aleš Heřmánek: Prohlásil k výměně šéfa Úřadu vlády ministr vnitra František Bublan s tím, že Přibyla považoval za schopného úředníka a neznal prý detaily z jeho minulosti. Totéž tvrdí i ministryně školství Petra Buzková.

Petra Buzková: Poté, co se objevila otázka jeho minulosti, nastal samozřejmě problém, který nějakým způsobem řešil pan premiér s panem Přibylem.

Aleš Heřmánek: Úřad vlády ministři považují především za věc premiéra, a proto většinou respektují osoby, které do funkcí navrhuje. Proto dnes zároveň se šéfem úřadu schválili i novou vládní mluvčí Věru Duškovou, která obstarávala komunikaci s novináři už na Ministerstvu vnitra v době, kdy resort vedl současný premiér Stanislav Gross.

Litvínov se loučil s Ivanem Hlinkou

Rodina a tisíce fanoušků se dnes v Litvínově rozloučily s hokejovou legendou Ivanem Hlinkou. Ten minulý týden tragicky zahynul při autonehodě. Podrobnosti přidává redaktor David Galvas.

David Galvas: S legendárním hokejistou a skvělým koučem se nejprve rozloučila rodina. Po české hymně pronesl smuteční řeč reprezentační obránce Jiří Šlégr.

Jiří Šlégr: Nemluví se mi lehce, ale jedno musím panu Hlinkovi slíbit. Budeme bojovat, prát se o vítězství a naslouchat vašim slovům, které k nám jistě dolétnou z nebeských kluzišť.

David Galvas: Během smutečního obřadu promluvil také blízký Hlinkův přítel herec Josef Vinklář, který na svého kamaráda zavzpomínal.

Josef Vinklář: Miloval jsi hokej a stejně jsi miloval život ve vší jeho složitosti i barevnosti. Měl jsi rád i chvilky u vína, u pivka, někdy i u vodečky a u mariáše.

David Galvas: S Ivanem Hlinkou se přišly rozloučit stovky fanoušků. Těm zůstane navždy v srdci.

Projev občana: Nenahraditelnej, bude chybět hodně.

Projev občana: No rád na něj budu vzpomínat, protože jsem ho znal, byl to dobrej kamarád, dobrej člověk a hodně pro sport udělal.

Projev občanky: Já ho znám vod mlada, ještě když jsme chodili tancovat někam, a znám ho jako člověka dobrýho hlavně, slušnýho ke každému.

Litvínovští si budou památku Ivana Hlinky připomínat pokaždé, když půjdou na hokej. Tamní zimní stadion ponese od zítřka jeho jméno.

Obvinění řidiče

Řidiče, který do Hlinkova vozu narazil, kriminalisté obvinili z trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti. Případ sleduje redaktor Jiří Brechličuk.

Jiří Brechličuk: V úterý byl obviněný řidič předvolán k výslechu, jak uvedla mluvčí karlovarské policie Zdeňka Papežová. Ten však využil práva nevypovídat tím, že chce mít u výslechu svého obhájce.

Zdeňka Papežová: Z důvodu nepřítomnosti obhájce bude výslech proveden až v měsíci září. Nadále se provádějí procesní úkony, výslechy, zpracování znaleckých posudků, prošetřování celé dopravní nehody. V rámci objektivity řešení případu nebudou další informace prozatím zveřejňovány.

Jiří Brechličuk: Soudní znalci zatím vyloučili technickou závadu, na kterou se odvolával řidič dodávky. Podle něj mu pod kola údajně vběhl pes a když chtěl zastavit, selhaly mu brzy. Vyšetřovatelé dosud nemají rozbor Hlinkovy krve. Zatím ani není jasné, jakou rychlostí jel a zda byl připoután.

Krátké informace

Vláda premiéra Grosse schválila zprávu o potírání domácího násilí. Trestní předpisy by se v budoucnu měly změnit tak, že by už nebyl potřeba souhlas oběti s trestním stíháním. Policie by také mohla určité osobě zakázat vstup do domu.

Okresní soud v Kladně zamítl další žaloby Františka Oldřicha Kinského. Ve srovnání s minulostí se ale průběh jednání změnil. Soudkyně totiž připustila, že konfiskace majetku po roce 1945, jehož navrácení se zamítnuté žaloby týkají, byla neplatná.

Přímo před sídlem pražských Vodovodů a kanalizací v Pařížské ulici praskl více než 80 let starý vodovodní řad. Havárie za sebou zanechala zprohýbaný asfalt a zatopené sklepy. Škody se teprve zjišťují. Pařížská ulice bude neprůjezdná asi týden.

Mešita imáma Alího v iráckém Nadžáfu je v obklíčení

Nejvyšší šíitský duchovní v Iráku ajatolláh Alí Sistání se vrátil do země a chce vyřešit krizi v Nadžáfu. Vyzval Iráčany, aby pochodovali na Nadžáf a zachránili posvátné město před zničením. Americké jednotky dnes ráno obnovily dělostřeleckou palbu na pozice ozbrojenců radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra u mešity imáma Alího. Jak dodává redaktor Robert Mikoláš, mešita je v podstatě obklíčená.

Robert Mikoláš: Barikády Sadrových ozbrojenců, které chrání vstup, jsou podle policejního mluvčího v Nadžáfu v plamenech. Milice však své postavení neopouštějí. Mešita imáma Alího je prakticky obklíčena a nikdo se nedostane ani dovnitř ani ven. Sistání, který se překvapivě vrátil z Londýna, kde podstoupil operaci srdce, chce další násilnosti zastavit a vyzval muslimy k pochodu na Nadžáf.

Abdul Satar Džava: Sistání chce zastavit krveprolití mezi šíity i obyvateli Nadžáfu. Využije veškerou svou autoritu, kterou mezi Iráčany má.

Robert Mikoláš: Říká irácký publicista Abdul Satar Džava. Ajatolláh zároveň požaduje, aby se dobytí mešity neúčastnily americké jednotky. Spojené státy už naznačily, že by závěrečné boje mohly nechat pouze na iráckých vládních vojácích. Alí Sistání, který je nejvyšší autoritou šíitů tvořících 60 procent obyvatel Iráku, už letos v dubnu a květnu dokázal zastavit boje mezi Sadrovými ozbrojenci a Američany v jižním a centrálním Iráku. On sám se chce do Nadžáfu vypravit zítra.

Rakouský prezident na návštěvě Prahy

Minulost nesmí zatěžovat vztahy České republiky a Rakouska. Tato slova zazněla v Praze po jednání českého prezidenta Václava Klause a nového rakouského prezidenta Heinze Fischera. Během jednodenní návštěvy České republiky Fischer potvrdil, že patří k umírněným rakouským politikům, kteří nechtějí jitřit vztahy mezi našimi zeměmi. Schůzku obou politiků sledovala reportérka Klára Stejskalová.

Klára Stejskalová: Oba prezidenti označili Benešovy dekrety za minulost, určitá názorová neshoda se ale přeci jenom projevila. Václav Klaus považuje minulost za uzavřenou věc.

Václav Klaus: Já mám pocit, že s tou minulostí už nic neuděláme, musíme udělat s naším dneškem, aby se takováto minulost nikdy nemohla opakovat.

Klára Stejskalová: Podle Heinze Fischera by přesto určitá slova i gesta udělala své. Prezidenti Česka a Rakouska se při jednán nevyhnuli ani další sporné záležitosti, jaderné elektrárně Temelín. Prezident Fischer připustil, že v jeho zemi vzbuzuje Temelín velkou pozornost. Každá země má ale právo definovat svou energetickou politiku sama, řekl.

Heinz Fischer: Obě témata, Benešovy dekrety i Temelín, jsou důležitá a jsou předmětem našeho zájmu. Nesmí ale zatěžovat naše vzájemné vztahy, protože ty chceme udržovat na bázi dobrého sousedství.

Klára Stejskalová: Prohlásil na tiskové konferenci rakouský prezident Fischer. S Václavem Klausem tak potvrdil, že ožehavá témata minulosti se dostávají na vedlejší kolej. Současná debata se týká spíše vzájemného obchodu či referenda o přijetí společné evropské ústavy.

Mohutný tajfun ničil Tchaj-wan

Mohutný tajfun Aere se přehnal nad Tchaj-wanem a dorazil na pevninskou Čínu. Tajfun část ostrova zcela zpustošil, 12 lidí zahynulo, stovky tisíc Tchaj-wanců zůstaly bez elektřiny, milion obyvatel nemá pitnou vodu. Velké škody se očekávají i na východě Číny, kam živel dorazil v půl páté odpoledne místního času. Podrobnosti dodává spolupracovník Radiožurnálu ve východní Asii, reportér televize Prima Radim Vaculovič.

Radim Vaculovič: Úřady ve východočínských provinciích Fudži-jan a Čie-jan, které jsou tajfunem ohroženy nejvíce, už před příchodem tajfunu evakuovaly téměř půl milionu lidí. Situaci však komplikuje to, že se tajfun objevil o něco jižněji, než meteorologové předpovídali. Vítr, který dosahuje až 150kilometrové rychlosti, ničí vše, co se mu dostane do cesty. Sever Tchaj-wanu, přes který už se Aere přehnal, je podle očitých svědků doslova zpustošen. Tajfun doprovázejí mohutné lijáky, a tak mnohé vesnice a města na severu Tchaj-wanu navíc zasáhla i povodeň.

Soud nevyhověl v odvolacím řízení českému vědci

Středočeský krajský soud nevyhověl v odvolacím řízení českému vědci Jiřímu Niederlemu. Ten se dožadoval dvojnásobku částky, kterou mu má zaplatit podnikatel Martin Havlík za to, že ho napadl a zbil. Pokuta tak zůstává se výši 75 tisíc korun. Soudkyně Radmila Svatoňová vysvětlila své rozhodnutí takto.

Radmila Svatoňová: Dokazování, které by umožnilo rozhodnout o těch nárocích, kterých se pan poškozený domáhal, je natolik široké, že by přesahovalo rámec trestního stíhání.

Břeclavský podnikatel Havlík slavil loni v červnu s mnoha přáteli své narozeniny v klubu sousedícím s Niederleho chatou. Podle obžaloby společně s Markem Oulehlou v noci vnikli do fyzikova domu. Oslavenec Niederleho napadl a surově zbil do bezvědomí. Postižený skončil po útoku v nemocnici se zlomeninami obličejových kostí, otřesem mozku a pohmožděninami v podbřišku.

Do bytů se vracejí klasická kamna a krby

Kvůli vyšším cenám plynu a elektřiny se do bytů vracejí klasická kamna a krby. Předpokládá se, že ceny těchto energií se příští rok ještě zvýší, a tak, jak zjistila kolegyně Lenka Šumová, lidé stále častěji chtějí topit dřevem a uhlím.

Projev občana: No, jsem docela naštvanej, že jsem si nechal udělat plynový topení, a teď zase si budu muset asi koupit kotel kvůli tomu.

Projev občana: Mám plynový kotel a je pravda, že asi letošní zimu budeme mnohem výrazněji topit v krbu.

Lenka Šumová: Komentují situaci ti, kteří se na Vysočině připojili ke státem dotované plynofikaci obcí. Poté, co začátkem 90. let stát pro změnu podporoval elektrické topení, už toho má řada lidí dost. Vysoké účty za teplo se snaží snížit tím, že se vracejí k vytápění pevnými palivy.

Jindřich Kvapil: Kdo má dříví, tak spíš bude topit tím dřívím. Samozřejmě i tím uhlím trošku, ale není to nějak výrazný, že by tady to jako čoudilo, to v žádným případě není.

Lenka Šumová: Potvrzuje starosta obce Koberovy na Jablonecku Jindřich Kvapil. Kouřící komíny ale nemusí nutně znamenat zhoršení životního prostředí.

Jakub Kašpar: Dřevo je biomasa a pokud se spaluje v dobrém kotli, tak to naopak je velmi ekologický způsob vytápění, takže tomu se vůbec nebráníme.

Lenka Šumová: Říká za Ministerstvo životního prostředí Jakub Kašpar. Návrat k topení dřevem se stává hitem zejména teď, kdy Energetický regulační úřad už připustil, že pravděpodobně zdraží od podzimu plyn a ČEZ za elektřinu chce příští rok také víc peněz.

Nádvoří Nosticova paláce v Praze zazní hudbou

Nádvoří Nosticova paláce v Praze dnes bude znít hudbou Glenna Millera a Counta Basieho. Sté výročí narození obou těchto velikánů amerického jazzu připomene slavnostní koncert, na kterém vystoupí Bohemia bigband právě s repertoárem orchestru Millera a Basieho. Hosty večera budou americký hudebník Lee Andrew Davidson a ředitel divadla Semafor Jiří Suchý. Ten nám řekl, že jazzová a swingová hudba sehrála určující roli při vzniku legendárního Semaforu.

Jiří Suchý: Už Jiří Šlitr, kterej začínal v Rychnově v takový dixilandský skupině jako pianista, tak ten tím byl nasáklý že ano, takže začal to dixilandem a pak nás ovlivnil pochopitelně swing, poněvadž my jsem swingová generace plus po ten počátek toho rock nďrollu. Pak už jsme začali ztrácet vztah k těm dalším hudbám. Ten swing v nás jako zapustil ty nejhlubší kořeny vůbec.

Závěrečný přehled zpráv

V Rusku se v noci téměř ve stejnou dobu zřítila dvě dopravní letadla. Všech 89 lidí na palubách obou strojů zahynulo. Vyšetřovatelé zvažují možné příčiny incidentu. Při prvním ohledání trosek nenalezli žádné stopy terorismu.

Vedoucím Úřadu vlády se stal někdejší chartista Aleš Šulc. Jeho nástup do funkce schválila vláda.

Tisíce lidí zaplnily v poledne areál hřbitova v Litvínově, kam se přišly poklonit památce trenéra hokejové reprezentace Ivana Hlinky.

Americké jednotky obnovily palbu na pozice ozbrojenců radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra. Mešita imáma Alího v iráckém Nadžáfu je v obklíčení a američtí odstřelovači střeží všechny vchody do komplexu.

Mohutný tajfun Aere se přehnal nad Tchaj-wanem a dorazil nad pevninskou Čínu. Tajfun část ostrova zcela zpustošil, 12 lidí zahynulo, stovky tisíc Tchaj-wanců zůstaly bez elektřiny. Velké škody se očekávají i na východě Číny.

autor: všt
Spustit audio

Více z pořadu